Džaba ste hapsili!

Piše Aleksandar Đaja

Šta će Boris Tadić posle Mladića i eventualnog hapšenja Gorana Hadžića još morati da „na tacni“ ponudi Holandskom parlamentu, ne bi li dobio fatalni „status kandidata“?

Holandski parlament nije prihvatio predlog predsednika Komiteta za spoljne poslove Henka Jana Ormela da otpočne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije. Takođe, Parlament je u fazonu „ko te šiša“ primio k znanju i ocenu američke ambasadorke u Srbiji Meri Vorlik, da je Srbija hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića napravila značajan korak ka priključenju Evropskoj uniji. Da podsetim, Holandija je svojevremeno nastavak evropskih integracija Srbije, pa samim tim i ratifikaciju SSP uslovljavala punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenjem Ratka Mladića.

PETOOKTOBARSKI PAPCI
I, ko je sada ispao „papak“?… Šta će Boris Tadić posle Mladića i eventualnog hapšenja Gorana Hadžića još morati da „na tacni“ ponudi Holandskom parlamentu, ne bi li dobio fatalni „status kandidata“? Možda glavu Jovana Krstitelja?… Ali, Saloma je za tu glavu barem igrala, dok su Hag i EU „ne mrdnuvši ni repom“ od postpetooktobarskih revolucionara dobili desetine srpskih glava, a zauzvrat nisu učinili ništa!
Osim… što su, na primer, proteklih dana Šiptarima na Kosovu i Metohiji dozvolili da jedno od najsvetijih (a možda i najsvetije) mesto u sveukupnoj istoriji srpskog naroda – ponovo pretvore u javni WC! Pravoslavni hram u selu Samodreži, kod Vučitrna, posvećen Usekovanju glave svetog Jovana Krstitelja, a poznat po tome što se u njemu po predanju pričestila srpska vojska kneza Lazara pre Kosovske bitke 1389, ponovo je demoliran i pretvoren u javni toalet i deponiju. I, umesto da država Srbija u „liku i delu“ prištinskog pregovarača (tajanstvenog kao agent 007, pri čemu niko od građana Srbije ne zna o čemu on „pregovara“) – odmah zbog toga obustavi svaku vrstu „pregovora“ dok se počinioci tog vandalizma ne pronađu i kazne, ona, šta…? „Pregovarač 007“ (iako on to posle, navodno, demantuje) izjavljuje u prošli petak da će građani Kosova moći da u Srbiju putuju s kosovskim pasošima!?… Dakle, mnogi od bivših članova terorističkih bandi OVK, glavoseča, mučitelja i ubica Srba iz Klečke i „žute kuće“ u Albaniji, teroristi koji nikad nisu uhvaćeni, ubice srpskih mladića iz Peći, ubice 12 putnika u autobusu „Niš ekspresa“ kraj Podujeva, ubice srpske dece u Goraždevcu, ubice srpskih žetelaca u Starom Grackom – šetaće kao slobodni turisti Knez Mihailovom ulicom u Beogradu! Ovoga puta ne samo sa UNMIK-ovom ličnom kartom, što su mogli i do sada, nego i sa pasošem fantomske vlade Kosova. Čim prvi od njih s tim pasošem pređe administrativnu granicu kod Merdara – to će značiti da je Republika Srbija priznala nezavisno Kosovo!
I, onda će predsednik Srbije po hiljadu i drugi put opet kategorički moći da tvrdi kako „mi nikada nećemo priznati Kosovo“… Pa, taman da svaki građanin Srbije ima pola mozga, jasno mu je da više niko u Americi, NATO ili u EU, to od Tadića i ne traži. Koga više na Zapadu briga da li će Srbija ikada „zvanično“ priznati Kosovo, kad ona već uveliko pregovara sa njihovim „legalnim organima“ i obećava im ulazak u Srbiju sa njihovim, takođe, „legalnim pasošem“. Jer, to, definitivno, nisu „realnost“ i „politički pragmatizam“ (kako DS često simplifikuje svoje promašaje) od kojih će praktične koristi, navodno, imati Srbi na Kosovu i Srbi uopšte, nego će od takve „koristi“ Srbi nesmetano moći jedino – da bljuju!

RENESANSNA KRKOBABIĆEVA SRBIJA
Međutim, ipak daleko najvažnija stvar u Srbiji jeste da je Jovan Krkobabić zadovoljan, što radom Vlade, a što samim sobom: „Koalicija SPS, PUPS, JS je čvrsta, ne postoji opasnost da se raspadne, a pred izbore kada dođe taj aktuelni trenutak sešćemo kao koalicioni partneri i odgovorni ljudi i dogovoriti se oko određenih principa“. Taj optimizam deli i predsednik Tadić koji ocenjuje da srpska privreda pokazuje znake oporavka od velike svetske ekonomske krize. „Krenućemo po svetu (valjda ste to i do sada radili, pa šta?) u potragu za novim investitorima“, kazao je Tadić i dodao da je za privlačenje investitora u nerazvijene sredine u Srbiji veoma važna dobra sprega Vlade i lokalnih vlasti. Nema sumnje da tu strategiju „renesanse Srbije“ podržava i Krkobabić, koji još zaključuje da su odnosi sa tzv. „velikom koalicijom“ sa kojom je PUPS na vlasti dobri „i koja će, uz male promene, vladati i sledeći mandat“.
Nadam se da je ovo samo „ružan san“ i da ću se ubrzo probuditi!… Jer, životni standard građana Srbije u protekloj godini pao je za 10 odsto. Letovanja se odreklo 29 odsto građana, 18,4 odsto obnavljanja garderobe, 19,2 odsto odreklo se restorana i kafića, 28,9 odsto građana ne kupuje svaki dan meso, 21,7 odsto ne kupuje voće, 15,9 odsto ne kupuje mleko, a čak 15,9 građana Srbije ne kupuje svaki dan – hleb!… Ko je to posle „petooktobarske revolucije“ kategorički tvrdio da će se u Srbiji posle pada „diktatora“ živeti sve bolje i bolje, a da do gladi nikada neće doći?… Istina, nije svuda sve crno. U zdravstvu se, na primer, posle 2,5 mandata najuspešnijeg ministra zdravlja svih vremena Tomice Milosavljevića situacija „poboljšala“. Liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i dalje su duge, ali pacijenti na red za intervenciju više ne moraju da čekaju do smrti, već mogu, eventualno, da se leče i za života. Na konferenciji kluba „Zdravlje“ krajem prošle nedelje prezentovan je podatak da je na nekim listama predviđeno da pacijenti na red za intervenciju stignu već 2024. godine!
Na kraju, opet moram da se zapitam: zašto ste, bre, toliko zapeli za tu EU, za koju hoćete da se borite – do poslednjeg Srbina?… Mislite da će vas EU zaštititi od političke odgovornosti za propast Srbije?… Neće. Sve ste im poslove odradili, a jasno im je da ste za neke druge nesposobni… Ne vredi vam, džaba ste hapsili!

3 коментара

  1. Šta će još Boris Tadić da pošalje Briselu ne bi li ga ovaj primio u EU i tako, eventualno, zaštitio od svega štetočinskog što je napravio u Srbiji, to samo Đavo zna! Uglavnom, od Tadića se sve može očekivati, i to je veoma zabrinjavajuće! Naravno da ga EU neće zaštititi, jer oni znaju da je on potrošen čovek u Srbiji. Naprotiv! Kad izgubi na izborima, mnogo veća opasnost će da mu preti od njih, nego od Srba. To smo na neki način već videli u bliskoj prošlosti, šta Zapadnjaci rade sa svojim bivšim vazalima Ali, svako je gospodar svoje sudbine… Nesreća je jedino što su on i “žuti” do sada napravili već ogromnu štetu, a koliku će još da naprave dok ih narod ne skine sa vlasti, ne smem ni da pretpostavtim…!

  2. Zaista, i ja se pitam, kakva je to šizofrena fatalna privlačnost prema EU? Prvo, u principu, mi smo u Evropi oduvek i protiv nje nemamo ništa (osim što nas povremeno bombarduje). Zatim, drugo, ako i dobijemo status kandidata, to nema nikakve veze sa prijemom u EU! Ta pripremna radnja koja prethodi prijemu može da traje i dvadeset godina! U međuvremenu, valjda je i mentolu sad jasno da će za to vreme EU da se raspadne. Pa, zar ne vidite da je Island bankrotirao,Grčka samo što nije, sledi Portugalija, itd… Uostalom, Nemci su jasno rekli da će da prime možda samo još Hrvatsku – i gotovo!… Nego, problem je što je ova nesposobna petokotobarska kamarila celu svoju politiku i ekonomiju (ako se to njihovo bavljenje time uopšte može tako nazvati) zasnovala na Prijemu u EU. Ili Evropa, ili ništa!… E, pa biće ništa! Zato “žuti”, bežite što pre dok ste još čitavi. Sve čega ste se dotakli je propalo…!

  3. Драган

    Најбољи пример како се ова власт бори за Косово и Метохију јесте што ће Шиптарима дозволити да са пасошима непостојеће државе Косово несметано улазе у Србију – и што нису ни трепнули, нити је Тадић или било ко са највишег места у Републици нешто рекао, када су Шиптари поново претворили цркву Самодрежу – у пишаоницу! Бедно, Тадићу, где ће ти душа?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *