Čudno hrvatstvo Ruđera Boškovića

Piše Ratko Dmitrović

Hrvatska ovih dana u Dubrovniku obeležava 300 godina od rođenja „najvećeg hrvatskog znanstvenika, jednog od najznačajnijih Hrvata“ Ruđera Boškovića, preskačući objašnjenje kakve to veze Bošković ima sa Hrvatskom i Hrvatima kao narodom

Znate li da je među rimskim carevima bilo čak 16 Srba. Konstantin Veliki, najpoznatiji među njima, čovek koji je zaustavio progon Isusovih sledbenika i uzdigao hrišćanstvo na nivo državne vere, pripada, dakle, nizu najpoznatijih Srba svih vremena. Ne plašite se, nisam skrenuo sa uma; ovde samo primenjujem hrvatsku metodologiju određivanja nacionalne pripadnosti ljudi koji su odavno mrtvi. Hrvatska ovih dana obeležava 300 godina od rođenja „velikog hrvatskog znanstvenika i filozofa“ Ruđera Boškovića. U Dubrovniku je od 29. maja do 2. juna, ove 2011. godine, održan međunarodni naučni simpozijum: „Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini“. Visoki pokrovitelj skupa bila je predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor.
Da vas ne davim detaljima sa trodnevnog zasedanja i referatima, među kojima je bio i referat Karla Rubija, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (1984. godine), navodim zaključak iz završnog dokumenta kojim se sugeriše da Hrvatska poradi na nacionalnom brendu „Ruđer Bošković“, po kojem ta zemlja, uz ostalo, treba da bude prepoznatljiva u svetu. Kada je Tuđman, brišući sve tragove Jugoslavije na tlu Hrvatske, krajem 1991. godine uveo hrvatski dinar, na svim apoenima bio je portret Ruđera Boškovića.
Znači, Ruđer Bošković je Hrvat! Jeste, isto onoliko koliko je rimski car Konstantin Veliki bio Srbin.

DUBROVNIK I HRVATI
Hrvati, a svakoga ko je nekada, nevažno je u koje vreme, živeo na prostoru današnje Hrvatske, proglašavaju Hrvatom. Da li taj ima ili nema i najmanje veze sa Hrvatima kao narodom, da li su mu koreni po očevoj i majčinoj liniji hrvatski ili makar delimično hrvatski, ili uopšte nisu hrvatski, to visoku školu hrvatskog nacionalnog inženjeringa uopšte ne interesuje. Svojevremeno su čak i Marka Pola hteli da svrstaju među značajne Hrvate, tvrdeći da je rođen na Korčuli, ali se od te namere odustalo kad se oglasio nadležni ministar Vlade Italije i poručio Hrvatima da ne prave budale od sebe.
Da li je Ruđer Bošković rođen u Dubrovniku? Jeste. Da li je Dubrovnik sada u sastavu Hrvatske? Jeste! Molim lepo, onda je Ruđer Bošković Hrvat – reći će vam danas svaki Hrvat, a taj pristup je samo druga strana hrvatske krštenice na kojoj piše da je svaki katolik u Hrvatskoj po nacionalnosti Hrvat. Da li je Ruđer Bošković bio katolik? Jeste, bio je. Znači, Bošković je Hrvat – odgovara zastupnik one škole.
A kakve veze, u nacionalnom, rodbinskom, državnom, teritorijalnom smislu Ruđer Bošković ima sa Hrvatima i Hrvatskom? Apsolutno nikakve. Ni najmanje.
Bošković je rođen 1711. godine u Dubrovniku. Otac mu je bio Nikola Bošković, Srbin iz sela Orahov Dol, kod Trebinja, a majka Pavla Betera iz poznate italijanske dubrovačke porodice. To je početak 18. veka. Pisani tragovi iz tog doba gotovo da ne poznaju Hrvate i hrvatstvo u Dubrovniku. To je vreme Dubrovačke republike, koju će Napoleon kasnije ukinuti i pripojiti svome carstvu. Dubrovnik je kroz istoriju uspevao da ishodi i zadrži određene oblike samostalnosti koju je zlatom plaćao Vizantiji, Mlecima, Mađarima i Otomanskoj imperiji.
Dubrovnik nikada u prošlosti, ni administrativnim vezama, nije pripadao hrvatskoj državi koja je, da podsetim, nestala krajem 11. veka, tačnije 1097. godine, kada je mađarski kralj Koloman porazio hrvatsku vojsku na Gvozdu (današnja Petrova Gora) i ubio poslednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića.
Uzgred, ni taj Petar nije bio kralj već narodni vođa bez kraljevske krune, o čemu i danas postoje dokazi u arhivama grada Splita, ali to je posebna tema.

SLUČAJ VALTAZARA BOGIŠIĆA
Komunisti, na čelu sa Brozom, stvaraju 1945. godine novu Jugoslaviju i šest republika u njoj. Jedna od njih bila je Hrvatska. Tada uspostavljene administrativne linije postaće 1974. godine međurepubličke, a 1992. godine granice međunarodno priznatih država. Tim putem je Hrvatska dobila Dubrovnik, kao i celu Dalmaciju. Pre toga ni Dalmacija, ni Dubrovnik nisu imali veze sa Hrvatskom.
Željan da vidi svet izvan dubrovačkih zidina, a gonjen nemirima velikih talenata kojima je bio obdaren, Ruđer Bošković veoma rano odlazi iz Dubrovnika. Njegovi hrvatski biografi prećutkuju podatak da je veliki naučnik od odlaska samo jednom, 1747. godine, posetio rodni grad. Nije isključeno da je znao za postojanje austrijske provincije koja se zvala Hrvatska i to je možda njegova jedina veza sa hrvatstvom. Lično, ne verujem da je Bošković održavao u sebi osećanje pripadanja narodu iz kojeg je došao njegov otac Nikola, sa onakvim umom Ruđeru je i ceo svet bio mali, ali sa hrvatstvom taj čovek zaista ništa nije imao. Sa srpstvom – jeste.
Ako se primeni logika hrvatskog nacionalnog inženjeringa na tlo današnje Srbije, onda je, rekoh, Konstantin Veliki srpskoga roda. Rođen je u mestu Nais, današnjem Nišu.
Ali, nije Bošković jedini Srbin sa tog dubrovačkog prostora kojeg su Hrvati prisvojili. Nećemo sada o Držiću i Gunduliću, koji takođe nemaju nikakve veze sa Hrvatima, a Zagreb ih već odavno predstavlja kao Hrvate, već o jednom značajnom čoveku iz ne tako davnog vremena.
Ako vas danas put nanese u Cavtat, na jednom od najlepših delova tog gradića, administrativnog centra Konavla, videćete monumentalni spomenik Valtazaru Bogišiću. U hrvatskim enciklopedijama pročitaćete da je Bogišić bio „hrvatski znanstvenik, pravni i povijesni pisac“. A da li je bio? Nije.
Bogišić (rođen 1834) kao veoma mlad, iako iz trgovačke porodice, pokazivao je interesovanje za pravne nauke. Posle očeve smrti upisuje Pravni fakultet u Beču, i uz pravne materije izučava istoriju, filologiju i filozofiju. Godine 1864. u glavnom gradu Austrije doktorirao je pravo. Nošen idejom da izučava običaje i običajno pravo raznih naroda prihvata poziv Novorosijskog univerziteta u Odesi, gde postaje predavač. Obilazi Kavkaz i zapisuje običaje tamošnjih naroda tražeći podudarnost u načinu života kavkaskih naroda i Južnih Slovena.
Crnogorski Knjaz Nikola zamolio je 1872. godine Bogišića da napiše Imovinski zakonik za Crnu Goru, što je i učinio. Nije to bila jedina aktivnost Valtazara Bogišića u Crnoj Gori: knjaz Nikola nudi 1893. godine Bogišiću mesto ministra pravde. Bogišić prihvata i na toj dužnosti ostaje sve do 1899. godine, kada odlazi u Pariz. Umro je 1908. godine, u Rijeci.
A kakve veze Bogišić ima sa Hrvatskom? Nikakve. Osim ako se primeni formula po kojoj je Ruđer Bošković postao Hrvat. Bogišić je rođen u Cavtatu, a Cavtat je u sastavu današnje Hrvatske.
U Novom Sadu, 1866. godine osnovan je politički pokret nazvan „Ujedinjena omladina srpska“. Na osnivačkoj skupštini utvrđeni su osnovni ciljevi Pokreta: svekoliki napredak Srba; odgajanje svesti o slavnoj prošlosti, utvrđivanje zajednice bratstva…uz parolu Pokreta: „Srpstvo sve i svuda“. Organizacija je okupljala mlade, obrazovane, umne i već poznate Srbe među kojima su bili i Svetozar Miletić, Nikola Pašić, Marko Miljanov Popović, Lazar Tomanović i Valtazar Bogišić. Da, ovaj iz Cavtata, „hrvatski znanstvenik, pravni i povijesni pisac“.
Bogišić se bez ikakvih rezervi izjašnjavao kao Srbin, ceo život, uz izučavanje pravnih nauka, posvetio je negovanju srpske tradicije i sećanju na slavnu istoriju srednjovekovne Srbije. Crnu Goru je smatrao najčistijom srpskom zemljom, kao i Konavle iz kojih su došli njegovi preci. Još sredinom 19. veka u Konavlima se narod izjašnjavao srpski, svaka porodica je imala krsnu slavu koju su, kao jedinstveno obeležje Srba, slavili i Srbi katolici, a takvih je najviše bilo u Dubrovniku i Cavtatu. Interesantno je da i danas mnoge porodice u selima Konavla obeležavaju slave svojih predaka, iako se gotovo svi u Konavlima izjašnjavaju kao Hrvati.
Suočen sa velikim uticajem Ujedinjene omladine srpske na prostoru Habzburške monarhije, uticajem koji se širio snažnije i brže nego što je austrijska vlast mogla i da pretpostavi, Beč donosi odluku da zabrani Ujedinjenu omladinu srpsku. Istu odluku donela je i Kneževina Srbija pod austrijskim pritiskom, što vođe tog pokreta nije pokolebalo; oni sedište iz Novog Sada premeštaju u Crnu Goru, na Cetinje. Na inicijativu Marka Miljanova i knjaza Nikole, sa kojim je Bogišić imao odnos velikog uvažavanja i prijateljstva, 1871. godine na Cetinju je osnovana „Družina za oslobađanje i ujedinjenje srpsko“.
Srpska kraljevska akademija izabrala je Valtazara Bogišića 23. januara 1888. godine za redovnog člana.

57 коментара

 1. Milan Rodić predsjednik SNS-a

  Cijenjeni gospodine Dmitroviću!
  Često čitam Vaše kolumne,u kojima ma me oduševljavaju teme i neosporna argumentiranost,kao i naklonost temama koje se tiču hrvatskog falsificiranja povijesti ,i njihovog razotkrivanja.

  Od Srca Vas pozdravljam!

  Predsjednik Srpske Narodne Stranke RH Milan Rodić

  11
  5
 2. To sto rade Hrvati znak je da su iskompleksiran mali narod.Koji je otpo u krivojerju od Srba najveceg naroda na Balkanu.Definitivno su za kolektivno ljecenje, jer ce se unistiti, iznutra, od patnje koja je proizasla iz mizerije jednog luzerskog stila zivota.Za koji oni nisu krivi, sklepani od Vatikana , neznaju sta ce sa sobom i svojom nacijom,koja nikada nije bila drzavotvorna, osim u pokusaju.Ipak su oni samo becki konjusari.

  13
  8
 3. Истина, али да би се ово престало дешавати, треба повући, као Христос у песку – Црту између Нас и Њих. А пре оне црте Карлобаг – Вировитица, ваља кренути с Цртом усред Београда. Тако и никако друкчије.

  4
  4
 4. Odlicno gosp.Dmitrovicu.
  A sta reci za hrvate osim one Duciceve da su najhrabriji ne zato sto se nikog ne boje vec zato sto se niceg ne stide.
  Velemajstori su oni kada su u pitanju falsifikati Istorije.

  15
  4
  • Nije mi jasno kako netko ko slavi pobjedu u bitci koju je izgubio, ili tko slavi za heroje vojsku koja je ostavila zene i djecu i utekli priko mora uopce mogu nekoga optuzivati za falsifisiranje..

   4
   14
   • Ako mislite na Kosovsku bitku, onda vam neke stvari u zivotu nisu jasne ili niste kadri da ih razumete. Verovatno vam nije jasno ni zasto Grci slave Termopile, iako su izgubili.
    A za ovo “ostavljanje dece i zena” i “priko mora”… moracete ipak nesto i da procitate, mrznja nije dovoljna. Ukratko, zemlja koja se oslobodila petovekovnog ropstva, nije htela da potpise kapitulaciju i da time njena sloboda zavisi od saveznika, jer bi u slucaju poraza istih usla u novo ropstvo. A narod je i prelazio sa vojskom albanske planine, samo ti nije telefonirano. Da je vojska ostala i potpisala poraz opet bi besili zene i decu. Ovako prvi prodor u osvojene svapske i bugarske teritorije od Saveznika ostvarili su Srbi na Solunskom frontu… Bolje tim srpskim vojnicima budi zahalan sto su te oslobodili 1918. Ovako bi jos bio “hiljadugodisnjem prokletstvu kralja Zvonimira.”

    24
 5. U Novom Pazaru je postojala Dubrovacka kolonija u kojoj su ziveli dubrovacki trgovci. Istoricari ovog zanimljivog grada tvrde da je otac Rudjera Boskovica ziveo 30 godina upravo u ovom gradu. Sta cini identitet nekog coveka: mesto njegovog rodjenja, detinjstvo, maldost, starost, narod, vek, isorija? Bogu hvala da je identitet tacka preseka svih uticaja, mesta, licnih i istorijskih putanja koju niko nece odrediti kao hrvatsku, srpsku, nemacku ili…. Onoliko koliko je svaki deo univerzuma i univerzum sam hrvatski, srpski, nemacki, toliko je i to i Rudjer Boskovic. On je naucnik i filozof svoga doba, ljudske istorije i njegova dela pripadaju citavom covecanstvu. Upravo zato sto nije samo hrvatski ne treba ni Hrvatima osporavati da je i njihov.

  3
  6
  • Bravo, sasvim korektno. Neću citirati samog Boškovića, pošto je te bede koja mu je u životu problema nanela i sam bio svestan! Ali to ne znači da treba menjati podatke i ne reći: ti popovi kao i lopovi su toliko zla naneli da su potpuno iste ljude i skupine u Popovom polju podelili. … Sasvim sigurno ni po jednom kriterijumu to Hrvati nisu bili, a pitanje je da li su kao starosedeoci i 100% Srbi iako ih je knez Luka Vladislavić skoro jedan vek pre Boškovića, nazivao Srbima, a njegov sin grof Sava Vladislavić kao Srbe na Turke terao. …. Uzgred, Hrvati i Srbi, kao katolici, toliko bezobzirno lažu i tuđe prisvajaju da samo zahvaljujući tome što to veštije čine su manji lažovi i lopovi od Srba, kao pravoslavaca. …

   1
   4
  • Pisi citko i govori jasno

   U pravu si, neka bude i hrvatski malo,ali onda je Boskovic i Italian i ti s punim pravom, obzirom koliko je dugo ziveo i radio u italiji, pa jos bio i istaknuti jezuita,kao i brat mu Bartolomej ili ‘Barto’, pa mora biti I Francuz, jer Dubrovacka Republika bese deo francuske carevine u jednom trenutku,a bio je I redovni clan francuske akademije nauka,pa onda mora biti makar malo i Englez jer je i tamo boravio, a takodje bio clan Engleske Kraljevske Akademije, jer kako navodi Gdin Dmitrovic u vezi sa Valtazarom Bogisicem kako je bio clan Srpske Kraljevske Akademije, kao da clanstvo u nekoj nacionalnoj akademiji Ima bilo kakve veze s nacionalnom pripadnoscu.

 6. Pa zasto i Srbi ne slave 300-tu godisnjicu rodjenja Rudjera Boskovica??

  7
  2
 7. Svaka cast! Izvanredan tekst. Najzad su novinari u Srbiji poceli da spominju i Srbe katolike koji su dali veliki doprinos srpstvu.
  Nadam de da se nece samo na tome i zadrzati. Nadam se ponovnom ujedinjenju svekolikog srpstva. Kad tad.

  7
  2
 8. Pozdrav od Bunjevca sa severa Backe. Molio bih da nesto napisete i o nama. Kako je izvrsena kroatizacija Bunjevaca nakon 1945. pod Brozovim patronatom i njegovim generalom Rukavinom….kako nasi ljudi odlaze za katolicke popove u Zagreb i vracaju se kao Hrvati…kako se danas pola Bunjevaca izrazava kao Hrvati, a pola kao Bunjevci….kako su falsifikovali zadnji popis po kome odjednom ima Hrvata za par stotina vise nego Bunjevaca…ima toga puno i Vi bi trebali da pisete i o tome jer smo mi zivi primer ‘Hrvata’ kao vatikanskog zlocinackog projekta i jer to treba DA SE ZNA da se i dalje desava.

  13
  1
 9. Moje misljenje je da u zelji da naprave novu rvatsku naciju rvati moraju posegnuti za nekim velikim umovima iz proslosti pa u nedostatku da to doista bude neko iz rvatskog plemena posezu za bilo kim ko je rodjen ili boravio na tom prostoru neovisno na nacionalnost i vjeroispovjest. Oni koji grade nove kultne rvatske licnosti rade to veoma podmuklo proturajuci lazne informacije mladim narastajima dokazujuci kako su eto oni rvati i u proslosti bili veoma bistri i pametni pa ce na kraju reci i da je njihova poznata recenica “ipak se okrece”. Dakle sta su rvati doista bili u proslosti malo je skakljivije prepricati novim generacijama koje oni prvo zadoje mrznjom pa onda objasnjavaju zasto bi to oni trebali mrziti Srbe. Posto su im Srbi u proslosti eto otimali knjizevnike, naucnike,historicare,logore,konje,pse,zene, tvornice, skole, konacno je vrijeme da oni pokazu kako je to eto sada “pravedno” konacno njihovo. I sto se vise trude to su smjesniji. Korpusu prekrstenih novokomponovanih Srba katolika odnosno rvata treba pljuniti u lice jer se oni najvece kukavice i srpski sljam nedostojan srpskog imena i tamo im je mjesto gdje se sada nalaze medju sebi jednakima. U zelji da postanu netko i nesto nisu mogli da se dokazu u svome vlastitom narodu pa su otisli tamo gdje ce ih sljam prihvatiti posto u nedostatku rvatskih mozgova dobro dodje i neka srpska glava koja ce zagovarati rvatstvo vise negoli sami rvati.

  6
  2
 10. Pre 12 godina imao sam zanimljiv susret. Čovjek koji je rodjen u Zemunu(i ima tipično ličko prezime) u vreme prve Jugoslavije od roditelja doseljenih iz Podbiokovlja(Dalmacija)u drugoj Jugoslaviji deklarisan kao Hrvat) verovatno iz razloga po njemu neophodnog stahopoštovanja(za strah od mene nema nikakav razlog) mi je rekao:
  Znate kad su ono naši stari iz Like naseljavali Dalmaciju moje pretke nije zapalo mjesto u vašem kninskom kraju(kao bila je gužva) nego su novi zavičaj pronašli 150 kilometara jugoistočno.A ja sam tada shvatio i ovom prilikom pišem- tako postali prvo katolici a onda Hrvati od kojih su mnogi kasnije ogrezli u krvavom zločinu prema istorodnoj braći. Na žalost većina onih čije ruke nisu direktno krvave nije nikada osudila zločin niti se na pravi način suočila sa činjenicama o svom porijeklu i zato je sad Ruđer Bošković Hrvat. Hvala još jednom gospodine Dmitroviću što od zaborava spašavate mnoge činjenice koje bi ih trebale ruglu izvrći a stidom obojiti ako ta boja uopšte prijanja uz njihove grešne duše.

  4
  3
 11. Za Kozhedub
  Drago mi je cuti da ima pametnih ljudi kao sto ste vi.Samo nastavite objektivno sa izucavanjem Istorije i siguran sam da ce te naci pravi odgovor.Arhiva u Pecatu od Dmitrovica je puna mnogih sjajni tekstova kako se vrsila kroatizacija drugih naroda.Samo napred

  2
  2
 12. Nicega se hrvati ne stide. I Teslu pokusavaju da prisvoje. Od Jasenovca ce napraviti diznilend, stepinca su vec proglasili za sveca.. Znaju oni istinu ali se nadaju da upornim obmanama neke buduce generacije to nece znati. Dugorocno planiraju, izgradjuju i unapredjuju svoju naciju i drzavu ali na najbolesniji moguci nacin. I nije bitno sta ce ko misliti za 1000 godina bitna je istina (ili se mozda varam). Zato mi srbi treba da imamo posebno ministarstvo koje ce se baviti srpstvom, tradicijom, nacionalnom svescu, patriotizmom, belom kugom, skolskim programima… to bi ministarstvo bilo vaznije od mnogih postojecih jer bi se bavilo ocuvanjem i ojacanjem samih temelja Srpske drzave i korenom Srpskog naroda a sto je preduslov za za opstanak i napredak svakog naroda i drzave, narocito ovako poljuljane Srbije.

  7
  3
 13. Kako će se ovo protumačiti,glede, hrvata kao najstarijeg naroda ,starog preko 20.000.g. jedinog koji je preživeo ledeno doba. To je teza nekih hrvatskih i ne samo hrvatskih naučnika-genetičara.

  Pogledajte Večernji list od 14 ili 15. juna ove godine.

  S poštovanjem i divljenjem g. Dmitroviću

  5
  3
 14. Висарион

  @ Lana
  “Pa zasto i Srbi ne slave 300-tu godisnjicu rodjenja Rudjera Boskovica??”

  У праву си, можда бисмо и требали, будући, да не интервенисасмо, и Теслу би умало прогласили Хрватом. С тим што је теже својатати човека који је јасно и гласно рекао ко је и шта је. Не мрзе муслимани Кустурицу толико зато што је отворено рекао да је Србин, колико зато што више немају никога с киме би се “дичили” по свету.
  Исто и са Хрватима.Симптом психолошког осећаја инфериорности, помешаног за акутном кризом идентитета.
  Као што је већ Дмитровић навео у тексту, Бошковић је био светски човек, научник и помало је дегутантно својатати некога чији рад има мало везе са популарном декаденцијом 21ог века.

  7
  2
 15. БОШКОБИЋИ,су старином поријеклом из Босне.Била су их двојица браће, од којих је један остао у Босни (мјесто непознато)а овај други брат доселио је у село Орахов До у Попову пољу код Требиња у Херцеговини. Овај брат што је остао у Босни поручивао је брату у Херцеговини да се врати на старо имање у Босну,али му је овај одговорио:” Нећу брате! Под кућом ми смоква и виногради,а из поља љети имам жито,а зими имам лијепу рибу”. Од ове српске породице БОШКОВИЋ из Орахова Дола у Попову пољу води поријекло српски научник РУЂЕР БОШКОВИЋ (18.5.1711 – 13.2.1787). Отац Руђеров Никола Бошковић отишао је из села Орахов До у Дубровник гдје се успјешно бавио трговином,обогатио се и своме сину Руђеру могао је обезбиједити солидно образовање на тадашњим престижним универзитетима у Италији гдје је Руђер и провео највећи дио свога живота.Прије 100 година још је била узгор кућа у којој се родио Никола Бошковић,само је два пута прегађивана и назиђивана. У историјским изворима помиње се 1688 године НИКОЛА МАТИЈАШЕВ БОШКОВИЋ из села Орахов До у Попову пољу у Херцеговини.Изван градских зидина града Дубровника сва земља била је српска у посједу локалних српских феудалаца.Своју моћ Дубровник је постигао посредничкој трговини између Европе и Балканског залеђа.Током времена многи Срби из залеђа Дубровника долазили су ту у град да се баве занаством и трговином и то веома успјешно па су многи од њих постали и грађани Републике али услов је био да пређу у католичку вјеру а неки су ушли у ред племства и касније су се декларисали као “Срби католици”. Хрвати су иначе “склепана нација” сатављени уз помоћ Ватикана и католичке цркве од многих народа а понајвише од покатоличених Срба из Далмације,Дубровика, Лике, Баније,Кордуна и Славоније.Срби су изгубили већину ових земаља и град Дубровник који је етнички био српски по споразуму ЦВЕТКОВИЋ – МАЧЕК од 26.8.1938 године.По овоме споразуму кога су постигли политичари,Србин Драгиша Цветковиц и Хрват Др.Влатко Мачек а који је одобрио намјесник кнез Павле Карађорђевић, основана је бановина Хрватска у чији састав је ушао град Дубровник кога су Срби изгубили занавијек. Нама Србима понавља се стално наша трагична историја,тада смо под притиском Трећег Њемачког Рајха изгубили ове набројане земље и град Дубровник. Данас под притиском “Четвртог Америчког Рајха” изгубили смо Косово и Метохију колијевку српства.

  6
  2
 16. Mislim da su Srbi kao veliki narod zivjeli opusteno bez potrebe da stalno o tome pricaju, a malo pleme od straha da ga veliko ne proguta imalo je neprekidnu potrebu da se dokazuje. Tako je iz toga kompleksa manje vrijednosti proizasla velika rvatska laz koju je podrzavao Vatikan u zelji da dominira srpskim prostorima. Pokoran sluga rvatski je ubijao, krao, pljackao i lagao radi zelje da bude veliki. U toj svojoj sitnoj monstruoznoj perfidno smisljanoj lazi krvavih ruku rvatsko pucanstvo je samo jos vise lagalo opravdavajuci svoje prljave rabote i tu nema povratka. Takva gnjilez mora da se izjede sama u momentu kada ne bude imala u zaledjini Vatikansko gnijezdo.

  9
  1
 17. Mi kao Srbi znamo sta je Hrvatska nama uradila, ali je na drugi nacin slicnu stvar uradila Italijanima. Nije bio genocid, ali sve te prelepe Dalmatinske gradice (Zara, Fiume, Sebenico, Ragusa, Pola, Spalato, itd.), je izgradio Latinski elemenat u Dalmaciji. Sloveni koji su se doselili na Dalmatinskoj obali (Hrvati, kao i Srbi) su bili nepismena varvarska plemena koje su drugi narodi doveli do nivo “civilizovanih naroda” (tj. Srbi su nasledili civilizaciju od Vizantije, Hrvati od Madjara, Italijana, i Nemaca). Latinski narod iz Dalmacije je prvo Austro-Ugarska izbacila, pa je prva Jugoslavija, pa su hrvatski Partizani (mnogi bivse Ustase) izbacili sve ostalo i pobili hiljade u istrijskim jamama (foibe). Ukrali su tu imovinu, te spomenike, i prisvojili je u “hrvatsku povijest i umjetnost.”

  Sada se Hrvati prave vazni od gradova koje oni nisu izgradili, prirodne lepote koju su oteli od drugih (da ne govorimo o Dalmaciji i Istriji, nego jos i Lika-Velebit-Plitvice, Slavonija, itd.) – a da ne zaboravimo da su upravo ti gradici i ta prirodna lepota razlog zasto Hrvati imaju mnogo stranih turista – i grabe se poznatih licnosti (nema veze poreklo) koji su se rodili ili ziveli na tlu danasnje Hrvatske. Bilo je vaznih Hrvata u istoriji, np. naucnici Ruzicka, Prelog, i Mohorovicic, i niko nema problema sa time da se oni ponose njih, ali ne da kradu tudje (pretezno srpsko, italijansko, nemacko, jevrejsko, cesko/slovacko, itd.). To rade kvazi-nacije kao sto su novokomponovani Bosjnaci, Kosovari, Makedonci, itd.

  9
  3
 18. Paleo – Hvala na potsecanju o hrvatskim istoriskim falsifikatima.
  Zelim takodjer potsetiti da Hrvati traze Srpsko Istorisko blago koje
  je spaseno i nalazi se u Patrijarsiji SPC. Vec je vracena jedna
  ikona u Dalj a priilikom predaje je na fotografiji B.Tadic sa predstavnikom Hrvatske vlade. Sve sto je ostalo u Hrvatskoj od Srpske kulturne bastine je unisteno tokom ratova od Hrvata.
  Ovo potrazivanje ce uci u buducnosti kao deo hrvatske kulture, itd.
  Ovo treba pod HITNO da se ne dozvoli. Kultura Srba i Hrvatskoj je tesno vezana sa SPC koja je ostala na braniku svoga naroda.

  Napomena: Ruzicka je ceskog porekla ……….

  5
  3
  • Ružička je rođen u Vukovaru (u to vrijeme dio Austro-Ugarske). Potječe iz obitelji obrtnika i poljoprivrednika. Pohađao je klasičnu gimnaziju u Osijeku. Toliko o tvojoj napomeni..

   3
   4
 19. Vlada Republike Srpske Krajine je često obaveštavala članice UN, da hrvatski državni organi i kulturno-prosvetne ustanove proglašavaju srpsku kulturnu baštinu hrvatskom. Nažalost, na ovo upozorenje se nijedna od evropskih i vanevropskih vlada nije obazirala, mada ja krađa kulturnog blaga na državnom nivou zabranjena međunarodnim pravom, jer je takva praksa postojala u nacističkoj Nemačkoj, u kojoj se mnogim narodima (pa i Slovenima) nije priznavala kulturno-prosvetna sposobnost.

  U Hrvatskoj se, bez ikakvih prepreka, srpska kulturna dela proglašavaju hrvatskim, a znameniti srpski intelektualci pripadnicima hrvatske nacije. Tako se i jedan od najvećih naučnika svih vremena, Nikola Tesla, proglašava za Hrvata. Na isti način je i naučnik iz 18. stoleća, Ruđer Bošković, iz Dubrovnika, matematičar i astronom, proglašen za Hrvata i njegova slika je stavljena na hrvatsku novčanicu od 100 hrvatskih dinara.

  Vlada Republike Srpske Krajine je obavestila sve članice UN, da se Vlada Hrvatske upozori i da srpske velikane ne predstavlja hrvatskim, ali nijedna vlada i nijedna međunarodna organizacija nije se obazirala na ovo upozorenje – mada je zaštita nacionale baštine obavezna po Povelji UN o pravima čoveka.

  U ovakvoj situaciji, Vlada RS Krajine je ovlastila svoje predstavnike, nastanjene u Italiji, da se obrate Vladi Republike Italije i da je upozore, da hrvatsko svojatanje Ruđera Boškovića (Srbina) vređa i Italiju, jer je Ruđerova majka bila Italijanka. Predstavnici Vlade RS Krajine su upozorili Vladu u Rimu, da je prirodnije, da se Ruđer Bošković smatra Italijanom, jer mu je majka Italijanka.

  Ruđerov Otac je rođen u Orahovom Dolu, kraj Trebinja, u Republici Srpskoj, a majka mu je Pavla, Italijanka iz Dubrovnika. Prema tome, Ruđer Bošković nije imao nikakve krvne veze s nekom od hrvatskih porodica, otac mu je živeo u Dubrovniku, koji je bio država srpskog naroda katoličke veroispovesti.

  Srećom, Vlada Italije je reagovala. Predstavnici Vlade Republike Srpske Krajine su obavestili, da je Hrvatska, na diplomatski zahtev Italije, preuzela obavezu, da sliku Ruđera Boškovića više neće stavljati na hrvatsku novčanicu kunu (da se zna: koža kune zlatice u Srednjem veku je bilo srpsko prometno sredstvo – ne hrvatsko. Ali su to prometno sredstvo u Hrvatskoj proglasili hrvatskim i tako dali ime hrvatskoj novčanici). Predstavnici RS Krajine u Rimu su ovako obavestili o uklanjanju slike R. Boškovića s hrvatske novčanice:

  “U vezi sa notom Vlade RS Krajine: ‘Jadran pripada državama naslednicma Jugoslavije’ i u vezi s notom o slici Ruđera Boškovića na hrvatskoj novčanici, uspeli smo da intervenišemo kod Vlade u Rimu – u vezi sa stavljanjem na hrvatsku novčanicu Ruđera Boškovića. Hrvati su ga prisvojili, mada mu je otac bio Srbin, a majka Italijanka. Italijanska diplomatija je intervenisala u Zagrebu i Hrvatu su prestali da štampaju novčanicu s likom Ruđera Boškovića“.

  VLADA RS KRAJINE
  Ratko Ličina, ministar

  3
  2
 20. Za Paleo,
  O čemu ti pričaš. Kada bi Srbi odbacili iz kulture (sama riječ kultura je vrlo upitna za Srbe) ono što su napravili drugi narodi nebi ništa niti imali. Kroz 5 vijekova turske vladavine u Srbiji pismenost Srba je bila 0% pa o čemu onda pričamo. Možda o kulturi u Srba. Daj ne budite smiješni.

  7
  8
  • Gospodine, kada naucite pravopis, moci cete da komentarisete. Negacija se pise odvojeno od glagola u srpskom i hrvatskom jeziku (i vi Hrvati ste prihvatili reformatora srpkog jezika Vuka Karadzica) sto znaci da se pise ne bi a ne nebi. Vec mi je jasno na kojem smo kulturnom nivou…..taj nivo ostavljam Vama Hrvatima

   5
   1
 21. Za NIKOLA,
  “БОШКОБИЋИ,су старином поријеклом из Босне.” Zanimljiva je ova vača povijest zanovana na guslama i narodnoj pjesmi. U vrijeme o kejemu pričaš u Bosni nije bilo prezimena tako da nije moglo biti niti Boškovića sa stalnim prezimenom. Turci i Srbi dobivaju prezimena krajem 19. odnosno početkom 20. stoljeća. Ovo ti na znanje tek toliko da ne lupaš gluposti iz “opanak historije”.

  6
  8
  • O porijeklu iz Bosne je pisa sam Rudjer Boskovic svojim pismima sestri. Toliko o “opanak historiji”. Malo nazad na citanje, ostavi se ti historije koju ocito ne znas.

   2
   1
 22. Za tkz dalmatinca
  Mi barem imamo gusle.A sta imas ti.Koju kulturu imas ti a da ne bazira na falsifikatima i lazima.Gde si naucio da Srbi pre 19 veka nisu imali imena i prezimena.Ti bi morao ponovo u skolu ako uopste imas koju

 23. Превише се овде акценат ставља на Хрвате одн. њ. власт. Нису они баш толико “способни”.
  Можда немају превиоше срамоте.

  Само им погледајте кућу у зап. делу. Скоро исто као у Приштини. Без фасаде, ….

  Они су само прокси и инструмент у туђим рукама.

 24. nema *cuda* u Hrvatskoj,tamo je sve *normalno*…
  ………………………………………………………………………………………………………………..
  Stariji Splićanin nakon pederske parade:

  “Još ćedu donit zakon kako se moramo jebavati u guzicu,pedere policajci štite,a radnike ne,takva su vrimena došla.
  A,prije je bilo da nitko nije tia oženit curu iz obitelji u kojoj je netko nešto ukrea.
  A,danas,ako ne kradeš,ne možeš se oženit,nijedna te neće.
  Jebiga,ova naša Hrvatska je ka lipa cura,svi bi je tili jebavat,a nitko ženi”

 25. Svirajte mi tamburaši
  …………………
  Imam samo jednu dragu želju,
  Prije nego napustim svoj kraj.
  Da me selom prate tamburaši,
  I da s pjesmom čekam zore sjaj.

  Svirajte mi tamburaši,
  Svirajte mi rastanak.
  Al’ vas molim, svirajte polako,
  Moju dragu ne budite.

  Tiho noću tambure se čuju,
  Samo moja draga ne čuje.
  Da l’ od suza, il ne mari za me,
  Il od majke jadna ne smije.

  Zbogom selo, zbogom tamburaši,
  Zbogom glasi stari kraju mom.
  Vratit ću se opet jednog dana,
  Vratit ću se u svoj zavičaj.

 26. Tezak udarac Hrvatskom otimanju Srpskih velikana je i bolno saznanje da su kosarkaske legende Aco i Drazen ( Draza ) petrovic dobili imena po kralju Aleksandru a Drazen po Drazi Mihajlovicu.Ovo je prica covjeka koji jwe prijateljovao sa ocem poznatih kosarkasa.Da se primijetiti da NIKADA bas nikada ni u jednom tekstu o braci petrovic necete naici na ime njihovog oca Jovana.Stalno se spominje majka Biserka a Jovana se ne smije spomenuti.Kod njih vazi prvilo ( u Hrvatskoj ) svaki dan LAZI i to mora postati istina.naravno da su zaboravili da je to vrijeme proslo i da se danas nista ne moze sakriti a kamo li oteti Srpski Velikani kao Braca Petrovic – Aleksandar i Draza

  5
  3
 27. Hej dalmatinac, da nisi ti onaj od jednih 101 dalmatinac. kako se uopste usudjujes pisati o srpskoj kulturi, obrisi nos i kreni sa prdeskolskom nastavom. Izucavaj ti svoju rvatsku kulturu. Nece ti trebati mnogo vremena,glavna vam je kultura ustastvo i ubijanje Srba. Na nasoj krvi ste napravili svoju kulturu. Scuvaj nas boze kuge i rvata. Hajde makni se sa nasih pametnih stranica i pusti pametne ljude da razgovaraju,nije ti mjesto na ovom sajtu,a bogami ni u srpsko -talijanskoj dalmaciji. Da vam nije Srba jos bi ste rikali kao magarci iza plotova. Toliko o vasoj rvatskoj kulturi.

  2
  3
 28. Nevidjeni sadizam, idiotizam, ovoga casa gledam na *svijetlomicucoj promidzbi* HRT1,kako, rasisticka drzava Hrvatska, gospodze i gospoda, polazu vence na spomenik zrtvama fasizama, *drugovima i drugaricama*, obelezavajuci borbu protiv fasizma, uz sadejstvo Ukrajinskog ambasadora. I sve to uz pocasnu strazu, vojsku, koja je pocinila genocid juce,1990-1995. godine nad Srbima, uz *pijesmu* *ljepa nasa domovino*

  1
  2
 29. To je jedna mentalno bolesna nacija. Jos uvijek postoji dijagnoza za takve ali lijek nije otkriven.

  4
  2
 30. Za Georginu,
  Onu moju gore iznesenu tezu u potpunosti si potvrdila svojim komentarom.

  1
  1
  • Dalmatinac, sve je to fino samo sto si sve apsolutno pogresno istumacio.

   Na ceo taj veliki tekst, reci cu par prostih cinjenica koje pokopavaju sve sto si naveo:

   1. Genetski, postoji velika razlika izmedju Hrvata iz Dubrovnika, sa Peljesca, primorja oko Makarske, okoline Zadra i Splita i delova ka Rijeci, kao i istocne Slavonije sa jedne, i Hrvata iz Zagreba i okoline, zapadnog dela Slavonije, centralne Hrvatske, starih porodica gradova Splita, Rijeke i Zadra, kao i ostrva. Ovi prvi uglavnom nose genetiku sa I2a haplogrupom, i to najvise njenom granom PH908 (Dubrovnik, Peljesac, Makarska rivijera, okolina Splita i Zadra, stanovnistvo potomci Bunjevaca u Lici) i jednom drugom granom iste haplogupe (Rijeka i tamosnje primorje, Livno i Tomislavgrad u BiH). Ovi drugi se baziraju na R1a haplogrupi. Dakle, genetski, postoje de facto dve skupine Hrvata slovenskog porekla.

   2. Srbi, da li ziveli u Hrvatskoj, Bosni, Hercegovini, Crnoj Gori, ili na jugu Srbije, istoku Srbije, Vojvodini i Kosmetu, imaju gotovo pojednak udeo I2a-PH908 u sebi. Dakle, jedan Trebinjac ima ogromnog podudaranja sa osobom iz Leskovca. I ta haplogrupa je najbrojnija u Srbima, kako onom “starijem” stanovnistvu (starosedeoci Kosmeta npr, ili Sumadije), tako i novijem (pridoslo iz Hercegovine i Crne Gore), dok kod Hrvata ide obrnuto – starije uglavnom nosi R1a. Brojcano gledano, Srbi su apsolutno najbrojniji narod sa najvise pripadnika haplogrupe I2a-PH908, daleko vise Srba ima tu haplogrupu, nego Hrvata. Sa druge strane, svi ti Hrvati koji nose I2a-PH908 su naseljeni uglavnom na podrucja gde je masovno doseljeno stanovnistvo iz Bosne i Hercegovine – dakle, ne ono “starosedelacko” stanovnistvo Zadra, Splita, Zagreba, Rijeke, ostrva itd.

   Zbog toga, ti individualci svakako se ne mogu nazvati “etnickim Hrvatima”. Sa druge strane, po toj logici, oni se apsolutno mogu nazvati “etnickim Srbima”, jer se svakako radi o haplogrupi, odnosno njenoj konkretnoj grani, koja je nastala pre samo 1800. godina, a u srednjem veku cinila malu populaciju ciji je temelj bio u Hercegovini sa primorjem, Duklji i Raskoj – dakle srednjevekovni Srbi.

   2
   1
 31. VANKUVER – Nedavna istraživanja u genetskoj laboratoriji u Vankuveru u Kanadi potvrdila su poreklo Bošnjaka i Crnogoraca. Genetska biblioteka sa stotinama hiljada genetskih uzoraka iz celoga sveta (Genebase.com) objavili su svoja istraživanja iz Vankuvera, gde se laboratorija i nalazi, u vezi Haplogrupe koja je direktno povezana sa Bošnjacima i Crnogorcima.

  Haplogrupa I, koja se uzdigla pre otprilike 25.000 godina na Balkanskom poluostrvu za vreme poslednjeg ledenog doba, ekskluzivno je povezana sa hrvatskom populacijom. Po prvi put u ljudskoj istoriji, u mogućnosti smo da otkrijemo svoju istoriju sa 100 odsto, preciznošću tako što se oslanjamo na redosled DNA koda koji postoji u svakom živom biću na našoj planeti.

  Haplogrupe su DNA markeri koji su često geografski orijentisani i koriste se za praćenje zajedničkih predaka čitave populacije. Ovi markeri su često još više podeljeni, dodatnim slovom ili brojem koji simbolizuje još dublju pukotinu među ljudima. Na primer, Hrvati i Bošnjaci imaju najvišu frekvenciju Haplogrupe 12a2, a to je marker koji se može pronaći samo unutar granica Hrvatske, Bosne i Hercegovine i malo više od pola Crne Gore.

  Otkad su se pojavila istraživanja može se predložiti da su Bošnjaci i većina Crnogoraca po svim genetičkim podacima – etnički Hrvati. Mapa sleva pokazuje genetički marker 12a2 ograničen na Hrvatsku (32 odsto), Bosnu (40 -50 odsto), na ostrvo Hvar (66 odsto), Korčulu (52 odsto), Brač (36 odsto) i Krk (9.5 odsto). Odemo li severno (prema Sloveniji) vidimo da marker nestaje i postaje slabiji. Isti fenomen nastaje i ako pogledamo prema Ulcinju, lociranom u Crnoj Gori, te ako pogledamo u Albaniju i Srbiju.

  Pre 25.000 godina Halpogrupa I pojavila se iz Haplogrupe IJ, zajedničkog pretka Haplogrupe I i Haplogrupe J. Haplogrupa I smatra se ekskluzivnim hrvatskim markerom prema Genebase.com i autoru Dr. Ivanu Juriću, koji je u svojoj knjizi „Genetičko podrijetlo Hrvata” napisao da bi se marker 12a2 trebao zvati „Hrvatski marker”. Jurić objašnjava da je Haplogrupa samo Hrvatska, a ne i Bošnjačka, jer dolazi iz današnje Hrvatske i širila se istočno, prema Bosni, i južno prema Crnoj Gori, čineći obe zemlje sličnima.

  Haplogrupa IJ došla je iz Haplogrupe F, te je mutirala u Haplogrupu I u današnjoj Hrvatskoj (pretpostavlja se da je nastalo na području oko grada Splita). Haplogrupa F nastala je u Africi pre otprilike 50.000 godina i širila se severno, prema Bliskom istoku i mutirala i promenila se u IJ, popraćena nastankom Haplogrupe I u Hrvatskoj, prenosi Ljubuski-online.info.

  Da li Bošnjake treba smatrati Hrvatima? To je političko pitanje, a ne naučno. Nauka ne zna za barijere koje su postavile političke institucije. Genetski rečeno, Hrvati i Bošnjaci su neprimetni. Oni, zajedno sa polovinom populacije Crne Gore (do Ulcinja) su isti ljudi. Genetički, jedan narod, ali kulturno? To je drugo poglavlje i nije vezano za nauku.

  Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske.

  Kako je to moguće? Još jednom, nauka ne vidi kulturu ili nacionalnost. Ona vidi samo genetski kod, star hiljade godina. Najbolji odgovor je da su ti individualci koji nose Haplogrupu 12a2 markera, jednostavno „etnički Hrvati”. Na primer kada bi bio jedan samo prozvani Bošnjak, ali imao velik postotak 12a2 Haplotipa, on bi bio etnički Hrvatski Bošnjak. Crnogorac, koji bi imao isti rezultat, bi bio etnički Hrvatski Crnogorac. Želimo istaknuti da je nacionalnost osobe (Bošnjak, Crnogorac, itd) lična deklaracija i osećaj, ali etnički raspored određen je genetičkim faktorom na kojeg lična deklaracija ne može uticati.

 32. Dalmatinac tebi je potrebna pomoc psihijatra.
  Ovoliko gluposti na jednom mestu jos nisam cuo.
  Ali posto vidim da si ekspert kad je u pitanju biologija zasto nisi spomenuo iztrazivanja na y-chromosomu kod stanovnika otoka hvara gde su pronadjena azijski dna elementi ili bolje reci avarski.
  To je negde u blizini kod tebe?Jel da.

 33. Ove dalmatinceve teorije da su hrvati prezivjeli ledeno doba a dinosaurusi izumrli samo potvrdjuju moju tezu da su rvati umno poremecena bica. Izvori kojima se on sluzi da bi pokazao kako zna odakle su mu korijeni su ravni nuli. U tim smrtonosnim lazljivim laboratorijama izucavaju se geni i DNA populacija i ljudi koji su se setali i migrirali po cijeloj zemaljskoj kugli i po ko to zna kojem uzorku. Tako da svatko odabere iz price sto mu pase.Uglavnom za hrvate je dokazano da imaju samo 30% slavenskih gena a sta je sa 70 posto trebalo bi ispitati avarski DNA i istocnoiranski. Prije svega DNA ne odredjuje niciju narodnost niti sadasnje nazive nacije. Kako to da su onda mnogi austrijanci, cesi, romi,pokrsteni srbi,nijemci upravo sada rvati. Po kojem se osnovu uzimao uzorak to valjda zna papa u Vatikanu. Da nije mozda Arnold Svarcneger rvat, ko to zna, mozda i Kleopatra, a mozda je i Hitler rvat, samo kada bi mogli da mu nadju grob pa da i to dokazu rvati bi bili presretni. Bilo bi dobro kada bi se rvati klonirali pa di bi ima bio kraj i pravoslavna Aljaska bi se zvala rvatska.

  1
  2
 34. Za Dalmatinca.
  Šta znači Hrvati? Da li su Hrvati Istrani i stanovnici ostrva koji su čakavci i nesumnjivo sličnog genetskog porijekla, ili su to možda Zapadni Hercegovci i Dalmatinski Vlaji koji su štokavci ikavci i isto su sličnog genetskog porjekla, ili su to Zagorci, Međumurci, Podravci i Turopoljci koji su kajkavci i vjerovatno međusobno srodni. Ali ove tri grupe unutar hrvatskog naroda posljednjih 1500 godina nemaju nikakve veze između sebe, a prije 1500 godina veze između nih su mogle biti samo zajednički Slovenski, Keltski ili Ilirski korjen, ako ga je bilo. Pa nesporno je da svi Indoevropljani imaju zajedničko genetsko porjeklo, sama boja kože i antropološke mjere lobnje govore o tome i nije potrebno potrošiti milione da bi se to zaključilo. Tako da su pitanja na koja se uporno izbjegava dati odgovor: Koliko je uzoraka uzeto (sve manje od 10000 je potpuno nekonkluzivno sa naučne strane). Od kojih su to ljudi uzeti uzorci(Ličani, Dalmatinci,Zagorci,Istrani,Zagrepčani porijeklom iz Bosne ili možda Janjevci sa Kosova, ili možda od svih po malo). Posebno je šašavo porediti Bosance i Hrvate. Koji Bosanci? Oni koji su porijeklom etnički Turci(sigurno ima i takvih), ili oni koji su se u Bosnu naselili iz Slavonije, Ugarske, Srbije, Like kada su ti krajevi oslobađani od Turaka, ili možda stanovnici Bosne koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati.Što se haplogrupe 12A2 tiče ona nikako nije hrvatski marker, pošto je gotovo uopšte nema među kajkavcima ni među stanovnicima Istre i Kvarnera, ima je isključivo među štokavcima i stanovnicima nekih ostrva u južnoj Dalmaciji, tako da po tome ili Istrani i Zagorci uopšte nisu Hrvati, ali su zato Hrvati stanovnici Istočne Hercegovine, Zapadne Crne Gore, jugozapadne Srbije (među Srbima iz Srbije udio 12a2 je 38%). Ili je možda obrnuto, 12a2 uopšte nije hrvatski marker. Tako da je priča o genetskom porijeklu prilično maglovita, ali za sada podržva teoriju da su više manje svi štokavci istog genetskog porjekla.

 35. RVATI SU SE POJAVILI PO DARVINOVOJ TEORIJI ODMAH POSLIJE AMEBA. A MOZETE IH PRONACI I U POSTOJNSKOJ JAMI UZ PRARIBICU.P

 36. “Po papinoj teoriji Eva je bila rvatica a Adam rvat i onda ih je zmija srpkinja raskrinkala, navela na zlo i od tada sva zlocesta plemena i njihova zloca nalazi se sabijena u rvatskom genu te zato moraju ubijati Srbe kako bi se rijesili svoga zla. No nazalost zmija se ubija od glave, a ne od repa. Problem je sto se Srbi i dalje mnoze pa je nesto puno glava oko njih te se oni cesto zbune pa ubiju i po kojeg talijana, roma, jevreja,muslimana itd.”
  Jednoga dana Vjesnik ce doci
  i pravednima podarit’ moci
  Hramljuci, bijeloga konja vodi
  u liku Vuka ce da se rodi.

  Perun ce kocijom gaziti more,
  strijelama zlatnim poravnat bore,
  sprziti svako od sedam gora,
  puknut ce na troje zemaljska kora!

  Nestat ce Cara sto svijetom hara,
  pocet ce Svevid Ljude da stvara.
  Da bi se ispravio grijeh Slavena
  iz nekih drevnih,davnih vremena.

 37. Dalmaija je puna Srba, bez obzira sto su to danas Hrvati.U sebi nose krv srpsku i to mnogi znaju ali o tome cute. Bilo je dosta mesanih brakova.

  6
  2
 38. ima jedna dubrovačka kolonija na kosovu (nekad bila srpska kolijevka) u selu janjevu. došli su kao trgovci negdje prije turaka i ostali. nemoguće ali smatraju se hrvatima! strašno, dolaze iz vekovnog srpskog dubrovnika, žive u srpskom okruženju (bratski zagrljaj) a ne slave slave i ne pevaju caru lazaru. kako je to moguće (nemojte jope o vatikanu i uroti).

  čitam neki dan prof.dr. banca, hrv. povjesničata (srp. istoričara). familija mu je duvbrovačka i to odavnina. kaže da nije srbin i neće da čuje za srpstvo dubrovnika? pa šta mu je?

  razočarali me ti dubrovčani 91. dođoše im osloboditelji tenkovima a ovi neće u “dubrovačku republiku”. šta im bi?

  čudno je to kako ne postojeći hrvatski narod pobjedi u ratu nebeski narod, zar ne? a da se malo zapitate što vas je to povezalo u srpstvo? i zašto vam srbi beže u hrvate?

  4
  1
 39. Da da janjevci postoje u srcu Zagreba,cijela kolonija, malo su tamnoputiji ali nema veze, jako ih inace volite, zovete ih sipcima i arbanasima, rvati su silom jer je tako pozeljnije, to sto su katolici ne znaci da su i rvati. Pravi Srbi ne beze u rvate, nego su igrom slucaja u svojoj bjedi ostali da zive na svojim ognjistima i kada bude zatrebalo izvadit ce svoje srpske krstenice. O rvatskoj pobjedi se ne isplati naklapati. Kakvi ste heroji da vam nije pape i Natoa pobjedila bi vas srpska lovacka jedinica. Cesto se vjesali na vozove i bacali civile van kada je zagustilo. Sramna je vasa pobjeda ako je to uopste pobjeda. Jos uvijek je 1;0 za rvate, utakmica nije zavrsena. Dobro je spomeniti da ce sada i ostali djelovi bivse jugoslavije traziti nezavisnost, kao sto je Istra, Dalmacija, Dubrovnik i ljudi ce se zvati po djelovima u kojima zive. Jedna stara istrijanka je jednom prilikom rekla (talijanka) od svih ovih srba sto dolaze najgori su rvati. Pa sad sta ce te vi novokomponovana nacijo biti vidjet cemo !

  4
  2
 40. Izgleda da su Hrvati najbolji falsifikatori istorije. Oni su objavili da imaju tri nobelovca. Lavoslav Ružička (1887-1976); Ivo Andrić (1892-1975) i Vladimir Prelog (1906-1998).
  Dobro je pitanje zašto Srbija nije proslavila veliku godišnjicu 300 godina rođenja Ruđera Boškovića?

 41. Stop velikosrbsom falsificiranju povijeti i posezanju za svime što pripada susjedinma Srba i Srbije. Ako želite živjeti u miru s vašim susjedima, počnite poštivati i njih i njihovu povijesnu, kulturnu, etničku i znanstvenu baštinu, kao što i ostatak civiliziranog svijeta poštuje. U protivnom ćete biti izopćeni (već i jeste najvećim dijelom) iz civilizirane komunikacije i suradnje u Europi, a posebno u njenom jugoistočnom (južnoslavenskom) dijelu.

  Link:
  http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=22394:zaviaj-i-podrijetlo-ruera-bokovia-u-svijetlu-hrvatsko-srpskih-odnosa-u-istonoj-hercegovini&catid=87:kulturna-batina&Itemid=358

  1
  6
 42. Otkuda vam hrabrost da tvrdite da je Dubrovnik dosao u sastav Hrvatske 1945 stvaranjem FRJ?Pa zar Dubrovnik nije bio u Hrvatskoj za vrijememe Kraljevine SHS,tj od raspada Austrougarskog carstva 1918. i stvaranja Kraljevine SHS?
  Ja sam Srbin iz Hercegovine,i nisam maliciozan da bih velicao svoje a tudje ponizavao.Po nekima ,kojima je srpstvo znimanje,vjerovatno je Isus je bio Srbin.
  Narod kaze sjedi krivo,reci pravo.

  2
  6
 43. Otac Ruđera Boškovića – Nikola mu bješe ime – dolazi iz sela Orahov Do. U tom selu živi danas 38 Hrvata i četvero Srba. Srbi su potomci jednog od braće Šešelj, koji je službovao na imanju obližnjeg pravoslavnog manastira, i prihvatio pravoslavnu vjeru: taj je Šešelj postao pripadnikom Srpske pravoslavne crkve dobre dvije generacije NAKON rođenja Ruđera Boškovića. Preostali stanovnici tog sela (uključujući i one koji se prezivaju Šešelj) bili su – i do danas su – Hrvati.

  A pazi, neki Hrvati u Konavlima imaju pretke – Srbe, pa imaju i krsnu slavu. Isto kao što i Vojislav Šešelj ima pretke – Hrvate. Neki Francuzi imaju pretke – Irce. A neki Irci pretke – Francuze. Kako stvari idu, biti će za sto godina mnogo Iraca koji će imati pretke – Srbe i Hrvate. Čudna li čuda…

  v. Domagoj Vidović: Toponimija sela Orahovi Do u Popovu, Raspr. Inst. hrvat. jez. jezikosl., knj. 37/2 (2011.), str. 533–561: http://hrcak.srce.hr/file/124986

  5
  3
 44. Ruder Boskovic – isusovac,sa 15 godina otisao u Rim na ucenje da bi postao svecenik. Po obicaju se Iz reda Isusovaca biraju pape u katolickoj crkvi. Glavna kulturalna razlika Hrvata i Srba je vjera. Hrvati su dio katalicke crkve. Pametnom dosta.

  Uostalom, svjetskom covjeku i znanstveniku poput Rudjera Boskovica, prebrojavati krva zrnca. Za ne povjerovati. Jednom je netko rekao “Covjece pazi se da ne ides malen ispod zvijezda”.

  6
  1
 45. Ruđer Bošković je HRVAT! Sviđalo se to nekome ili ne, kompleksi su najgora stvar na svijetu!

  Ruđer Bošković je bio 8. dijete u obitelji Nikole Boškovića i Paole Bettere( oboje katolici), preselili iz sela Orahov Do koje je tada bilo većinski KATOLIČKO pripada Župi Ravno također većinski katoličkom i hrvatskmo mjestou. Njegov pradjed bio je Boško Pokrajčić (ili Podkrajčić) ( 100% podrijetlo prezimena Hrvatsko) i po njemu je obiteljska loza koja se odvojila od plemićke loze Pokrajčića dobila prezime Bošković. Ruđer Bošković je pripadao katoličkom redu Družbe Isusove. SAPIENTI SAT!

  4
  9
  • Smesno je da su se svih muslimani izjasnili da su muslimanski srbi pre Prvog Rata i bilo ih je vise muslimana nego pravoslavaca u organizaciji ”Mlada Bosna”. Da se pripoji Bosna sa Srbijom posto su smatrali da su isti narod. A bilo je i srba katolika naravno ali oni su svih postali hrvati pod pritiskom da ih ne ubiju za vreme Drugog Rata i su bili prisilno prekrsteni u katolike. Smesno je sto u Albaniji jos dan danas ima srba sa tri vere ostali su slozni i ako imaju tri vere kao sto su bili u celoj bivsoj Jugoslaviji nekada. Albanci su ih pritiskali i nije bilo dozvoljeno da se ima srpska imena, srpske skole i da se govori jezik ali dan danas su slozni i ako su im uzeli sva prava odavno. Najveci problem je sto SPC nije prihvatila druge vere i izreka je bila da svih srbi sto nisu pravoslavci nisu srbi e zato se i podelio isti narod. A sada se krade srpska istorija izmedju takozvani drugi naroda kao sto tvrde da je Boskovic hrvat, Tvrtko Kralj Bosne hrvat,? Srbin familije Kotromanica sto su bili u srodstvu sa Nemanjicima. Takozvani Skanderbeg albanac ustvari Djuradj Kastriot pravoslavac a brat i otac sahranjeni na Hilandar a grb familije dvoglavi orao. Da ne pricamo kako se hrvati hvale sa Nikolom Teslom da je izgovorio da se ”ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom”, a to nije nikada izjavio i nema dokaza. Prvo Hrvatska domovina nije ni postojala tada kao drzava mislim da bi izjavio da se ponosi Austro-Ugarskom domovini. Da se ponosi srpskim rodom razumljivo posto mu otac bio pravoslavni pop. A da je bio u Hrvatskoj za vreme Drugog Rata i njega bi strpali u Jasenovac. Mnogo se hvale i sa slikama Save Sumanovica koga su Ustase ubili a to se nikada ni ne pominje ko ga ubio u Hrvatskoj.

   3
   1
  • a-bey

   U to vreme, tamosnje katolicko stanovnistvo nije ni poznavalo termin “Hrvat”, vec su sebe nazivali Latinima (citaj austorugarske istrazivace, Giljferninga, ili same tamosnje katolike sta su za sebe govorili). To sto je neko katolik, apsolutno ne govori o tome kog je porekla. Sa druge strane, prezime (odnosno, verovatnije naziv roda u to vreme) Pokrajcic je apsolutno vezano za Srbe u srednjem veku, dok se kod Hrvata na prostoru danasnje Hrvatske gotovo i nema. Takodje, to podrucje, gde su prethodno Boskovici, odnosno Boskovic-Tomici, odnosno prethodno Podkrajcici ziveli, je dozivljavalo doseljavanja sa istoka, a ne zapada, a taj termin “kraj”, “krajcic” su koristili ljudi koji su dolazili u ta podrucja, a ne obrnuto.
   Sto se tog dela tice, SAPIENTI SAT!

   Sa druge strane, Boskovic se nikada nije izrazio kao Hrvat (ono navodno “pismo” koje je poslao sestri u kojoj joj je govorio o “hrvatskom jeziku” se ispostavilo da je laz – utvrdili sami Hrvati). Stavise, gotovo nijedan Dubrovcanin do 19. veka (ne racuna Brac i ostrva) se nije izrazio kao Hrvat. Junije Palmotic je najgore moguce opisao Hrvoja, bana Hrvata iz dela “Danica”, i nije ga smatrao svojim niti je Dubrovcane smatrao time Hrvatima. Mnogobrojni dubrovacki pisci su za Hrvate navodili da su “narod daleki”. Stavise, medju “Slovine” (jer su sebe od 16. od 19. veka smatrali samo “Slovinima”), navodili su cesto Bosance, Rasane/Srbe i Zecane, kao i sebe, a nekada i Bugare i makedonske Slovene, ali ne i Hrvate, sto je interesantno. Osim toga, osnivac hrvatske istoriografije, Ivan Lucic, u svom delu “Kraljevstvo Hrvatske i Dalmacije” je jasno naveo da od Cetine pa juzno, zive Srbi. Stavise, on je naveo i da je “Dubrovnik sa svih strana okruzen Srbima” pa navodi da oni zive na kopnu, da su na susednim ostrvima ti Srbi Neretljani, a istocno Dukljani, dok su sami Dubrovcani po njemu Romani, kao i Splicani i Zadrani. Cak i sami Hrvati iz Splita i Zadra, nisu priznavali Hrvate juznije od Cetine – Marko Marulic i jos jedan Hrvat, koji su zasluzni za pisanje i sirenje tkz. “Hrvatske verzije ljetopisa popa Dukljanina”, su izbacili termin “Crvena Hrvatska” iz te verzije. Stavise, Mavro Orbini, i pored toga sto je zadrzao prvobitnu latinsku verziju koja je jedini dokument u kome se ta Hrvatska spominje, je pravdao to time da je to zato sto su tamosnji stanovnici primili to ime jer su potpali pod vlast Hrvatske a opet, u ostalim mestima svog dela, Dukljane je smatrao Srbima. To je razlog otkud Jakovu Lukaricu taj termin – isti period, koji se vrti oko iste knjige. A opet, Ivan Lucic naziva to delo netacnim i fantaziranjem, i Hrvati iz Splita, Trogira i Zadra ne priznaju te ljude za Hrvate. A i sami stanovnici Duklje za sebe nikada nisu naveli da su Hrvati. A cak je i upitno ko je pisao to delo, koje zaista i jeste puno netacnosti i fantaziranja (Sloveni = Goti itd), jer je maloverovatno da se radilo i o osobi koja je znala latinski, ali i o osobi koja je zivela u Duklji jer nije poznavala jasno istoriju i vladare tog podrucja, sto je fascinantno. Dakle, jedini Sloveni koji su slovenizovali Dubrovnik, po njemu, su ocito Srbi. Jedini Dubrovcanin koji je za svoj jezik naveo da je “harvacki” je Dominko Zlataric sa pocetka 17. veka, a kada se pogleda konkretno pismo u kome je to naveo, vide se dve stvari: 1. Pisao je dela na cakavstini uglavnom; 2. Pisao je hrvatskom predstavniku iz Ugarske, kada je Ugarska drasticno ojacala i nanela poraze Turcima, a Dubrovnik se zblizio sa njom ponovo. Dakle, nije etnicka odrednica, vec propagandna odrednica namenjena coveku “spolja”. Sa druge strane, u delima namenjenim samim Dubrovcanima, ili drzavnoj sluzbi, postoji preko 40 pomena jezika dubrovackog kao “srpskog” – o to daleko brojnije u 15. i 16. veku, a pogotovu kada su koristili cirilicu. A i u samom 17. veku, na kraju, je jedan Dubrovcanin dao oglas svojim sunarodnicima za koga je napisao “da je pisan srpskim, da bi ga svako mogao razumjeti”.

   Dakle, Rudjer Boskovic i tamosnji Dubrovcani, kao i Latini iz Hercegovine, vrlo verovatno sebe nisu smatrali Srbima, vec Dubrovcanima ili Latinima. Ali, kada se radi o ljudima slovenskog porekla koji su najdominantiji tamo, oni svakako mogu da budu jedino potomci Srba, kao sto to i sami Hrvati u srednjem veku navode. Zbog toga je, kada je zaziveo nacionalizam i kada su etnicke grupe/narodi poceli da se okrecu izgradnji nacija (dakle, svoje drzave u kojima bi oni bili nacionalnosti / narod sa politickim pravima), dobar deo Dubrovcana se i u najgore po Srbe vreme, Austrougarske, izjasnio kao Srbi – kako zbog mnogobrojnih istorijskih dokumenata koji na tim podrucjima oko Dubrovnika beleze samo Srbe, tako i zbog jezika koji je bio cista stokavstina – dijalekat koji je kod Hrvata zaziveo tek za vreme Ljudevita Gaja, kada su hrvatski intelektualci kukali kako po skolama moraju Hrvate da uce stokavicom, jer njome ne govore.

   Sto neko rece, SAPIENTI SAT! Mada ima jos dosta stvari koje bi se mogle navesti, ali ovo svakako nije mesto za to.

   4
   1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *