RUSIJA I NATO Časna reč nečasnog

Piše Bogdan Đurović

Dok zapadna vojna alijansa gradi (anti)raketni front od Baltika do Mediterana, sa centrom na Balkanu, Rusija upozorava da je nova trka u naoružanju neizbežna

Nedavni ulazak u Crno more američke krstarice „Monterej“ opremljene antiraketnim sistemom „edžis“, po ko zna koji put u poslednjih nekoliko meseci pokazao je koliko su krhki „dobri odnosi“ Rusije i NATO-a. Odnosno, koliko su ti odnosi zapravo loši. Proklamovano resetovanje rusko-američkih odnosa krunisano prošle godine potpisivanjem praškog sporazuma START-3 o redukciji strateškog naoružanja, ostalo je u najvećoj meri samo mrtvo slovo na papiru. U šta se, uostalom, sve više pretvara i sam Praški sporazum, jer Moskva otvoreno upozorava da će iz njega istupiti ako se ne zaustavi širenje američke protivraketne odbrane (PRO) u Evropi (EvroPRO).

HLADNORATOVSKA RETORIKA
U trenucima kada je ostalo devet meseci do ruskih predsedničkih izbora, i manje od godinu i po do američkih, zaoštravanje odnosa na relaciji Moskva-Vašington može delimično imati opravdanje u čisto unutrašnjepolitičkim razlozima. Ipak, reklo bi se da su razmimoilaženja toliko velika da se opravdano postavlja pitanje – da li Rusija i Amerika uopšte idu u istom pravcu i istim kolosekom, kako su uglas uveravali analitičari posle prošlogodišnjeg „istorijskog“ NATO samita u Lisabonu? Ili je Lisabon ipak bio samo kratka prolazna stanica, taktički predah dve zadihane supersile?
Skoro hladnoratovski oštra retorika kojom je rusko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo negodovanje (ne samo) povodom ulaska „Montereja“ u akvatorijum Crnog mora, navodno radi učešća na američko-ukrajinskim pomorskim manevrima „Si briz 2011“, ogolila je suštinu neslaganja Moskve sa neprekidnom invazijom SAD širom sveta u poslednjih više od 20 godina. Sada, kada su Amerikanci gotovo zaokružili opkoljavanje Rusije realizujući svoje planove za postavljanje (anti)raketnih sistema na dugačkom frontu od Baltika do Mediterana, u svim ključnim kabinetima u Kremlju popalile su se crvene lampice. I upravo je Lisabon bio raskrsnica, jedna od poslednjih prilika da se svi vagoni od Vankuvera do Vladivostoka priključe u istu kompoziciju. Od čega, kako sada stoje stvari, neće biti ništa…
Ulazak „Montereja“ u Crno more pokazuje da „SAD i dalje ignorišu zabrinutost Rusije i demonstrativno formiraju upravo antiraketnu konfiguraciju protiv koje je istupala Moskva“, saopštio je ruski MIP. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, „Monterej“ je poslat radi realizacije „etapnog adaptivnog pristupa“ američke administracije u formiranju evropskog segmenta globalnog PRO. A prva etapa američkog programa, dodaje MIP, predviđa razmeštanje brodova u Jadranskom, Egejskom i Sredozemnom moru, radi navodne zaštite zemalja Južne Evrope od raketnih pretnji.
Drugim rečima, ruska diplomatija upozorava da će američka flota PRO biti razmeštena duž svih obala Balkana, dok će se srce sistema nalaziti u jugozapadnoj Rumuniji, na samo 200 kilometara od Niša, gde će u bazi „Deveselu“ biti izgrađen veliki protivraketni kompleks sa više stotina antiraketa. Jedina preostala „neosvojena zona“ jeste upravo Crno more, na kojem prema Međunarodnom pravu svoje ratne brodove stalno mogu da drže samo priobalne države. Međutim, prema američkoj doktrini Vašington ima pravo da borbene brodove šalje u Crno more u slučaju neophodnosti, kakva je, recimo, „zaoštravanje situacije“ u regionu.
„Ostavljajući po strani neregulisanost pitanja o arhitekturi mogućeg EvroPRO u skladu sa odlukama Lisabonskog samita Rusija-NATO, želeli bismo da razumemo kakvo `zaoštravanje` je imala u vidu američka komanda premeštajući sa Mediterana na istok glavnu udarnu jedinicu iz sastava teritorijalnog PRO alijanse. Ako je reč o `običnoj` poseti ovom krajnje osetljivom regionu, zašto je onda izabran brod sa takvom varijantom naoružanja? I kakva je uloga „Monterejovih“ antiraketa prema scenariju manevara `Si briz 2011`, tokom kojih je uvežbavana `antipiratska operacija po standardima NATO-a`?“, stoji u komentaru MIP-a.
„Ruska strana je ne jednom naglašavala da neće ostaviti bez pažnje pojavu u neposrednoj blizini naših granica elemenata strateške infrastrukture SAD-a i takve korake ćemo smatrati kao pretnju našoj bezbednosti. Prinuđeni smo da konstatujemo da se naša zabrinutost i dalje ignoriše, i da se pod pokrićem razgovora o saradnji u oblasti PRO u Evropi odvija formiranje te iste PRO konfiguracije o čijim opasnim posledicama smo u više navrata upozoravali naše američke i natovske partnere. I to se radi demonstrativno, kao da se pokazuje Rusiji da niko ne namerava da uzme u obzir naše mišljenje“, dodaje ruski MIP.
I sledi zaključak. „To što već u prvoj etapi realizacije `adaptivnog pristupa` SAD-a nastaju takva iznenađenja, svedoči o visokom nivou strateške neodređenosti koju stvara američki program PRO. Time je opravdano pitanje o tome koliko je moguće osloniti se na usmena uveravanja o njegovom neusmeravanju protiv Rusije. `Izviđanje` crnomorske oblasti od strane američkih protivraketaša još jednom potvrđuje neophodnost izrade preciznih pravnih garancija o neusmerenosti sredstava PRO, koja se instaliraju u Evropi protiv ruskog potencijala nuklearnog obuzdavanja“, poručuje ruska diplomatija.

NEIZBEŽNA TRKA U NAORUŽANJU
Samo tri dana ranije na veoma sličan način oglasio se i ministar odbrane Anatolij Serdjukov, u Briselu je učestovao u radu Saveta Rusija-NATO na nivou resornih ministara. Na tom skupu predstavnici alijanse zvanično su odbacili oba ruska predloga – o stvaranju zajedničkog (sektoralnog) PRO u Evropi i davanju pismenih garancija bezbednosti ruskoj strani u vezi PRO. Podsetimo, Moskva insistira da EvroPRO ima zajedničko komandovanje, gde bi Rusija imala pravo veta, a u suprotnom da se NATO obaveže da će PRO rakete instalirati na rastojanju sa kojeg neće imati domet do ruskih granica. Kako je „Pečat“ još ranije nezvanično najavio, nijedna od ovih ruskih inicijativa ne može da prođe. Naprosto zato što cilj američkog PRO i jeste ruski nuklearni arsenal.
Kako je izjavio ministar Serdjukov, ovakva situacija nastala je „uglavnom zbog stava SAD“, dok „postoji niz država koje razumeju zabrinutost Rusije i od njih možemo dobiti određenu podršku“. „Naša zemlja mora da traži odgovor na novi izazov sa Zapada. Nemamo drugog izbora, inače će povratak trci u naoružanju postati neizbežan“, ponovio je ruski ministar odbrane stav koji je predsednik Dmitrij Medvedev (a pre njega i Vladimir Putin) jasno izneo u više navrata u poslednjih nekoliko meseci.
Da je ruska zabrinutost daleko od neosnovane potvrđuju i reči generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena, koji je, hteo-ne hteo, ipak morao bar na neki način da odgovori na više puta direktno postavljena pitanja Moskve. „NATO neće davati Rusiji nikakve pravne garancije da sistem PRO nije usmeren protiv nje“, izjavio je gensek alijanse. „Rusija ima svoje interese, a NATO svoje, i potrebno nam je vreme da pronađemo uzajamno prihvatljivo rešenje. Najbolja garancija za Rusiju će biti učešće u otvorenoj i iskrenoj saradnji, što će omogućiti da se dostigne neophodni nivo uzajamnog poverenja. Preneo sam krajnje jasan signal ruskom ministru i narodu: NATO nije pretnja za Rusiju i ne gleda na nju kao pretnju“, izneo je Rasmusen prilično zlokobne reči na ministarskom sastanku Saveta Rusija-NATO.
Nekoliko je ključnih akcenata u Rasmusenovoj izjavi. On kaže da je „potrebno vreme“, što po svemu sudeći nije ništa drugo do odugovlačenje, sve dok američki PRO u Evropi u potpunosti ne bude spreman. Dalje, proziva Moskvu da nije dovoljno opredeljena za „otvorenu i iskrenu saradnju“, iako je Rusija spremna na sve opcije, osim za onu koju traže Amerikanci: da prepusti svoje napredne odbrambene tehnologije i dozvoli NATO-u da trenira sa ruskim raketama. I na kraju, Rasmusen ponavlja već sasvim ofucanu i ničim potkrepljenu „časnu reč“ da NATO nije pretnja za Rusiju.
Jer, NATO tvrdi da je samo zabrinut zbog iranskih i severnokorejskih raketa koje će doleteti preko ruske teritorije, pa je to razlog zašto „pokrivaju“ Rusiju radarima i postavljaju opasne projektile duž njenih granica. Ali, ni Iran, ni Koreja ne bi rizikovali sukob sa Rusijom lansirajući bez njene dozvole rakete preko ruske teritorije. Sa druge strane, ako NATO smatra da će Rusija otvoriti svoj vazdušni prostor za prelet iranskih i korejskih raketa ka američkim ciljevima, znači da ipak Moskvu doživljavaju kao neprijatelja, uprkos svim zaklinjanjima Rasmusena. A Rusija na sve to ima samo jedan odgovor: ako ništa ne krijete, zašto nećete da sve to stavimo na papir i potpišemo?

4 коментара

 1. Rusija se ponasa kao tigar od kartona, i sve dok rijeci ruskih politicara ne budu potvrdjene i odgovarajucim vojnim akcijama, one nece biti ozbiljno shvacene od politicara Zapada, prije svega u SAD!

  Iza svakih rijeci treba da postoje i odgovarajuca djela sa kojima se te rijeci potvrdjuju, a Rusija nazalost toga sada nema. Zato Ruse niko na Zapadu ozbiljno ne shvaca, i niko se od strane Zapada zato ne osvrce na ruske proteste, jer Rusi po njihovom misljenju prije ili posle uvijek “legnu na rudu”!

  Tako je bilo u odnosu na SRBe, tako je sada u odnosu na Gadafija, i tako ce sutra biti u odnosu na bilo koga drugog. Rusija je postala suvi stap na koga niko vise zbog toga ne smije da se osloni, da on nebi zbog toga pukao!

  To osecaju mnogi narodi, koji su u stvari od Rusa ostavljeni na milost i nemilost americkom imperijalizmu, sa cime sama Rusija kupuju vreme za sebe, ne shvacajui isto kao i Milosevic da se Srbija branila u Krajini, a Rusija u SRBiji! SRBija je zbog pogresne politicke odluke Slobodana Milosevica zajedno sa njime prosla zato ovako kako je prosla, a Rusija ce tek da osjeti posledice sadasnje svoje politike, kada joj tvorci Novog svetskog poretka zabiju noz u ledja!

  Rusija se nalazi sada pred svojim sudbonosnim izborom ili da se suprostavi svim raspolozivim sredstvima Novom svetskom poretku koji zeli Rusiju da pokori i podcini sebi, da je kao SRBiju zatim rasparca i njezina prirodna bogastva opljacka ili kukavicki da podvije rep pred jacim od sebe.

  Kako bude uradila tako ce Rusija i proci, jer u Novom svetskom poretku nece vladati pravda i istina, vec zakon jacega, koji za milost – nezna!

  Molimo se zato Bogu, da se sibirski medved na vreme probudi iz sadasnjeg svoga zimskog sna, jer vreme brzo prolazi, pa se mnogi zbog toga opravdano boje i plase da ne bude suvise kasno kada se on probudi i shvati da je prolece odavno za njega bilo doslo i proslo!

 2. Rusija se ponasa kao tigar od kartona, i sve dok rijeci ruskih politicara ne budu potvrdjene i odgovarajucim vojnim akcijama, one nece biti ozbiljno shvacene od politicara Zapada, prije svega u SAD!

  Iza svakih rijeci treba da postoje i odgovarajuca djela sa kojima se te rijeci potvrdjuju, a Rusija nazalost toga sada nema. Zato Ruse niko na Zapadu ozbiljno ne shvaca, i niko se od strane Zapada zato ne osvrce na ruske proteste, jer Rusi po njihovom misljenju prije ili posle uvijek “legnu na rudu”!

  Tako je bilo u odnosu na SRBe, tako je sada u odnosu na Gadafija, i tako ce sutra biti u odnosu na bilo koga drugog. Rusija je postala suvi stap na koga niko vise zbog toga ne smije da se osloni, da on nebi zbog toga pukao!

  To osecaju mnogi narodi, koji su u stvari od Rusa ostavljeni na milost i nemilost americkom imperijalizmu, sa cime sama Rusija kupuju vreme za sebe, ne shvacajui isto kao i Milosevic da se Srbija branila u Krajini, a Rusija u SRBiji! SRBija je zbog pogresne politicke odluke Slobodana Milosevica zajedno sa njime prosla zato ovako kako je prosla, a Rusija ce tek da osjeti posledice sadasnje svoje politike, kada joj tvorci Novog svetskog poretka zabiju noz u ledja!

  Zato se Rusija nalazi sada pred svojim sudbonosnim izborom ili da se suprostavi svim raspolozivim sredstvima Novom svetskom poretku koji zeli Rusiju kao i cijeli svijet u ime “demokratije i slobode” da pokori i podcini sebi, da je kao SRBiju zatim rasparca i njezina prirodna bogastva opljacka ili kukavicki da podvije rep pred jacim od sebe.

  Kako bude Rusija sada uradila, tako ce Rusija i proci, jer u Novom svetskom poretku nece vladati pravda i istina, vec zakon jacega, koji za milost – nezna. U Novom svetskom poretku, cilj opravdava svako sredstvo, zato je njima sve dozvoljeno. Bice to pravo carstvo Antihrista, koji ce svoje pravo lice da pokazu tek onda kada se prevarom i nasiljem docepa vlasti u cijelome svijetu!

  Zato se moliomo Bogu, da nas izbavi od “sadasnjeg svetskog zla” i spasitelja sveta, koji nastupaju kao slebdenici Antihrista preruseni u “ime demokartije” a ogrnuti su plastom lazne ljubavi i brige za ovaj svet, koji sav u zlu lezi!

  Neka nam Gospod bude u pomoci, i neka nam oprosti grehe i gluposti nase, zbog kojih sada pravednim Sudom Bozijim ili Zakonom Zivota zbog toga i stradamo.!

  Molimo se zato Bogu, da se sibirski medved na vreme probudi iz sadasnjeg svoga zimskog sna, jer vreme brzo prolazi, pa se mnogi zbog toga opravdano boje i plase da ne bude suvise kasno kada se on probudi i shvati da je prolece odavno za njega bilo doslo i proslo!

 3. Tigar od kartona se nalazi izmedju partnera Amerike i Kine..a, stvari su jasne, navodno *komunisticka Kina*, je priznala opozicju u Libiji..znaci,imperijalizam i hegemonizam,naravno, tigar je daleko od kartnona, teska je ruska batina,od Srbije i njenih vlasti, sitnih *hohstapler diplomata*..tipa Pinokio, dobija signale..*dalje od srbije*, sto, u slobodnom prevodu znaci..*izbornu volju gradjana*…Rusi, i pored promena, u tom smislu nisu se odrekli svog *4 i 7 jula *..a Srbija jeste..!!!Faktori u Srbiji, takodje tvrde *komunizam fasizam*..*ziveo imperijalizam*..znaci kapitulacija,kolonija,…itd

 4. Kao i svaki djavo, i Nato-djavo je slatkoreciv!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *