NATA MESAREVIĆ Ostrašćeni Ratko i istina o VSS

Piše Nata Mesarević

Odgovor Nate Mesarević, predsednice Visokog saveta sudstva Ratku Markoviću na tekst isprepadani Ustavni sud i osini VSS, objavljen u broju 163. Pečata

Uredništvu „Pečata“
Poštovana gospodo,
U vašem listu objavljen je tekst pod naslovom „Isprepadani Ustavni sud i osioni VSS“ čiji je autor Ratko Marković, a u kome sam više puta direktno ili indirektno pomenuta na uvredljiv i klevetnički način.
Molim Vas da, u skladu sa članom 47. Zakona o informisanju Republike Srbije, „Pravo na odgovor i pravo na ispravku“ objavite tekst koji sledi:

Ratko Marković je autor teksta u kome je uz neobuzdanu ostrašćenost i jednostranu i selektivnu analitičnost sugerisano čitaocima da postoji velika i teška odgovornost VSS-a i Nate Mesarović za aktuelne događaje i stanje u pravosuđu.
Tekst koji sledi nije, ni odgovor, ni polemika sa Ratkom Markovićem, već demanti izrečenih neistina o VSS-u i meni lično. Pri tome, neću kvalifikovati, ni ličnost, ni stručnost, ni ugled Ratka Markovića, iako je on to bez ikakve kvalifikacije i poznavanja činjenica učinio u odnosu na mene. Isto tako, ne želim da umanjim ni značaj, ni ozbiljnost svih aktuelnih problema, ali ne mogu da dozvolim iznošenje neistina i zataškavanje suštine.
VSS u prethodnom sastavu ne snosi odgovornost ni za jedan problem za koji ga optužujete i to bi bilo nesporno i očigledno da ste u svoju analizu uključili Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Srbije i relevantne zakone čiju primenu kritikujete. VSS samo je dosledno sprovodio sve navedene propise i ne postoji apsolutno nijedan dokaz o njegovom postupanju ili aktu koji je suprotan nekom od tada važećih propisa. Nije nadležnost VSS-a, a još manje Nate Mesarović da ocenjuje Ustavni zakon i druge zakone ili da odbije njihovu primenu u slučaju da se sa njima ne slaže. Kada su navedeni zakoni donošeni VSS koji se kritikuje nije postojao, a njegovi potonji članovi personalno nisu učestvovali ili mogli uticati na njihovu sadržinu.
VSS i Nata Mesarović nisu odgovorni što Venecijanska komisija i EU još od faze nacrta Ustava Srbije se protive sadržini Ustavnog zakona i navedenih drugih zakona i ceo problem je u tome i samo u tome. Zna to Ratko Marković, kao što zna i u čemu je razlika između ustavne žalbe i žalbe ustavnom sudu, kao i u čemu je razlika između opšteg izbora i reozbora sudija. Zna, a prećutkuje i krivicu svaljuje na one koji su poštovali važeće propise, a na koje navedene evropske institucije imaju suštinske primedbe. Zbog toga je decembra meseca izmenjena ta grupa zakona, a ne zbog “delinkvent u povratu” kako VSS neutemeljeno i neodmereno naziva Ratko Marković. Dakle, Ratko Marković iako su mu sve ove činjenice poznate i dostupne ismeva (Ustavni sud) i vređa i osuđuje (VSS i Natu Mesarović) pogrešne subjekte.
Očekivalo se da razumevanje za opšti izbor ima čovek koji je napisao Ustav na osnovu koga je sproveden opšti izbor sudija, samo što tada neizabranim sudijama nije dao pravo na pojedinačnu odluku sa individualizovanim razlozima, nije im dao nikakvo pravno sredstvo radi zaštite svojih prava a nisu imali ni mogućnost da se obrate Venecijanskoj komisiji.
Tekst koji je napisao Ratko Marković neće doprineti rešavanju problema u vezi izbora sudija, a njegov pisac zbog svesnog prećutkivanja činjenica koje navode na krivo zaključivanje nema pravo da postavlja pitanje moje ljudske i profesionalne časti, već da ga postavi samom sebi.

Nata Mesarović, predsednik Visokog saveta sudstva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *