Nagrada PEČAT VREMENA za književnost dodeljena MATIJI BEĆKOVIĆU

Žiri za dodelu nagrade za književnost „Pečat vremena“, u sastavu prof. dr Jovan Delić, prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Dragan Hamović, Ljiljana Bogdanović i Aleksandar Dunđerin, na svojoj petoj sednici održanoj u Beogradu 3. maja 2011. većinom glasova doneo je sledeću

ODLUKU
da se nagrada za književnost „Pečat vremena“ dodeli Matiji Bećkoviću za knjigu pesama Put kojeg nema, objavljenu 2009. godine, u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda.
Za nagrađenu knjigu glasali su Jovan Delić, Dragan Hamović i Ljiljana Bogdanović, dok su Aleksandar Jovanović i Aleksandar Dunđerin svoj glas dali romanu Vrlo malo svetlosti Vladana Matijevića, objavljenom 2010. godine, u izdanju Agore iz Zrenjanina.

OBRAZLOŽENJE
U knjizi Put kojeg nema sreću se oba toka njegove poezije: pesme narativno-paraboličke prirode i duže forme, poeme, sa drevnim mudrostima i aktuelnim temama u neprestanom preplitanju. Smehotvorac kakvih je malo u srpskom pesništvu, Bećković i u ovoj knjizi daruje čitaocima nezamenljive trenutke duhovnog predaha i okrepljenja u  sveopštoj životnoj težini i beznađu naše istorije i svakodnevice. Jezik mu je jedini „krov nad glavom“, sa svojim mitskim dubinama pamćenja, kao i širokim mogućnostima igre i obrtanja. Pitanje jezika, još na početku i sa pesničkih razloga pokrenuto u okviru zrele poetike Matije Bećkovića, izlazi iz svojih okvira i postaje nasušno pitanje odbrane slobode i ljudskosti, danas kada već živimo ono što smo čitali u Orvelovoj antiutopiji. U vodećim stihovima ove knjige i završnim stihovima naslovne pesme ove knjige stala je sva naša savremena apsurdna tragikomedija, iz koje takođe, možda, puta ni izlaza nema, ali kojoj se možemo nasmejati.
Oslonjena na njegoševsku tradiciju, zbirka pesama Put kojeg nema, kao i celokupno stvaralaštvo Matije Bećkovića, postalo je neizostavni deo naše magistralne estetske paradigme u književnosti, a istovremeno utiskuje snažan pečat poeziji našeg vremena, svrstavajući je u najuži krug savremenog evropskog i svetskog pesništva.

NAGRADU ČINE POVELJA I NOVČANI IZNOS OD 1.000.000 dinara

2 коментара

  1. “Печат времена” за “Пут којег нема” је ђурђевдански знак ка путу којег има.

  2. Печат је овом наградом ипак доказао да неко брине о српској књижевности и будућности Србије. А Милорад Вучелић да је заиста одговоран уредник који на најбољи начин доказује да препознаје тренутак када је друштвена одговорност испред духа времена…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *