Obilić i Đurđevdan

Piše Milorad Vučelić

Moram da priznam da sam se konačno obradovao kada sam pročitao da je Borko Stefanović doneo odluku da ode u Prištinu. Ako je neko sumnjao da je Borko onaj Srbin koji će braniti i odbraniti srpsko Kosovo, sada i takav najgori skeptik mora odati priznanje Borku Obiliću. Kada je oslobođeno Kosovo, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je upalio sveću slobode u Dečanima, a Borko Obilić je prvi predstavnik srpske vlasti koji posećuje okupirano Kosovo posle proglašenja lažne države Kosovo.
Borko Obilić se zapravo samožrtvuje zarad viših ideala. A zašto je to tako možemo samo da nagađamo, jer ne znamo šta je sve ova vlast zakulisno radila i radi oko Kosova. Zagledajući se u rešenost Borka Obilića, svašta se čoveku počne motati po glavi. Ajde da nagađamo šta je sve mogla ova vlast da uradi. Pretpostavimo da su stranci posle 2008. godine namignuli ovoj vlasti da je najbolje rešenje podela Kosova. A kako doći do podele? Lako. Zamislimo da su stranci rekli da je najbolje da Srbija nikog ne tuži Međunarodnom sudu pravde, nijednu  državu koja je priznala Kosovo, nego da podnese zahtev sa pitanjem koje su formulisali zapadni stručnjaci. A onda, po ovim našim nagađanjima, Sud će na osnovu takvog pitanja doneti dvosmislenu odluku. Dvosmislena odluka Suda je osnova za podelu Kosova kao izlaz iz ćorsokaka. Nije teško setiti se koliko je Vuk Jeremić briljirao sa ovom pobedničkom politikom.
Ne znam da li sam pogodio šta je ova vlast, na čelu sa Borisom Tadićem, mutila oko Kosova, ali je avantura sa traženjem mišljenja od Međunarodnog suda pravde bila infantilna i pogubna. Ako naše proizvoljno nagađanje ipak pogađa metu, jasno je da je traženjem savetodavnog mišljenja da bi se došlo do podele Kosova sadašnja vlast ozbiljno namagarčena. Jer, Sud je upravo zahvaljujući pitanju koje je mu postavila Vlada Srbije dobio mogućnost da donese nepovoljnu odluku po Srbiju. A kad je Sud tako presudio, onda propade i ideja podele Kosova. Ako su ovako stranci nasamarili nekog iz sadašnje vlasti, taj bi ipak morao da se oseća kao čist idiot.
E sad Borko Obilić treba da izvadi stvar koju je neko uprskao. Njemu je malo da preda pola Kosova, kako su to hteli mali diplomatski amateri ili potpuni diletanti, već je sada njegov zadatak da pomogne celovitom Kosovu. Evo, sada da nagađamo šta će to Borko Obilić u ime režima da ugotovi. Zamislimo da je Zapad procenio da bi najbolja pomoć evropskom Kosovu od evropske Srbije bila da Borko potpiše da Beograd prihvata carinski pečat nezavisnog Kosova. To je jedna sitnica koja bi pomogla uspostavljanju dobrih odnosa između Srbije i Kosova u njihovom zajedničkom evropskom stremljenju. Ako je ovo nagađanje tačno, da bi se zaštitilo ime Borka Obilića, ipak bi trebalo ovaj poklončić sakriti dok ne prođu izbori. A i nije potrebno zamarati srpski narod takvim nebitnim detaljima u godini kada nam je kandidatura za EU nadohvat ruke.
Kada na evropski način vlast pomogne Kosovu da stane na svoje slabašne noge, ne treba gubiti „momentum“, već u zaletu rešiti i pitanje Republike Srpske. Ko će biti taj novi srpski Gavrilo Princip koji će u ime Srbije pomoći da se ratosiljamo balasta koji se zove Republika Srpska, treba tek da se vidi. Niko ne zna šta piše u Istambulskoj deklaraciji koja je potpisana pre godinu dana. Biće da je Istambulska deklaracija u najboljem interesu srpskog naroda čim je sakrivena od očiju Srba. Jer Srbi, pošto su Srbi, ne znaju šta je u njihovom pravom interesu i zato ono što je u njihovom stvarnom interesu treba držati duboko u tajnosti. I ko uopšte može da posumnja da bi Istambul mogao da omane kada je srpski narod u pitanju. Lepo su odmah priznali nezavisnost Kosova i sada je red da se pozabave evropskom i natovskom budućnošću Srbije i Srpske.
Kada bismo nagađali šta može da piše u Istambulskoj deklaraciji moglo bi nam pasti na pamet da se Srbija obavezala da pomogne Bosni da bude centralizovana država, kao što je pomogla Kosovu da bude nezavisno. A zauzvrat Istambul će pomoći Srbiji na njenom putu u NATO. To je prava i odgovorna nacionalna politika. Ko bolje od Turske zna kako rešiti sve srpske probleme i učiniti Balkan lepim i mirnim.
Sve ovo govori da kada bolje pogledamo, vidimo da vlast brine o našim nacionalnim problemima. Strategija vlasti je da nas liši svih muka i problema i da Kosovo i Republiku Srpsku, a ako treba i Vojvodinu, natovari nekom drugom na vrat. I taj Dodik samo nam zagorčava život sa nekakvim referendumom. Tolike vekove smo izgubili zaludno boreći se za svoju državu. Vlast se konačno setila da primeni pravi odgovor na večno pitanje: kada će Srbima biti bolje? Kada više ne budu Srbi, kako je rekao jedan dobronamerni stranac.
Nekada se u narodu govorilo „Đurđevdanak hajdučki sastanak“, a „Mitrovdanak hajdučki rastanak“. Srbija danas, po mnogo čemu sudeći, izgleda da živi i u jesen i u proleće kao posle hajdučkog rastanka na Mitrovdan.
Ipak, svima onima koji slave i onima koji dan Svetog Đorđa poštuju : Srećan Đurđevdan!

8 коментара

 1. Ovo je jedna od boljih analiza politicke situacije u Srbiji. U nedostatku pravih resenja, posle propalih i glupih pokusaja da nam sud u Hagu resi status, jos jedan idiotski pokusaj ove vlasti da urade nesto dodatno protiv Srbije, ili u korist Srbije. Dokle ce stici oni, a i mi sa njima, videcemo. Ali ostaje svakom od nas mogucnost da sami donosimo procene. Ako posmatramo sa aspekta srpskog nacionalnog pitanja i patriotskih osecanja, onda pokusaji Borka Stefanovica, ne vode nicemu drugom nego jos dubljoj krizi kada je Kosovo i Metohija u pitanju. Podela bi mozda bilo resenje ako zaboravimo da je to uvek bila Srbija. Borko bi delio Kosovo, a niko ga jos nije obavestio da time deli Srbiju. No, ako posmatramo napred, onda podela Kosova i Metohije, ni u tom slucaju nije resenje. Ko god da prizna Kosovo, a Srbin je, izdao je Srbiju i srpski narod. Na kraju ce o svemu odluciti prazan stomak i potreba za hranom. Patriotizam se ne jede, sa patriotizmom niko jos nije uspeo da preslavi slavu. Ne posluzuje se na slavi patriotizam. U tanjire se stavlja pecenje. Glad ce nam opredeliti kako ce se resiti pohod Borka. Nazalost, ni jedno ni drugo resenje nije dobro za Srbiju. I u jednom i u drugom slucaju gazimo nasu bastinu. A bez bastine nema ni prave buducnosti. Rusevine koje stvaramo ostavicemo nasoj deci da ih pljuju zajedno sa nama koji nismo bili kadri da im predamo sigurnost. menjali smo jedan sistem koji je pocivao na mitoloskim pretpostavkama. Dobili smo sistem koji je usavrsio mitologiju do krajnjih granica ljudske gluposti. Ako ne promenimo ovaj sistem bice nam sve jedno kako ce se podeliti Srbija ili Kosovo.

 2. Od ove vlasti, na celusa tadijomm, niste se nije moglo bolje ocekivati.

  Samo ne razumem cutanje naroda.

 3. Љубомор

  Ко иоле прати и брине га ово растакање и пропадање Србије, убрзано изумирање српског народа и делење српске територије мора се забринути и упитати има ли томе краја? Посебно забрињава шта то Борис Тадић тајно ради, договара, потписује и странцима поклања? Логично, намећу се питања; Ко је Борис Тадић или ће то остати мистерија по узору на Броза? Да ли је кршење Устава, прекорачење Уставних овлашћења и тајно деловање Тадића акт велеиздаје? Постоји ли неко храбар или начина да се народу каже права истина?

 4. Аутор ме је мало збунио насловом и одушевљењем на почетку текста.

  Ко је уопште Борка овластио да преговара са терористима? Скупштина?

  Другим речима, одмах прекинути сваке разговоре са убицама и терористима;

  а тражити одобрење за посету од ткз. ‘косовских власти’ је, у најмању руку. понижавајуће.

 5. Hajducki sastanak…?
  ……………………………….
  Dani sveučilišta u Novom Sadu

  Rektori Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković potpisali su juče u Vladi Vojvodine bilateralni sporazum o saradnji.
  Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, a u okviru manifestacije „Dani sveučilišta u Zagrebu na Univerzitetu u Novom Sadu”.
  – Ovim dokumentom biće omogućeno da pojedinačne projekte i inicijative profesora i saradnika tih institucija pretvorimo u sistem, koji podrazumeva razmenu znanja, bolju i veću konkurentnost nastavnika i istraživača iz Vojvodine i Hrvatske. Prirodno i logično je da Univerzitet u Novom Sadu u Vojvodini, koja je jedina regija sa šest službenih jezika, bude na neki način univerzitet koji će prednjačiti u ovakvoj vrsti saradnje. Pokrajinska vlada će i finansijski podržati ovu inicijativu – poručio je Pajtić, i istakao da je prirodno da nauka i mladi budu nosioci razvoja odnosa naših zemalja i da univerzitet prednjači u ovakvim inicijativama.
  – Vlada Vojvodine biće saradnik i saveznik i u ovoj saradnji i u onim projektima koji će doprineti unapređenju univerziteta u Novom Sadu i Zagrebu, posebno što živimo u svetu globalizacije i komunikacije i nauke, te ovakva saradnja treba da ima suštinsku važnost – istakao je Pajtić.

 6. “OBILIĆ I ĐURĐEVDA” Podela da ali granice na Labu i Sitnici a ne na Ibru (Dakle severno od Laba i desno od Sitnice da ostane kosovskim Albancima a suprotno od toga Srbima).

 7. капитализам је благо Србије

  Докле год Србију воде комунисти и њихова деца, србији добро бити неће! Од оних на власти, до оних у опозицији и лидерским позицијама по заосталим реповима удбашких новина.

 8. Igor Mišić

  Eto srpski narode kako izdajnici Borisa Tadića otvoreno vode politiku protiv Srbije i srpskog naroda , pa vi glasajte ponovno za izdajnike umesto svi Srbi kao jedan za radikale i snažno povezivanje sa Rusijom .
  DAČIĆ: NIJE REALNO DA KOSOVO OSTANE U SASTAVU SRBIJE

  (67) Send to friend Print Sreda, 18. Maj, 2011.| Autor: Agencija BETA

  BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije realno da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da je podela jedno od mogućih rešenja problema njegovog statusa.

  Dačić je za RTV B92 kazao da su međunarodni odnosi takvi da nije moguće da Kosovo ostane u sastavu Srbije i pozvao stranke koje kritikuju predlog o podeli Kosova da iznesu svoje predloge za rešavanje tog pitanja.

  “Teško je očekivati da će neki srpski političar govoriti o priznanju Kosova jer je cilj države da ga sačuva. Siguran sam da i građani Srbije znaju da je podela Kosova realno rešenje koje će morati da kažu i vlasti u Prištini. Za stolom u vladi se, međutim, nije o tome raspravljalo”, kazao je Dačić.

  On je nedavno za prištinski list “Zeri” kao lični stav izneo da je podela Kosova realno rešenje i, kako sam kaže, očekivao je mnogo reakcija na tu izjavu.

  “Računao sam na veliki efekat upravo jer sam dao intervju listu koji izlazi u Prištini. To je realnost koju će morati da kažu i vlasti u Prištini. Oni uopšte neće o tome da razgovaraju, jer smatraju da je pitanje Kosova rešeno”, pojasnio je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

  On je istakao da o pitanju Kosova nikad nije razgovarao s predsednikom Srbije i Demokratske stranke, s kojom je SPS u koaliciji, Borisom Tadićem.

  Odgovarajući na kritike predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića o tome što SPS u javnosti zagovara politiku koja se ne realizuje u vladi čiji je deo, Dačić je pozvao Nikolića da obavesti javnost o čemu je razgovarao s Tadićem na četiri sastanka pre nego što je stupio u štrajk glađu.

  “Nisam obavešten o čemu se pričalo na tim sastancima. Kakav je to način da neko organizuje demonstracije protiv vlasti, a sastaju se četiri puta? Sigurno nisu razgovarali o vremenskoj prognozi. Neka se u SNS-u više ne brinu za SPS, a brine ih što je SPS sve jači, odnosno s kim će u koaliciju”, rekao je on.

  Dačić je istakao da javnost treba da zna o čemu razgovaraju predsednici dve najveće stranke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *