NATO – pogan za naše rane

Piše Milorad Vučećlić

Nadam se da će čitaoci „Pečata“ biti zadovoljni kritičnošću njihovog i našeg nedeljnika prema puzećem i gmazovskom, a duboko antinarodnom pristupanju režima Srbije NATO-u. Tu kritičnost i neprihvatanje ovog najvećeg svetskog zla nenadmašno je izrazio patrijarh srpski Irinej rečima izrečenim povodom strategijske vojne konferencije NATO-a koja se održava u Beogradu:
„Prihvatiti nešto što nam je do juče bio ljuti neprijatelj, koji nam je ostavio teške rane, narodu, našoj ekonomiji… Ako se to može lečiti i zalečiti to je dobro, ali ne znam da li je taj lek pogan za naše rane“.
Reči i argumenti, ma koliko bili zasnovani, pametni, umni i odgovorni, ne mogu dosegnuti „veličinu“ NATO Zla i užase poretka koji se ognjem i mačem sve brutalnije zavode širom sveta. Zato za ovu priliku izdvajamo saopštenje Pokreta Socijalista Srbije povodom beogradskog NATO samita:

NATO JE UBIO Bojanu Tošović iz Merdara, prvu dečiju žrtvu bombardovanja, imala je 11 meseci i tri dana kada je 11. aprila 1999. ubijena u svojoj kući u naručju oca Božine. 19. aprila bombardujući Batajnicu, NATO JE UBIO Milicu Rakić, trogodišnju devojčicu koja se spremala da spava i da sanja. Milica je sedela na noši.
Na mostu u Grdeličkoj klisuri zajedno sa putnicima voza  NATO JE UBIO  šestogodišnjeg Branimira Stanijanovića. Njegovo ugljenisano telo nađeno je posle dve nedelje. NATO JE UBIO Irenu Mitić (15), dok je u svom selu Ribince kod Vranja pomagala ujaku u sejanju kukuruza. Istog dana u bombardovanju Vranja NATO JE UBIO i Milicu Stojanović (12). NATO JE UBIO i Dalibora Tasića (14) iz vranjskog sela Soderce, sina jedinca Srboljuba Tasića. U skloništu porodične kuće u Čubrinim livadama, NATO JE UBIO Miliće, brata i sestru, Miljanu (15) i Vladimira (12) uz njih NATO JE UBIO i njihovog rođaka Miomira Milenovića (17) . U Lipljanu NATO JE UBIO devojčicu Draganu Dimić.. U napadu na izbegličku kolonu u Koriši kod Prizrena, NATO JE UBIO petnestoro dece od 2 do 12 godine iz porodica Ahmetaj i Hasnaj.  U  izbegličkom centru “Majino naselje” NATO  JE UBIO Ivana Ivančića (7) i istog dana kasetnim bombama NATO JE UBIO još dvoje dece Adema Munčaja i Arta Lugića. U Murinu, kod Plava, dok su se igrale, NATO JE UBIO dve male devojčice, izbeglice iz Prištine Oliveru Maksimović i Julijanu Brudar, sa njima je NATO UBIO i njihovog druga Miroslava Kneževića. 7. 5 , na Niškoj pijaci, NATO JE UBIO studentkinju medicine Ljiljanu Spasić, u sedmom mesecu trudnoće. NATO JE UBIO i Ljiljanu i njenu bebu. 11. maja, na mostu u Vladičinom Hanu, NATO JE UBIO zaljubljeni par Gordanu Nikolić (15) i Milana Ignjatovića (16). U napadu na Ralju, NATO JE UBIO  Dejanu (5) i Stefana (8) i sa njima njihovog oca Vladimira.. 31. 5. u Novom Pazaru NATO JE UBIO dvogodišnjeg Marka Simića,  i njegovog oca koji ga je nosio u rukama. Istog dana u istom gradu, na putu od škole do kuće NATO  JE UBIO i Marka Roglića. 30. maja, u Varvarinu NATO JE UBIO Sanju Milenković (15) darovitog matematičara. Bila je đak svih generacija škole u Varvarinu, koja nikad nije imala tako briljantnog đaka. OVO SU IMENA NAŠE POBIJENE DECE,  NATO IH JE UBIO. NATO JE ZLO.

Zbog do sada u Srbiji nezapamćene i nezabeležene medijske kontrole i ogoljene režimske propagande, kao i ogromnih količina laži koje srpske režimlije svakodnevno seju u političkom životu, sve teže je razaznati marionetsku suštinu srpskih političkih lidera i proniknuti u kamufliranu ideologiju koju ispovedaju. Čitaoci „Pečata“ u ovom broju imaju priliku da pročitaju samo „so soli“ ideologije i politike aktuelnog srpskog režima i svega onoga čemu oni svesno, sistematski i planski služe. Sve to je sadržano u intervjuu Danila Lazića „U misiji Novog svetskog poretka“, u ovom broju „Pečata“. Gospodin Lazić o svemu u šta veruje s ponosom i punim uverenjem iz prve ruke priča, jasno i glasno. To isto u suštini čini i priča srpski režim i njegovi funkcioneri, s tom razlikom što oni još sve to uvek malo „uvijaju“. Ali su duboko u sebi ponosni što su tako dalekovido u službi velikog Zla.

35 коментара

 1. Цмок Торонто

  Пишу(преписују и преводе) нови закон о медијама,интернету?Ко је власник и шта пушта као вест или шта објави као коментар?Између осталог,још преводе уговор са Маловићким потписом и програмима за праћење *коментатора*,да *ВЛАДА* има да сматра као напад на државни систем сваки коментар који није по њиховом укусу.Дачић и шеф *ловачког*друштва и не знају да је за припрему НаТо састанка постављен нови систем за прислукивање свих комјутерских комуникација…на целој теериторији Србије и поред енглеског други језик је руски.
  Маловићка је добила 300 хиљада евра,испод стола а у сврху да угуши,уништи сваки и маил,блог,коментар који они сматрају да је веб напад на државу.
  То су тестирали са Шешељевим сајтом…И Ради.
  Jedan od sistema je i sajt Narodne Skupstine…
  http://www.parlament.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0.1.html
  И тај систем ће пратити електорнско опхођење свих посланика и посетилаца сајта.
  Дачић би требао да то зна по 2 функције али не зна.
  Хвала Богу и Печату да је Иринер рекао нешто у вези НаТо али Папу чува као резерву.

 2. Љубомор

  Чинити нешто против свог народа и државе некада се звало “ВЕЛЕИЗДАЈА”. Оно што чине Тадић (лажним, камуфлираним небулозама и несувислим конструкцијама лупинга), Шутановац (нескривеном дршкошћу), Чеда (са својом посланичком багром), Наташе и Соње (Лихт па на розе), као и они самозвани “војни коментатори” (нарочито мрски ми Радић и Стојадиновић) су ВЕЛЕИЗДАНИЦИ, без сумње у “служби великог Зла”.
  Очекујем и надам се да ће, ако Бог да, доћи дан да се у напаћеној Србијици почне судитити за ВЕЛЕИЗДАЈУ.

 3. Nikada u nato zato sto su nas bez razloga ubijali a RUSIJA neka razmisli zasto je to dozvolila bojim se da ce joj to obiti o glavu

 4. ocekivati nesto pametno od buzdovana poput Tadica Sutanovca i Cede praska je iluzorno, secam se reci pok Miljenka Smoje Ma judi moji vidim jude ali nevidim Covika.Tako je i kod nas mnogo ih je samo nema coveka o Kandicki, Biserko sa Lihtovom isto je kao sa Gebelsom,iscasile su vilice lajuci na Srbe.Interesantno je to sto od nikog nisu ugrozene u drugim zemljama nebi toliko graktale.Toliko mrznje pa nisu im Srbi krivi sto su im braca poginula u ZNG.

 5. Neka je laka zemlja svoj ovoj decici i ostalima postradalima, posredno i neposredno. Postavio bih sebi i nama jedno pitanje, zbog cega od ovoliko drzava na svetu da se nato skup organizuje bas u Srbiji? Zar nije ovim nasim izdajnicima bilo “mudrije” da nas u nato uvlace ne tako providno? Odgovor moze biti samo jedan, nisu oni zadovoljni puzecim ulaskom Srbije u nato vec oni zele i da ponize, provociraju, tj da se izivljavaju i totalno slomiju Srbina kao coveka. Nikome to do sada nije uspelo ali nikada do sada nismo ni imali vrh i rukovodstvo Srbije koje radi protiv interesa Srbije. To je ono sto ovakvu situaciju cini posebno opasnom.

 6. @ Nenade, ide brzo i jedva cekam. Zao mi je naroda, ali ni nas niko nije zalio, pa neka ide kako i treba.

 7. Rusija? Rusija treba da zaštiti Srbiju, kako i zašto ? Te 1999. godine je i najvećem laiku jasno da je Rusija bila ono što je Srbija danas, pa kome je mogla pomoći sa pijanim Jelcinom, da li je vama pojedinim čitaocima poznato kako je Jelcin sklonjen !

  Putin je bio u Beogradu, vidio je svojim očima koliko je ljubljen od našeg naroda ali Putin je rekao , sami birajte put!
  Ako Srbija želi bezbednosni kišobran sa Rusijom a on je neophodan, onda buduća vlast treba da potpiše ugovor o vojno-tehničkoj saradnji kao što je učinila Jeremenija na pedeset godina, gde će sve biti precizirano, potom dolazi ugovor o privrednoj saradnji itd.
  Nije Putin “pao sa kruške” da raspravlja sa Tadićem o budućoj saradnji, imaju Rusi sve informacije o Tadićima, Kandićima, Biserkama,Čedama,Čančičima i ostaloj bagri satrapa srpske države i naroda.
  Disolucija srpske države je na vidiku sa aktuelnom politikom, mnogi će se posle pitati i morati priznati svojoj deci, zašto su Srbi postali balkanski Kurdi,situacija je zaista alarmantna, pitam se da li još nečiji mozak može prihvatiti Tadićeve nebuloze I KOSOVO I EVROPA, 200 000 novih radnih mesta, bolji standard i druge gluposti, ako može ,onda je za ŽUTE KOŠULJE ZAVEZANE NAOPAČKE!

 8. У прошлом броју уводник “Папа”, у овом “НАТО-поган за наше ране”. Свака част! У прошлом броју насловна слика Папе, у овом Патријарха. Није ми мило да “Печат” објављује увеличани лик било кога чије чинење, недостојно и за оплакивање, вређа Србију.

 9. Jednoumlje u koloru

  Koliko je gledajući iz političko-špijunskog (trilerskog) ugla, štivo zanimljivo, toliko je sa druge strane, kad se razmišlja o posledicama te najbolje čuvane tajne, zapravo depresivno.

  Kakav drugačiji efekat može da ima čitanje (u vreme nastanka tajnih) dokumenata o tome da se participacija komunista i/ili socijalista u vlasti ne sme dozvoliti ni po koju cenu i bez obzira na narodnu volju i izborne rezultate; kada se čita da su vlade evropskih zemalja pristupajući NATO-u potpisivale tajne bilateralne protokole sa SAD u kome se obavezuju na borbu protiv komunizma preko tajnih građanskih kadrova (eufemizam za gladijatore).

  Naime, da ne bi bilo zabune, moramo to staviti u (istorijski) kontekst. Posle Drugog svetskog rata u mnogim zemljama, pre svega Italiji, Grčkoj i Francuskoj, komunisti (i uopšte levičari) su uživali najveće poštovanje i podršku naroda jer su pokreti otpora fašizmu, nacizmu i okupaciji, bili mahom ispunjeni njihovim redovima. Sasvim prirodno je bilo očekivati njihove uspehe na (demokratskim) izborima.

  U knjizi se ređa red dokumenata pa red prakse — manipulacije, a kad “zatreba” brutalni terorizam. “Manipulacija izbora i tajno finansiranje demohrišćana je bila tako efektna,” ponosno piše Vilijam Kolbi (direktor CIA 1973 – 1976), u svojim memoarima o izborima u Italiji 1948, “da često italijanski primaoci naše pomoći nisu bili sigurni odakle ona dolazi.” Zatim dodaje: “Nema govora o tome da se može negirati da je ovo mešanje bilo protivzakonito. Po zakonima većine zemalja, baš kao i po američkom zakonu, stranoj vladi je striktno zabranjeno da se meša u unutrašnje poslove drugih zemalja.” [Zato su 1980-tih osnovali lavirint nevladinih organizacija]

  Teško je odrediti šta je strašnije da li manipulacije ili dokumenta iz kojih se vidi spremnost američke vlade da vojno interveniše u zemljama Zapadne Evrope sa ili bez pristanka vlada tih zemalja.

  ‘U slučaju nereda u koji mogu ozbiljno uticati na SAD trupe ili njihovu misiju, kao što su vojni ustanci ili veliki ustanci protiv vlade zemlje domaćina [vojska SAD] mora učiniti sve u njenoj moći da uguši takve nemire, upotrebljavajući sopstvene resurse.’ Dokumenat pruža specifične reference na Zapadnu Evropu, a detaljne glede Norveške, Grčke, Turske, Zapadne Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Belgije, Luksemburga i Danske, Sjedinjene države su se plašile da se, zbog masovnih anti-ratnih demonstracija u vezi Vijetnama, vlade ili stanovnici Zapadne Evrope, uključujući Norvešku, mogu okrenuti protiv njih i ugroziti operativnost snaga SAD i NATO-a. Potpisan od strane američkog generala J.P. Mekonelija (J.P. McConnel), zamenika komandanta američkih snaga u Evropi dokument nastavlja da objašnjava kako u specijalnim okolnostima bi SAD intervenisao u evropskoj NATO zemlji čak i bez pristanka nacionalne vlade domaćina: ‘Ako te inicijative nisu dovoljne ili u slučaju da vlada zatraži asistenciju ili ako Komandant snaga SAD sam dođe do zaključka da vlada nije u stanju da uguši takve nemire, onda trupe SAD mogu pribeći merama koje Komandant snaga SAD smatra potrebnim na njihovu sopstvenu inicijativu ili u saradnji sa vladom u pitanju. [strana 185]

  Kao što se vidi iz citiranog dokumenta sa kraja 60-tih događaji diljem Jevrope (deca cveća, Vijetnam, anti-ratni protesti i naravno sva dešavanja 1968.) su činili Vašington nervoznim. Međutim, u svetlu tog dokumenta, jako je teško ne zapitati se šta je zapravo (bila) suštinska (dakle, prinicipijelna, ne kozmetička) razlika između diktata iz Kremlja i diktata iz Bele kuće? Ja bih rekao samo stepen iskrenosti. [Dok je tovariš Brežnjev posle praškog proleća (mada je to bilo jasno i ranije) objašnjavao da zemlje Istočne Evrope imaju malkice ograničen suverenitet, dotle je Vašington blebetao o slobodnom svetu.]

  U svakom slučaju terorizam i gubitak ljudskih života je najstrašniji i čini mi se da je zemlja u kojoj živim najviše platila ulazak u to kolo [da ironija bude veća leve ideje ovde nikad nisu imale ozbiljnih korena. Politika napetosti se koristila, baš kao što se i danas pokušava koristiti da bi se jedan, u svakom slučaju manjinski, segment društva održao na vlasti.]. Slede Grčka, Italija, Belgija pa sve ostale.

  Da li uopšte treba objašnjavati šta sve to znači glede demokratije?

  Ne bi li demokratija trebala da bude (slobodna) utakmica ideja i ideologija?

  ‘Ako je demokratija sistem pravila i procedura koji definišu parametre u okviru kojih političke akcije mogu da se preduzimaju, šta se dešava kada paralelno uz taj sistem postoji drugi, čija su pravila misteriozna, procedure nepoznate, moć ogromna i koji je u mogućnosti da se zaštiti protiv formalnih institucija demokratije zidom tajnovitosti?’, postavljali su parlamentarci očigledno pitanje i oštro kritikovali ovu ‘opasnu stranu ekstra-parlamentarne akvitnosti’.[strana 74]

  Činjenice da superiornost ideje nije ono što je tzv. Zapadnoj civilizaciji donelo pobedu u hladnom, vrućem ili bilo kakvom ratu je svestan i jedan od arhitekata ove današnje globalne politike napetosti kojoj se tepa “rat protiv terorizma”. Govorim o rahmetli Semjuelu Hantingtonu i njegovom notornom “sudaru civilizacija” u kome on sasvim iskreno zapaža: “Zapad nije osvojio svet superiornošću ideja, sistema vrednosti ili religije, nego superiornošću u primeni organizovanog nasilja. Zapadnjaci često zaboravljaju ovu činjenicu, ne-zapadnjaci nikad.”

  Iz Ganzerovog rada vidimo da je to nasilje primenjivano na sopstvenoj populaciji ne bi li se odredio dozvoljeni okvir demokratije. Najcrnje je što su proponenti tog nasilja bili ljudi čija ideologija je takođe (barem deklarativno) neprihvatljiva u demokratskim društvima, a vrlo često i ratni zločinci iz Drugog svetskog rata, koji su uživali imunitet zahvaljući svom “patrijotskom” delovanju.

  ***

  Nema nikakvog dokaza da su ove tajne vojne strukture razmontirane, kaže se pri kraju dokumentarca History Channel-a iz novembra 2009. (must see), koji sam danas odgledao na Genzerovom sajtu, ali postoji i na Youtube-u, a istoričar Kristofer Simpson dodaje, “legat ‘stay-behind’ armija je da su taktike koje su stvorile ‘stay-behind’ još u upotrebi i nastavlja se njihovo korišćenje danas. One su Standardne Operativne Procedure. Ljudi koji plaćaju cenu su občni ljudi… globalno…”

 10. U svemu se slazem sa vama i jedino mogu da vam kazem bravo! Dok postoje takvi za sve nas ima nade.

 11. Потпуно ми је нејасно како се то Срби не угледају на праве патриоте марке Шутановац-Кандић-Недић, већ се вечито окрећу ретроградним квазипатриотима (по министру војном)који су гинули за српство (ах, то је тако патетично!) и нису наместили ни један, једини тендер!? ”Заостали” и ”антицивизацијски” део Срба стално помињу тако ”демоде” Карађорђа, Лазара, мајоре Гавриловића и Тепића, генерала Младића…”Нажалост”, мањина правих родољуба се диви лику и делу демократских гиганата, који стреме напретку и сваколиком бољитку. Зли језици и ситне душе тврде да су то обични ситни криминалци и преваранти (класе шибицар)у скупим оделима и кловнови у генералским унифомама, који воде државу и војску, уместо да продају украдене сатове на бувљаку што је њихов ниво ( опет зли језици) и уче расклапати пушку, макар по старе дане. Прави родољуби ревносно служе освајаче и зликовце (уз новчану надокнаду)и пљачкају свој народ,а не боре се и гину за њега, кад ћете то схватити, неписмени,глупи, сиромашни,тврдоглави Срби и Српкиње! За мене је касно, ја то нећу никад схватити.Шибицари, преваранти и свакаколике издајице себе сматрају просветљеним и образованим,а мене ни два факултета, пар језика које знам, вишегодишње ратно искуство, није ”подигло” на тај ниво свести. Ја (бедни глупан) и даље мислим да је делање њихово и њихових газда, работа против светске цивилизације и галоп у камено доба.

 12. Мени се чини да је ово био љутити одговор запада на Путинову посету Београду. Колико су се уплашено и глупаво понашали (наша елита)када је Владимир изненада слетео у Београд, тако су се исто сада понашали јајарски и увлакачки западу. Смешножалосно и јадно! Али као што наш народ каже “Не пада снег да покрије брег већ да звер покаже траг”, тако су и ови догађаји пуни нових сазнања. “У сваком злу има и доброг”, опет ће рећи наш народ. Само ту се види колико је ко храбар и колико је ко добродошао а и колико је елити стало до сопственог народа. Опет је ВЕЛИКИ РАЈХ направио погрешан потез (аутогол). А хапшење ђенерала српског је само био покушај додворавања РАЈХУ и покушај да се ублажи његов бес. 1:0 за боље!!! Игра се наставља.

 13. U svetu i Srbiji danas se obeležava 20. jun – Međunarodni dan izbeglica, kojih u Srbiji ispod granice siromaštva živi 45.000. U četiri zemlje regiona više od 73.000 izbeglica živi ispod granice siromaštva, a procene govore da bi za njihovo zbrinjavanje bilo potrebno između 500 i 600 miliona evra, izjavio je Tanjugu šef kancelarije UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arbodela
  Podatke i procene o tome izneli su na poslednjem sastanku u Beču predstavnici vlada Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, rekao je Arboleda povodom Međunarodnog dana izbeglica. Na sastanku u Beču, održanom 16. juna, učestvovali su predstavnici EU, SAD, UNĆR-a i OEBS-a, a predstavnci zemalja regiona su, posle dugog i napornog rada, postigli saglasnost o broju najugroženijih izbeglica i troškovima njihovog zbrinjavanja.
  Vlada Srbije je identifikovala 45.000 izbeglica u stanju nužne potrebe, BiH 14.000, Hrvatska 8.500 i Crna Gora 6.000, rekao je Arboleda, a sve zemlje uradile si i realne projekcije potrebnih finansijskih sredstava.
  “S obzirom na to da u Srbiji živi najveći broj izuzetno ugroženih izbeglica, procene govore da je za njihovo zbrinjavanje potrebno između 300 i 350 miliona evra”, naglasio je šef UNHCR-a.
  Prema njegovim rečima, Srbija je s pravom insistirala da prioritet u zbrinjavanju imaju ljudi iz kolektivnih centara, kojih sada ima samo 700, zatim oko 25.000 izbeglica u privatnom smeštaju koji žive ispod granice siromaštva i socijalno ugroženi nosioci stanarskog prava u Hrvatskoj. “Problem je bio u tome što Hrvatska nije pružila informacije o izbeglicama, bivšim nosiocima stanarskih prava”, rekao je Arboleda.
  Rešenje problema izbeglih osoba je u interesu i Srbije i Hrvatske, ali i jedan od preduslova za pomirenje u regionu, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica Linta smatra da je ključno da se otvori dijalog sa Hrvatskom o pravima izbeglica i da Vlada Srbije to pitanje proglasi otvorenim u odnosima sa tom zemljom.
  On je naveo da je ključno pitanje da izbeglice ostvare svoja prava, a da pri tom ne žele da budu remetilački faktor u odnosima Beograda i Zagreba.
  Kako je dalje ispričao Arboleda, zato je Međunarodna organizacija za migracije, u saradnji s Komesarijatom Vlade Srbije za izbeglice, organizovala anketu koja je omogućila i nosiocima stanarskog prava da izraze vlastite potrebe.
  Prijavilo se, kako je naveo, između 14.000 i 18.000 nosilaca stanarskog prava, utvrđeno je ko su među njima najugroženiji i oni su uvršćeni u korisnike regionalnog projekta zbrinjavanja.
  “Svi imaju pravo na svoju imovinu, ali u tu diskusiju ne ulazimo, jer nikada ne bi bila završena”, reko je Arboleda i podsetio da je krajnji cilj regionalnog projekta da se na donatorskoj konferenciji formira poseban fond za pomoć najugroženijim izbeglicama.
  On je najavio da će 21. juna u Ženevi biti održan sastanak na kome će predstavnici UNĆR-a potencijalnim donatorima predočiti rezultate dosadašnjeg rada na regionalnom projektu zbrinjavanja izbeglica.
  Sledi ministarska konferencija na kojoj bi “ministri spoljnih poslova četiri zemlje potpisali deklaraciju kojom preciziraju dogovor i potvrdili da je ovo poslednji napor da se od međunarodne zajednice obezbede sredstva za rešavanje izbegličkog pitanja”, objasnio je Arboleda.
  Nakon toga, kako je kazao, biće odlučeno o datumu i mestu održavanja donatorske konferencije, ali do tada zemlje regiona moraće da utvrde i preostale probleme koje će rešavati na bilateralnom nivou. EU i SAD već su obećale da će pomoći i očekuje se da će biti najveći donatori, podsetio je Arboleda, a da će se tek videti da li će u Fondu biti prikupljeno dovoljno sredstava.
  Upitan šta će biti s onim izbeglicama koje nisu rešile životna pitanja, a nije im vraćena imovina, Arboleda je odgovorio da će u buduće pomoć “zavisiti od raspoloženja međunarodne zajednice i novih kriza širom sveta”.
  On je izrazio nadu da će UNHCR do iduće godine privesti kraju rad sa izbeglicama, ali će nastaviti da pomože interno raseljena lica i naveo da, prema istraživanju koje je srpovedeno s Komesarijatom za izbeglice, u Srbiji ima 97.286 raseljenih u stanju nužne potrebe.
  “Istovremeno ćemo nastaviti da, onima koji to žele, pomožemo da se vrate na Kosovo, jer na to imaju pravo”, rekao je on i dodao da je “broj povratnika relativno mali, ali se proces povratka nastavlja”.
  “Prošle godine iz celog regiona na Kosovo su se vratile 2.253 interno raseljene osobe. Od toga se 876 lica vratilo iz centralne Srbije. Od januara do maja ove godine, iz celog regiona vratilo se 425 interno raseljenih, od toga 238 iz centralne Srbije”, precizirao je Arboleda.
  On je istakao da je najveći problem u tome da je većini onih koji žele da se vrate potrebno stambeno zbrinjavanje.

 14. Vido’je
  20/06/2011 u 07:45 – Можеш рећи да сам нереалан, да сам заслепљени русофил, али ја би се у тој утакмици кладио на Русе (а и навијам за њих). Једноставно, много су паметнији. Шта би се десило да је економска моћ обрнута у односу на ЕУ или бар да има економску моћ Немачке и Француске заједно, кад у овим условима парира целом ”Западу”? Време ради за Русију, док се ”Запад” заглављује у бесмисленим, сулудим, ратовима, окрећући све против себе.

 15. NATO je najvece zlo danasnjice,jedna genocidna tvorevina,koja je posle pada Berlinskog zida krenula u osvajanje sveta.Sva su carstva propala,pa tako ce i ovo.

 16. Treba obesiti za onu stvar sve ove ,nase, koji su za NATO.
  Samo nek se eksponiraju da ih imamo u evidenciji.

 17. Onako, kako su horde eUropskih bandita, osvajale ameriku, unistavale stanovnoistvo, besplatno prirodne resurse prisvajali i obrtali, sa istom namerom,su ubijali Jevreje, kao nekada Indijance, i nasrnuli na Rsiju..Sibir, pouceni pljackama Aljaske.Cak su i prijatelji englezi, doduse mislim Irci, snimili fil, u kome sedi zena i dete na obali okeana, pogledom uprtim preko njega, gde ta zena kaze..*Amerika je majka za Evropski sljam*.Sada, se taj sljam, obogacen u americi, prenatrpan zahtevima *potrosackog drustva* koje nemoze da ispuni,niti da zaradi, okrece na neko drugo podrucje, gde je vec uvalio dolar bez pokrica i uz *podrsku* raznih domacina…*vozi misko*..Hoce li neko u Srbiji smoci snage, i probusiti gume na *NATO autobusu*..?

 18. Шта је дотична Лидија хтела да каже?Како то треба да иде?Да опет убијају србску децу!!!

 19. Ali, kako da ih besimo, kad oni nemaju *onu stvar* niti *pripadajuci pribor*, zato i idu kod NATO, a sto se tice evidencije, sasvim dobar predlog. Bice posle *nisam ja mame mi*…

 20. @Bykane, zar ne znas razliku Rusi i Srbi? Rusi su ladno gledali bombardovanje Srbije. Usli prvi ns KiM i povukli se, alo.Zalosno ali ima tu svega po malo na nasu zalost, oprez.

 21. Rusi su,usiljenim marsem iz RS, zaposeli aerodrom na Kosovu, cekali od Srbije da kaze sta hoce od Kosova,odgovor nije dobijen,u etar je doletela izjava, da nemogu Srbi da jedu i piju po kafanama, a Rusija resava njihove probleme.

 22. @ Lune, a zboravi ti, da su Madjari “zabranili”(satro) prelet ruskim avionima za snabdevanje njihovih jedinica u KFOR-u.Volim ruski narod ali i oni su jadnici ko i mi, gule ih tajkuni samo tako.Tako bogata zemlja a narod siromasan.

 23. *ruski narod*, doduse *NATO madjarski narod* je izbegao da dodje u sukob sa Rusima, nadlezni oficir, mislim Englez, je izjavio da nije hteo on da bude taj koji otpocinje treci svetski rat u Pristini*…A, sto se tice bogatih i siromasnih, nema idealnih drzava,americki narod, ima 37-40 miliona, socijalno nezbrinutih gradjana.Da li je bogatstvo samo u novcu,,,?A,Srbi,Rusi,Kinezi, hteli su kapitalizam, kod Kineza je jos teze, ima para, ima sljokica,svetlecih reklama, napreduju tehnologije, ali nestaju *skromni*,zvali smo to *srednja klasa*, rastu *siromasni*..i prebogati pojedinci.

 24. Лидија а зашто би то Руси требали да буду већи Срби од Срба?Русија је ’99 била у тежој ситуацији од нас,јер је чика Јељцин поузимао кредите од Немачке и Америке.Било би довољно да смо купили од њих два система с-300 који сигурно не коштају мало да би их нам поклањали.Шта ви мислите да смо се ми претплатили код њих да нас бране,а наши политичари би вечито да седе на две столице!

 25. Можда је неко већ питао…КАДА ЋЕТЕ НАПРАВИТИ СТРАНИЦУ НА ЋИРИЛИЦИ???

 26. hm,hmm.. Srbi su pismen narod,koriste svoja pisma cirilicu i latinicu, !A, *ljubov za ljubov, a peneze za peneze*, zasto terati latinicare..? pa valjda treba da ih edukujemo…?
  …………………………………………………………………………………………………………………
  Gadafijev sin je za privatnu TV stanicu “TF1” rekao da njegov otac nema nameru da napusti zemlju kao deo pregovora sa pobunjenicima koji traže da on posle četiri decenije ode sa vlasti, preneo je Rojters.
  “Vi nećete pobediti. Nemate nikakve šanse, nula šanse, da pobedite u ovom ratu”, kazao je Saif na pitanje na da li ima poruku za francuskog predsednika Nikolu Sarkozija.
  “Ukoliko ste ljuti na nas što ne kupujemo ‘rafal’ avione, trebalo je da sa nama razgovarate”, rekao je on, misleći na francuski ratni avion koji je Pariz pokušavao da proda Tripoliju pre izbijanja pobune protiv Gadafijevog režima.
  “Ukoliko ste ljuti na nas što poslovi sa naftom ne idu dobro, trebalo je da sa nama razgovarate. Pobunjenici vam ništa neće dati”, kazao je on.
  Saif je izrazio spremnost libijskih vlasti za prekid vatre, demokratiju, izbore i novi ustav, ali je poziv da njegov otac ode iz zemlje nazvao “šalom”.
  “Mi se nikada nećemo predati. Borićemo se. Ovo je naša država. Mi moramo da se borimo za svoju državu i vi ćete za nas biti legitimna meta”, dodao je Saif.
  Libijski vođa je obraćajući se pristalicama u petak u Tripoliju pozvao NATO da obustavi kampanju vazdušnih napada ili će biti svedok libijskih boraca kako se spuštaju na Evropu poput “najezde skakavaca ili pčela”.

 27. danas je 4.juli, dan borca,

  i nikakvi *nato performansi*,sareni baloni,setnje sa gacama do kolena, organizovanje cirkusa, za Vidovdan, Dan borca danas, Dan ustanka za par dana,bilo u zemlji, bilo u inostranstvu, nemoze, da prekvalifikuje,ponizi, smesti u zaborav herojsku borbu Srba u ratovima !

 28. Латиничаре нико не тера,него оваквом листу доликује да има инт. страницу на ћирилици што данас није никакав проблем.Ко не зна или не жели да чита ћирилицу није му место на страници слободне Србије.Срби знају да користе латиницу,али није њихово писмо,него је наметнуто писмо!

 29. Чак и НАТО пакт зна да СРБИ користе само ЋИРИЛИЦУ, па је над Косовом и Метохијом бацао само ЋИРИЛИЧНЕ летке, јер су били намењени САМО СРБИМА!!! Видите:

  http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/706/category/CcirilicaUocimaAgresora

 30. Sve ce se zavrsiti nekim novim svetskim poretkom, posto su komunikacije postale prebrze a svet se zbog toga smanjio. Medjutim, prava coveka, ljudske slobode i nacionalna i religiozna svest su se izdiferencirali i uznapredovali. Pokusaj uvodjenja ovako primitivnog diktatorskog novog svetskog poretka bice za NATO slom i propast kao i za jos neke druge. Rezultat ce biti negde na sredini, novi svetski poredak morace da uvazi sve strane i da funkcionise na principu samoupravnog socijalizma ili ce rat trajati do covekovog unistenja sveta. Visepartijski sistem nije demokratski i nema smisla ako partije nemaju ideologije. Jedino u cemu je komunizam modeliran od strane zapadnih ideologija – kad su slali Lenjina u Rusiju, bilo je – sukob izmedju partije i religije. To je dovelo do propasti ondasnjeg istocnog bloka, a dovesce i do propasti ove skalamerije od poretka koju NATO silom zavodi po svetu. Novi svetski poredak mora biti savez jednakih i ravnopravnih, ovaj pokusaj ce zato propasti i mora da propadne kad-tad. Zao mi je sto mora biti toliko zrtava da bi neobrazovani mocni idioti uvideli tako notornu istinu.

 31. NATO je pogan za celu *vaseljenju*..ta pogan, u pelenama 1942. godine je angazovala naucnike svih profila, da ocrta mapu sveta, rudista, biologija,,,,sve,sa tim podacima *interesima*, NATO pogan je pocela da planira i istrazuje atomsku bombu, pravljeni su i spiskovi gradova, koje terba da *hirosimisu*. Tu, NATO pogan,je Staljin,neposredno po zavrsetku Drugog sv rata, da imaju 400.000 naoruzanih nemackih vojnika,na sta se Cercil pravio da nezna, da ce se raspitati, pa ako je tacno bice razoruzani, Staljin je samo rekao * u to ne sumnjam*..itd, itd..Zoja Zarubina, Mihail Ljubinov, istoricari…itd.

 32. Špijunska kuhinja »a la Čepmen«
  voice of russia
  Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji poslala je zvaničan zahtev britanskim vlastima da se razjasne okolnosti koje su dovele do privremenog zadržavanja u pritvoru Katje Zatuliveter, osumnjičene da je povezana sa ruskim tajnim službama. Britanska kontraobaveštajna služba MI5 prošle nedelje je privela 25-godišnju Ruskinju Jekaterinu Zatuliveter, pomoćnicu predstavnika Liberalno-demokratske stranke u Portsmutu Majkla Henkoka, pod sumnjom da je špijunka, tzv. spavač. Drugim rečima, iako do sada još nije ništa uradila, navodno je povezana sa ruskim obaveštajcima i mogla bi da počne da špijunira u svakom trenutku. Katja je demantovala da ima ikakve veze sa ruskom obaveštajnom službom, a u međuvremenu je i njen šef Majk Henkok zahtevao da se iznese bilo kakav valjan dokaz protiv njegove saradnice. Da nekakav dokaz postoji, Katja bi bila uhapšena umesto što se suočava sa deportacijom.

  Sledeći logiku MI5, svaka Ruskinja u Britaniji je potencijalna špijunka i pod prismotrom je. To zvuči malo paranoično. Majk Henkok, ujedno i član Komiteta za odbranu parlamenta, rekao je za Sky news kako je “apsolutno smešno” pomisliti da je njegova asistentkinja špijun. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da nije slučajno to što se hapšenje Zatuliveterove dešava usred aktivnih bilateralnih odnosa Rusije i Velike Britanije.

  Ipak, kada je reč o Katji Zatuliveter, kakve bi to tajne ona mogla da prenese ruskim obaveštajcima o radu parlamentarnog komiteta za odbranu, kada se gotovo svaka njihova sednica prenosi uživo na nacionalnoj televiziji, dok se u štampi i na internetu njihov rad detaljno analizira? Mihail Ljubimov, pisac i sovjetski obaveštajac veteran, kaže da je “totalno apsurdno” optužiti Rusiju da planira da ubaci “krticu” u parlament, kada se svi transkripti i sve debate iz parlamenta objavljuju u časopisu “Tajm”.

  Očigledno postoje struje kojima ne odgovara bilateralni razvoj odnosa Rusije i Velike Britanije. Najlakši način da se “zatruje voda” jeste lansiranje novog špijunskog skandala u stilu Ane Čepmen.

  Sergej Sajenko

 33. Дринка Павловић (1918—1943) учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.
  Биографија

  Рођена је 7. новембра 1918. године у селу Белановици код Љига, где јој је отац Драгомир радио као поштански службеник. После завршене мале матуре, уписала је Учитељску школу у Београду. Учитељску школу је завршила у Ужицу, пошто су је истерали из београдске учитељске школе.
  Прво и једино радно место била јој је основна школа у селу Спанце, код Куршумлије. У селу је активно радила на просвећивању људи, нарочито сељанки. Активна је била и у раду просветне задруге „Вук Караџић“. Сарађивала је с колегама из суседних села и размењивала искуства у пропагандно-просветном раду.
  У јесен 1938. године на градилишту железничке пруге Куршумлија-Приштина, инжињер Војо Јеремић формирао је прву партијску ћелију. На основу одобрења Месног комитета КПЈ за Ниш, Јеремић је у партијски рад укључио и Дринку, јер је већ била члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ). Приликом једног боравка у Куршумлији, Давид Пајић је формирао Месни комитет КПЈ за Куршумлију. Дринка је била члан овог комитета од оснивања. Крајем 1939. године, у Куршумлији је одржана Партијске конференције, на којој су присуствовали Милинко Кушић и Светозар Вукмановић Темпо. На тој конференцији, Дринка је говорила о културно-пропагандном раду. У лето 1940. године учествовала је у раду политичког курса, одржаног у Сијаринској бањи.
  Биста Дринке Павловић испред истоимене школе у Београду
  После априлског рата и окупације Краљевине Југославије, 1941. године, Дринка је остала у Куршумлији, где је радила на организацији устанка. Заједно са групом комуниста, међу којима је био и Никодије Стојановић Татко, Дринка је била ухапшена. Уз помоћ, једног полицајца, који је био симаптизер Комунистичке партије, Сретен Младеновић Мика, секретар Окружног комитета КПЈ за Ниш, успео је да ослободи Дринку из затвора.
  Убрзо по пуштању из затвора, Дринка је била поново ухапшена, и с групом осталих затвореницика, пребачена камионом у правцу Ниша. Уз пут, је искочила из камиона у покрету. Немци су пуцали за њом, али је она успела да стигне на планину Јастребац, у Штаб Топличког партизанског одреда. Крајем августа 1941. године, Штаб одреда добио је захтев Окружног комитета КПЈ за Ниш да Дринка пређе у окупирани Ниш, због преузимања рада партијске технике Комитета. Дринка је у Ниш стигла септембра 1941. године, и почела да ради у техници, заједно са Радомиром Спасићем Ацом, куриром Комитета.
  Дринка је илегално живела у окупираном Нишу све до априла 1942. године, када ју је на улици препознао један трговац из Куршумлије, и пријавио је четницима. Четници су ухватили Дринку и одвели је у Управу полиције, где су је подвргли батинама и саслушавању. Дринка није хтела да каже ко је, јер је имала легитимацију на име Данице Миљковић. Међутим, то јој није помогло јер је трговац био пријатељ шефа полиције, који му је поверовао да је она Дринка Павловић, учитељица из Спанаца.
  У другој половини априла 1942. године Дринку су пребацили у Београд, у Специјалну полицију, где су наставили саслушавање и батинање. Пошто од ње ништа нису могли да сазнају, послали су је у логор на Бањици. Ту се срела са сестром Даринком Даром, која је била ухапшена априла исте године, али на другом делу Србије. Дара је била курир Главног штаба НОВ и ПО Србије, позната по надимку „Плава Вера“. У логору на Бањици Дринка је била све до маја 1943. године. Стрељана је 14. маја 1943. године, у Јајинцима, заједно са Јеленом Ћетковић, Олгом Јовановић, Милицом Радулашки, Славком Ђорђевић, Христином Ковачевић и другим логорашицама.
  Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 6. јула 1953. године, проглашен је за народног хероја.
  У Београду њено име носе – основна школа, у Косовској улици, и Дом за децу без родитељског старања, у улици Косте Главинића.

 34. CHICAGO – Grupa Srba iz Hrvatske tužila je američku privatnu vojno-konsultantsku firmu MPRI zato što je, kako navode, vojno opremala, obučavala i osmislila plan operacije hrvatske vojske “Oluja” 1995. godine, piše danas Večernji list.
  SEEbiz četvrtak, 19. avgust 2010. | SEEbiz/Mondo
  SEEbiz: Srbi iz Hrvatske tuže američku firmu: Obučavali hrvatsku vojsku za “Oluju”
  SEEbiz

  Tužioci u tom slučaju koji se vodi pred federalnim sudom u Chicagu traže milijarde dolara odštete. U zajedničkoj tužbi na 40 stranica piše da je cilj “Oluje” bio “silom proterati manjinsku etničku grupu”.

  Firmu MPRI (Military Profe s s ional Resources Incorporated) koju su 1987. osnovala osmorica bivših pripadnika američke vojske, a potom je 2000. kupila firma L-3 Komunikejšen, u tužbi spominju kao “učesnika u genocidu”.

  U tužbi se navodi da je tadašnji hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak na sastanku sa predstavnicima MPRI-ja u oktobru 1994. godine, kada je sa tom firmom navodno sklopljen višemilionski ugovor, rekao da “želi da Srbe istera iz Krajine”.

 35. NATO je zlocinacka i fasisticka organizacija zasnovana na Hitlerovoj ideologiji. Pa zar uci u NATO koji sa 1000 aviona u jednom MINUTU nad Srbijom zeleo Srbima da kaze Dobar dan . Nato je zlocinacka organizacija sa Hitlerom (Amerikom) na celu. Koliko bi svet bio srecniji i pravedniji da nema NATO-a i Amerike. Samo pola kilometra ispod okeana kad vidimo NATO i Ameriku, a to ce im se desiti, svet ce postati pravedniji i posteniji. Nasi Sutanovci (Supljoglavci) i ostala podrepaska Natovska i EU smrdljiva splacina hoce u NATO samo da bi sacuvali svoje fotelje i privilegije nicim zasluzene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *