SERGEJ ŠATOHIN Klimatsko oružje je užasnije od nuklearnog

Razgovarao Vitalij Filajev

Poznati ruski naučnik i javni delatnik govori o problemima razvoja i primene zastrašujućeg oružja za masovno uništenje

Sergej Šatohin

Radarski kompleks HAARP na Aljasci radi punim kapacitetom. Prema mišljenju niza stručnjaka ispitivanja američkog sistema PRO nove generacije, pored geostrateških posledica prete čovečanstvu kosmičkom ekološkom katastrofom.
Za utemeljivača oružja treće generacije smatra se Nikola Tesla, čiji su eksperimenti u oblasti električnih polja i visokih energija šokirali savremenike. Još početkom prošlog veka rekao je da bi tačno proračunatim energetskim udarom mogao „raspolutiti“ Zemljinu kuglu. Mnogi ugledni naučnici propratili su to sa osmehom, a on je neočekivano prekinuo opasne eksperimente i, kako se pretpostavlja, lično uništio svoju laboratoriju, dok su njegovi proračuni tajanstveno nestali.
Prošle su decenije i 1992. godine Pentagon počinje da gradi radarski kompleks HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) na Aljasci. Kompleks je formalno bio namenjen za proučavanje jonosfere, a kako tvrde stručnjaci, faktički je postao osnova PRO nove generacije.
Objekat na Aljasci predstavlja ogromno antensko polje koje se sastoji od 360 emitera postavljenih na 180 antena, visine 20 metara, i pet generatora ukupne snage 16 megavata. Objekat se može uporediti sa ogromnom mikrotalasnom pećnicom koja trenutno može zagrevati jonosferu iznad bilo koje tačke Zemljine lopte i stvarati veštačku plazmu. U suštini, sve je mnogo komplikovanije i, nažalost, opasnije.
Dovoljno je reći da  antene kompleksa mogu da generišu talase ultraniske frekvencije (ELF) koje ne samo da znatno proširuju mogućnosti vojne veze nego i direktno utiču na organizam, pre svega na funkcije mozga.
Ruski vojni stručnjaci su još sredinom devedesetih fiksirali rad HAARP-a po Moskvi i nekim oblastima Severnog Kavkaza upravo talasima u dijapazonu ELF.
Kompleks HAARP vremenom je objedinjen sa najmoćnijim radarom PRO na bazi SAD, na Grenlandu, i raketnom stanicom „Globus 2“ u Severnoj Norveškoj, čime je obrazovan svojevrsni trougao koji praktično kontroliše čitav Arktik i susedne teritorije.
Dosta dugo Pentagonu nije polazilo za rukom da počne sa ispitivanjima HAARP-a zbog talasa protesta u SAD, Kanadi, zatim i Severnoj Evropi, protiv te „vojno-naučne stanice“, čiji eksperimenti mogu dovesti do globalne katastrofe zbog sporednih efekata nepredvidljivog delovanja na atmosferu, seizmičku aktivnost, a prema tada izrečenim pretpostavkama i na ozonski omotač Zemlje.
Ipak, kompleks je pušten u rad, sredinom devedesetih počela su probna ispitivanja, a 2004. godine počeo je sa radom čitav trougao: Aljaska – Grenland – Norveška.
Zračenje HAARP-a direktno utiče na zemljinu atmosferu, njenu ekologiju i seizmičku aktivnost. Pri tom taj uticaj se za sada ne može prognozirati.
Ovaj kompleks najaktivnije je radio 2008. godine, koja je bila rekordna po snežnim padavinama. Sneg je pao čak i u Africi, gde ga oduvek nije bilo, a SAD su bile zavejane. Naučnici u Kini i Indiji registrovali su aktivno otopljavanje leda na Himalajima. Prognozirane su do sada neviđene poplave i najrazorniji zemljotresi posle kojih će otpočeti tehnološke katastrofe…

Sergej Antonoviču, 10. aprila na televiziji „NTV“ prikazana je emisija „Otvoreno priznanje“ posvećena problematici takozvanog „klimatskog oružja“ u kojoj ste i Vi učestvovali. Treba pozdraviti sam fakt osvetljavanja ove teme na jednom od centralnih televizijskih kanala, ali, kako se ispostavilo, prilično ozbiljan deo od onoga što ste govorili novinarima nije ušao u emisiju. Ili su vaše mišljenje smatrali suviše kategoričnim ili okvir samog programa nije omogućio da se ono šire predstavi. Dakle, da pokušamo da kompenzujemo tu nedorečenost…
Hvala vam što mogu da iznesem svoje mišljenje o ovoj aktuelnoj temi. Još u aprilu 2010. godine bio sam učesnik konferencije „Klima i politika“ posvećene globalnim promenama klime, koja je održana u Moskvi pod okriljem Saveta Federacije. Učesnici te konferencije su se podelili: jedni su priznavali postojanje i razvoj klimatskog oružja, drugi – potpuno negirali. Očigledno da su autori televizijske emisije koju ste pomenuli nastojali da održe ravnotežu između ova dva oprečna gledišta.

Šta je to klimatsko oružje? Otkud ono?
Govoreći o početku nastajanja klimatskog oružja treba pomenuti genijalnog naučnika Nikolu Teslu. To je bio svestran, sveobuhvatan, temeljan naučnik koji je svoje vreme prevazišao za čitav vek. On je izneo ideje o novim fizičkim principima delovanja na jonosferu koju čini zona oko Zemlje, u prostoru 50 kilometara iznad njene površine. Tesla je skrenuo pažnju da ako se veštačkim putem deluje na jonosferu, onda se može uticati i na klimu, to jest na niže slojeve atmosfere. To je teorijski postulat. Njegova je takođe i ideja o bežičnom prenošenju energije.
Međutim, Nikola Tesla nije bio samo teoretičar, nego i praktičar. On je realizovao mnogo „čuda“: dobijanje postojane veštačke loptaste munje, osvetljavanje neba noću iznad okeana na hiljadu kilometara, kao i mnoga druga. Kao što je poznato, jedna od verzija Tunguske eksplozije 1908. godine – rezultat je neopreznog Teslinog eksperimenta. Nedugo pred smrt on je izjavio da može da zapali nebo. Na bazi svojih proučavanja govorio je o mogućnosti stvaranja nevidljive kupole iznad bilo koje zemlje ili teritorije, nepropustljive za prodiranje bilo kakvih letećih uređaja, i o laserskom oružju i o „elektronskom“ topu i o mnogim drugim vrstama oružja.
On je početkom  XX veka na ostrvu Long Ajlend, nedaleko od Njujorka sagradio 50-metarsku konstrukciju kule sa ogromnim bakarnim tanjirom na vrhu. Pojačivački predajnik nalazio se u oknu ispod kule, na dubini od 40 metara. Tim objektom on je stvarao veštačke munje i izvodio druge eksperimente sa atmosferom. Novi fizički princip delovanja na klimu nazvao je „rezonantni efekat“.
A u naše vreme na njegovim idejama zasniva se  proučavanje principijelno novog superoružja „Harfa“ – „auroralna rezonantna fazirana antena“. Na određenom zatvorenom prostoru izgrađuje se nekoliko desetina ili stotina antena, a kao rezultat njihovog sinhronizovanog rada odvija se dodatna jonizacija određenog segmenta atmosfere.

Da li je on delovao u interesu vojnoindustrijskog kompleksa SAD onog vremena?
Drugačije bih to rekao. On je radio za nauku, na proučavanju novih fizičkih principa – upravljanja klimom. Rukovodio se logikom naučnog istraživanja i realizacije svojih ideja. Nikola Tesla pripada tipu naučnika – objektivista slobodnih u pogledu ideološke motivacije. A vojno rukovodstvo SAD bilo je, naravno, zainteresovano za praktične rezultate njegove delatnosti.
Njegovi dnevnici i rukopisi nestali su pod nerazjašnjenim okolnostima. Ali, u svakom slučaju, realizujući programe stvaranja i primene klimatskog oružja Amerikanci koriste Tesline ideje i dostignuća. Godine 1985. Amerikanac Bernard Istlund dobio je patent za pronalaske koji razvijaju Tesline ideje. Mnogi naučnici smatraju da se upravo na tom patentu bazira američki vojni program „HAARP“. Ova skraćenica u prevodu na ruski glasi – program za proučavanje visokofrekventne jonosfere.

Ali, koliko znam, takva proučavanja američka strana predstavlja kao naučnoistraživačku delatnost u proučavanju klime i polarne svetlosti.
Naravno, Amerikanci zvanično maskiraju svoja proučavanja kao istraživanje atmosfere u miroljubive svrhe i na sve načine opovrgavaju vojnu namenu programa.
Ali da bi se razumeo pravi smisao i razmere današnje primene Teslinih ideja od strane Sjedinjenih Američkih Država treba pomenuti veoma zanimljivu knjigu poznatog naučnika Nikolasa Begića i novinarke Džini Mening „Nikola Tesla i njegovo đavolje oružje – glavna vojna tajna SAD“. Naziv knjige govori sam za sebe. Knjiga je napisana u jeku „hladnog rata“, sada je prevedena na ruski jezik i nalazi se u slobodnoj prodaji. A u sovjetsko vreme i pored pristupa specijalizovanim bibliotekama nisam uspeo da je dobijem na slobodan uvid.
Kasnije je Nikolas Begić izjavio da je upoređujući opise rada Nikole Tesle i karakteristike  patenta B. Istlunda shvatio da je„HAARP“ od samog početka bio objekat kopnenog sistema oružja „rata zvezda“ za vreme „Hladnog rata“. Prema tome, američko protivsatelitsko oružje stvoreno je u okviru ovog projekta.
Na vojnu namenu programa ukazuje i činjenica da su sam projekat pokrenule Ratno vazduhoplovstvo  i Ratna mornarica SAD. Predsednik akademije za geopolitička pitanja, general – pukovnik Leonid Georgijevič Ivašov obratio je pažnju da je u strukturi Pentagona najviše čuvan u tajnosti „Sektor budućeg naoružanja“, koji se sastoji od dva departmana: klimatskog „S“ i političkog „R“. Samo to je dovoljno da bi se razumela isključiva vojna namena „HAARP-a“.

Šta je, zapravo, „HAARP“?
Gigantski objekat zračenja ultravisokih frekvencija površine 13 hektara, koji se sastoji od nekoliko stotina fazno podešenih antena „Harfa“, kao i lokatora, radara i moćnog kompjutera. Objekat se nalazi u mestu Gakon na Aljasci. Kompleks deluje na atmosferu navođenjem snopa elektromagnetnih talasa u potrebnom pravcu. Energija emitovanih radiotalasa pruža mogućnost za koncentraciju energije u granicama koje su ranije bile nedostižne za sva energetska postrojenja. Snaga sistema iznosi oko milijardu vati. Energijom koju objekat zrači mogu da se stvore sočiva i spektri u atmosferi prečnika desetine i stotine kilometara iznad određene teritorije Zemljine kugle.

Da li je objekat na Aljasci jedini ili Amerikanci imaju čitavu mrežu antena „Harfa“?
Poligon „Gakon“ na Aljasci nije jedini. Još jedan objekat se nalazi na teritoriji Norveške, blizu grada Tromsa. Treća komponenta koja zatvara taj krug, nalazi se na Grenlandu. Sa ta tri objekta obrazovano je zatvoreno kolo neograničenog delovanja na prostor oko zemlje.
Postoje podaci da departman „S“ ima meteorološke laboratorije, a takođe i kompleks na Bermudskim ostrvima. Njemu je na raspolaganje stavljen brod-krstarica „Virdžinija“ prepun elektronske i druge tajne opreme.

Da li je sav taj sistem razvojni sistem upravo klimatskog oružja? Nisu li objekti koje ste pomenuli dostignuća uže usmerenosti? Kao što ste rekli, mnogi ne veruju u samo postojanje klimatskog oružja.
Analiza opštih podataka dostupnih za otvoreni uvid u karakteristike i funkcionalne mogućnosti antene „Harfa“, kao i u karakter „naučnih“ istraživanja na navedenim poligonima dopušta da se izvede siguran zaključak o postojanju klimatskog oružja.
Publikacije u inostranoj štampi, posebno u američkim i engleskim izdanjima, potvrđuju postojanje ove vrste oružja. Desilo se da su i među naučnicima nehotično procurele informacije o ispitivanjima klimatskog oružja, pošto u nauci nije moguće sve apsolutno držati u tajnosti. Dozvoliću sebi da skepticima koji ne priznaju postojanje klimatskog oružja postavim neretoričko pitanje: s kojim ciljem Sjedinjene Američke Države troše stotine milijardi dolara za te programe? Za proučavanje polarne svetlosti? To je ozbiljna stvar.
Uzgred, još 1974. godine Generalna Skupština OUN zabranila je korišćenje ekološkog oružja. Ekološko oružje je – to isto klimatsko oružje. Prema tome, na svetskom nivou je potvrđen fakt razvoja klimatskog oružja.

Kakve su mogućnosti i oblast primene „HAARP-a“?
Tim sistemom se može ostvariti efekat zagrevanja i hlađenja određenih područja zemljine površine, a takođe se mogu inicirati provale oblaka ili, obrnuto, odsustvo padavina. U oblast primene ovog sistema spada i delovanje na kanale veze mogućeg protivnika, radio lociranje izvan horizonta, uspostavljanje radio veze sa podmornicama, uništavanje svih letećih objekata, izazivanje kvara elektronske opreme kosmičkih aparata i objekata na zemlji, provociranje havarija u električnim mrežama i još mnogo toga.
Postoji pretpostavka da je „HAARP“  sem toga i psihotrono oružje, sposobno da deluje na psihičko i moralno stanje ljudi određenog regiona planete.
Eto, takva je sada dominacija gigantskog sistema jedine supersile. A reakcije na taj sistem u svetu praktično nema. Amerikanci smatraju da su sa svoja tri poligona već dostigli kapacitete koji im omogućavaju da utiču na klimu polovine planete.

A šta je sa iniciranjem zemljotresa? Jer, još su bolni i sveži utisci od zemljotresa blizu obale Japana u martu ove godine i cunamija koji je za njim usledio. Na nivou pretpostavki neki analitičari iznose mišljenje da su SAD veštački stvorile zemljotres u cilju uklanjanja ekonomskog konkurenta.
Nije isključeno da su cunami u jugoistočnoj Aziji 2004. godine i cunami ove godine u Japanu, koji je izazvao katastrofu na nuklearnoj elektrani „Fukušima“, isprovocirani.
Neki naučnici tvrde da „HAARP“ može izazvati i zemljotrese. Ako su poznate tačke nestabilnosti na spojevima tektonskih ploča, onda se, teoretski, pomoću visokofrekventnih talasa može inicirati oslobađanje tog intenziteta. Mada, zemljotres se može izazvati na određenom mestu i u određeno vreme i drugim više „klasičnim“ metodama, naprimer, ubacivanjem nuklearnog naboja male snage u zonu seizmičke nestabilnosti. Veštačka eksplozija izaziva vibracije zemljine kore.
Zanimljivo je pogledati period suparništva dve supersile u vreme „hladnog rata“. Postojala su sovjetska tajna proučavanja koja su kao odgovor na slična dejstva Amerikanaca podrazumevala postavljanje podzemnih eksplozija određenog kapaciteta, naprimer, u Tihom okeanu, radi stvaranja talasa cunamija koji su pokrivali priobalnu teritoriju potencijalnog protivnika.

Ako je velika verovatnoća da su Sjedinjene Države delovale na Japan, onda nešto slično može da očekuje i Rusija.
Moguće je da su anomalije žege, a zatim suša i požari koje je ona prouzrokovala u Rusiji 2010. godine bili uslovljeni primenom klimatskog oružja protiv naše zemlje. U svakom slučaju tu verovatnost ne treba isključiti.
Satelit može da obavlja funkcije prijemnika i predajnika energije koju zrače antene „HAARP“ i da prenoseći signal na usmerenu zonu stvara jonsko sočivo na znatnom delu teritorije Rusije. U razgovorima sa visoko kvalifikovanim stručnjacima i naučnicima više puta sam imao prilike da čujem da ako se sa tri poligona antena „HAARP“ impulsi usmere u jednu tačku jonosfere, u tačku, naprimer, iznad Moskve, može se dobiti „efekat“ koji smo imali u leto 2010. godine u Rusiji. U ovoj verziji za stručnjake nema ničeg fantastičnog.
Pri tom, naša zemlja sada nije u stanju da fiksira slična delovanja zbog degradacije ukupnog nivoa tehničkih i vojnih potencijala, a koja se desila u poslednjih 20 godina. Nažalost, mi sada možemo samo da nagađamo i pravimo verzije. Ne možemo da dokažemo. Međutim, kada bi naša zemlja posedovala tehnička sredstva za otkrivanje primene klimatskog oružja, onda potencijalni protivnik ne bi smeo čak ni da pomisli o mogućnosti primene klimatskog oružja. To je cena „liberalnih“ reformi i ignorisanja nacionalnih interesa za ljubav „opšteljudskih“ vrednosti.

Da li se u Rusiji radi na proučavanju analognom američkom?
U sovjetsko vreme na 150 kilometara od Nižnjeg Novgoroda bio je opremljen jedinstven kompleks „Sura“, mada su njegove mogućnosti bile znatno niže od „HAARP-a“  Prema informaciji kojom raspolažem taj kompleks i sada postoji, ali već dugo se ne razvija, zastareva. Radarska stanica koja se u sovjetsko vreme gradila u Krasnojarsku mogla bi se po karakteristikama uporediti sa „HAARP-om“,  ali u vreme Gorbačova, zatim Jeljcina ta stanica je uništena. Svi projekti sovjetskih naučnika u toj oblasti u vreme Jeljcina izvezeni su u inostranstvo, što je zapravo zločin.
Mi sada nemamo programe koji bi suzdržavali američki razvoj, a sa gledišta razvoja naoružanja XXI vek biće drugačiji. U vreme predsednika Obame Amerikanci demonstriraju sumnjivu miroljubivost u pitanjima smanjenja nuklearnog naoružanja. Povodeći se za tim Rusija nastavlja da smanjuje svoj nuklearni arsenal. Međutim, Amerikancima možda neće biti potrebno nuklearno oružje jer imaju znatno moćnije koje za sada ne podleže klasifikaciji. Kako ga nazvati? Kao nuklearno, hemijsko i bakteriološko – oružje za masovno uništenje? Ja bih klimatsko oružje definisao ovako: oružje za globalno uništenje.

Koje se mere u takvim uslovima mogu preduzeti?
Nabrojaću samo nekoliko. Na državnom nivou neophodno je da se pristupi otkrivanju uzroka prirodnih anomalija i katastrofa. Na međunarodnom nivou – pokrenuti pitanje o planovima za razvoj i primenu klimatskog oružja SAD, koji predstavljaju opasnost za čitavo čovečanstvo.
Što se tiče civilne oblasti današnje Ministarstvo za prirodne resurse ne ostvaruje funkcije sveobuhvatne ekološke analize. Neophodno je formiranje ministarstva za ekologiju Rusije koje bi imalo laboratorije i sektore za naučnoistraživački rad, na suprotstavljanju vojnim ciljevima potencijalnih protivnika. A pošto se mogući ratovi već nazivaju ekološkim, onda je takvo ministarstvo apsolutno neophodno i aktuelno.
U cilju zaštite državnih interesa Rusije potrebno je u potpunosti reanimirati vojni program za razvoj klimatskog oružja, kao i sredstava za otkrivanje i zaštitu od njega, koji je ostvarivan u sovjetsko vreme. Takođe treba odustati od daljeg smanjenja nuklearnog oružja, kao jedinog danas suzdržavajućeg faktora primene klimatskog oružja protiv naše zemlje.

Prevela Ksenija Trajković
Izvor
www.stoletie.ru

4 коментара

  1. Novi svetski poredak je projektovan u nekim glavama koje egzistiraju ovde na zemlji,umisljajuci da ce se u celosti ostvariti takva jedna suluda stvar koja je na zalost pocela da se ostvaruje,ali do kada ce to trajati to niko nezna.Ovo pmenuto klimatsko oruzje mozda postoji ali nemoze da funkcionise jer da je to moguce ovi uragani koji deluju na asmerickom kontinentu bili bi malo redukovani ili bi bili usmereni na vecite neprijatelje amerike.Bog ce znati sta sve covek moze da smisli.Mi mali ljudi netreba da mislimo sta ce sutra biti.Najpre da vidimo sta ce mo danas uraditi,a sutra ako ustanemo to ce opet biti danas.Sveti oci su davno porucili svim ljudima,da nikad ne misle o sutrasnjem danu dok ne svane.

  2. projekat jeste nastao kao ideja Nikole Tesle,Tunguska eksplozija jeste posledica jednog slicnog eksperimenta Nikole Tesle alu u telekomunikacione svrhe sa svojim prijateljem koji je tad ishao u osvajanje severnog pola,da neshto nije u redu Nikola je shvatio poshto telekomunikaciju nije uspostavio a sta nije u redu shvatio je ujutro citajuci novine koje su izveshtavale o neobjashnjivoj svetlosti koja je obasjala evropu upravo u trenutcima izvodjenja telekomunikacija,kapirajuci mogucu vojnu primenu i nemogucnost kontrolisanja Tesla je unishtio skoro sve,nazalost ideje i poznata znanja su ostala kod saradnika nacin nije ali nacin su otkrili ameri a i rusi ali ovi prvi su uporni po cenu da unishte ceo svet,tornada im se i dogadjaju jer zagrevanje stratosfere ima nus pojavi disbalans nastao na jednom mestu mora se ponishtiti na drugom

  3. Da ali haarp ne moze zagrejati amtosferu da bi prenio signale 10 000 km .Mislim da je harp novinski napuhan niti Tesli nije to uspelo kamoli amerikancima ili bilo kome drugom

  4. HARP NE POSTOJI NE MOZES ZAGREJATI ATMOSFERU RADARSKIM SIGNALIMA AKO JE VELIKI TALAS IDE U KOZMOS I VAN ATMOSFERE UDARA I U ZEMLJU I U MORE ZIMI VETROVI TLAK HEMIJSKI SPOJEVI ONEMOGUCUJU SIRENJE POGOTOVO NE 10 000 KM U HORIZONTALU AKO JE MANJI TALAS U MHZ ILI G HZ ONDA NE MOZE ZAGREJATI VELIKU POVRSINU U VAZDUHU. GLUPOSTI U HLADNO M RATU BROJ 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *