GRAĐANSKI ZAKONIK U Evropu bez porodice

Piše Aleksandar Dunđerin

Navodno zarad evropskih integracija, Vlada Srbije, izmenama dosadašnjeg Porodičnog zakona, legalizuje vanbračne zajednice i homoseksualne brakove, omogućava pripadnicima LGBT populacije da usvajaju decu, dozvoljava „surogat majke“ i donosi nove modalitete poželjnih obrazaca dečjeg vaspitavanja

Samo dve nedelje posle „vidovdanske poruke“ Meri Vorlik, u kojoj je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu posredno opomenula srpske vlasti da unaprede prava pripadnika LGBT populacije (o čemu smo pisali u 172. broju, od 1. jula 2011. godine), radna grupa Vlade Srbije ubrzano je počela da privodi kraju prednacrt „Građanskog zakonika“, u kojem se čak 380 članova odnosi na porodicu, od kojih mnogi i na prava homoseksualaca. Tako bi modifikacija dosadašnjeg „Porodičnog zakona“ podrazumevala, između ostalog, i potpunu jednakost crkvenog venčanja i venčanja pred matičarem, ali i pravno izjednačenje bračne i vanbračne zajednice, legalizaciju „surogat majke“ (mogućnost da „prava“ majka, uz poseban ugovor, „proda“ ili „daruje“ svoje dete „veštačkoj“ majci), te priznavanje homoseksualnih brakova (brak više ne bi bio definisan kao zajednica muškarca i žene, već kao „unija dva lica“). Komisija za izradu „Građanskog zakonika“, koju čine 14 univerzitetskih profesora prava (!?), razmatra čak i mogućnost da se novim zakonom pripadnicima LGBT populacije, ukoliko sklope brak, omogući i usvajanje dece, čija bi prava, kao i „modaliteti poželjnih obrazaca vaspitavanja“, bez obzira na to u kakvoj odrastaju zajednici, bila regulisana posebnim aktima.

Gej lobi u Srbiji okupljen je oko SPS-a: Božidar Milićević, član Gej strejt alijanse i Glavnog odbora Socijalista

GEJ SRBIJA NEMA ALTERNATIVU
Ovakav razvoj događaja iznenadio je i same gej i lezbo aktiviste koji su, posle prošlogodišnje neuspele „Parade ponosa“, isticali kako bi ova tema na dnevni red u Srbiji mogla da dođe tek za desetak godina. Međutim, zahvaljujući jakom gej lobiju, okupljenom oko Socijalističke partije Srbije (odnosno angažovanju Borisa Milićevića iz Gej strejt alijanse, članu Glavnog odbora SPS-a), već sada se razmatra čak i mogućnost da se homoseksualni brakovi afirmišu u obrazovnom sistemu, i to u bukvarima i čitankama (to bi moglo lakše da se realizuje do kraja mandata aktuelne Vlade, imajući u vidu da je na čelu Ministarstva prosvete Milićevićev kolega, takođe socijalista Željko Obradović).
Naravno, ovakav „Građanski zakonik“, zbog navedenih spornih odredbi, najpre je suprotan Ustavu Republike Srbije (što je mala prepreka za njegovo usvajanje, budući da se praktično sve političke partije, osim Demokratske stranke Srbije, i inače zalažu za ustavne promene). Takođe, novi pravilnik kojim se definišu porodični odnosi, potpuno je u suprotnosti sa hrišćanskom, i pre svega pravoslavnom tradicijom (što takođe ne ometa njegovo donošenje, pošto većina političkih organizacija ima naglašeno radikalnu ateističku poziciju). On je problematičan i sa aspekta psihologije i psihijatrije, jer na mnoga pitanja, recimo u vezi sa „fenomenom homoseksualnosti“, dečjom i pedagoškom psihologijom, odgovara suprotno naučnim činjenicama (mada su, ruku na srce, naši stručnjaci odavno pod pritiskom Svetske zdravstvene organizacije, napustili naučnu etiku). Konačno, novi Porodični zakon implementira jedan sasvim drukčiji moralni kod (uz prosvetne reforme, ugrađen i u mentalni sklop dece), koji poništava sve dosadašnje, imanentne srpskom narodu, tradicionalne, duhovne i etičke vrednosti (što je, nažalost, i osnovno polazište u delovanju gotovo svih relevantnih političkih struktura u zemlji).
Ali, on je istovremeno, i jedan od neophodnih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju, jer, kako je to početkom godine naglašavao istaknuti funkcioner SPS-a Boris Milićević, bez zakonskog regulisanja pitanja istopolnih zajednica naša zemlja nema evropsku perspektivu.

U SREDIŠTU NIŠTAVILA
Kao što, na makroplanu, nema evropsku perspektivu ako se ne odrekne dela svoje teritorije (Kosova i Metohije), ako ne prihvati oružane snage osvajačke globalne imperije (NATO), ukoliko, zarad interesa multinacionalnih kompanija, ne rasproda čitavu imovinu i sve prirodne resurse, usput trujući zemlju i uništavajući zdravlje građana (GMO). Kao što, na duhovnom planu, nema evropsku perspektivu ukoliko se ne odrekne vidovdanskog zaveta i slobodarskog duha (istorije), svetosavske tradicije (Crkve i Boga), nacionalnog i kulturnog identiteta, države. Nema evropsku perspektivu ako, naposletku, na mikroplanu, ne razori i onu ključnu ćeliju društva – porodicu – koja bi mogla da ostane poslednja brana nadolazećem sistemu „vrednosti“ koji urušava i samo postojanje bilo kakvih moralnih principa, zahvaljujući kojima je, i u najtežim razdobljima, srpski narod opstajao, ne zaboravljajući da bez nadahnuća ljubavlju, verom i nadom, život nema nikakvog smisla. Jer, izjednačavanjem tradicionalnog braka sa vanbračnom ili homoseksualnom zajednicom, omogućavanjem da svaka od njih usvaja decu, te afirmacijom „surogat majki“ i „smrti oca“ – smrt porodice postaje realnost sa kojom bi evropska Srbija morala da se pomiri.
To je zaista neviđena cena za bilo kakve, pa i evropske integracije, dovoljna da, ako u savremenoj Srbiji postoji i malo pameti, evroentuzijazam zameni jednako snažan antievropski stav. Nekada je, zbog manjih zala od ovde pobrojanih, srpski narod, predvođen istaknutim pojedincima, našao snagu i umeća da se suprotstavi i Turskom carstvu, i Austrougarskoj monarhiji, i Hitlerovom nacističkom i Staljinovom komunističkom pohodu. Ako već Svetog Savu i cara Lazara doživljava kao deo daleke prošlosti, i mita, ukoliko im je Kosovo i Metohija geografski tako udaljena, oružane snage NATO-a nevidljive, a GMO korporacije suviše apstraktna tema za razmišljanje, srpski narod će, možda, uskoro, kada zlo pokuca na vrata njegove porodice, bližnjih, rodbine, roditelja i dece, naći volje i snage da pokaže zube i ovoj evroatlantskoj „Novoj liberalnoj imperiji“, koja, uostalom, širenjem ništavila, ne ugrožava samo opstanak Srba, nego i svih drugih naroda u čitavom svetu.

6 коментара

  1. Све има алтернативу осим смрти . Ипак је човека лакше убедити да је срећан него да је сит . “Јадна земљо моја ” каже Шантић , шта ти раде.

  2. nece to biti ni prva ni poslednja bahanalija koju ce zutaci morati da sprovedu u delo zarad integracija u neku tvorevinu koja se vec raspada

  3. sigurno nisam jedina koja se molim Bogu Svedržitelju da se to čudovište od Evrope surva u provaliju,pre nego što ovi izdajnici na vlasti uspeju da nas uguraju u tu trulu lešinu..daće Bog,biće kraj ovoj okupaciji,najstrašnijoj do sada…a kod tog zakona o surogat majkama,nije problem u zakonu,papir sve trpi,problem je u ženi,koja može da poveruje u laž da je bila samo “surogat” majka…prodavaće sopstvenu novorođenčad!!..”biće skoro propast sveta,nek propadne,nije šteta..”

  4. Sram Vas bilo,neznalice nijedna!Pa zar ne znate koliko parova u Srbiji ne moze da ima decu,a zeleli bi vise od svega!Svaki sedmi par u Srbiji ne moze da ima decu!Naravno mislim na bracne parove muskarca i zene!Vi i vama slicni,da ste pravi Srbi i patriote,podrzali bi ovaj zakon!

  5. Da se vama desi da se spasete od raka odstranjivanjem materice i jajnika i da vam jedina sansa da imate porodicu sa bioloskom vezom sa ocem bude surogat-majka, mozda ne bi ste bili tako osioni u svojim izjavama. Da li mozete da zastanete na sekundu, pre nego sto trabunjate o “strahotama surogat-majki” i pokusate da shvatite da je jedina svrha toga IMANJE PORODICE, da je to osnovni cilj zasto se radi. Znaci potpuno suprotno ovome sto vi govorite.

  6. Jos jedna informacija za ovde prisutne autore i komentatore-“strucnjake”. Ne postoji ni jedna zemlja EU u kojoj je komercijalno surogatstvo dozvoljeno. U najvecem broju zemalja zapadne Evrope je striktno zabranjeno, cak i ako nije komercijalno. I da li znate gde onda parovi iz Evrope idu, u koje se to zemlje upucuju, gde je potpuno dozvoljeno i organizovano kao veliki biznis? U pravoslavnu sestru Rusiju i u Ukrajinu. Toliko o tome, hvala na paznji i sledeci put se malo informisite pre nego sto pocnete da delite lekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *