Episkop Irinej o poseti pape Zagrebu

Osvrt Epsikopa bačkog, dr Irineja na nedavnu posetu pape rimskog Benedikta XVI  Zagrebu

Mnoge poruke koje je rimski prvosveštenik, kao vrhunski teolog, uputio iz Zagreba, univerzalne su i mogu biti primenjene u vascelom hrišćanskom svetu. To su, pre svega, one poruke koje ohrabruju hrišćanske porodice da se odupru duhu sekularizacije i neguju svetinju života, braka i porodice. Isto tako, značajne su i poruke upućene mladima koji su u uzrastu kada traže smisao života.
Ipak, dve poruke izrečene u dva dana ostale su zapamćene kao kontroverzne, i to ne samo u srpskoj javnosti.
Prvu je papa poslao još na putu u Hrvatsku, iz aviona, u neformalnom razgovoru sa novinarima. Naime, sećajući se ranijih zagrebačkih nadbiskupa, on je izjavio: „Pokojni kardinal Franjo Šeper, pokojni kardinal Franjo Kuharić i kardinal Josip Bozanić uvek su govorili da Hrvatska nije na Balkanu nego u Srednjoj Evropi, pa bi bilo logično, pravedno i potrebno da Hrvatska uđe u Evropsku uniju, gde istorijski i kulturno oduvek pripada.“ Razmišljajući o ovom sudu, pritom bez ulaženja u raspravu o tome da li je Hrvatska na Balkanu ili u Srednjoj Evropi, želimo da verujemo da njegov ugledni izricatelj nije imao nameru da Jugoistočnu Evropu – nekada središnji prostor Rimskog Carstva, a potonju Rumeliju (u prevodu Rimsku zemlju: evropski, pretežno hrišćanski deo Otomanske Imperije), danas poznatu pod turskim nazivom Balkan – smesti nekud izvan Evrope, niti pak da se vrati na početak 16. stoleća, kada je njegov prethodnik Lav X Hrvatsku označio kao antemurale christianitatis („predziđe hrišćanstva“). Ne treba pritom zaboraviti da su „predziđe“ u ta vremena, pored Zrinskih i Frankopana, čuvali i mnogobrojni Srbi graničari, kojih danas, posle pet vekova istorijskog prisustva, najednom onde više nema ili opstaju kao ostatak što poklanog što proteranog naroda.
Sa svoje strane, mi Balkanci, dakle i mi Srbi, Evropu ne vidimo u uskom obzorju Zapadne i Srednje Evrope, pa ni u širem rasponu od Atlantika do Urala, nego je vidimo kao civilizacijski kontinent od Atlantika do Pacifika, odnosno od Kanarskih do Kurilskih ostrva, jer je to jedinstven duhovni prostor, koji ima iste hrišćanske korene i deli iste vrednosne ideale. Mi pak koji pripadamo pravoslavnim narodima Balkana, ne ljubimo samo svoje otadžbine nego i sav Balkan, svoj vizantijsko-slovenski, ali i onaj zapadnohrišćanski, kao i muslimanski, svoju širu – romejsku – otadžbinu, svesni da je ona podarila Evropi njena dva civilizacijska temelja, jelinstvo i hrišćanstvo. Napominjemo da klasična jelinska kultura, vekovima najviša u Evropi, jeste, po definiciji, prevashodno balkanska kultura – kao što su to i najstarije poznate kulture Evrope, lepenska i vinčanska – a da je mlado hrišćanstvo na tlo Evrope stupilo takođe na Balkanu (konkretno u Filipima, blizu današnje Kavale u Grčkoj).
Podsećamo i na antologijsku formulaciju počivšeg pape Jovana Pavla II da nema Evrope bez oba plućna krila, od kojih se jedno zove pravoslavno ili istočnohrišćansko, mahom grčko-slovensko…
Mada ovom prilikom nisu ispunjena očekivanja mnogih rimokatoličkih vernika, ponajpre u Hrvatskoj, da će Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup tokom Drugog svetskog rata, biti kanonizovan, odnosno priznat za svetitelja Rimokatoličke Crkve, dodatnu kontroverzu, u našoj sredini i bolnu nedoumicu, izazvale su papine reči – izgovorene takođe na putu prema Zagrebu – da je kardinal Alojzije Stepinac „bio protiv ustaškog režima“ i da je „branio pravo čovečanstvo protiv tog režima time što je branio Srbe, Jevreje, Rome“. Slično je ponovio u omiliji u zagrebačkoj katedrali rekavši da je kardinal Stepinac „u vreme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Jevreja, pravoslavnih i svih progonjenih“. S obzirom na to da je Stepinac bio vojni vikar „Nezavisne Države“ Hrvatske – ili je, prema drugima, postavio vojnog vikara – i član parlamenta endehazije, a, sa druge strane, imajući u vidu čitavom svetu poznati ustaški fizički i duhovni genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima, moramo istaći da je, u svetlu istorijskih činjenica, ova dimenzija Stepinčeve ličnosti u najmanju ruku jednostrano prenaglašena ili, pre će biti, na silu iskonstruisana, i to predimenzioniranjem slučajeva njegovog zauzimanja za pojedine Srbe ili Jevreje, među kojima nekim čudom, nema imenâ trojice mučenički postradalih pravoslavnih episkopa i više od dve stotine pravoslavnih sveštenika pobijenih od ustaša, a prećutkivanjem ili minimalizovanjem njegove ideološki motivisane i javno iskazivane animoznosti prema Pravoslavlju, „Bizantu“, Jevrejstvu, Srpstvu i još ponečem.
Na kraju, blagodarno ističemo, uprkos svemu prethodnom, papin poziv rimokatoličkim biskupima i sveštenicima da se trajno zauzimaju za pomirenje među podeljenim hrišćanima, kao i među hrišćanima i muslimanima. Ruke pomirenja neka uvek budu ispružene, kao u aktu stvaranja, kako ga je Mikelanđelo Buanoroti prikazao u Sikstinskoj kapeli. Bog je Pomiritelj prošlog sa budućim. Bog je naš Istok, i Zapad, i Sever, i Jug. Bog je naše Sve.

9 коментара

 1. Svaka cast Episkope, ali Kosmet je nas *papa* !
  ………………………………………………..
  *Albanci i UNESKO pokušavaju da otmu srpske manastire
  Jedan broj zemalja u Komitetu UNESKO-a za zaštitu kulturne baštine, koji je zasedao u Parizu od 19. do 29. juna, pokušao da izdejstvuje preimenovanje srpske kulturne baštine u kosovsku, ali taj pokušaj nije uspeo
  Pećka patrijaršija

  – To se na sreću nije dogodilo, ali ono što se jeste dogodilo, jeste da je u Parizu vođen pravi diplomatski rat u vezi s ovim pitanjem – rekao je Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

  Države koje su pomogle da se ne falsifikuje istorija Srbije su Rusija, Kina, Brazil, Južna Afrika, Nigerija, Mali, Egipat, Kambodža i Meksiko, naveo je Jeremić, ističući da “Manastiri srpske pravoslavne crkve nisu i ne mogu biti kulturni spomenici Kosova”.

  Prvi pokušaj da se srpska kulturna baština preimenuje u kosovsku je bio u Sevilji 2009, drugi 2010. u Brazilu, a ovo je treći.

  Pokušaj da se četiri srpska kulturna dobra – manastiri Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška – preimenuju u kosovska pokrenut je od strane sekretarijata Komiteta, ali je na njih vršen stravičan pritisak. Prednjačila je Francuska, a nju su sledile Švajcarska, Švedsk i Australija.*

 2. Најпре покајање па тек затим помирење.

 3. “Napominjemo da klasična jelinska kultura, vekovima najviša u Evropi, jeste, po definiciji, prevashodno balkanska kultura – kao što su to i najstarije poznate kulture Evrope, lepenska i vinčanska – a da je mlado hrišćanstvo na tlo Evrope stupilo takođe na Balkanu (konkretno u Filipima, blizu današnje Kavale u Grčkoj).”

  —–
  Kako vreme odmiče možda je i jasnije zašto je taj vatikanski agresivni prozelitizam, pokatoličenje i jezuitska podla delatnost razvijena i jaka. Naime , ako izvrše posao pokatoličenja a neće nikad pa ni tad, oni, vatikanci bi faktički sebe prestavili kao vlasnike nashe istorije, i prisvojili bi istoriju ovog područja za sebe, naime prisvojili bi nasilno i predstavili kao vatikansko i slovensku kulturu u istoriju i jelinsku i vinčansku i lepensku i Konstantina Velikog i Sirmijum i Viminacijum i Romulijanum. Naravno to je sve svetska baština ali u tom njihovom rasporedu naš identitet bi bio poništen , bitno je da Vatikan prisvoji kao svoje sve i svja, bez i malo samokritike itd.

  Zato mislim da predstojeća proslava Milanskog edikta u Nišu , rodnom mestu cara Konstantina Velikog je bitna za sve hrišćane ali naročito za pravoslavce.
  Konstantin Veliki je udario temelje Vizantiji, osnovao Konstanitopolj, prisustvovao je Prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji. Pravoslavne crkve su ga “proglasile” za sveca, a ne rimokatolička crkva, koliko mi je poznato!!!

  Zato i KRST u Nišu koji planira naša crkva da izgradi treba da bude u pravoslavno-vizantijskom stilu u čast Konstantinu i njegovom ediktu i prisustvu Nikejskom saboru. /Ovaj dosadašnji nacrt krsta gde u gvozdenom Latinskom krstu ,stoji “zarobljen” manji pravoslavni krst je loše rešenje!/

  Načuo sam negde ,nisam siguran, da naša crkva predlaže da se neki veći svepravoslavni sabor odigra i u Nišu, Konstantinovom rodnom gradu, valjalo bi ako je istina to da se desi ako je moguće!?

 4. Radi se imperijalizmu presvucenom u jednu *monolitnu religiju*, koja, za rad svoje *historijske misije* i proste nemogucnosti da *okupira*, ima muhamedance. Sve je po principu *za i protiv*, uvek je onaj drugi *dezurni neprijatelj*. Ispada, prema rezultatima *na terenu* da je deo pravoslavaca zaista religiozan, pa se zadovoljava *carstvom nebeskim*, a,katolici i muhamedanci koriste *carstvo ovozemaljsko*, sve jedno, milom ili silom,a, Srbi moraju da znaju, da je *drugi obraz* odavno potrosen !

 5. pozajmljen komentar
  ………………………..
  Одг: NJEGOVO PREOSVEŠTENSTVO EPISKOP BAČKI DR. IRINEJ (BULOVIĆ)
  « Одговор #24 послато: 25. Мај , 2011, 19:55:18 »

  Vladika Irinej Bulović je jedan od onih koji je do danas primio najviše kritika u SPC .Uglavnom od besnog sveštenstva koji nisu mogli da deo vlasti preuzmu sebi ,nekih pseudo pravoslavaca koji misli da je trogodišnja karate škola sasvim dovoljna za kritiku jednog doktora nauka.

  Sa druge strane vladika je jako zauzet što prilično smeta životu u eparhiji Bačkoj ,recimo do episkopa je nemoguće doći sem na ulici ,ato nije mesto za razgovor .

  Mislim da bi bilo dobro da je dostupniji mirjanima
  Uglavnom izuzetan naučnik

 6. Upravo sam u knjizi SERBIEN MUSS STERBIEN izdavca Klausa Bitermana, Berlin 1994. g., procitala tekst grofice Doroteje Razumovski (Dorothea Razumovsky) TO TRAZI BOG (s.83-99). Na str. 87. ona pise: “Jos 17. januara 1940. nadbiskup Alojzije Stepinac, vaspitanik Collegium Germanicum-a u Rimu, u svom dnevniku (tom III, str. 413) koji se cuva u arhivu Sluzbe unutrasnjih poslova Hrvatske u Zagrebu, zabelezio je sledece: “U interesu Katolicke crkve moramo preduzeti sve da hrvatski narod ostane i dalje zdrav i kulturno jak. Ove osobine… ce mu pomoci i u buducnosti u borbi za prezivljavanje. Najbolje bi bilo kada bi se Srbi vratili veri svojih predaka, to znaci, kada bi se poklonili predstavniku Hrista – Svetom Ocu. Onda bismo mi mogli u ovom delu Evrope da konacno odahnemo u cijoj su istoriji Vizantija i Turci igrali strasnu ulogu.” Stepincev stav je bio i idedntican stav sa stavom Svete Vatikanske Kongregacije koju je zastupao kardinal Eugen Tiseran (Eugene Tisserant), njen sekretar za “Orijentalnu Crkvu” od 1936-1959. g., Veliki majstor reda Svetog Groba, tzv. “najboljih medju najboljima”, reda koji je poznat kao ekstremno konzervativan. On se, 700 godina nakon poslednjeg Krstaskog rata, bori “macem istinitosti” protiv “oruzja lazi” za “odbranu prava Katolicke crkve” u citavom svetu, i to ne samo protiv deklarisanih nevernika, vec i protiv nehriscana i hriscana drugih opredeljenja. Grobnicu u zagrebackoj katedrali je finansirala ustaska emigracija iz Amerike za koju je Stepinac bio svetac. Inace, delovi Stepincevog dnevnika koji se odnose na najstrasniju 1942. godinu su nestali.
  Grofica Razumovski je ugledna nemacka nezavisna novinarka i autorka je nekoliko knjiga. Njenu knjigu CHAOS JUGOSLAWIEN. HISTORISCHE URSACHEN-HINTERGRUENDE_PERSPEKTIVEN, Minhen 1993, odlikuje veliko poznavanje istorije jugoslovenskih naroda i razumevanje slozenih motiva u jednoj tako slozenoj gradjevini kakva je bila bivsa Jugoslavija. Ona ne zauzima nijednu stranu i veoma dobro zapaza jednostranost zapadnog izvestavanja o raspadu te zemlje.

 7. Љубомор

  Школски пример демагогије. Рећи неке историјске чињенице, сасвим тачне (Лепенац, винчанац, ромејство, “предзиђе”, Балкан и пострадале попове у Хрватској), да би се ипак навијало за Унијаћење Срба, није морално, ни код обичног православца, а поготову не код слаткоречивог Епископа. Једино добро, у овом злу времену, је да народ може видети ко су разбијачи Православља.

 8. Oh, kako je suptilan u izrazima ovaj doktor teologije, poliglota i kardinal cele Bačke. Šteta što tu odmerenost u istupanju nije imao njemu omiljeni prvojerarh vaskolike “crkve Hristove”, one nepocepane iz prvih vekova. Naravno, dragi papa, je bio tako ohol, besomučan u svojim neistinama, cela ta priča o Stepincu, Srbima, Jevrejima i Ciganima- istina ne stoji, ali on tako lepo laže. I ko bi sada da od toga pravi buku, kada nam je tako lepo krenulo,dok širimo nemilice duh ekumenističke papolatrije? Tamo neki ziloti, ortodoksni fanatici, bilo artemijevci ili akakijevci i svi kojima naše prstenovano trojstvo (Amfilohija, Atanasija i bačkog Irineja) nije dovoljna garancija pravoslavnosti.

 9. Поштовани владика Иринеј би можд требао да се заложи да његов до јуче викарни епископ Порфирије, који је иначе председник Савета РРА, да га подсети да почне да примењује правило 10 РРА, које је у вези србског језика и писма!!!
  Наиме на кабловским мрежама пола канала се емитују на некаквом хрватском језику / (преводу) и латиници, са хрватским наречјем итд Гротескно је да једна светска филмска компанија МГМ(MGM) емитује програм са преводом на србски језик и ћирилицу, а да сви други канали, чак и дечији су преведени на хрватски језик и њихову латиницу!
  Ред би био да владика Порфирије ради за народ, сем што прима апанажу за свој манастир итд Владика председава Саветом РРА, а скоро сви кабловски и државни канали су на латиници а страни су преведени на хрватски језик у сред Србије. Срамота!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *