Vučureviću narušeno zdravlje!

Piše Uglješa Mrdić

Božidar Vučurević, kojem je 8. juna produžen pritvor za još dva meseca, u trenutku zaključenja ovog broja „Pečata“ nalazio se na lekarskim pregledima na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu produžilo je u sredu, 8. juna, za još dva meseca pritvor nekadašnjem gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću čije izručenje traže Hrvatska i Bosna i Hercegovina (BiH).
Jedan od branilaca Božidara Vučurevića, advokat Svetozar Vujačić rekao je da je njegovom branjeniku pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva.

PISANE GARANCIJE
„Ambasada BiH u Beogradu u međuvremenu je dala pisane garancije za Vučurevića, očekuju da će uskoro biti pušten da sa slobode sačeka odluku o eventualnom izručenju jednoj od te dve države. Vučurević je saslušan pre dve nedelje u vezi sa optužbama Hrvatske za navodno bombardovanje Dubrovnika, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Krivično veće treba da utvrdi da li su ispunjene pretpostavke za izručenje Vučurevića Hrvatskoj ili BiH“, objasnio je za „Pečat“ Vujačić.
Ponovno odlučivanje o ekstradiciji Vučurevića naloženo je pošto je Apelacioni sud poništio odluku Višeg suda u Šapcu da su se stekli uslovi za izručenje Vučurevića, uz obrazloženje da je za to nadležan Viši sud u Beogradu.
Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu u Karakaju, na srpskoj strani, po poternici Hrvatske. U međuvremenu i BiH je zatražila njegovo izručenje.
Jedan od Vučurevićevih branilaca advokat Vladimir Božović izjavio je za „Pečat“ da je na preporuku lekara iz Okružnog zatvora u Beogradu naloženo da se Vučurević pregleda na VMA.
„Nisu uvaženi zahtevi odbrane da se Vučurević pusti na slobodu. Ne postoje zakonski uslovi za njegovo dalje držanje u pritvoru. Istražni sudija primio je u sredu, 8. juna, naš podnesak sa oznakom „hitno“ zbog toga što Republika Hrvatska nije i posle ponovljenih zahteva dostavila svu potrebnu dokumentaciju, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Tako da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, a time i za dalje držanje u pritvoru. Ne postoje razlozi za držanje u pritvoru i zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja i zbog garancija ambasadora BiH Boriše Arnauta, koji profesionalno i korektno obavlja svoj posao, a koje je podneo u ime BiH, da će Vučurević ostati u Srbiji do konačne odluke suda, u postupku gde je predata stalna adresa boravka na slobodi. Čim dobijemo odluku od suda o produženju pritvora uložićemo žalbu sa pomenutim garancijama i nadamo se da će naredne nedelje Vučurević biti pušten da se brani sa slobode. Vučurević je do sada sve ovo podnosio snažno i jako, sa nadljudskom snagom i strpljenjem, ali plašim se da je to sada polako na izmaku. Njegovo psihološko stanje nije više na početnom nivou i mi advokati i svi koji učestvujemo u njegovoj odbrani kada iscrpimo sve pravne i ljudske normalne metode, moraćemo da pribegnemo i radikalnijim oblicima upozorenja vlasti da ovo što čine nije u skladu sa zakonom. Ne možemo beskonačno čekati zvaničnu Hrvatsku da se ona smisli, da dostavi ono što je zakonom obavezuje. Ne može jedan star, iznemogao i bolestan čovek beskonačno ostajati u pritvoru da bi se čekala nekakva dokumenta. Nadam se da će nadležne institucije dati saglasnost da se Vučurević pusti na slobodu, jer se nisu stekli uslovi za izručenje ni BiH, ni Hrvatskoj. Pravda jeste spora, ali se nadam da u ovom slučaju neće biti prespora. Ako se nešto desi Vučureviću krupne konsekvence nosiće svi oni koji nisu imali dovoljno sluha da poštuju zakon i osnovna ljudska prava i slobode“, naveo je Vladimir Božović.

BORBA ZA LJUDSKA PRAVA
Član pravnog tima za odbranu Vučurevića, advokat Vladimir Cvijan, apeluje na nadležne institucije da postupaju u skladu sa zakonom.
„BiH je dala sve potrebne garancije da bi Božidar Vučurević bio pušten na slobodu. Politika ne treba da meša prste u ovu priču,  jer zakonski posmatrano Vučurević ne samo da je trebalo da bude pušten na slobodu, nego nije trebalo ni da bude uhapšen. Takođe, njegovo zdravlje je ozbiljno narušeno, on ima 75 godina. Kao advokati dali smo garancije da će, ako je to neophodno, kada bude bio pušten na slobodu biti u Srbiji na tačno naznačenoj adresi. Očekujemo da treba da ga puste na slobodu kako bi se adekvatno lečio i da porodica može redovno da ga posećuje. Ako ništa drugo, onda se nadam da će iz razloga humanosti ministarska pravde Snežana Malović pustiti Vučurevića da se brani sa slobode. Smešno je govoriti da bi Vučurević u tim godinama i sa takvim zdravstvenim stanjem pobegao. Zahvaljujući postupcima ministarke pravde, Vučurević je završio u bolnici. I predsednik Srbije Boris Tadić i Snežana Malović moraju da poštuju proceduru. Ovo je već na granici pravnog ludila. Nadam se da se ništa neće desiti Vučureviću u zdravstvenom smislu. Ako mu se ne daj Bože nešto desi, to ide na dušu Snežane Malović“, pojasnio je za „Pečat“ advokat Vladimir Cvijan, koji je dodao da ako se bude poštovao zakon ne postoji mogućnost izručenja Vučurevića Hrvatskoj.
Božidar Vučurević se u trenutku zaključenja ovog broja „Pečata“ nalazio na lekarskim pregledima na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Razmišljao je da ukoliko mu bude produžen pritvor počne sa štrajkom glađu i žeđu dok ga ne puste na slobodu, ali je posle konsultacija sa porodicom, advokatima i prijateljima odustao od te ideje.

Један коментар

  1. Očigledno je da ova gospođa Malović sa svojim političkim sudstvom ne računa na konsekvence kad se promeni vlast, posle će se pozivati na sve moguće konvencije i deklaracije o ljudskim pravima ali pravda će je dosegnuti.
    Diktatura u svojoj autističnosti nikada ne može da ugleda svoj kraj, mnogi će sigurno posle promene vlasti tražiti sudsku satisfakciju, Malovićka ne pozivaj se tada na revanšizam, kao ni tvoji mentori, pravda je dostižna, srpski Juščenko je pri kraju a čelična metla će mesti, to Srbi žele sa promenom vlasti !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *