Neko ne voli predsednika?! Nemoguće!

Piše Miodrag Zarković

Opijeni Novakom Đokovićem, Boris Tadić i „naš a njegov“ Javni servis bili su prilično nepažljivi u izjavama proteklih dana

Skandal na Javnom servisu: u utorak, 5. juna, samo dva dana od najvažnije sportske pobede za koju je navijao Boris Tadić, udarni „Dnevnik“ počeo je prilogom koji nije imao veze ni sa Vimbldonom, ni sa sportom, ni sa predsednikom Srbije. Kao da na svetu postoji išta bitnije od tenisa…
Sporna emisija je, inače, kao prvu objavila vest da je Haški tribunal presudio da je Holandija kriva što je trojicu bosanskih muslimana, leta 1995, predala Vojsci Republike Srpske. Na kraju priloga, rečeno je da se očekuje još tužbi po istom osnovu protiv Holandije, što su potvrdili i pravni zastupnici te zemlje. Znači, predviđa se talas muslimanskih tužbi protiv Holandije. A protiv Republike Srpske? Srbije? E, to se u pomenutoj vesti ni ne pominje. Što će reći da ili bosanski muslimani ne nameravaju da tužakaju Srbiju i Srpsku, već samo državu koja je neke ljude prepustila Srbima, ili da „RTS“, zajedno sa ostalim beogradskim glasilima koji su na isti način ispratili informaciju, prećutkuje nešto vrlo opasno i štetno što nam se sprema.

***
Kad smo već kod prećutkivanja, dan ranije, u ponedeljak, takođe u „Dnevniku“ na „RTS“-u, voditelj se najavljujući anketu o Đokovićevoj pobedi pohvalio kako su građani, eto, najzad bili raspoloženi da daju izjave za televiziju. Reče čovek da je do tada, pre Novakove pobede na Vimbldonu, običan svet uglavnom izbegavao kamere Javnog servisa kada ih presreću po ulici i izbegavao da učestvuje u njihovim „ispitivanjima“ javnog mnjenja. Ko bi rekao, je li?! A, kako bi bilo da „RTS“ malo proveri šta ti građani, koji izbegavaju njene ankete, misle o kvalitetu i nepristrasnosti Javnog servisa, koji uzgred i izdržavaju?

***
Trenutak istine imao je, doduše pre Novakovog duela sa Nadalom, i predsednik Srbije Boris Tadić, on je prošle nedelje, na skupu o medijima, rekao „Tanjugu“ kako ima nekih glasila koja ne može da podnese, ali da ih toleriše pošto zna da i njega kao predsednika neki ljudi ne podnose.
Ne znam samo odakle mu ta ideja da njega neko ne podnosi. Iz medija, a naročito sa televizije, sigurno nije. Tamo ne može ni da priviri neko ko ima negativan stav o najvećem sinu naših tranzicija i integracija (ne računajući, normalno, određenu sitnu pažnju koja se poklanja opoziciji, ali ne verujem da je predsednik mislio na njih). Dakle, rukovodioci ovdašnjih medija, pogotovo elektronskih, morali bi da objasne da li Tadić priča napamet kada kaže da ima onih koji ga ne podnose ili Tadić medije, o kojima toliko voli da diskutuje, drži pod najsurovijom stegom od kada je sveta i veka.

***
Razgovarati sa šest žena istovremeno nije nimalo laka rabota. Raspraviti nešto sa pet žena, plus jednim zbunjenim, ali naoštrenim Hrvatom, za nepunih sat i po, praktično je nemoguće. Ipak, epilog pritužbe vojvođanskih Hrvata na Ivana Ivanovića je, za sada, upravo takav, pošto je „Prva“ televizija mudro odlučila da se lično pozabavi temom spornih šala u Ivanovićevoj emisiji, ali je nepromišljeno odredila „Žene“ za poprište dijaloga.
„Žene“ je, inače, emisija koju vode pet dama – Ivana Zarić, Marija Kilibarda, Maja Volk, Irina Radović i Nataša Ristić – što sa sobom nosi nesporni šarm. Ovakva tematika – govor mržnje, politička korektnost, međunacionalni odnosi u regionu i samoj Srbiji – ipak zahteva nešto više od šarmantnog okruženja. Pre svega, zahteva ozbiljnost pristupu, a to je ovom prilikom bilo neizvodljivo postići, s obzirom na broj usta koji je učestvovao u diskusiji (voditeljkama se, da zlo bude veće, pridružila i šesta, Zvezdana Jovanović iz informativne rubrike, ništa manje pričljiva od ostatka družine; naprotiv).
Sve u svemu, debata Ivana Ivanovića i Đorđa Čovića, predsednika Demokratske zajednice Hrvata, ostala je nedorečena. Šteta, pošto autori koje drugosrbijanci i ovdašnje manjine optužuju za govor mržnje retko dobijaju šansu da uzvrate na mahom neutemeljene kritike. Da dobijaju, histerični kritičari bi uglavnom delovali kao i zlosrećni Đorđe Čović u pomenutoj emisiji: smušeno, nedoraslo, ostrašćeno, nedorečeno, zamorno i dosadno.

Један коментар

  1. Vasi komentari su odlicni samo tako nastavite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *