STOP kriminalu i korupciji

Piše Uglješa Mrdić

Platforma SNS-a podrazumeva reforme u oblastima državne uprave i politike, kao i posebne metode, vrednosti i ciljeve za borbu protiv korupcije

Jedna od potvrda medijskog mraka u Srbiji je da je od očiju javnosti sakriveno predstavljanje platforme za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju je predstavila najjača stranka u Srbiji – Srpska napredna stranka (SNS).
Predstavnici SNS-a su prošlog četvrtka poručili da je osnov za odlučno suprotstavljanje tim krivičnim delima politička volja koje u Srbiji do sada nije bilo. Platforma SNS-a podrazumeva reforme u oblastima državne uprave i politike, kao i posebne metode, vrednosti i ciljeve za borbu protiv korupcije.

ORGANIZOVANA KORUPCIJA
Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić istakao je da je korupcija dobila enormne dimenzije. „Prodrla je u sve službe, institucije i ustanove, ušla je u sve pore društva koje ubrzano truli pred našim očima. Osnovni preduslov za razvijanje mita i podmićivanja je sadržan u jednoj reči – bezakonje. Onoga trenutka kada su naša država i njene institucije počele da slabe i propadaju, a vlast pojedinca da se uzdiže iznad njih, korupcija je stupila na scenu brzinom svetlosti. Sudstvo, zdravstvo, prosveta, a posebno privatizacija i privreda, potpali su pod uticaj organizovane korupcije. Nastala je simbioza normalnih i patoloških pojava, nikada nije ni otpočela borba protiv udruženih snaga korupcije, svi sarađuju na istom poslu. To je stanje koje se uslovno može nazvati kleptokratijom. Svi uticajni faktori društva udružili su se u krađi javnog dobra, stvorili su lopovsku oligarhiju. Korupcija je poput raka, kad jednom sraste sa društvom počne da raste, širi se i pruža pipke ka svim sferama života razarajući tkivo na kojem naše društvo počiva“, rekao je Nikolić.
Član Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić rekao je predstavljajući platformu da ona podrazumeva reformu pravosuđa, zakonske regulative, organa i službi bezbednosti, sistema javnih nabavki i stvaranje profesionalne državne uprave.
Prema njegovim rečima, SNS će se zalagati za politiku nulte tolerancije prema svim oblastima kriminala i korupcije, zajedničko delovanje građana i državnih organa, partnerstvo sa drugima u svetu, transparentnost u radu i za politiku odrešenih ruku i pomoći profesionalcima.
Metodi kojima će to biti postignuto su izgradnja institucionalnih kapaciteta, ulaganje u materijalne resurse, oduzimanje nelegalno stečene imovine, jačanje saradnje na državnom i međunarodnom nivou, kao i donošenje novih i sprovođenje postojećih strategija za pojedinačne grane organizovanog kriminala.
Osnovni cilj SNS-a u toj sferi, rekao je on, jeste stvaranje Srbije koja je sigurna kuća za sve njene građane. Ciljevi SNS-a su eliminisanje koruptivnog odnosa između kriminala i politike i uklanjanje Srbije sa mape tranzitnih ruta za trgovinu narkoticima.

POLITIČKA VOLJA
Predstavnik „Transparensi internešenala“ iz Amerike Bredford Džonson rekao je da je osnova za borbu protiv korupcije, i na nižem i na najvišem nivou, politička volja.
Naveo je da je zakonska regulativa u Srbiji dobra i da su postojeći zakonski okviri adekvatni, ali da je problem u sprovođenju tih propisa.
Njegov saradnik i bivši direktor NDI iz Moskve Greg Mindžek rekao je da je u svim zemljama sveta korupcija posledica neefikasne vlade.
„Skoro svi u Srbiji, a svakako i van Srbije, svesni su nivoa korupcije koji prožima celo društvo. I pošto sam imao iskustva i radio i u Albaniji, i u Bosni, i u Srbiji i u bivšim državama Sovjetskog Saveza, mogu reći da sam iznenađen da su ovako niske cifre. Moj je cilj da nađem 11 posto ljudi koji misle da nema korupcije u Srbiji. Želim da budem grubo iskren danas i da kažem da ne verujem da postoje razlozi, da neko može da tvrdi da ima potrebe za korupcijom u ovom društvu. I ta energetska studija pokazala je da nema nikakve veze između genetskog koda Srba i korupcije. Duboko sam uveren da srpski narod ne mora da toleriše ovaj nivo korupcije“, naveo je Mindžek.
Potpredsednik SNS-a Jorgovanka Tabaković ukazala je na to da su javne nabavke jedan od osnovnih problema iz kojih se stvara korupcija i da bi trebalo promeniti postojeću regulativu kako bi se suzbila. Ona je pozvala Vladu Srbije da usvoji izmene Zakona o javnim nabavkama koje je predložila SNS, kako bi se otklonile slabosti postojećih zakona koje omogućavaju zloupotrebe tog procesa.

GDE JE 50 MILIJARDI EVRA?
Član Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović Milanović govorila je o tome šta se desilo sa Srbijom u ovih 10 godina samo u sektoru energetike.
„Preko 20 milijardi evra je ušlo u ovaj sektor ili kroz donacije, ili meke kredite, ili kredite. Rast cena energenata je bio, električne energije 600 odsto, derivata 500, gasa 450. Znači, ostvareni su prihodi po tom osnovu. Godišnje je Srbija izgubila gotovo 1,5 milijardi evra zato što nije izgradila nove elektrane. A posle toga, pošto nismo izgradili nove elektrane jer je neko odlučio da ih ne gradimo, Srbija je morala da uvozi energiju. Pa kad je uvozila energiju, onda je prosečno godišnje davala oko tri milijarde evra upravo za uvoz energije i energenata. Sve zajedno kad se sabere, računica kaže da je za 10 godina otišlo 50 milijardi evra iz energetskog sektora. Nema novih elektrana, nema novih infrastrukturnih objekata“, istakla je Milanovićeva.
Predstavljanju platforme prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih institucija, lider Nove Srbije Velimir Ilić i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.
Na kraju možemo zaključiti da je uzrok svega navedenog teška sistemska korupcija. Posledice po nas su teške, ne samo u ovoj godini, nego i u godinama koje budu dolazile.

Један коментар

  1. nema nista od toga i Tomi ne treba verovati,on ni svoje redove nije ocistio od kriminalaca pa kad nece da cisti naprednu stranku nece ni Srbiju,sve je to sarena laza,njegovi kadrovi u zdravstvu su meta raznih istraga,zato su se i uclanili kod njega a on ih stiti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *