BOŽIDAR VUČUREVIĆ Sačuvao sam duh

Piše Uglješa Mrdić

Nekadašnji gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević je posle dva i po meseca pušten da se brani sa slobode do čekanja okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega

„Hvala svim ljudima koji su bili i ostali uz mene dok sam dva i po meseca bio u pritvoru. Nadam se da će pravda na kraju pobediti. Koliko god da je pravda spora, ona je dostižna. Duh je sačuvan, on je neuništiv, a ovo drugo bilo je kako je bilo. Ako smo zemlja u kojoj se može pravom čoveku suditi i to drakonski, onda kakva smo to zemlja“, poručio je Božidar Vučurević po izlasku iz pritvora, u kojem se nalazio od 4. aprila do 17. juna ove godine.
Vučurević je pušten da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, protiv njega pokrenutog po molbama za izručenje Hrvatske i BiH. Istražni sudija je izrekao Vučureviću meru zabrane napuštanja teritorije Srbije i naložio mu da se svakog ponedeljka i četvrtka javlja sudu. Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH, jer mu je istražni sudija 26. maja zatražio neophodnu dokumentaciju koja do zaključenja ovog broja „Pečata“ nije dostavljena.
Sudija je obema državama ostavio rok od 30 dana, koji ističe 26. juna, za dostavljanje tražene dokumentacije od dana prijema molbe.

MEDIJSKE PODMETAČINE
Odmah po izlasku iz pritvora krenule su medijske podmetačine uperene protiv Božidara Vučurevića i njegovih advokata i pravnog tima. Vučurević je to demantovao, ali demanti nisu u celosti preneli štampani i elektronski mediji koji su objavili izmišljenu izjavu nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja. Prenosimo demanti koji je Vučurević uputio dnevnom listu „Blic“:
„Nije tačno da sam demantovao, niti napadao svoje advokate. Nije istina da sam rekao da moji advokati deluju kao raštimovani orkestar i da se međusobno prepucavaju, i da mislim da sam sebe najbolje branim. Istina je da sam rekao, ali ne za vaš list, da sam na neustavan i nezakonit način uhapšen i da sam nezakonito bio zatvoren 44 dana u zatvoru u Šapcu. Tačno je da sam po izlasku iz zatvora izrazio posebnu zahvalnost ambasadoru BiH u Srbiji Boriši Arnautu koji mi puno pomaže i redovno me posećuje. Ali isto tako po izlasku iz zatvora izrazio sam veliku zahvalnost i mojim advokatima Vladimiru Božoviću, Svetozaru Vujačiću, Vladimiru Cvijanu i Svetozaru Pavloviću, kao i svim drugim časnim ljudima, organizacijama i institucijama koji su stali u moju odbranu“.

ZAHVALNOST ČASNIM LJUDIMA
Veliki doprinos odbrani Vučurevića pored navedenog pravnog tima i ambasadora Boriše Arnauta dalo je i rukovodstvo Republike Srpske predvođeno Miloradom Dodikom, gotovo sve političke stranke u Srpskoj predvođene Srpskom demokratskom strankom i Strankom nezavisnih socijaldemokrata, opozicione stranke u Srbiji, Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima Novom Srbijom, Pokretom socijalista i Pokretom snaga Srbije. U odbranu istine i pravde u slučaju Vučurevića stala je i Demokratska stranka Srbije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, deo Srpske akademije nauka i umetnosti, potpisnici peticije koju je objavio „Pečat“ predvođeni Smiljom Avramov, Matijom Bećkovićem, Branom Crnčevićem, Kostom Čavoškim, Gojkom Đogom, Rajkom Nogom, Miroslavom Toholjem, Miloradom Vučelićem, Slobodanom Rakitićem, Mirkom Zurovcem, Draganom Hamovićem, i drugim uglednim potpisnicima čija imena možete pročitati na sajtu „Pečata“ (www.pecat.co.rs). Velika zahvalnost je iskazana prema medijima koji su prvi stali u odbranu istine o Božidaru Vučureviću, poput nedeljnika „Pečat“, dnevne novine „Pravda“, RTV BN, RT RS, TV „Kopernikus“, Radio „Fokus“, „Glas Srpske“, „Glas Trebinja“… Porodica Vučurević ističe da ne treba zaboraviti pomoć u odbrani brojnih udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe sa obe strane Drine, u dijaspori, boračke organizacije, kao i direktora Fonda za humanitarno pravo  u BiH Dževada Galijaševića.  Između ostalih u Vučurevićevu odbranu stali su: „Udruženje utemeljivača Republike Srpske“, „Boračka organizacija Republike Srpske“, učesnici pesničke manifestacije „Dučićev dan“ i naučnog skupa „Poetika srpske poezije druge polovine XX veka“, „Udruženje Srba iz Bosne i Hercegovine u Srbiji“, „Udruženje Srba Hercegovaca i njihovih potomaka“, „Udruženje Srba iz dijaspore“, „Udruženje Hercegovaca u Srbiji“, „Udruženje porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trebinje“, boračke organizacije Trebinja i svih drugih gradova Srpske,  udruženja koja okupljaju ratne vojne invalide za vreme rata u BiH i Hrvatskoj.
Svi nabrojani podržali su peticiju koju je „Pečat“ objavio još 6. aprila:
„Beogradska vlast sprovodi selektivnu pravdu, hapsi Srbe, a oslobađa Hrvate i Bošnjake učesnike u istom građanskom ratu, izazivajući ogorčenje i osećanje nepravde i poniženja. Hapšenjem nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića vlast u Beogradu nanosi tešku uvredu Republici Srpskoj i vređa osećanja Srba u Srpskoj, koji na Srbiju uvek gledaju bratskim očima. Puštanjem Purde, Jurišića, Ganića, a hapšenjem Vučurevića direktno je ruganje pravdi i omalovažavanje srpskog naroda od strane režima u Beogradu. Zahtevamo hitno oslobađanje Božidara Vučurevića!“

3 коментара

  1. E moj Bozidare, dok preavda pobjedi odose tvoja ledja koja si junacki podmetnuo za vreme rata u odbrani SRBstva: Pravde i Slobode. Zbog toga te oni hapse i hoce da ti sude, sto si oduvjek bio i osto SRBini: Pravoslavac i Svetosavac, a ostalo je samo sminka losih sluga, losih gospodara koji su i Bogu i narodu ledja okrenuli. Neka te Gospod sacuva od laznih prijatelja, a od neprijatelja uz Boziju pomoc sacuvaces se i sam! Amin. Boze daj!

  2. Vučurević je jedna divna osoba Srpskoga podrijetla, dobar majci svojoj, veliki pravoslavac i Svetosavac kakvoga gore pomenuta majka još nije rodila.

  3. A , Kandicka sacuvala lovu…?

    Nataša Kandić spiskala čak 2,5 miliona i otišla
    Kraj sapunice – Projekat Regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima definitivno propao jer je prvi čovek REKOM-a Nataša Kandić dala ostavku. Kandićeva na projekat potrošila čak 2,5 miliona evra
    Direktorka Fonda za humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić „pustila je niz vodu” Regionalnu komisiju za utvrđivanje istine o ratnim zločinima (REKOM). Kandićeva se povukla iz projekta na koji je potrošila čak 2,5 miliona evra!

    Kandićeva je posle propasti ideje o prikupljanju milion potpisa podrške REKOM-u na području bivše Jugoslavije podnela ostavku na članstvo u Koordinacionom veću te organizacije i nikome ne mora da polaže račun za uzaludno potrošene milione koje je dobila od donatora.
    Za sve se pitao FHP

    Bivši članovi REKOM-a, koji su organizaciju napustili pre više od dve godine, tvrde da je samo za medijsku kampanju REKOM-a na prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije sa Kosovom potrošeno oko 600.000 evra. Kako je i na šta spiskan toliki novac, tvrde oni, znaju samo Nataša Kandić i njen bivši suprug i reditelj Lazar Stojanović koga je Kandićeva postavila za direktora medijske kampanje REKOM-a.

    Podsetimo, Press RS je ranije već pisao o nezadovoljstvu brojnih članova REKOM-a zbog ponašanja Nataše Kandić. O maipulacijama i bahatom ponašanju i trošenju novca bez ikakve kontrole za naš list su tada otvoreno govorili predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović i predsednik Udruženja bošnjačkih žrtava rata „Izvor” iz Prijedora Edin Ramulić.

    Ramulić kaže da nije promenio mišljenje i da i dalje tvrdi da je Nataša Kandić privatizovala REKOM, što potvrđuje i činjenica da je sav novac koji su donatori davali za REKOM išao preko računa FHP-a Nataše Kandić.

    – Kandićeva je celu ideju pretvorila u vlastiti projekat. To što je napustila Koordinaciono veće REKOM-a ne znači apsolutno ništa, jer REKOM nije imao svoj račun niti registraciju i sav novac je išao preko računa FHP-a – kaže Ramulić.

    On objašnjava da je REKOM imao tri cilja – izradu statuta te organizacije, organizovanje konsultacija sa udruženjima koja zastupaju žrtve proteklih ratova na prostoru bivše SFRJ i na kraju prikupljanje milion potpisa podrške za tu ideju.
    Košarac: Šta će gejevi u REKOM-u?
    Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Staša Košarac kaže da odavno upozorava da cilj REKOM-a nije istinsko zalaganje za utvrđivanje istine o zločinima u proteklom ratu, nego lični interesi i promocija Nataše Kandić.
    – Upozoravali smo da je iluzorno očekivati da REKOM opravda svoje postojanje, pogotovo kada su mu pristupile organizacije koje štite prava homoseksualaca i koje nemaju nikakve veze sa žrtvama proteklog rata. Pošto je Nataša Kandić sada u neku ruku priznala da je tako, nadam se da će objasniti kakvi su to regionalni forumi i konsultacije za koja je izdvajano po 50.000 evra i gde su milioni koje je dobila od brojnih donatora – kaže Košarac.

    – Izrada statuta nije bila nikakav problem, jer je samo prepisan statut pojedinih organizacija koje se bave sličnom problematikom, uz ubacivanje određenih specifičnosti koje karakterišu ove prostore. Organizovanje konsultacija joj nije teško padalo, jer su skupovi REKOM-a pravljeni po najprestižnijim hotelima, kao što su zagrebački „Šeraton” ili „Splendid” u Bečićima. Kandićeva je na osnovu toga krojila izveštaje i slala ih donatorima koji su dobijali sliku kako REKOM mnogo radi i napreduje – kaže Ramulić.

    Naš sagovornik kaže da je skupljanje milion potpisa podrške REKOM-u od početka bila nemoguća misija. On ističe i da ne veruje da je skupljeno i 500.000 potpisa, kako tvrde u toj organizaciji.

    – Prema mojim informacijama, u BiH je skupljeno svega 14.000, a na prostoru bivše SFRJ ukupno 100.000 potpisa. Međutim, podacima je lako manipulisati i lako je zavaravati javnost tvrdnjom da ste skupili pola miliona potpisa – kaže Ramulić.

    Jedan od ogromnih problema, dodaje on, jeste i insistiranje Nataše Kandić da vlade država regiona osnuju REKOM kao nezavisnu, međudržavnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama zločina i drugih kršenja ljudskih prava na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine.

    – To je bilo nemoguće jer, na primer, Srbija i BiH ne priznaju Kosovo, a ona je uporno na tome insistirala zato što sa takvom pričom na Kosovu ima najveću podršku – ukazuje Ramulić.

    Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović kaže da je svakom ko je objektivan jasno da nerealni i megalomanski projekti poput REKOM-a ne mogu predstavljati ozbiljan proces čiji će rezultat biti utvrđivanje činjenica o zločinima na prostoru bivše SFRJ.
    Srušen proces pomirenja

    – REKOM je skupa improvizacija koja je kompromitovala sve buduće pokušaje utvrđivanja istine i pomirenja. Utvrđivanje činjenica o zločinima i izgradnja procesa pomirenja u BiH je zadatak koji zajednički treba da preuzmu političari, institucije, civilno društvo, mediji, univerziteti… U tom pravcu, veoma je važno da Savet ministara BiH u saradnji sa civilnim društvom što pre završi Strategiju tranzicione pravde u BiH, čiju izradu je usporio projekat REKOM – kaže Todorović.

    Nataša Kandić juče nije odgovarala na telefonske pozive iz Pressa RS.

    Darko Momić , Banjaluka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *