GORAN HADŽIĆ Hapšenje prema brionskom protokolu

Piše Uglješa Mrdić

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić uhapšen je u skladu sa  ranije ostvarenim  dogovorom. Prema saznanjima „Pečata“ delovi vladajućeg režima u Beogradu su već mesecima znali gde se nalazio poslednji haški optuženik

Haški optuženik Goran Hadžić uhapšen je u sredu 20. jula, u šumi kod sela Krušedol na obroncima Fruške Gore,  po tvrdnji tužioca za ratne zločine, naoružan, teško prepoznatljiv, sa lažnim identitetom.
Akcija hapšenja Hadžića brižljivo je pripremana da se izvede upravo 20. jula ujutro, posle „istorijskog“ susreta na Brionima tzv. „lidera tri države“.
Podsetimo, da su se pre nekoliko dana predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipovići, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, posle trilateralnog sastanka na Brionima, istakli potrebu za maksimalnom saradnjom i međusobnom podrškom u procesu evrointegracija.  Poseban naglasak stavljen je na pitanja saradnje u oblasti bezbednosti i pravosuđa.
Redakcija „Pečata“ je od izvora bliskih bezbednosnim službama početkom juna meseca dobila podatke da se očekuje da ubrzo bude izvedena akcija hapšenja Gorana Hadžića, budući da službe već mesecima znaju gde se nalazi. Posle hapšenja Ratka Mladića 26. maja i izlaska broja „Pečata“ od 2. juna, gde je navedena uloga vojnih struktura u pronalaženju i otkrivanju mesta skrivanja srpskog generala, našu redakciju je u odvojenim posetama obišlo nekoliko penzionisanih i aktivnih oficira Vojne bezbednosne agencije (VBA) sa dokumentacijom u kojoj se navode detalji pronalaska Hadžića.
Imajući u vidu da su pojedini oficiri ove službe  često bili skloni da podmeću medijima razne informacije i ovi podaci su uzeti sa rezervom. Dalje istražujući utvrdili smo da je još sredinom juna potvrđeno da je Hadžić otkriven, lociran i da se čeka povoljan trenutak za zvanično „hapšenje“, ali i da „zvanično“ hapšenje zavisi od detalja dogovora Tadić-Josipović na čuvenim Brionima.
I ovog puta „brionski plenum“ je odlučio da padne još jedna srpska glava. Ovog puta Goran Hadžić.
Interesantno je da se u poslednje vreme gotovo uvek posle Tadićevih susreta u Srbiji ili Hrvatskoj sa Josipovićem ili hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor dogodi nešto loše po Srbe. Ili je reč o hapšenju Ratka Mladića, Božidara Vučurevića, ili puštanju na slobodu optuženih za ubijanje Srba, ili sada hapšenju Gorana Hadžića.
Srpske službe bezbednosti locirale su Hadžića još 2004. godine kada je trebalo da bude uhapšen i isporučen Haškom tribunalu.
Naime, Hadžića je 13. jula 2004. godine Haški tribunal optužio po 14 tačaka za kršenje zakona i običaja rata. Tri dana pre nego što je optužnica objavljena 16. jula, Hadžić je pobegao iz svoje kuće u Novom Sadu. Prisetimo se čuvenog snimka kako beži. Tada su, kako saznajemo, Hadžiću pomogli „prijatelji“ iz Ministarstva spoljnih poslova SCG.
Potom mu se gubi trag. Spominjalo se da se krije u Crnoj Gori, Rusiji i Rumuniji. Srpske službe mu ulaze u trag prošle godine i ove godine sužavaju njegovo kretanje tako da uvek znaju gde je. Nastavljeni su pritisci na njegovu porodicu i iživljavanje nad njegovim prijateljima i navodnim jatacima od strane vladajućeg režima.
Sve je podsećalo na predstavu namenjenu javnosti, naročito onoj na Zapadu. Ali onda se, kao u slučaju Ratka Mladića, uključilo i delovanje zapadnih službi koje su u saradnji sa domaćim, prvenstveno VBA, izvršile lociranje Hadžića. Kao i u slučaju Mladića, koji je otkriven pre nekoliko godina, još krajem 2008. godine, pravljen je plan isporuke Hadžića Hagu.
Scenario hapšenja Hadžića dogodio se po ranije dobro isprobanom zapadnom modelu, kao i u slučaju generala Ratka Mladića. Službe u saradnji sa kolegama iz američke i britanske službe locirale su i pratile Hadžića, a onda je po Tadićevom nalogu „vruće kamenje“prepušteno MUP-u i BIA, da odrade „hapšenje“. Po istom scenariju i sa istim režiserom predsednik Srbije se  obratio građanima da saopšti detalje. Scenaristi u slučaju hapšenja Mladića i Hadžića su CIA i MI6 sa Haškim tribunalom, a režiser je domaći. Iz Srbije. Reč je o Borisu Tadiću i njegovim najbližim saradnicima.
Tako je zvanično Goran Hadžić uhapšen u selu Krušedol u rejonu Fruške gore, 20. jula, u 8.24 sati, u zajedničkoj akciji MUP-a i BIA.
Odmah je Tadić saopštio da je „Srbija završila najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom i da će nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze“. „Završena je turobna stranica naše istorije“, rekao je Tadić na konferenciji za novinare.
Izgleda da nama sa Tadićem i njegovim saradnicima tek predstoje turobna vremena u kojima će biti pogaženo svako poštovanje prema srpskoj istoriji.
Povodom zahteva za otkrivanje pomagača haškim optuženicima, predsednik Tadić je zapretio da će u javnosti biti objavljeno ko je kome pomogao u skrivanju posle sveobuhvatne istrage.
Podsetimo da je Hadžić uhapšen u blizini sela Krušedol na putu ka šumi, između dva objekta. Imao je identitet koji je koristio, a u trenutku hapšenja bio je bez brade. Mediji su još u ponedeljak, 18. jula, spekulisali da je Hadžić uhapšen na tom mestu, ali su tada zvaničnici to demantovali. Hapšenjem Gorana Hadžića okončana je višegodišnja potraga za poslednjim haškim beguncem koji je optužen za navodne zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.
Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine, u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner „VUPIK“-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska. Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena 16. jula 2004. godine.
Pritisci na srpski narod i Srbiju se nastavljaju. Ovog puta preko Haškog tribunala. Srbija na čelu sa Tadićem ispunjava sve naloge sa Zapada. Što se tiče Haga poslednji je ispunjen. Šta će se dalje dešavati u vezi sa podaničkim odnosom vladajućeg režima u Beogradu prema Briselu i Zagrebu, videće se.

Један коментар

  1. Drago Petrovic

    Ovoga ne bi trebalo poistovecivati sa Ratkom Mladicem jer po mom misljenju je rec o ratnom profiteru za koga se ne zna za koga je zaista radio tako da bilo kakvo njegovo prikazivanje kao zrtve ne dolazi u obzir.Na kraju ce ili dobiti minimalnu kaznu ili biti oslobodjen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *