TELEKOM Cena propalog tendera

Piše Nikola Vrzić

„Telekom Srbija“, sva je prilika, neće biti prodat. Gde će Vlada Srbije sada da potraži preko potreban novac i kako će neuspešna ponuda srpskog „Telekoma“ uticati na termin raspisivanja izbora?

Zahvaljujući škrtim Austrijancima Srbija će ostati u vlasništvu svog „Telekoma“, Republika Srpska i Crna Gora za toliko bliži Srbiji, a vlada Mirka Cvetkovića još dublje u rupi koju je svima nama iskopala. Pitanje je, samo, koliku će cenu propalog tendera oni još imati da plate, suočeni sa štetom nanesenom na sve strane. Kompaniji, koju su tako želeli, a nisu umeli da prodaju; kupcima, zbog kojih su iz još neutvrđenog razloga rastezali i uslove tendera, i propise, i elementarnu ekonomsku logiku; i konačno, Srbiji, koju bi koliko sutra mogao da zagluši šupalj zveket praznog državnog budžeta.
Ove srede istekao je dodatni, produženi rok koji je Vlada Srbije dala „Telekomu Austrija“ za „ispravljanje“ prvobitne ponude za „Telekom Srbija“. Ishod: „Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je (…) Radna grupa za prodaju 51 odsto akcija „Telekoma Srbija“ razmotrila dostavljenu ponudu („Telekoma Austrija“) i predložila Vladi Republike Srbije da ponudu ne prihvati jer ne ispunjava finansijske uslove tendera.“
Vlada Srbije je, podsećamo, kao minimalnu cenu odredila sumu od 1,4 milijarde evra; jedini učesnik na tenderu, Austrijanci, ponudili su svega 950 miliona evra (uz ulaganja od još 450 miliona tokom naredne tri godine). Umesto da tender momentalno bude proglašen neuspelim, u postupku koji izaziva poprilične sumnje u njegovu regularnost, prešlo se u direktnu nagodbu. Sumnje u postojanje nečasnog dila s potencijalnim kupcima, iskrsle još kada je otkriveno da je privatizacioni savetnik poslovnim vezama povezan s jednom od zainteresovanih strana, dodatno su bile ojačane kada je u javnost krajem prošle i početkom ove nedelje puštena „pouzdana informacija“ da je postignut dogovor, po kojem će Austrijanci platiti koliko tražimo za 31 odsto „Telekoma“, a da će se za ostalo preko svog „VIP-a“ prebiti sa grčkim „OTE-om“ i „Dojče telekomom“.
Tačka na ovu priču je, makar za sada, stavljena „poboljšanom“ austrijskom ponudom, koja je čak lošija i od one prvobitne; ponudili su, naime, svega 800 miliona evra, uz još 300, ali u devet godišnjih rata, pa je predsednik Srbije Boris Tadić ove srede izjavio da je „uveren da Vlada neće odstupiti od ranije odluke da ne prodaje ‘Telekom Srbija’ ispod cene od 1,4 milijarde evra“. Videćemo da li će ga kabinet Mirka Cvetkovića poslušati.
Ako je i jasno da je ovakvom prodajom naneta velika šteta najprofitabilnijoj srpskoj kompaniji – čitavih godinu dana radila „u leru“, čekajući da bude prodata – nije sasvim jasno kako će izgledati Tadićev (i Cvetkovićev) plan B. Odakle će sad da namaknu milijardu evra s kojom su računali, a koja je, po svemu sudeći, trebalo da bude potrošena na vraćanje dugova kako bismo mogli još da se zadužimo i onda nekako dotaljigamo do izbora?
Država na ivici likvidnosti, bez novca od „Telekoma“, teško da će moći dodatno da se zaduži, osim pod zelenaškim uslovima kod komercijalnih banaka koje će u cenu svog novca uračunati i rizik od bankrota Srbije. A plate i penzije treba isplaćivati svakog meseca. Misli li vlast, koja je preživela nestašicu mleka, da će preživeti vest u nekom septembarskom dnevniku da je počela isplata drugog dela penzija za jun? Ili će je baš ta, prilično izvesna mogućnost, naterati da spasava šta se spas’ti može, požuri s raspisivanjem izbora i preduhitri slom državne kase? Odluka o što skorijem raspisivanju izbora bila bi verovatno jedna od pametnijih koje bi danas mogli da donesu, ali da su aktuelni srpski vlastodršci poznati po donošenju pametnih odluka, verovatno da ovde ne bismo ni bili…

6 коментара

 1. A koliko onda vredi Telecom , ako nijedna druga poznata firma nije htela da ga kupi po toj ” bagatelnoj ” ceni ? To da vlada nije dobro odradila posao je jasno , ali ni tzv vajni eksperti se nisu pokazali o prikazu vrednosti… Ako trziste ne odredjuje vrednost , sta ga onda odredjuje ?

 2. Poznato je to kad su penzije za jun placane u septembru. Tada je partija urednika ovog lista bila na vlasti, kao sto je i sada, samo je drug urednik izasao iz stranke. Telekom ne treba prodavati .

 3. Malo im je 800 miliona proklatnicima, naravno kad je rupa 100 milijardi..

 4. Postovni Kole, ja radim u Nemackoj kao inzenjer u telekomunikacijama (pet godina sam radio u Tekekomu Jugoslavije) te sam naravno sve vreme pratio ove dogadjaje u vezi prodaje Tekekoma Srbije. Nasi vajni eksperti su vec dali na samom pocetku svoju procenu da sve to vredi vise od 5 milijardi sto i nije losa procena a evo i zasto. Ja trenutno radim u jednoj telekomunikacionoj firmi jako uspesnoj u Nemackoj. Mi imamo 750 radnika i mrezu koja se prostire samo u jednoj Nemaskoj saveznoj republici tj. znatno je manja od srpske mreze. Moju sadasnju firmu su kupili investirori iz amerike za 3,1 milijardu eura a pocetna cena je bila 2,4 milijarde. Koliko sam ja pratio dogadjaje u vezi toga procitao sam da je Telekom Srbije samo u mreze u RS i Crnoj Gori sa kupovinom ulozio zajedno preko jeden milijarde Eura a to dalje znaci da bi cela mreza u Srbiji BUKVALNO BILA POKLONJENA ukoliko bi se prodala za 1,4 milijarde. Samo toliko u vezi realne cene.

  Pozdrav

 5. Poštovani Bobane , nisam ekonomista niti znam mnogo o telekomunikacijama. Ali mi nije jasno , kako to da velike svetske firme , računajući i te vaše američke investitore , nije zainteresovala bagatelna cena , taj ” poklon” od 1,4 milijarde eura. Što bar neko nije dao 1,5 milijardu za 50%, ako tih istih 50% vredi stvarno 2,5 milijarde eura, kako to već rekoše naši vajni eksperti. Izgleda da oni koji izmisliše kapitalizam , nisu još stigli do znanja , adekvatnom našim projekcijama i spoznajama …
  Pozdrav

 6. da li su kapitalisti stigli do znanja vreme ce pokazati.
  trziste , vrednost. to je dobro pitanje, ko i sta tu odredjuje……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *