Šešelj za sada ostaje u Hagu

Piše Uglješa Mrdić

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti ocenio je da je u slučaju dr Vojislava Šešelja bilo moguće doneti delimično oslobađajuću presudu

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je zahtev predsednika Srpske radikalne stranke dr Vojislava Šešelja za oslobađanje (po pravilu 98 bis) pre izvođenja dokaza odbrane, ocenivši da je Tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza za svih devet tačaka optužnice za navodne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine. Odluka je doneta većinom glasova sudija Frederika Harhofa i Flavije Latanci, dok je predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti imao „delimično suprotno mišljenje“.
Antoneti, objavljujući svoje izdvojeno mišljenje, ocenio je da je u Šešeljevom slučaju bilo moguće doneti delimično oslobađajuću presudu.
„Ne slažem se sa odlukom druga dva člana veća da nije moguće doneti delimično oslobađajuću presudu. Bilo bi paradoksalno da optuženi iznosi dokaze, ako za neke dokaze tužilac nije izneo nijedan dokaz ili oni nisu dovoljni. Oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza optužbe postoji u anglosaksonskom pravu. U takvoj situaciji smatram, a većina u ovom veću se nije složila, da veće može doneti oslobađajuću presudu u potpunosti ili delimično“, naveo je sudija Antoneti.
On je rekao da je sudsko veće, naprimer, u predmetu protiv nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića donelo čitav niz oslobađajućih presuda u delu optužnice za BiH, zbog nedostatka dokaza.
Antoneti je podsetio i da se Šešelj u pritvoru nalazi više od osam godina i da zato standard ispitivanja i dokazni predmet mora biti brži i stroži. On je zaključio da bi bilo nepravedno da se nastavi sa suđenjem, a da su dokazi nedovoljni, pogotovo što je Tužilaštvo imalo dosta vremena da ih prikupi, a Šešelj se već dugo nalazi u pritvoru. On je rekao da smatra da su neki zločini iz optužnice dovoljno dokazani, dok drugi nisu potvrđeni. Proces bi trebalo da bude nastavljen izvođenjem dokaza Šešeljeve odbrane, ukoliko on to bude želeo.

8 коментара

  1. Anglosaksonsko tj. precedentno pravo se primenjuje isto kao i u Nirnbergu. Sramota. Niko od optuzenih nije ziveo na podrucju comon low sistema, vec ako i treba primeniti odredjeno pravo to je pravo kontinentalne evrope.Bilo koje krivicno pravo sa kontinenta je primerenije od anglosaksonskog. Ni protiv toga se nasa drzava nije pobunila. Optuzeni Srbi ne mogu biti sudjeni prema precedentnom pravu jer nisu bili drzavljani cak ni Komonvelta. Sve ovo mnogo potseca na tridesete godine xx veka.

  2. BEOGRAD – Počnimo kumstvo iz početka!
    Iako su godinama u svađi, kumovi Vuk Drašković i Vojislav Šešelj na korak su do pomirenja, a to naročito priželjkuje supruga lidera SPO Dana Drašković! Kako kaže za Kurir, svom snagom podržava zahtev supruga da njihov kum Šešelj bude pušten iz zatvora u Hagu. Dana tvrdi da nije ona ubedila Vuka da reaguje na odluku suda, ali da joj je veoma drago što je to učinio.

    – Iznenadio me je Vuk tim saopštenjem, prijatno. Nema nikakvog smisla da Šešelj i dalje bude u pritvoru, trebalo bi da ga konačno puste da se brani sa slobode. Pa neće on pobeći, nije Šešelj čovek koji bi se krio! – kaže Draškovićeva. Ona dodaje da bi joj bilo drago i da se obnovi prijateljstvo s porodicom Šešelj.

    – Zašto da ne? Bilo bi potpuno ljudski i normalno da se ponovo okupimo svi i makar popijemo kafu. Rado bih to učinila – poručuje Dana Drašković.

    Ideja o obnovi kumstva dopala se i Šešeljevom najstarijem sinu Nikoli, koga je Drašković krstio. I on je prijatno iznenađen reagovanjem kuma.

    – Nisam to očekivao ni od koga, ali me je Vuk prijatno iznenadio! Nismo bili u kontaktu desetak godina, a onda smo se pre nekoliko meseci čuli, kad mi se dogodio onaj incident – kaže Nikola Šešelj. I njemu bi bilo veoma drago da se Vuk i Voja pomire.

    – Ne ulazim u to zbog čega su se posvađali, ali ako politički ne mogu da se saglase, voleo bih da se makar privatno ljudski izmire – kaže na kraju Nikola Šešelj.

  3. Verujem da ce doci vreme kada ce tuzioci i pojedine sudije (moralno bedni placenici svetskih zlotvora) a takodje i njihovi nalogodavci sesti na optuzenicku klupu i biti kaznjeni za ono sto su uradili i sto rade u udruzenoj kriminalnoj grupiu nazvanoj “TRIBUNAL”,nakazi od sudstva.Bog ce ih u svakom slucaju kazniti!

    Bauk “demonokratije” lebdi nad Evropom,prizovite se pameti slobodoljbivi!

  4. Ne bih puno da polemisem ali ono aglosansonsko i kontinentalno pravo moram. Ovaj “sud” zavisno od toga sta mu odgovara primenjuje ili jednu ili drugu varijantu. Haski tribunal nije sud. Nema ni jednu stavku koju bi morao da ispunjava da bi bio sud. Gospodin Vojislav Seselj je Srpski junak koji je dokazao (pored Slobodana Milosevica) da je celo to sudjenje farsa sa unapred odredjenim kaznama i osudjenicima. Oni “eksperti” koje je dovodilo tuzilastvo trebali bi da prestanu da se bave poslovima u kojima su eksperti jer su pokazali da su duduci u odnosu na gospodina Seselja i Milosevica. Dace Bog, da se gospodin Seselj ziv vrati iz Haga a onda ce biti dozivotni predsednik Srbije a proglasicemo ga i za marsala. Inace povratak nacionalista je u trendu. Onaj Bob Rok iz Francuske (ovaplodjenje Napoleno Bonaparte po njegovom mislenju) otici ce na djubriste istorije a na njegovo mesto doci ce cerka gospodina Le Pena. Fasista. A Austrija? E ovde dolaze fasisti na vlast. Vrati se gospodine Seselj ziv i zdrav a istorija ce suditi i dati konacni sud ko je kriv a ko nevin.

  5. U procesu protiv Gospodina Vojislava Seselja meni je neshvatljivo ponasanje drzave Srbije.Ato ponasanje je sramno, kukavicko jednom reci bezprizorno.Sram ih bilo.

  6. Postalo im malo Irak, Afganistan, Iran je pre velik zalogaj, pa pokusavaju na Sriju da je u dva do cetiri puta progutaju.

    Ipak mislim da Sirija nije lak zlogaj–ima ona cime da se brani, ne 100% da se odbrani ali da zada ozbiljne udarce -a za kukavici zapad bili bi smrtonosni.

    Izvinjavam se zbog recnika koji namerno nisam hteo da kontrolisem.

  7. Biznis, ali fer – Naprednjaci Nikolić i Vučić sa bivšim šefom Vojislavom Šešeljem vlasnici zajedničke firme „Velika Srbija”, čija je osnovna delatnost izdavanje knjiga lidera Srpske radikalne stranke

  8. Na svim stranicama “Pecata”, po svim pitanjima bez obzira na karakter teme , prema svim autorima , uz sve komentatore , i uopsteno govoreci – o svemu , svacemu i svugde mora da se pojavi “neki Lune” . U zadnje vreme pratio sam sta on pise i dosao do zakljucka da “mlati praznu slamu” i bezobzirno maltretira citateljstvo ovoga casopisa bez imalo stida i srama , s obzirokm da ovde ucestvuje mnogo veoma autoritativnih licnosti javnog zivota Srbije , koji zbog kulture pismenog monologa i dijaloga nece da reaguju , ja pokusavam samo da na to upozorim “autora Luneta” da se mane dosadasnjeg nacina pojavljivanja uz tekstove i komentare ovoga srpskog casopisa , pogotovo da ne daje “savete” , “predloge za citanje” , “vrsi izbor onoga na sto mi citaoci i pisci treba da usmerimo svoju paznju” i slicne GLUPOSTI , KOJE SU SAMO NJEMU KARAKTERISTICNE . Prema nekim njegovim recima , koje se pojavljuju u tekstovima “njegove mudrosti” izgleda da on nije Srbin , pa mi se cini da cesto pokusava “zamutiti” , pogotovo gde je nesto i samo sobom zamuceno , da bi u ovome nasem srpskom casopisu doveo do pometnje i netrpeljivosti . Ukoliko on ima neku posebnu “privilegiju” u ovome casopisu “Pecat” onda je sve sto napisah PRAVA GLUPOST !!! Pozdrav svim citaocima,komentatorima,moderatorima, tekstopiscima,redakciji i glavnom uredniku!
    PS.brojao sam njegove “priloge” koji na nekim mestima zauzimaju cak 50% prostora!!! , pa kako ga nije stid ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *