ROLAN GAROS Ko može da zaustavi Novaka Đokovića?

Piše Mira Popović

Novakov prodor ka „Peharu musketara“ postao je tema broj jedan na Rolan Garosu već i stoga što je on na parisku šljaku kročio sa neverovatnih 37 uzastopnih pobeda i sedam osvojenih turnira od početka ove godine

Ko može da zaustavi Novaka Đokovića? To pitanje nametnulo se kao glavno na ovogodišnjem, 81. otvorenom prvenstvu Francuske, Rolan Garosu, koji se završava u nedelju 5. juna. Tokom čitavog turnira atmosfera je bila odlična, borbenost igrača impresivna, vreme prelepo, ali je uz sve čarolije koje Rolan Garos čini magičnim mestom – svi naši teniseri bez razlike ponavljaju da im je to omiljeno takmičenje – pitanje favorita ostalo je od početka do kraja najuzbudljivije. Naročito u muškom singlu, gde se ka finalu primiču tri najbolja reketa sveta, Rafael Nadal (broj 1), Novak Đoković (broj 2) i Rodžer Federer (broj 3), dok je u ženskom singlu situacija upravo obrnuta: tri vodeće teniserke ispale su iz igre do kraja prve nedelje dvonedeljenog turnira – Karolina Voznijacki (broj 1) eliminisana je u trećem kolu, Kim Klajsters (broj 2) u drugom, a Vera Zvonarjova (broj 3) završila takmičenje u osmini finala.

TENISKI SUPERMEN
Novakov prodor ka „Peharu musketara“ postao je tema broj jedan na Rolan Garosu već i stoga što je on na parisku šljaku kročio sa neverovatnih 37 uzastopnih pobeda i sedam osvojenih turnira od početka ove godine. Ali, ono što je važnije od brojki jeste da je Nole bio spreman, i fizički i psihički, za osvajanje trofeja. On sam kaže da je svestan da ove godine igra „svoj najbolji tenis“ i da „veruje više nego ikada da može da ide do kraja na Rolan Garosu“. Osim toga što je usavršio igru u svakom pogledu, Đoković svoj neverovatan uspeh u svetskom tenisu pre svega objašnjava novim mentalnim pristupom, time što „uvek razmišlja samo o sledećem meču, o pobedama.“ A ako uđe u finale, što do zaključenja ovog broja lista ne može biti poznato, čak i ako ne pobedi „ukrašće“ Nadalu titulu prvog tenisera sveta!
Najbolji srpski teniser Đoković oteo je Nadalu, inače petostrukom pobedniku Rolan Garosa, epitete kao što su „nepobediv“, „nedodirljiv“, „teniski supermen“ i postao je igrač o kojem se najviše govori. U tom smislu „preuzeo je šou“ – kako se to obično kaže – moćnom španskom igraču kojeg je pre pariskog turnira pobedio četiri puta uzastopce ovog proleća, sva četiri puta u finalu. I kao što je „Rafa“ na ovogodišnjem turniru u Parizu jurio šesto osvajanje kupa čime bi sustigao dosadašnjeg rekordera Šveđanina Bjerna Borga (šest šampionskih pehara), tako je i Nole bio „u trci“ sa jednim od najslavnijih tenisera u istoriji Amerikancem Džonom Mekinrouom. Radilo se o sustizanju i prestizanju Mekinrouve 42 uzastopne pobede (1984). Ono što će u toj trci ostati upamćeno jeste Noletova lakoća u odnosu na izazov. „Nisam pod pritiskom za taj rekord“, rekao je na jednoj konferenciji za novinare na Rolan Garosu i dodao da on i ne broji pobede, već da ga novinari „drže u toku“. Naravno, srećan je „što je deo svetske teniske elite koja je obeležila istoriju tenisa“.
Zanimljive su i reči hvale koje su za Noleta imali igrači na ovogodišnjem Rolan Garosu, kao i nekadašnji teniski asovi. Tako je, recimo, bivši „broj 1“ Džim Kurijer ocenio da je Noletov bekend „najbolji na svetu“ i da je postao „kompletan igrač“, što ga čini superiornim, dok je Pit Sampras, inače Novakov idol dok je bio dečak, ocenio da se naš teniser „najbolje kreće na terenu“. Ni Nadal, ni Federer nisu mogli da uskrate komplimente najboljem srpskom teniseru, uglavnom videvši suštinski razlog njegovog uspeha u – samopouzdanju. Ako je tim dvema teniskim veličinama bilo teško da kažu kako je Đoković najbolji – to se ne može reći za njegove protivnike do polufinala u kojem će igrati u petak 3. juna, pošto mu je Italijan Fabo Fonjini s kojim je trebalo da se sastane u četvrtfinalu zbog povrede unapred predao meč. Holanđanin Tiem de Baker, Novak ga je eliminisao u prvom kolu, nazvao ga je „genijalnim igračem“; jedan od onih za koje se potencijalno verovalo da mogu da zaustave Novaka na Rolan Garosu Argentinac Huan Martin del Potro (pobednik US Opena 2009), koga je eliminisao u trećem kolu, prognozirao je da će Nole „brzo postati broj 1 u svetu“; dok je Francuz Rišar Gaske (41. Noletova uzastopna pobeda ove godine u osmini finala na Rolan Garosu) jednostavno rekao da Nole „nema slabu tačku“ i da „može da osvoji turnir“.

TENISKA SUPERSILA
Na ovogodišnjem pariskom gren slemu učestvovalo je u singlu šest srpskih tenisera, po tri u ženskoj – Ana Ivanović, Jelena Janković i Bojana Jovanovski – i tri u muškoj konkurenciji: Novak Đoković, Viktor Troicki i Janko Tipsarević. Dok dame nisu imale sreće (Bojana i Ana, pobednica Rolan Garosa 2008, ispale su iz igre već u prvom kolu, a Jelenu je u osmini finala porazila prošlogodišnja pobednica, Italijanka Frančeska Skjavone), muškarci su pokazali da nije preterano reći da je Srbija teniska sila.
Osim Đokovića, tom utisku doprineo je naročito Troicki, na turniru određen za 15. nosioca, koji je u borbi za četvrtfinale odmeravao snagu i umeće protiv najboljeg engleskog i četvrtog tenisera u svetu Endija Mareja, ali i Nenad Zimonjić, najbolji srpski dubl igrač. Zimonjić je prošle godine na Rolan Garosu bio dvostruki pobednik – u mešovitom dublu zajedno sa Slovenkom Katarinom Srebotnik i u muškom dublu sa Kanađaninom Danijelom Nestorom. U ovogodišnjem izdanju turnira, Zimonjić je „do poslednjeg daha“, takođe sa Srebotnikovom, branio titulu u mešovitom dublu, dok je u istom poduhvatu u muškom dublu za partnera imao Francuza Mikaela Ljodru.

____________

Patriota Đoković

Na jednoj od brojnih konferencija za novinare na Rolan Garosu jedan strani novinar primetio je da Novak Đoković može da se ubroji među tenisere koji „najviše vole svoju zemlju“ i upitao ga je kako se oseća kao neka vrsta ambasadora Srbije? Na to pitanje, Nole je odgovorio: „Velika je odgovornost da se zemlja predstavlja na dobar način. Trudim se da to bude na najbolji i da najviše što mogu doprinesem slici Srbije narušene tokom dvadeset godina.“ A jednom drugom prilikom naš najbolji teniser otkrio je da uz opremu i razne druge sitnice u svom teniskom prtljagu uvek nosi kačket na kojem piše „Srbija“, kao i srpsku zastavu, onu uz koju je osvojio Dejvis kup i Australijen open.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *