SPS u krizi srednjeg doba

Piše Nikola Vrzić

Čime su dve bliznakinje izmamile osmeh premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, da li se Dušan Bajatović proveo s njima kako je planirao, i kako su nam slavljenici iz SPS-a poručili da je u Srbiji, ipak, najlepše biti političar

Socijalistička partija Srbije raskinula je sa svojom prošlošću. Stari, diskretni erotizam partije, tek nagovešten u muškim zagrljajima ministra Milutina Mrkonjića, zamenilo je 108 centimetara poprsja mladih crnokosih bliznakinja, zrela ženska lepota predsednice Parlamenta naglašena njenim uskim, uskim suknjama i visokim potpeticama, negovane ruke šefa beogradskih socijalista oko struka nasmejanih promoterki, mikrofoni i pendreci, ti falusni simboli koji okružuju šefa partije, a on se diči da njima tako vešto manipuliše…
Letnja politička erotika na sve strane. O bujnoj proslavi SPS-ovog 21. rođendana, bujnom u stilu Hjua Hefnera, slikom i rečju obavestio nas je „Alo“; Ivica Dačić je, pak, u „Presu“ objašnjavao kako je muvao devojke uz Juru Stublića, kako lični mikrofon uvek nosi u kolima i za njega se uhvati umesto za pendrek kad god uzmogne; „Pravda“, povodom skandala o „elitnoj prostituciji“ na Zapadnom Balkanu, piše o seks orgijama u Crnoj Gori „gde su domaćini bili dvojica biznismena iz Novog Sada koji su veoma bliski SPS-u i DS-u“, i priredili žurku na jahti u Budvi, s bazenom ispunjenim kiselom vodom, političarima iz Srbije i Crne Gore, pevačicama i manekenkama iz Srbije i Hrvatske (nota bene: onaj muški, svi za jednog-jedan za sve pozdrav na Brionima uverio nas je da predsednici nisu imali ništa s takvim raskalašnim zabavama s javnim ženskama. Predsednici su se zabavili sami); a reporteru „Večernjih novosti“ zapala je za oko na Saboru višnjara u topličkoj Velikoj Plani Slavica Đukić-Dejanović. Socijalistički iskorak u otvorenu seksualnost bio je težak kao i svaki prvi korak, i prava je šteta što nije bilo kamere da ga zabeleži. Tako da prizor moramo da zamislimo. Predsednici Parlamenta su, naime, „štikle bile preoštre za livadicu koja je vodila do bine. Jedva je nekako došla do stepenica. Taman kada je htela da zakorači, videla je da su stepenice koje vode na scenu – previsoke. Uska suknja sputavala je predsednicu. Ni makac, a uveliko je trebalo da se obrati višnjarima. Pomoć je stigla od muške ruke. Voditelj Vanja Bulić brzo se snašao. Prišao je Dejanovićevoj i bukvalno je podigao na binu. Program je mogao da počne.“
Ili je to SPS, tek što je napunio 21. rođendan, upao u žestoku krizu srednjeg doba, pa ne zna šta čini. Kako, uostalom, drugačije objasniti osmehe dvojice sredovečnih muškaraca, pred panoom koji obeležava 21 godinu SPS-a, u društvu sedam devojčica koje ne pamte život pre SPS-a? S tim u vezi, neka je sramota anonimnog komentatora na sajtu „Alo“-a koji nema razumevanja za krizu, pa piše: „Au brate, kakva im je ovo slika?_ Jesu li oni političari ili makroi._“
Zahvaljujući „Alo“-u, koji nam je jedini preneo i ovu zabavniju stranu SPS-ove rođendanske žurke, saznali smo i da su pravu pometnju izazvale „lepe bliznakinje oko kojih su se otimali političari“, Milena i Jelena Marković (25), inače vlasnice agencije za promocije koje su se tu našle „iz poslovnih razloga“. Prvi im je, ispričale su, prišao Ivica Dačić od koga su, „pored brojnih komplimenata“, „dobile čak i poziv da se priključe stranci“. Ali nije im Ivica osvojio srca. Mileni se najviše svideo  Mirko Cvetković, a Jeleni Dušan Bajatović i Jovan Krkobabić. Milena: „Možda najlepši kompliment koji smo dobile bio je od premijera Cvetkovića, koji nam je rekao da je uvek namršten, ali kada nas gleda osmeh mu zatitra na licu.“ Jovana: „Bajatović je za naš sto prišao sa rečima: ‘Planiram da vam posvetim pažnju i provedem dosta vremena s vama.’ Zapravo i jeste. Ispostavilo se da je vrlo šarmantan, duhovit, opušten i druželjubiv… Međutim, najsimpatičniji nam je bio Jovan Krkobabić koji je pravi džentlmen. Kad nam je prišao, poljubio nam je ruke. Od tada, zvale smo ga ‘čika zmaj’ i ‘Joca zmaj’.“
Opet, kad se malo bolje razmisli, možda stvar i nije u krizi srednjeg doba. Ako su u pravu politički analitičari, koji kažu da je nezvanična predizborna kampanja već počela, da li su u nedelju u Centru „Sava“ (da ne zaboravimo, i pred višnjarima u Toplici 9. i 10. jula) socijalisti i socijalistkinje pokazali ono što imaju da ponude biračima? S tim što zaista nije u redu što se s jednakim osmesima Ivica Dačić i Aleksandar Antić nisu slikali zagrljeni sa sedam nasmejanih mladih dečaka. Zbog rodne ravnopravnosti, a i evropskih težnji stranke. Boris Milićević, jedno od najjačih SPS-ovih pojačanja, komentarom se dosad nije oglasio, što bi moglo da znači da je uvideo da su onih sedam devojčuraka, plus dve bliznakinje, na proslavi bile da bi kod tradicionalnijih birača napravile ravnotežu njemu jednom.
Dečaci ili ne, rodna ravnopravnost na stranu, ali ovakav SPS-ov ulazak u kampanju bio je nadasve originalan i osvežavajuće iskren. Jer, pokazali su nam zašto treba da glasamo za njih – da bi nastavili da se zabavljaju u tako lepom društvu. A mi smo, za utehu, videli koga vole kad ne vole nas.
Izgleda, ipak, da im se ovolika iskrenost omakla. Ivana Petrović, šef Informativne službe i savetnik za medije u SPS-u, zamerila je „Alo“-u što je „od najnabubrelijih uzeo izjave“, spominjući odnekud i „poslovnu pratnju“ koja se pojavila na proslavi. „Krajnje je vreme da se ovakvim stvarima stane na put jer je politika, a i većina političara, zaista dovedena preko granice najgore estrade“, obrušila se Petrovićeva na „Alo“, ocenjujući da je „strašno što javnost dopušta da se i premijeru navuče osmeh na lice samo kada ugleda 108 centimetara u obimu gornje trećine nečijeg tela.“
Srećom po sve nas, ova zlonamerna javnost ostala je uskraćena za saznanje o onome što se izdešavalo kada je oficijelni deo SPS-ove žurke priveden kraju. Kako je bilo na „after partiju“? Mladim devojčicama su čika zmaj, čika Ivica i čika Mirko, sigurno podelili bombone i poslali ih kući…

5 коментара

 1. Зоран Ђорђевић

  Ивица Дачић је 2008. пљунуо у лице својим бирачима и укуцао последњи ексер у ковчег СПС-а. На следећим изборима неће прећи цензус. Толико се избрукао за последње три године, да му народ то неће опростити. Постао је јарбол за све заставе.

 2. Ubile ga haške Bordžije

  Povodom desetogodišnjice hapšenja i izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, udruženje Sloboda održalo je u Centru Sava “skup sećanja” i predstavilo knjigu “Takvog ga znam”, zbirku tekstova brojnih ličnosti o Miloševiću. Skupu su prisustvovali i predstavnici Srpske radikalne stranke, kao potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić, aktuelni ministar u Vladi Srbije

  Na skupu, koji je počeo jugoslovenskom himnom “Hej Sloveni” i slušanjem Miloševićevog obraćanja građanima Srbije pred drugi krug izbora 2000. godine, pročitan je proglas u kome je zatražen “prekid progona” porodice bivšeg predsednika Srbije i SRJ i njihovo vraćanje u zemlju.

  “Milošević je branio Srbiju u Hagu. Kao Miloš i Lazar, i Milošević je dao glavu za Srbiju”, rekao je predsednik Udruženja Sloboda Uroš Šuvaković, navodeći da su “bestijalne vlasti kidnapovale” Miloševića. Na skupu je pročitano pismo haškog optuženika, predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je poručio da su “haške Bordžije ubile Miloševića, ali da njegova borba protiv novog svetskog poretka nije bila uzaludna” jer su se “pojavili obrisi slobodnog, multipolarnog sveta”.

  Povodom 10. godišnjice od izručenja Miloševića Haškom tribunalu objavljena je i knjiga o bivšem predsedniku Srbije i SRJ “Takvog ga znamo”. Reč je o zbirci članaka o Miloševiću, a među autorima su i njegov sin Marko i aktuelni ministar za infrastrukturu i energetiku iz SPS, Milutin Mrkonjić. Mrkonjić je napisao članak o Miloševiću pod naslovom “Verovao je u srpski narod”, a tekst Marka Miloševića je naslovljen sa “Tata”. Jedan od autora članaka je i bivši predsednik Crne Gore i bliski saradnik Slobodana Miloševića, Momir Bulatović.

 3. *ginite braco, plin te u krvi, ja cu da gledam, da hebem prvi*
  ………………………………………………………………………………………………………………
  Zbog organizovanja elitne prostitucije u Hrvatskoj juče je počelo suđenje fizioterapeutu Nebojši Perunoviću Panči (61), koje je zatvoreno za javnost. Ovakva odluka doneta je zbog velikog broja poznatih ličnosti iz čitavog regiona, koje će svedočiti.Na listi svedoka je i nekoliko srpskih biznismena.

  Osim Perunovića, pred sud je izvedena i studentkinja Sara Sikirić (24,) koja je optužena za podvođenje starleta klijentima. Suđenje nije dugo trajalo, a sledeće ročište zakazano je za 1. septembar, na zahtev Perunovićevog advokata, koji nije stigao da spremi odbranu pošto mu je, kako je rekao, optužnica stigla tek pre četiri dana.
  Bahanilje na šest lokacija u Beogradu
  Visoka prostitucija u Srbiji najzastupljenija je u Beogradu i Novom Sadu. Orgije, ali i intimni susreti organizuju se na šest glavnih lokacija u Beogradu i jednoj u Novom Sadu. U glavnom gradu to su stan u Hilandarskoj ulici, kafić na Banjici, nedaleko od VMA, otmena kuća na Bežanijskoj kosi, klubovi zatvorenog tipa u ulici Kralja Petra u centru grada i Glavnoj ulici u Zemunu, kao i restoran u ulici Svetozara Markovića, koji se posle ponoći zaključava i pretvara u seks-klub za odabrane. Popularan je i salaš nadomak Novog Sada.

  Starlete i misica

  Za zatvoreno suđenje pogotovo se zalagala Jadranka Sloković, pravni zastupnik Sare Sikirić.

  – Na klupu za svedoke sešće mnogobrojne osobe iz javnog života, a ispitivanja će sigurno zadirati u njihov privatni i profesionalni život pa je važno da im se zaštiti ugled – rekla je Slokovićeva.

  Draško Šoč, Perunovićev advokat, naveo je da će među svedocima biti „ministri, sportisti, ljudi sa estrade i mnogobrojne poznate osobe.”

  Za razliku od Sare, koja je bila prilično detaljna i govorila da je čula kako za Panču rade još neke starlete i jedna misica, on je negirao podvođenje devojaka i da je išta imao sa dogovorenim „seksualnim susretima”.

  U balkanskom lancu prostitucije, čiji je jedan krak razbijen u Zagrebu, učestvuju manekenke, voditeljke ili pevačice u usponu, koje su pružale seksualne usluge, a među starletama bilo je i Srpkinja, dok su usluge devojaka često koristili srpski biznismeni. Orgijalo se u Zagrebu, Beogradu, hrvatskom i crnogorskom primorju…

  Novinar HRT-a Aleksandar Stanković koji se prethodnih dana opsežno bavio temom prostitucije, na pitanje da li se zna ko bi iz Srbije mogao da se nađe na klupi za svedoke, kaže:
  Autentični primeri

  – Ne znam. Zaista ne znam. Čuo sam da će biti ministri, biznismeni… ali odakle i koji, to zaista ne znam. S obzirom na to da je suđenje odloženo, a i da će ceo tok biti zatvoren za javnost, pouzdane informacije će sve teže dopirati do nas – kaže Stanković.
  Prvo ročište … Počelo suđenje Nebojši Perunoviću i Sari Sikirić

  Upućeni u funkcionisanje prostitucije u Srbiji i Hrvatskoj kažu da su izjave Perunovićevih starleta, koje su se do sada mogle pročitati, u stvari autentični primeri kako se počinje sa ovim poslom.

 4. @ Зоран Ђорђевић

  Волео бих да сте у праву, свака логика упућује ка томе. Али, познавајући “српски народ” који је волео Тита јер је био “права мушкарчина” и јер је “знао са женскама”, не бих баш био сигуран у то да је ово био лош маркентички потез “социјалиста”. Следећи избори би коначно могли да разбију заблуде о нама као “узвишеном народу”…

 5. Proslo je vise od tri godine kako se gradjani-patriote ljute na bivse socijaliste, ako su ikada to bili. Mozda je vreme da se vise na njih ne ljute, jer se ljutnje uvek odnose na nekoga. Oni su kao politicka bica – NIKO. Oni se zovu “socijalistima”, sluze “liberalnim kapitalistima”, i zajedno sa njima ginu u borbi za “socijalnu pravdu”! Sta su oni? NISTA! Mrzeti treba one koji vrede, koji su nesto. Nema nikakvog smisla mrzeti Nista, treba samo zaliti sto ne postoji NESTO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *