Vlada Srbije odustaje od uvoza voća i povrća iz Indonezije

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 21. jun 2011. Izvor: Be92 – Uprkos tome što je voće i povrće znatno jeftinije nego u evropskim zemljama, Vlada Srbije ipak je odlučila da zbog boljih odnosa unutar EU deficitarnu robu, kao što su jabuke, šljive, maline, paradajz, krompir, krastavac, paprike i šargarepa, ubuduće uvozi mahom iz Francuske, Italije, Španije i Nemačke.

Ovaj potez predsednik Vlade Srbije opravdava činjenicom da, iako su nam odnosi sa Indonezijom bitni, nisu baš toliko kao sa zemljama članicama EU. A pošto je Srbija veliki potrošač ovih namirnica, to dokazuje i podatak da su se nekad proizvodile na samom tlu Srbije, Vlada je odlučila da izađe u susret velikim proizvođačima iz Evropske unije i tako im da do znanja da je tržište u Srbiji konkurentno.

Istom prilikom premijer Cvetković optužio je poljoprivrednike iz Srbije jer nisu uspeli svojom proizvodnjom da budu konkurentni, zato što nisu unapređivali sorte ovih biljaka, već su uporno istrajavali na starim sortama koje sporije rastu i izgledaju ružno.
Kao primer za to Cvetković je naveo paradajz za koji kaže da se u pojedinim srpskim selima još uvek gaji takav da u sebi ima semenke, miris i ukus, što je odavno prevaziđena koncepcija u celom civilizovanom svetu.

3 коментара

 1. Indonezija uvozi voce (znatno vise) i povrce iz Australije, Kine
  i SAD.
  Francuska uvozi voce i povrce iz zemalja Magreba, bez ukusa.
  Voce i povrce, koje se transportuje na velike daljine, bere se
  nezrelo, pa sarevanje u hladnjacama i magacinima, eliminise
  i ukus i miris (ionak nerazvijene).
  Predsedniku Vlade treba cestitati na “biser” izjavama.
  S. Saic

 2. Indonezija uvozi voce, i mnogo sto sta, ali..i placa ogromnom secom suma, kaucukom, naftom..*drzi vodu dok majstori odu*, ceka ih pustos, kada majstori odu..

 3. Onda treba da pita pametnog “gosn” premjera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *