SPC i papa

Piše Dragomir Antonić

Da li je poslednje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC zasmetalo onima koji su očekivali da će Sabor jednoglasno i sa oduševljenjem pozvati svetog oca, rimskog papu da dođe u Srbiju i nas zabludele pravoslavce ekumenski primi pod svoju upravu?

Da li ste se nekom izvinjavali prošle nedelje? Niste? Zanimljivo, nije niko ni iz vladine koalicije?
Šta se to s nama svima dešava kada nismo u stanju da se suprotstavimo očitoj propasti?

KO ŽELI DA SPC PREIMENUJE U NVO?
U najstarijoj novini na Balkanu imali smo priliku da pročitamo šta piše Džefri Robertson, Englez po profesiji, a bivši sudija UN za ratne zločine po zanimanju: „Što se Srbije tiče, ona mora još da se iskupljuje pre nego što osigura članstvo u EU. Karl Jaspers je istakao da nemački narod nije snosio kolektivnu krivicu zbog Hitlera, ali je snosio kolektivnu političku odgovornost. Tako ostaje dužnost Vlade Srbije ne samo da brzo pošalje Mladića u Hag, već da pronađe i pravno goni one koji su ga štitili. Ona ima posebnu dužnost, koju su izbegli haški tužioci, da očisti Srpsku pravoslavnu crkvu, čiji su sveštenici blagosiljali odrede smrti u Srebrenici… Opšte je poznato da je Crkva pružala utočište haškim beguncima u manastirima i da ima duboku vezu sa ubilačkim aspektima srpskog nacionalizma“.
Po Džefriju ispade da se Mladić nije krio u Lazarevu kod rodbine, već kod srpskih episkopa ili u Kabinetu Njegove svetosti patrijarha srpskog i zato bi Vlada, koja je ekspresno izvršila Džefrijev nalog o slanju generala u Hag, sada trebalo  da očisti Srpsku pravoslavnu crkvu. Ni manje, ni više, profesionalni Englez preporučuje da o Trojicama ili odmah posle njih, državni organ proglasi lustraciju među arhijerejima, skloni nepodobne, a dovede nekoliko prepariranih verskih činovnika iz „Ej,Unije“ koji bi zaveli red i sveli SPC na uticajnu proevropsku nevladinu organizaciju.
Znači sad je na redu SPC. Nju bi trebalo kaštigovati, a možda i zatući. Šta je to strašno učinila SPC da bi bila na meti besprimernog napada bivšeg sudije, kako se pomenuti potpisao ispod navedenih reči? Da li je poslednje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora zasmetalo onima koji su očekivali da će Sabor doneti drugačije odluke ili je nešto drugo posredi? Zašto je baš Englezu odjednom zasmetala Srpska pravoslavna crkva? Da nije možda razlog to što Sabor nije jednoglasno i sa oduševljenjem pozvao svetog oca, rimskog papu da dođe u Srbiju i nas zabludele pravoslavce ekumenski primi pod svoju upravu? Ako je to razlog zašto  Džefri nije uputio slične reči Kenterberijskom nadbiskupu ili samoj engleskoj kraljici, zato što su odbili velikodušnu papinu ponudu da se Anglikanska crkva vrati pod papsku upravu? Odbili su je jednodušno i bez ikakvih dilema. Kad papin poziv poglavarima nije uspeo, onda se obratio direktno, doduše ne tako javno, biskupima i pastorima Anglikanske crkve, da će svi koji dosadašnju crkvu napuste biti primljeni raširenih ruku u rimokatoličku organizaciju. Oni koji su se odrekli celibata i oženili se, takođe će moći da nastave svešteničku službu, bez obzira na to što Katolička crkva ne dozvoljava župnicima i biskupima sklapanje braka i osnivanje sopstvene porodice. Navodno, brojke je teško proveriti, ali prema relativno pouzdanim kazivačima više od osam stotina pojedinaca sa crkvenim činom je papinu ponudu prihvatilo i priznalo ga za svog poglavara. Logično, ovo je izazvalo oštru reakciju vrha Anglikanske crkve i same monarhije, ali se kako i dolikuje, sve obavlja daleko od očiju javnosti. Nikom nije u interesu da otvara javnu polemiku.

ŠTA JE ZASMETALO REGIONALNIM LOBISTIMA?
Kad je tako u „Ej,Uniji“ koja nema alternativu, zašto se kod nas primenjuju drugačija pravila i bez ikakvog zazora objavljuje javni poziv na linč svih „koji su pružali utočište haškim beguncima u manastirima“.
Drugim rečima, pohapsiti, a možda i na inkvizicijsku lomaču poslati: monahe, monahinje, duhovnike, iskušenike i naravno igumane i nadležne episkope, po principu komandne odgovornosti.( A šta će se desiti ako se brzo dokaže da su neki „Englezi“ „čuvali“ generala, kako je u uvodniku prošlog broja „Pečata“ napisano. Ko će se tad hapsiti i lustrirati?)
Kad su pape mogle 1231. godine da uvedu inkviziciju i da skoro pet stotina godina pozivajući se na njene zakone spaljuju sve što im nije odgovaralo: od knjiga do navodnih jeretika, čarobnjaka i veštica i da nikad zbog toga ne odgovaraju pred ovozemaljskim sudom, zašto ne bi danas, medijskim linčom i nečuvenim govorom mržnje „dokazali“ da je pravoslavlje jeres, a onda i sa pravoslavnim narodima postupati kao sa jereticima. Ili su možda dostojanstvene i smirujuće odluke Sabora, ali i zabrinutost za položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, zasmetale regionalnim lobistima i plaćenim srbomrscima, jer za njih takvi problemi ne postoje. Odnosno odavno su „rešeni“.
„Status Kosova nije više tema razgovora“, izjavio je ekselencija jedne svetske sile. „Šta će SPC u suverenoj i nezavisnoj državi?“, reče doživotni predsednik vladajuće stranke iz susedne države.
Bosna i Hercegovina mora biti centralizovana da bi bila efikasnija, a tome je smetnja Republika Srpska – javno reče evropski gubernator.
„Kardinal Stepinac je bio majka Mara za Srbe, Rome i Jevreje u vreme Nezavisne ustaške države“, saopštio je i to dva puta Sveti otac tokom boravka u Hrvatskoj. Verovatno da pokaže današnjim Srbima kakvih su se dobročinstava odrekli, time što ga nisu javno, na kolenima pozvali da im dođe u posetu.
Sve ove poruke „mira i dobrote“ sinhronizovano su iznošene neposredno po završetku Svetog arhijerejskog sabora SPC. Arhijereji su bili mudri i bez pompeznih reči iskazali su sve probleme sa kojima se Srbija suočava i mora im se odupreti. Sabor je nedvosmisleno potvrdio da je uporište SPC među ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama i da neće donositi nikakve odluke koje bi to uporište moglo ugroziti. Reči arhijereja su bile blage, a argumenti jaki, u skladu sa davno zapisanim rečima Svetog Vasilija Velikog. Zato braćo Srbi i sestre Srpkinje molimo se da odluke Sabora ostanu nepromenjene i čuvajmo našu Crkvu, jer ćemo tako i sebe sačuvati.

5 коментара

  1. nemam primedbe ni ja,

    Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas u Kuršumliji da je strategijska vojna konferencija NATO koja se održava u Beogradu neprihvatljiva jer “rane koje je NATO naneo srpskom narodu još nisu izlečene”

    “Prihvatiti nešto što nam je do juče bio jedan ljuti neprijatelj, koji nam je ostavio teške rane, narodnu, našoj ekonomiji. Ako se to može lečiti i zalečiti to je dobro, ali ne znam da li je taj lek pogan za naše rane”, kazao je novinarima patrijarh Irinej posle liturgije koju je služio u kuršumlijskoj crkvi.
    Najveća vojna konferencija u svetu, sa oko 200 učesnika iz 60 zemalja, ove godine održava se u Beogradu, u organizaciji Saveznicke komande NATO-a za transformaciju.
    Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević i predstavnici svih lokalnih preduzeća i javnih ustanova.
    Patrijarh Irinej je kazao da je dolaskom u Kuršumliju želeo da udovolji vernicima tog grada jer, kako je rekao, odlazi iz niške eparhije posle 35 godna.
    “Iako odlazim, uvek ću biti na jedan duhovan način prisutan u eparhiji niškoj, i gradovima te eparhije, jer ih zaista nosim u svojoj duši i srcu. U svim tim gradovima živi narod koji je ostao veran svojoj crkvi, svojoj veri i hrišćanskim običajima”, kazao je Irinej.
    Patrijarh srpski je danas u Prolom banji osveštao mesto za izgradnju crkve.

  2. Što nas čeka posle Irinejevog ujedinjenja s katolicima i klečanja pred papom .
    Čeka nas nestanak kao naroda pod vekovnim koljačima koje predvodi Vatkan protiv svega pravoslavnog ali i muslimanskog .Srbi su sustavno unijaćeni ( pokatoličavani ) silom vekovima od kada su stupili na tlo AustroUgarske jer su Hrvati stalno vršili pritisak na carstvo preko pape koji je htio potpuno pokatoličiti Srbe . Pošto to nije išlo baš tako lako naši preci su krv svoju dali za veru dok danas razni mekušci Srbi prodaju veru za večeru . Ali u svakom slučaju su srbi imali autonomiju Vojnu Krajinu u sastavu Austrougarskog carstva što je više nego je Tito dozvolio u Jugoslaviji . Hrvatska je planski raseljavala Srbe i razbijala na manje grupe tako da ih asimilira i to traje vekovima . Srbi Senjski uskoci i deo Srba iz Like naseljen je u Žuberak i Belu Krajinu u Sloveniji . Srbe u Beloj Krajini i Sloveniji niti je tko pokatoličavao niti terao u uniju ( grkokatolici ) Ali zato u Hrvatskoj su Srbi odmah po dolasku u Žumberak pokatoličavani delom, delom su bili prisiljeni primiti uniju ( grkokatolici ) a samo delom su ostali pravoslavci . Hrvatska je planski zapuštala taj deo države samo da Žumberčani Srbi ne opstanu i uspeli su u tome . Primer nebrige za grkokatolike je episkpski dvor Pribić koji je u katastrofalnom stanju samo da bi i ono malo grkokatolika prešlo na katoličku veru . Isto tako Srbi oko Ivanić grada , Križa , Čazme , Kloštar Ivanića itd. bili su pokrštavani i manastiru Marči u grkokatolike . To je razbijesnilo Krajiške srpske vojvode pa su Marču spalili . U tom kraju i dana postoje posljednji ostatci pravoslavaca koji tužno izumiru bez pravoslavne crkve i sveštenika . Deo Srba u selima oko Križevaca je odmah pokatoličen a deo primio grkokatoličku veru ( uniju ) normalno prisilno . Danas i oni pomalo izumiru i mešanjem postaju katolici . Malo dalje skoro na tromeđi opština Koprivnice – križevaca -Bjelovara smešten je pravoslavni manastir Lepavina koji su okruživala bezbrojna srpska sela tako da se do 1939 godine za taj kraj govorilo mala Srbija . Mada su i tu Srbi po dolasku u te krajeve pojedina sela odmah primila katoličku vjeru kao što su Pešćenik , Rovištanci ,Gornja i Donja Velika , Križ, Carevdar ,Lukovac , Rasinja , Cvetkovac, Apatovac ,Marinovac, Jarčani ,Čabraji ,Srem , Miličani , Mala i Velika Branjska , Trnovac i Ladislav Sokolovački , Vrhovac , Jankovac , Domaji ,Brđani , Gornji i Donji Maslarac , Glogovac i još poneka sela .U ostalim selima u vrlo širokoj okolici Srbi su ostali pravoslavci i umjetno su podjeljeni između opština Bjelovar , Križevci i Koprivnica kako bi ih se što lakše asimiliralo . Od nekada velikog područja danas večinom izumiru čak i oko samog manastira Lepavine zbog sustavne nebrige i namjernog uništavanja bilo kakvog centra tog djela Hrvatske . U Slavoniji do reke Pakre neda se niti izbrojiti srpska sela koja su još davno pokatoličena a sustavno se radi i dalje . Područje Ivanić grada , Križa , celi Žuberak ,delovi Like i Dalmacije . A u Dubrovniku nije niti bilo nikog osim Srba ali izvršen je pritisak pa su Srbi Dubrovnika , Pelješca i Korčule vrlo rano primili katoličanstvo .Mogao bih tako danima ali koja korist…….

  3. Sta ce sada unijati da kazu na ovo, a i Tadic. Kakv ce biti njihov odgovor. Jedan od unijata je do jucer sjedio za stolom sa Arkanom, pio i jeo, a sada ljubi papinu ruku. Daj boze da sve one zlatnike koje su dobili od pape upotrebe kada im najvise bude trebalo i neka im budu zadnji.

  4. dobio od prijatelja,,

    * Bio slučajno na maturi Bogoslovnog fakulteta(katoličkog).
    Malo se pilo,pa se zato pjevalo i razvezao jezik(od strane budućih svećenika i teologa):
    “Hajde da Srbima koljemo oči ove noći Njihova krv je kao čokolada
    Srbiju ćemo zgaziti zasvagda”
    Jugoslavija?
    Kakoje rekao jedan Srbin sa rvatima nikada…*

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *