Tržišna vrednost Mladića i Kosova

Piše Nikola Vrzić

Kao nagradu za hapšenje Ratka Mladića beogradski režim dobio je spisak novih uslova, i iz Haga i iz Brisela. A predsednik Srbije Boris Tadić priznao je da nećemo ući u Evropsku uniju ili, pak, da je zarad članstva u EU spreman da Kosovo „kvalitetno proda na nekom tržištu“

General Ratko Mladić uhapšen je i prebačen u Hag; Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, pohvalio je Srbiju pred Savetom bezbednosti i, zagledan sa svoje moralne visine, izdeklamovao kako je Mladićevim hapšenjem dokazano da „odgovornost za ratne zločine ne predstavlja prolazan interes, već trajnu vrednost“. A onda su gromke reči, velike parole i aplauzi utihnuli. Pa smo saznali da Srbi, uprkos svemu što su učinili sami sebi, još ni izdaleka nisu uradili dovoljno za njih. Dobili smo dijagnozu da smo autistični i poruku da ćemo postati bolji tek kada shvatimo da smo najgori. I sve to da bismo dobili datum početka pregovora za pristupanje Evropskoj uniji čime će, kako reče predsednik Srbije Boris Tadić, „svrha našeg bavljenja politikom biti ispunjena“. Pri čemu je preduslov za to – hapšenje Ratka Mladića – ispunjen.

BRAMERCOV PLEZIR
Nećemo se sada baviti karmom koju smo na sebe navukli kada smo jednu ostarelu, „izmoždenu“ glavu prodali zarad sticanja budućeg datuma koji će crvenim slovom u kalendare biti upisan ne zato što je svet već zato što je krvav; niti ćemo razmišljati o krvožednom karakteru organizacije koja traži jednu glavu kao ulaznicu u svoj krug. Premda i ta pitanja, na simboličnoj ravni, nisu nimalo zanemarljiva… Umesto toga pogledaćemo gde se, posle hapšenja i izručenja Ratka Mladića, Srbija sada nalazi, rastočena u mutljagu evropske politike, nemilosrdnih haških i briselskih birokrata i tumaranju političkog vođstva koje zbog sopstvenih projekcija realnosti surovu realnost ne može ili neće da prepozna. Ukratko, Srbija je danas tamo gde su joj odredili poslanici holandskog Parlamenta, koji su ove srede odbili da ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, nigde. Tamo gde je bila i 29. aprila 2008. godine, kada je SSP svečano potpisan i momentalno tiho zamrznut, samo malo siromašnija i kraća za Kosovo od kojeg je praktično odustala.
Najveće dobro proisteklo iz hapšenja Ratka Mladića sastojalo se u pleziru načinjenom tužiocu Seržu Bramercu, koji će sada konačno moći da učini ono što je toliko želeo – da zatraži pravdu za Mladićeve žrtve i njihove porodice (uz platu od 48.000 evra mesečno). Sad, što je Mladićevo hapšenje istovremeno produžilo život Tribunalu i njemu kao glavnom tužiocu, makar do okončanja ovog procesa, sigurno mu nije sasvim mrsko… Tek, Bramercovo zadovoljstvo iskazalo se na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojem je, u usmenom izlaganju, bio blagonakloniji prema srpskim vlastima nego što je bio u pisanom izveštaju, možda i najkritičnijem dosad, pisanom pre 26. juna i hapšenja Ratka Mladića. „Srbija je ispunila jednu od svojih ključnih obaveza prema Tribunalu,“ kazao je Bramerc 6. juna u Njujorku, zahvaljujući se srpskim vlastima na hapšenju. „Dugo iščekivano hapšenje Ratka Mladića ističe se kao jedan od najznačajnijih događaja…,“ zaključio je.
A onda je otkrio spisak novih starih haških uslova. Stari je hapšenje Gorana Hadžića „bez daljeg odlaganja“. I nekoliko novijih uslova, formulisanih prilično direktno. Najpre, neophodno je politički poželjno uobličavanje javnog mnjenja, da se ne ponove rezultati ankete koju je nedavno otkrio Rasim Ljajić, a koja je pokazala da se većina građana Srbije protivi onome što je učinjeno krajem maja i početkom juna: „Srbija sada ima važnu priliku da pomogne javnosti da shvati zašto je Ratko Mladić uhapšen i zašto pravda zahteva da mu bude suđeno.“ Dalje, potrebno je „istražiti i procesuirati mreže koje su pomagale Ratku Mladiću tokom skrivanja. Podržavamo spremnost koju je Vlada Srbije izrazila da otkrije i kazni sve državne zvaničnike koji su mu pomagali. Tražimo od srpske vlade da sprovede ove aktivnosti kao prioritetnu stvar.“ I, najzad, spomenut je i „napredak u regionalnoj saradnji“ u gonjenju ratnih zločina.
Sve u svemu, iako je morao da pohvali Srbiju zato što je uradila ono što je od nje toliko tražio, Bramerc joj je dodelio i nekoliko novih zadataka. Ono što je najvažnije, nije upotrebio formulu „puna saradnja s Tribunalom“, što znači da ostaje da važi haški uslov nastavka srpskih evrointegracija.
Šta se, zapravo, događa s nastavkom srpskog puta u EU? Srpska očekivanja izrazio je u utorak uveče predsednik Boris Tadić. Trange-frange politika: „Vreme je da budemo iskreni. Hapšenje Ratka Mladića bila je moralna obaveza Srbije, ali i uslov za evropske integracije. Danas EU možemo pogledati u oči i reći da smo uradili ono što je trebalo. Može li EU to isto da učini?“.

ODGOVOR HOLANDIJE
Odgovor Tadiću stigao je već dan kasnije, u sredu. Holandski parlament, kako rekosmo, odbio je da ratifikuje SSP – „za“ je, kako javljaju mediji, glasala samo jedna partija. Formalan razlog za odbijanje ratifikacije srpskog SSP-a, uprkos hapšenju Ratka Mladića, pronađen je u tome što u holandski Parlament još nije stigla Bramercova ocena srpske saradnje s Tribunalom. O Srbiji će se ponovo, kako je najavljeno, raspravljati 30. juna; kako je Bramercovu usmenu ocenu pred Savetom bezbednosti moguće tumačiti na različite načine, predstojeća holandska odluka o SSP-u biće sjajan pokazatelj (ne)postojanja volje u EU da nastavi s puzećim širenjem po Zapadnom Balkanu.
Jačanje antievropske desnice, koja se neuvijeno protivi evrounijaćenju divljeg evropskog Istoka, pri tom, nije karakteristično samo za Holandiju. Među zemljama koje još nisu ratifikovale SSP nalaze se i Finska i Francuska (evroskeptične partije „Pravi Finci“, odnosno „Nacionalni front“ Mari le Pen jačaju iz dana u dan), zatim Belgija koja i dalje preživljava s tehničkom vladom, Irska koja grca u sopstvenim problemima… Ukupno devet zemalja nije ratifikovalo SSP, a bez toga nema ni govora o sticanju statusa kandidata za EU, a kamoli o određivanju datuma početka pregovora.

KOSOVSKI USLOV
Na ruku Tadićevoj evropskoj Srbiji ne ide ni ono što Evropljani vide kada pogledaju Srbiji u oči, kao što je prosrpski predsednik zatražio. „Srbija postupa kao autistična zemlja,“ dijagnosticirao je pre nekoliko dana Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. „Tu uvek imate istu priču, a to je sprega političke elite, tajkuna i organizovanog kriminala.“ Pa je dodao i da Srbija radi na sopstvenu štetu, da nekorektno „šeta institucije EU“ zamajavajući ih neprihvatljivim predlogom Zakona o restituciji, da se meša u unutrašnje poslove država EU određujući im smeju li ili ne da pozovu Kosovo na skupove koje organizuju, da destabilizuje Bosnu i Kosovo, a „bilo kakva destabilizacija BiH ili Kosova destabilizacija je Srbije“. „A za napredak ka EU, za sticanje datuma početka pregovora“, kazao je Kacin, „Srbija mora da promeni i svoj Ustav…“
Ovo nas dovodi do ključnog uslova, onog za koji su nas tako dugo ubeđivali da nema veze s evropskim integracijama Srbije. Uslova koji će u budućnosti, pogotovo posle „relaksacije“ haškog uslova, biti samo dodatno pojačavan. Kosovo, naravno. Dušan Šiđanski, savetnik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, u intervjuu „Blicu“ objavljenom u utorak, obelodanio nam je da SAD insistiraju na „držanju Srbije po strani zbog Kosova“, a da takvo raspoloženje nije zaustavljeno s one strane Atlantika posvedočio je i sam Boris Tadić.
Nećemo ići tako daleko pa, kao Jelko Kacin, optužiti srpske vlasti (na čelu s predsednikom Tadićem) da su autistični kriminalci i varalice, ali, pitanje koje se u vezi s ovim  priznanjem postavlja, jeste pitanje predsednikove poslovne sposobnosti – izgleda, naime, da on baš i ne zna šta govori, pošto jedan dan kaže jedno, a već sledećeg nešto sasvim suprotno, ne pokazujući da je to uopšte i primetio. U petak 3. juna, tako, u intervjuu „Juronjuzu“ izgovorio je: „Ne očekujem da će političari EU pokušati da me ubede da priznam nezavisnost Kosova.“ Da bi u utorak 7. juna mediji preneli njegovu izjavu iz Brisela: „Naravno da će posle dovršetka saradnje s Haškim tribunalom, postojati neke zemlje ili neke administracije koje će želeti da izvrše pritisak na Srbiju u vezi s Kosovom i Metohijom i to, naravno, neću da krijem. Naravno da će postojati zemlje koje će pokušati da iskoriste ovu situaciju i da pokušaju Srbiju da stave u nemoguću situaciju, da bismo dobili status kandidata i datum za pregovore, da učinimo i korak više. Mi to nećemo uraditi…“
Znači li ovo zakasnelo priznanje – priznanje da kosovski uslov za EU ipak postoji, jer ako nas jedna zemlja ucenjuje priznanjem Kosova, ucenjuju sve, budući da EU odluke donosi konsenzusom – da je Tadić obnarodovao da odustaje od EU po svaku cenu? Ili je to najava da će Kacinova želja za promenom srpskog ustava biti uslišena? Ili, možda, Tadić misli da će „neke zemlje i neke administracije“ promeniti mišljenje?
U svakom slučaju, onoliki lupinzi u predsednikovim mišljenjima nužno izazivaju i sumnju u vrednost njegovih zakletvi. Koliko možemo da mu verujemo kada kaže da je njegova „crvena linija implicitno ili eksplicitno priznanje kosovske nezavisnosti“? Pogotovo što su nam još pred očima zastavice Srbije i Kosova za pregovaračkim stolom u Prištini, i što nam u ušima još odzvanja ono što je nedavno rekao Svetislavu Basari: „Duboko sam ubeđen da reforma pristupu Kosovu i Metohiji, jedan nekonvencionalan pristup, inventivan, fleksibilan, pragmatičan, racionalan, kreativan na kraju, nas vodi prema šansi da jednom proizvedemo nešto kvalitetno u Srbiji i prodamo na nekom tržištu.“ Pošto, već, od prodaje Ratka Mladića nije zaradio praktično ništa…

10 коментара

  1. *Добро је што неки *демонстрирају*.. то је доказ моје домонкратије..*Приједседник свих граћана територије Сербије* Господин Тадић..
    Добро је што је Маловићка , са познатом екипом са или без енглеског,потписала државни уговор са ФБА у сигурној соби у Вашингтону, после 4 дана убеђивања да се њој ништа неће десити када падне…са власти.Тачка 6а.каже…ФБАЈ агенти ће *вршити*своју делатност на целој територији ткз.Србије по УСА законима.
    Страшно, а још страшније је ко у Србији контролише шта све Влада Тадића потписује у име свих нас?
    Пс.Руку на срце…Тадић ми се све више допада…

  2. Tadića su instalisali isto kao u Mađarskoj Orbana ili Ukrajini onog Juščenka, Gruziji Sakašvilija, samo kad će naš narod to shvatiti, zar demagogija može toliko pomutiti razum !

  3. Љубомор

    Језиво и злогуко звуче речи садисте Кацина који ужива у српској невољи. Брига њега за болесног и неурачунљивог Бориса, напротив сатанисти у томе уживају. Докле овако и шта ће бити са Србијом? Колико ће Тадић још наности зла овој напаћеној Србији? Па зар овај народ нема толико снаге и памети да се одупре “власти (на челу са Тадићем) аутистичним криминалцима и варалицама”, како то каже Кацин?

  4. Gotovo da nema dana da nas Boris Tadić i njegov režim nekim postupkom ne ponize i uvredi i kao Narod i kao Državu. Nema toga šta nisu spremni da urade na štetu Srbije i Srpskog naroda, samo da bi dobili, makar i lažne, pohvale i aplauze iz Vašingtona i Brisela. Milošević, Karadžoć. Mladić, gotovo celokupan deržavni, vojni i policijski vrh Srbije, RS i RSK su isporučeni sudu u Hagu, ne da bi im se sudilo za eventualno počinjene zločine, oni su unapred osuđeni, već da bi se njihovom osudom opravdali zločini činjeni prema Srpskom narodu i Srbiji. Danima su seirili i slavili hapšenje Mladića i njegovu ekspresnu ekstradikciju u Hag (iako je teško bolestan) unapred ga proglašavajući za zločinca. Ni jedan njihov medij ili “nazovi analitičar” ni jednom rečju nije spomenuo da je taj isti Mladić, sa svojim saradnicima, organizovao Srpski narod u bivšoj BiH i sprečio da se nad njim ponovi genocid kao u drugom svetskom ratu. Ni jedne rači da su za Srpski narod bili pripremljeni neki novi “Jasenovci” i nove bezdane kraške jame koje bui punili poklanim Srbima. Setimo sa samo sramne deklaracije o Srebrenici kojom su Srbi okrivljeni da su počinili genocid nad Muslimanima u tom području. Ni u vreme donošenja deklaracije niti sada u vrame hapšenje generala Mladića ni Tadić niti njegovi glasnogovornici ni jednom rečju ne pominju da su od oko 3.800 Srba pobijenih u Podrinju (pre ulaska Srpske vojske u Srebrenicu 1.995.g.) preko 60% bili deca, žene, stari i nemoćni a da su na muslimanskoj strani među žrtvama preko 95% vojno sposobni muškarci. Bez i malo otpora Tadić i njegovi dozvoljavaju da se u žrtve “srpskog genocida” u Srebrenici ubrajaju, od onih koji su pomrli pre nego što je rat i počeo, preko onih koji su poginula u borbama oko Srebrenice, do onih koji su i dan danas živi bilo u BiH bilo u nekoj od zemalja širom sveta. Dobri poznavaoci zbivanja u i oko Srebrenice tvrde da su u žrtve “srpskog genocida” ubrojani i brojni Srbi koje su pobili srebrenički Muslimani i koji su posle rata ekshumirani iz brojnih masovnih grobnica i sahranjeni kao muslimani u Potočarima. Uostalom o žrtvama zločina na svim stranama nejbolji svedoci su spomenici na kojima se vidi pol i starost žrtve i vreme njenog stradanja. Nažalost, ovakve činjenice i ovakvi dokazi Tadića ne zanimaju. Uostalom on nije našao za shodno da se pokloni senima Srpske nejači koju su pobili Orićevi koljači, ali je išao da se pokloni senima tih istih koljača. Gotovo da ne prođe dan da Srbima lekcije ne deli Jelko Kacin, onaj isti Kacin koji je 1991.g. slikajući se pored helikoptera punog hleba, koji su oborili slovenački paravojnici, izjavio da mu je samo žao što su poginuli piloti Slovenci a ne Srbi. Onaj isti Kacin koji je u Srpskom parlamentu poslanike pozdravio sa “mir dita” (dobar dan, na šiptarskom) kao da se nalazi u Tirani ili Prištini. Ni tada ni kasnije prilikom brojnih uvreda izrečenih na račun Srba Tadić nesme ni da ga popreko pogleda a kamoli, što bi bilo normalno, da ga za navjek najuri iz Srbije. Ovo je samo kap u moru svakodnevnih poniženja koje nam priređuje Tadić. Jedino što na sve to mogu još reć je DOKLE VIŠE?.

  5. преседан

    како сме и може да некога проглашава унапред кривим (претпоставка невиности важи за све)?!

    http://tinyurl.com/6ca4z57 (рутубе.ру)

  6. Vrlo, porazavajuce vesti sa *trzista*, kada mi komunisti dodjemo na vlast, i *njih* pohapsimo, oni ne verede nista..nemozemo da ih prodamo nikom, vec su izraubovani, a da im dajemo dzba lebac ni to ne bi bilo u redu,moracemo da posegnemo za resenjima Pola Pota,poslacemo ih na nacionalizovanu plantazu Zorana Zivkovica da beru grozdje i zarade za *leb i sol*….

  7. bota legendo, zivio bota… Izdrzi bot jos malo, uskoro nece bit ni drzave ne naroda da vladas… Osim mozda tog beograskog pasaluka, sa svim tim srpskim kvazi “intelektualcima” koji vole botu i nato i eu… Da ne zaboravim – zivo nato, zivila unija, ta, europska…

  8. Zalosno da gospodin historicar Markovic Predrag prica tako o Generalu Mladicu, kako je uprljao unifromu srpskih generala iz prvog svj. rata. Mozda on poznaje historiju ali ovu novu dok je Mladic ratovao sigurno nije dozivio na isti nacin kao Srbi iz prostora koje je Mladic branio. Trebao mi da nauci i ovaj dio srpske historije. Posto sam ga vidjala na letovima za Ameriku jasno mi je odakle vjetar duva.O Srebrenici bi mogao da nauci od ljudi koji izucavaju ovaj nametnuti problem. Posto je dobro izucio funkciju Haskog tribunala trebao bi da zna da se tamo sudi samo Srbima, a o tome koliko se novca moglo potrositi na zbrinjavanje izbjeglica iz Bosne i rvatske umjesto na Hag kao propalu tvorevinu ne bi trebao da brine. Hag bi mogao tumaciti u kontekstu zelje zapada da jednom i zuvijek dovede srpski narod do propasti sa ciljem da na taj nacin zustavi eventualno prodiranje Rusa na Balkan. Nisam historicar ali sam zivjela u vremenu u kojem se historija pisala na mojim ledjima. U vremenu kada se jos jedan Jasenovac desio srbima u rvatskoj i BIH, srbima koji su trebali biti zrtvovani i sto prije zaboravljeni. Da li je gosp. Markovic zivjeo u tom vremenu ili samo slusao izvjestaje sa rezimskih televizija? Zalosna nam historija kad se stranci vise brinu da dokazu istinu nego nasi istoricari.

  9. Bora Terapeut sa svojim “konsiljerima”s Andricevog venca pored toga sto misli da u u “SRBISTANU”zivi 7-8 miliona debila,izgleda da ce pored nase morati i svoju guzu da da pod kiriju.Na kraju krajeva pa on i pomenuti konsiljeri se zalazu za LGBT populaciju.U EUROPI toga nikad nije nedostajalo,a kad su okolnosti u “SRBISTANU”ovakve nije im tesko da nekog i silom obljube.Kad bi samo ovaj “OBLJUBLJENI”narod malo obisli,a BORU TERAPEUTA neka vode sa njegovim konsiljerima pa neka se ljube od sada pa do vecnosti.

  10. Светлост и топлина

    Због тога је г-дин ДС прво одјурио у Вашингтон за време прве предизборне
    кампање да им се добро “улиже” и потпуно се покори њиховим захтевима.
    И помогли су му под условом да све ради по диктату-инече ће бити
    нови Ђињђић.Научили су га како да манипулише масама,и због тога је
    увео “нестанак струје” у медијима.Сваки пут каже “Ја нећу да дам”
    “Биће како ја кажем или никако”.У дружини му је мистер Дилојт (лопов)
    Туш који је творац закона о “прватизацији по поступку крађе” са
    70% управљачких права банди из иностранства уз мало подебље провизије
    озакоњене за време владе ДСС-а.Нико ту није невин,па ни народ који
    им се једноставно препустио.И допусзио да га води систем “Завади,
    раздвој,вежи и владај” (Закон сатане – односно мрачних снага).Вратимо
    се себи и једни другима.Почнимо да се помажемо и полако постанимо као
    ЈЕДНО.Удружимо знање,вештине,сналажљивост,креацију…и победићемо све.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *