Enigma Jeremić

Piše Nikola Vrzić

Što je Srbija, pod pritiskom EU, bliža priznanju nezavisnosti Kosova, njen ministar spoljnih poslova postaje sve veći srpski patriota i evroskeptik. Znači li to da je na pomolu razlaz Vuka Jeremića i njegovog političkog mentora Borisa Tadića ili je reč o predstavi za unutrašnju upotrebu koja treba da prikrije ono što s Kosovom čini Borko Stefanović

S obzirom na okolnosti u međunarodnim odnosima, niko stoprocentno ne može da odgovori da li će i kad Srbija ući u EU, ali sigurno je da nikada neće priznati Kosovo. Iako ovome ne bi imao mnogo šta da doda ili oduzme, citirane reči nije izgovorio Vojislav Koštunica, niti neki od radikala ili naprednjaka (oni su ovih dana ionako na stanovištu da „opstanak Srbije zavisi od ulaska u EU”). Izgovorio ih je prošle subote Vuk Jeremić, srpski ministar spoljnih poslova, i tako još jednom izazvao nedoumicu oko pitanja čemu, tačno, aktuelne srpske vlasti ne vide alternativu –  Kosovu, kako praktično reče ministar, ili je „Kosovo problem koji postoji i tiče se Evrope i sveta, ali EU nema alternativu“, kako je formulisao predsednik Srbije Boris Tadić.
Nije poznato koliko je na formiranje ovakvog ministrovog stava uticala Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta MSP-a. Tek, ovo nije bio jedini sudar Tadića i Jeremića u poslednje vreme. Predsednik, na primer, iskazuje želju da „nađemo tehnička rešenja (…) čak i (za) učestvovanje Albanaca na regionalnim forumima“, a njegov ministar ga poklapa navodeći da o „pronalaženju tehničkih rešenja“ nema ni govora pošto su rešenja već pronađena: „Ne želimo da predstavnici Prištine budu izopšteni, ali ne možemo govoriti o članstvu, niti o formatu učešća koji je van okvira UNMIK-a i Rezolucije 1244 koja je jasno definisala način na koji bi predstavnicima Prištine bilo dozvoljeno da učestvuju.“ Ili, predsednik podseti da „neki kažu podela, neki rešenje Kurdistana, dve Nemačke, treba biti precizan i pragmatičan u tim pitanjima“, pa podvuče i da je „duboko ubeđen da reforma pristupu Kosovu i Metohiji, jedan nekonvencionalan pristup, inventivan, fleksibilan, pragmatičan, racionalan, kreativan na kraju, nas vodi prema šansi da jednom proizvedemo nešto kvalitetno u Srbiji i prodamo na nekom tržištu“. Ministar na sve to, upitan o podeli Kosova i modelu dve Nemačke, odgovara bez imalo kreativnosti: „Postoji samo jedan zvanični državni stav, a to je da je Kosovo sastavni deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Spremni smo da tragamo za kompromisnim rešenjem kroz proces u kojem je naša pregovaračka platforma zasnovana na Ustavu Srbije i obavezujućim odlukama Narodne skupštine.“
Uostalom, seća li se iko kada je poslednji put predsednik Srbije uopšte i spomenuo Rezoluciju 1244, Ustav Srbije i odluke njene Skupštine?
Da nekakav rascep između Tadića i Jeremića uveliko postoji, primetili su i Amerikanci, a otkrio nam je Vikiliks. Od 15 dosad objavljenih depeša iz Beograda, čak četiri poklanjaju veću ili manju pažnju razlici među njima, izraženoj prvenstveno oko Kosova, pri čemu se ministar spoljnih poslova označava kao rigidan, nekonstruktivan i konfrontirajući, dok je predsednik nasuprot njemu pragmatičniji i spremniji da posluša SAD i EU. „Vuk Jeremić i njegov tim u MSP-u, ipak, imaju drugačiji pristup. Čine se nespremnim da se potpuno posvete, retorički ili svojom politikom, EU kursu, i naginju Rusiji, Kini i Pokretu nesvrstanih kao protivtežama ili alternativi EU,“ karakteristična je rečenica iz jedne od depeša.
Najzad, podsetimo i na izostanak Tadićeve podrške Jeremićevoj (neuspeloj) kandidaturi za potpredsednika Demokratske stranke, ali i na nedavni izbor Borka Stefanovića na mesto generalnog sekretara DS-a, na Tadićev predlog, i to posle one sramne epizode u Prištini  kada je uslikan pred zastavicom nezavisnog Kosova. Dodajmo i da se poodavno govori o sukobu i žestokoj ličnoj netrpeljivosti Vuka Jeremića i Borka Stefanovića, što je svojevrsnu potvrdu dobilo i kada je Mirko Stefanović, Borkov stric, početkom juna smenjen s mesta državnog sekretara u Jeremićevom MSP-u.
Znači li sve ovo da je Vuk Jeremić jedini preostali patriota u Tadićevoj vladi? Takvom zaključku oštro se suprotstavlja ono što je Jeremić učinio ili je propustio da učini; od dovođenja Euleksa na Kosovo, preko prećutanog prihvatanja kapitulacije kopernikanskom izmenom srpske rezolucije u UN, pa do podrške koju je pre nedelju dana – uprkos čitavoj svojoj prosrpskoj retorici – u Briselu dao „dijalogu s Prištinom“. („Kada je reč o dijalogu s Prištinom mi to uzimamo veoma ozbiljno i mislim da se približavamo vremenu kada bi trebalo da očekujemo i prve rezultate tog dijaloga.“)
Tako da pitanje da li se Vuk Jeremić zaista iskreno bori za Kosovo pre EU, ili je tu samo da bi svojim zapaljivim rečnikom zaglušio ono što njegov politički mentor tako kreativno radi s Kosovom po nalogu EU, ili bi ga Tadić vrlo rado otkačio, ali ne sme jer bi to značilo da između DS-a i LDP-a više nema nikakve razlike, zasad, ostaje. Enigma Jeremić, ipak, neumitno je bliža svom rešenju svakim novim „inovativnim“ i „kreativnim“ ustupkom Beograda Prištini i Briselu. Pa da vidimo kako će Vuk Jeremić reagovati. A sve i ako reakcija izostane, makar ćemo znati na čemu smo.

9 коментара

  1. Jeremica zapad i zuti gaje za mesto sledeceg predsednika Srbije. Ulogu prosrpskog politicara glumi jer je to opcija koja jos uvek jedino pobedjuje kod ovog naroda a zuti i zapad takvog ni jednog vise nemaju. Netrebamo da slusamo ko sta prica vec treba da gledamo rezultate necijeg rada. Da je Jeremic takav kao sto zeli da nam se predstavi on bi se zahvalio na ukazanom poverenju i dostojanstveno bi napustio funkciju na kojoj se nalazi. Nasuprot tome on je izabrao da ostane na funkciji, da se nizasta nepita i da s vremena na vreme izrekne nesto sto godi narodu. Nekakvo javno neslaganje sa zvanicnom politikom od njega ocekujem pred raspisivanje izbora za predsednika Srbije. Tada ce malo da “moralise” i vuce “dostojanstvene” poteze.

  2. Љубомор

    Овде се ради о “спаринговању” да се “Власи не досете” и српски род међусобно замајава.
    Овакве игре и игрице Срби су одувек крвљу плаћали. Овог пута ће бити још скупље – крахом српске нације и државе, настави ли се овим марифетлуцима коначна пропаст је ту, на видику.
    Нико не уме или неће да српском народу објасни да га уништава мазохистичка оданост владару који више мрзи Србе и осуство жеље да спозна истину, да види шта се то дешава. Крајње време је да лаж мора казнити бар гласачким листићем кад је већ изгубио храброст да се за хлеб и слободу бори на улици као сада Грци.

  3. Akademik Ljubomir Tadić je izjavio sledeće:
    ” Postoje dve vrste ljudi koji ne poštuju zakon jedni su ludaci, a drugi je predsednik repubike”.
    Ovo je izjavio pre četrdesetak godina i ne suteći da će njegov sin biti opisan ovom rečenicom.

  4. Ма то су два лика исте паре, мало је Јеремић националнији наводно, али резултати, Резолуције у УН, питања (Батаковића, штетна) упућена Хашком међународном суду,….
    Борко који уговара арогантно-издајнички и тајни антисрбски документ …. све се то планира и планира,саботира, шири дефетизам, али и народ и опозиција као да су хипнотисани!?
    —————–
    Свака част Новаку Ђоковићу, али види се из авиона да су овдашњи спин мајстори направили невиђену еуфорију да би сакрили издајнички договор Борка и Тахировке. Све се то чини уз пристанак и Јеремића и Боте, Дачића, и патриота багериста Палма је за то, и Кркобабе, а СПС странка је једна ратлук странка, партија пропалих и ископлексираних партијаца који су једва чекали да оде Слоба.

    Зезнули су се, Слоба је отишао у легенду, агде ће они кукавци!?

  5. Hteo bih ovom nasem jadnom , opljackanom i nesrecnom narodu da skrenem paznju na to da je u toku akcija takozvanog ,zapada, unistenje i istrebljenje Srba i dovodjenje drugog zivlje na ove prostore. Ovu akciju zdusno i nepogresivo vodi ON {nemam snage ni ime da mu spomenem . jer mi se gadi} pa smo duzni da se sto pre organizujemo i svrgnemo sa vlasti ove stetocine dok jos nije kasno. Sta ocekivati od njega kome je majka hrvatica, koji se moli bogu u katedrali u Subotici i koji je prosrpski a ne srpski predsednik. Insraliran i placen od strane amerike. Cista zabluda je kad neki tvrde da je dobio na izborima. To uopste nije istina – izbori su bili pokradjeni kao u CRNOJ GORI. Kosovo je priznao – sta vise ocekivati od njega. Moramo se boriti kao Grci!!!!

  6. Sa svim gornjim komentarima. Jeremić služi da zamajava narod. Sve što je uradio nije dalo nikakvog pozitivnog rezultata, počevši od pitanja za sud u Hagu, preko rezolucije i svega drugog. To je dokaz da je sve bila predstava za narod a kao što neko reče, da je iskren bio, napustio bi DS, kad je ostao bez podrške kod izbora potpredsednika. Ostanak u DS , potvrdio je da je Tadićev potrčko i vrlo lako moguće, buduća podvala “glupim” Srbima.

  7. НИЈЕ ЈЕРЕМИЋ ЕНИГМА ОН ЈЕ ПРЕВАРА….

  8. JEREmic se sad razume i u fudbal, on zna (ne zna) jadan da sve cega se dohvati propada.Ne valja vlast jos je gora opzicija! nema nam spasa propasti necemo!!!

  9. Vrzicev tekst je ni tamo ni vamo. A stvar je cista i jasna. Nema dilema ko je Jeremic, a ko je Tadic. Samo potpuna politicka neznalica ne moze da razgranici sta je to sto radi Vuk Jeremic, a sta je to sto radi Boris Tadic sa srpskim nacionalnim pitanjem. U jednom su isti. I jedan i drugi pokusavaju da stvore imidz nezamenljivih i vaznih. Za sada Tadic vodi i sama pozicija mu dozvoljava vodjstvo. Zalosno je sto se posle tolikih godina ovaj mali upinje da nesto sustigne. Ono sto je odavno trebalo da uradi Vuk jeremic je da podnese ostavku i ode u bilo koju drzavu na svetu i upropsati je bar onoliko koliko je to ucinio Srbiji. Sada bi on da menja bratance i ko zna jos koga. Pa ljudi, nama je ministarstvo porodicna firma, a mi zelimo da Srbija ima status evropske drzave. Pa to jedno s drugim ne ide. O uspesima Jeremica je nepotrebno govoriti. Proglasenje nezavisnosti Kosova i njegov napor da zaustavi priznanje. Uspeh, nula. Eulex na Kosovu i Ahtisarijev plan, uspeh 100 %. pregovori o statusu Kosova uspeh 100 %. Ocuvanje celovitosti zemlje i stepen razvijenosti patriotizma = nula. Razlaz sa svetom= potpuni uspeh. I mi jos pricamo o njemu kao o faktoru stabilnosti i coveku koji predstavlja motor razvoja nacionalne svesti. Pa da li smo mi debili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *