Obeleženi

Piše Aleksandar Đaja

Neverovatno je koliko je principa moderne parlamentarne demokratije pregazio Boris Tadić u nedavnim arogantnim političkim izjavama, poput onih da „ne daj Bože da sledeću vladu formira SNS…“

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je prošle nedelje kako je nemoguće da Srpska napredna stranka formira vladu posle narednih izbora, jer su građani svesni da nije u njihovom interesu da se Srbija ponovo izoluje. „Ne daj bože da sledeću vladu formira SNS (…) Ubeđen sam da je to nemoguć scenario i da će građani izračunati da im je sa stanovišta njihovih interesa bolje da Srbija nastavi put ka EU, a ne da se ponovo zatvori“.
Neverovatno koliko je principa moderne parlamentarne demokratije Boris Tadić u ovoj arogantnoj političkoj izjavi pregazio! Jer, da predsednik Srbije uglavnom nastupa samo kao predsednik svoje Demokratske stranke, to znamo odavno. Ovoga puta, međutim, čini opasan iskorak unapred, te članove i simpatizere jedne opozicione stranke, kojih ima na stotine hiljada – a koji su, pre svega, građani Srbije čiji bi on trebalo da bude predsednik i zaštitnik – apostrofira kao one „obeležene“, koji bi Srbiju gurnuli u ponovnu „izolaciju“!?

PEKARI ŠTRAJKUJU GLAĐU?!
Šta to Boris Tadić hoće da nam saopšti? Da svako ko ne dobija napad euforične razdraganosti na sam pomen EU, da svako ko sa određenom zebnjom prihvata približavanje Srbije EU i NATO-u, da svako ko smatra da bi nas ishitreno prihvatanje svih uslova EU i NATO (mada je Tadić gotovo sve već prihvatio), a zarad hipotetičnog ulaska u EU dovelo u potpunu ekonomsku, političku i istorijsku katastrofu, da svako ko sebe naziva (ako je po Borisu to uopšte još uvek dozvoljeno) „evroskeptikom“ – vodi narod Srbije u „izolaciju“?… Da nije, možda, i pokojni Brana Crnčević, jedan od vrhunskih srpskih intelektualaca koji je sa argumentovanom kritičnošću i opravdanim cinizmom komentarisao kapitulantsku politiku DS-a prema EU (a bio je član predsedništva stranke kojom Tadić danas opet plaši Srbe) – takođe vodio Srbe u „izolaciju“?
Da nije stvar, zapravo, sasvim obrnuta i da se svodi na „kvarnu“ zamenu teza? Da građane Srbije u izolaciju ne vode upravo predsednik Tadić i njegovi vlastodršci samoubilačkom ekonomskom politikom u kojoj caruju korupcija i kriminal, gde su najniže plate u Evropi – a beznađe građana poprima mitološke razmere?
Jer, Srbija je jedina zemlja u istoriji ljudske civilizacije u kojoj pekari – štrajkuju glađu!… Pedesetak radnika privatizovane pekarske fabrike „Umipek“ u Leskovcu, nad kojom je nedavno otvoren stečaj, stupili su u štrajk glađu, optužujući vlasnike da su upropastili firmu i doveli je do stečaja. „Mi, koji smo hlebom snabdevali ceo Jablanički okrug i deo Kosova i Metohije, došli smo u situaciju da gladujemo i svojim porodicama ne možemo da priuštimo ni parče hleba“, kaže Tomislav Krstić koji je u „Umipeku“ proveo 38 godina.
Srbija je jedina zemlja u Evropi (a verovatno i u svetu) u kojoj je Narodni muzej zatvoren još od 1. juna 2003. godine! Najnovije obećanje vlasti i njegove direktorke, u  koje, razume se, shodno višegodišnjem iskustvu malo ko veruje, glasi da će rekonstrukcija konačno biti završena 2013. godine! Ko, onda, vodi Srbiju u „izolaciju“? Neki njeni građani, članovi opozicionih stranaka ili aktuelni režim na čelu sa Borisom Tadićem koji instituciju kulture od najvišeg nacionalnog interesa drži zatvorenu – osam godina, sa odličnim izgledima da prebaci deset!

KO ĆE IZOLOVATI SRBIJU
Srbija je jedina zemlja na svetu čiji se prvo predsednik, a zatim i državna televizija jednostrano izvinila svima koji su u prethodnom građanskom ratu vršili zločine nad njihovim narodom! Upravni odbor „RTS-a“ uputio je izvinjenje građanima Srbije i susednih država jer su devedesetih godina u programu te medijske kuće bili „predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem pravnom određenju govora mržnje“. Takođe, UO „RTS-a“ je konstatovao „sa žaljenjem, da je program ‘RTS-a’ bio gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan tokom devedesetih u svrhu diskreditovanja političke opozicije i njenih vodećih ličnosti, kao deo propagande tadašnjeg nedemokratskog režima“.
Lično se ne sećam da sam bio „predmet uvreda, kleveta i sadržaja“ u programima pomenute televizije devedesetih godina, ali to je verovatno dokaz moje skromne percepcije tadašnjeg televizijskog sadržaja. Međutim, mogu da se zapitam sledeće: ako je devedesetih godina program državne televizije zaista bio „deo propagande tadašnjeg nedemokratskog režima“ (a, bio je rat?!) – zašto je onda taj program danas (u miru!) takođe deo propagande sadašnjeg „demokratskog režima“ u Srbiji – i to gori, bezobzirniji i perfidniji nego ikad? Da li razlika u samo jednom prefiksu „ne“ odvaja istorijske epohe ili je razlika mnogo, mnogo veća? Jer, ako smo devedesetih godina zbog nametnutih sankcija Srbiji zaista bili izolovani – zašto danas njen predsednik kada nema ni rata, ni sankcija preti određenim grupacijama građana koje je samo on „obeležio“ – da bi u slučaju njihove pobede na izborima Srbiju ponovo „izolovali“?!
Zar tu bljutavu, prizemnu i nedostojnu političku propagandu Borisa Tadića i Demokratske stranke nismo već videli na svim prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji od 2000. godine?… Ili je ta politička grupacija odavno „obeležila“ srpski narod kao skup mentalno i evolutivno nedovoljno razvijenih živih organizama, kojima uvek možeš da prodaš istu priču – kao bajatu, ali podgrejanu picu sa prethodne žurke!

8 коментара

  1. Tadic me podseca na Davida Strbca u Jazavcu pred sudom kad se obraca sudiji visokodrzeci glavati gospodin i nista vise. Da je stranacki predsednik to se vidi sa Marsa mi koji ne podrzavamo tu kancerogenu tvorevinu smo gradjani treceg reda.O Tadicu nije vredno pisati uvek se pise o ljudima koji ostavljaju trag iza sebe koje ce generacije citati, kod njega nema sta da se cita moze se samo citirati Platon’od svih kazni je najveca ona da budes pod vlascu goreg od sebe, kad vec sam neces da vladas. Interesantno je da je oko sebe okupio sve glavate ljude da njegova nebi strcala Tijanic, Suntanovac, Pajtic Dulic kao da je to uslov za ulazak u organe vlasti. Verujte o intelegenciji je bespredmetno govoriti ako sam negde pogresio neka me neko izbavi iz ove zablude ziv covek gresi napisite sve uspehe Tadica i njegove zute monarhije.Nevidim nista sem sunovrata i propasti onomad rece da SNS pobedi pa zaboga onda bi ja bio jos samo godinu dana predsednik. Hteli su zavrsiti na stotine stvari a nisu ni jednu, a to je po onoj narodnoj pametan zna mnogo i uvek mu se cini da je to malo dok budala nezna nista a misli da zna sve.Zamislite mene obicnog gradjanina, koji je odan Borisu i njegovoj DS tj zutima i kao dobrog clana stave me na kardiovaskularnu kliniku.E to vam je slika Savezne skupstine Boris +126. Ima ih iz doba Krede i Tercijara neki nisu jos evoluirali od jednocelijskih organizama,da jesu nebi narod drzali za telad i tako se ponasali.Bio sam veliki kriticar komunizma ali u odnosu na ovu glavatu gospodu bili su dzentlemeni.Moram reci posto sam covek sa sela obicno kad natovarim kola /nije vazan sadrzaj/ ako dobro ne osiguram stranice u voznji sve sto je dobro ispadne samo ostane ono sto nicemu ne vredi.Tako i za ovih dvadeset godina ostade ono sto nije nizasta.Ovo nije mrznja ni prema kome jednostavno je pogled jednog od 7500000 gradjana koji vape za malo mesta pod suncem,dok ovaj jedan procenat ne haje za 99% samo se bojim da je zanjih kasno. Amerika uvek pusti nesto nizvodu a narod zna sta voda obicno nosi. Nemojmo biti politicki nepismeni izadjite na izbore makar listici bili nevazeci izlaznost ako je velika nikad vam nece doci Ceda prasak.B.Tadic sa njihovom zuticom. P.S.Cudno je da za vozacki moras proci psiho test a za predsednika ili premijera nije obavezno.

  2. Od ovakvog “obeležavanja” svojih političkih protivnika, pa da stavljanja “žute trake” oko njihovih ruku – ali i svih ostalih građana koji nisu Tadiću po volji – možda je korak mnogo manji nego što se misli! Pazite se narode srpski, velika je vlast skoncentrisana u rukama jednog čoveka, koji sve manje kontroliše svoje reči, pa i svoje postupke! Setite se, kako je to u istoriji dvadeseetog veka u pojedinim zemljama izgledalo… Pozdrav Đaji, čiji su tekstovi zaista, u pravom smislu reči, duh, dah i opomena našem vremenu i redakciji “Pečata” koja sve to ume da prepozna i da u ovim okolnostim učini sve što može za spas Srbije!

  3. Bravurozno.Naročito finiš sa picom.

  4. Јована

    “Сад се и Ђилас колико видим јавио са истом причом о томе да ако победи на изборима СНС, онда ће наступити “катастрофа”! Рано су почели да се прибојавају за своје фотеље. И то прича онај Ђилас коме као фол није до фотеље?! Сви су они иста г… екипа! Плаши се Ђилас да га неко након избора не пита како је то упетостручио профит за претходне две, три године, док је српско друштво тонуло у сиромаштво? Као што се и Тадић боји да га после избора не пропитају мало и за Шапера и његову мрачну маркетиншку екипу “Идола”, која се данас зове “Mc Cann Erikson“… Море, све би то требало… али, биће. А онда ће азил неким од њих понудити можда само још – Ирак!”

  5. Oni su se vec obezbedili imovinski po Londonu, tu dolaze na vecere kada kod im se cefne, isto je sa Parizom i pojedninim americkim gradovima. Spakovat ce vesla i uci u podmornicu da bi nas zavarali. Hmm mozda netko prekine dovod kisika pa ce govv.. /izvinjavam se na mome japanskom/ morati izranjati a onda im ajkulica negine. Ova nasa raja u Srbiji je slijepa.

  6. Светлост и топлина

    Надам се да ћемо имати толико снаге да са овом дружином једном за
    свагда “раскрстимо”.Тога се боји онај самозванац ДС на врху.Зато
    прави овакве “рекламе” за СНС,и неће му успети.Доста нам је таквих
    “силних шићарџија” на врху државе.Као људи,нису вредни било каквог и
    најмањег помена.Ништа вредно не остаје иза њих,осим осиромашене,гладне
    масе народа,земље раздељене и распарчане,продате за сићу.Растурише
    СРЈ (г-дин је био у савезу са ДПС и радио на томе).Нико није позван
    на одговорност,али сада ће сасвим сигурно да то буде урађено.То ће
    народ сигурно урадити.Неко ће полагати рачуне за све.ДОС-овцима се
    не пише баш све добро – у зависности како су радили и које су одлуке
    доносили – а оне утицале на судбину народа.

  7. Sta se moze drugo ocekivati od Tadica.Ovo je najnedemokratskiji rezim u Srbiji za koga znam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *