KOŠARKA U vrhu sveta bez zvezda

Piše Marko Marković

Sadašnja muška košarkaška reprezentacija Srbije sastavljena je od igrača podjednake vrednosti

Da smo košarkaška velesila svedoče i naši omladinci, igrači do devetnaest godina koji su osvojili srebrno odličje, ostavljajući iza sebe i Amerikance i Ruse

Sa posebnom pažnjom očekujemo novi šampionat Evrope, čiji je domaćin LITVANIJA. Početak takmičenja je krajem avgusta.
Izabranici selektora IVKOVIĆA nalaze se na pripremama u Nemačkoj i od ukupno 17 košarkaša, koliko ih je na okupu, na prvenstvo kontinenta ići će 12.
S obzirom na renome i raniji učinak, jer smo osvojili sve što se može: zlatna olimpijska medalja, titula prvaka sveta, šampioni smo Evrope, sada se nadamo, novom, zapaženom domenu.
Posle silnih uspeha naišao je period krize. Naime, pod vođstvom SVETISLAVA PEŠIĆA izabrani tim je poslednje, briljantne rezultate, zabeležio na prvenstvima planete i kontinenta u Istambulu i Indijanopolisu 2001. i 2002. godine, a onda su naišle „GLADNE GODINE“!
Sve do 2009, kada je na kormilo nacionalne selekcije došao DUŠAN IVKOVIĆ nigde nas nije bilo! Ređali su se promašaji, istovremeno i šefovi stručnih štabova, a onda je DUDA sa tek oformljenom ekipom na šampionatu Evrope u Poljskoj bio drugi i prošle godine na prvenstvu kontinenta u Istambulu četvrti, ali pod neregularnim uslovima, jer su sudije protiv Turske odsvirale kraj „DOMAĆINSKI“, što nam je priznato i zvaničnim izvinjenjem predsednika Svetske košarkaške federacije – FIB-e.
Ono što je uočljivo, kada se analiziraju učinak na internacionalnoj sceni i najvećim takmičenjima je činjenica da smo od samog, vrtoglavog uspona, u svojim redovima imali vrhunske asove. Zvezde nad zvezdama, počev od RADIVOJA KORAĆA, pa da ih pomenemo bez pretenzije i rangiranja: KIĆANOVIĆ, DALIPAGIĆ, SLAVNIĆ, KUKOČ, RAĐA, DRAŽEN PETROVIĆ, DIVAC, DANILOVIĆ, ĐORĐEVIĆ, ĆOSIĆ, DELIBAŠIĆ.
Kako je dolazila koja generacija tako je lansiran i po neki velikan.
Sada je reprezentacija za predstojeći nastup u Litvaniji sastavljena od uglavnom igrača podjednakih kvaliteta. Odskaču, svakako TEODOSIĆ, najbolji plejmejker Evrope i kapiten, stameni centar KRSTIĆ.
Za ostale važi konstatacija – daroviti su, a među njima ima mladih, istovremeno i iskusnih i sada je sve u rukama proverenog trenera IVKOVIĆA.
A on očekuje da će na Evropskom šampionatu zaokružiti posao, koji je počeo 2009, na prvenstvu kontinenta u Poljskoj. Osnovni cilj, sada, u Litvaniji je IZBORITI PRAVO IGRANJA na Olimpijskoj fešti u Londonu iduće godine.
Predstoji težak zadatak za ostvarenje tog cilja! Španija, Nemačka, Francuska i još neke reprezentacije imaće u svojim redovima ZVEZDE iz Američke profesionalne lige i pošto će ovo takmičenje prvi put imati 24 učesnika – smatra se da je i najjače od kada postoji!
Ipak, veruje se da će izabrani tim SRBIJE imati vidnu ulogu. Nasuprot, recimo, prvom Evropskom šampionatu posle Drugog svetskog rata, kada smo u Čehoslovačkoj, 1947. godine zauzeli pretposlednje mesto. Slabija, od nas, bila je samo Albanija, koju smo u borbi za 13 mesto savladali sa 90:13, poluvreme 50:3!?
To učešće, na petom po redu prvenstvu kontinenta (četiri održana pre Drugog svetskog rata, bez našeg učešća), svakako je istorijsko za košarku na ovim prostorima.
Za taj sport se malo znalo, da bi posle debija u Pragu svaki naredni nastup donosio bolji plasman.
Rapidno smo napredovali, a vesnici uspona košarke, ovde, bili su prvi članovi nacionalne selekcije JUGOSLAVIJE: MARJANOVIĆ Mirko, ROKLICER Tulio, GRKINIĆ Boža, POPOVIĆ Nebojša, KOVAČEVIĆ Zlatko, GEC Aleksandar, MILOJKOVIĆ Aleksandar, KALEMBER Srđan, OLIVIJERI Otone, MUNĆAN Božo, DEMŠAR Ladislav, STEFANOVIĆ Miodrag, CVETKOVIĆ Zorko.
Selektor trener te prve reprezentacije sastavljene posle Drugog svetskog rata za EŠ u Pragu bio je ČOLOVIĆ Stevica.
Sada, skoro punih šest i po decenija od debija na zvaničnom nadmetanju – računamo da kao svetska, košarkaška velesila, imamo šta da tražimo u Litvaniji.
A na celokupnu situaciju u ovom sportu svetlo bacaju omladinci – igrači do 19 godina, koji su upravo na šampionatu sveta osvojili srebrno odličje. Izgubili su finalni susret sa Litvanijom.
Od samog plasmana važnije je da je lansirana nova generacija, u čijim redovima su izuzetno daroviti igrači.
CVETKOVIĆ je svrstan u idealnu PETORKU prvenstva planete, istakli su se BOGDANOVIĆ, DRENOVAC, VUJOŠEVIĆ, a selektor MIJATOVIĆ nije mogao da se požali da je u ekipi bilo slabog pojedinca!
Među ovim poletarcima valja tražiti nove ZVEZDE NAŠE KOŠARKE, kojih, trenutno, nažalost nema…

Један коментар

  1. Bez pretenzija, ali Bodirogu, Paspalja i Savica niste pomenuli…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *