Ponovo Boj na Kosovu?

Ankara, 29. jun 2011. Izvor Be92 – Predsednik Turske Abdulah Gul uputio je juče u javnoj depeši svom srpskom kolegi Borisu Tadiću predlog da se sledeće godine na Vidovdan ponovo održi Kosovska bitka.

Ovo moderno odmeravanje snaga koje se poslednji put odigralo još davne 1389. godine imalo bi za cilj uspostavljanje boljih i čvršćih veza dveju zemalja. U Gulovom pozivu ističe se da su Srbija i Turska danas demokratske i moderne zemlje, tako da ovoga puta ne bi trebalo da bude problema oko kršenja pravila rata, te da neće biti odsecanja glava sabljama, upadanja u šatore vladara, careva, vojskovođa i slično. Ovaj put, kako predlaže turska strana, biće upotrebljeno samo savremeno naoružanje, uglavnom avijacija i artiljerija, dok će pešadija delovati samo u slučaju nužde. U predlogu se ističe da obe strane imaju pravo da biraju saveznike u ovom sukobu. Budući da je Turska članica NATO saveza, a Srbija članica Partnerstva za mir, a obe ove organizacije se zalažu za mir, ne bi trebalo da bude većih dilema oko toga ko će u ovom mirnodopskom ratu učestvovati.
Komentator londonskog „Gardijana“ i stručnjak za Balkan Dejvid Skotsman rekao je da bi ovaj sukob, iako pomalo revijalnog karaktera, mogao da bude uvod u novi svetski rat, budući da su danas na Kosovu smeštene snage Evroatlantskog pakta koji bi mogao da pruži otpor turskim i srpskim snagama i njihovim saveznicima. Osim toga, ovoga puta u sukob bi se mogli umešati i Albanci koji su veoma dobro naoružani. „Drugim rečima, moglo bi“, ističe Skotsman „doći do potpunog rasula i haosa, gde se ne bi na kraju znalo ko je na čijoj strani“. Skotsman kaže da se inače ne protivi ovoj simpatičnoj inicijativi koja će svakako doprineti uspostavljanju viševekovne saradnje između Turaka i Srba, pod uslovom da ne bude previše žrtava.
Iz Kabineta srpskog predsednika još nema reakcija, jer su, kako je rečeno, u toku konsultacije s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem o tome s koliko ljudstva i naoružanja Srbija trenutno raspolaže i kolike su joj šanse u ovom okršaju.

Један коментар

  1. *Koga zmija ujede i gustera se boji*, Sutanovac, bez saradnje *odbacenih ratnih kadrova*, nije sposoban, ni po kom osnovu da *proracuna*, ni rizik, ni efekte.Brojni *savetnici*..tipa *Cedomorci*..teraju vodu na suprotnu stranu. To je drustveni talog, koji je jos pod uticajem, filmova o *Grejs Keli*..*Merilin Monroe*, i njihovih, iznosenih gacica na *svetskoj bUrzi*, kojima je dovoljan *krug dvojke*, par hotela, par kockarnica..pa da budu *Monako*, Monca je dobila konkurenta…samo fali *fica* za nacionalnu klasu, a njega takodje nema…*reprogram naoruzanja*, povecanje bojeve gotovosti, bi bio *nemi odgovor diplomatije*.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *