MILIVOJE IVANIŠEVIĆ Državu gradili na pobijenim Srbima!

Razgovarala Biljana Živković

„Prve godine rata, od maja do decembra 1992. godine, u Sarajevu je ubijeno više Srba nego u toku četiri godine Drugog svetskog rata i zloglasne ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Zločini počinjeni nad Srbima Sarajeva zauzimali su značajno mesto u tužbi SR Jugoslavije protiv Bosne i Hercegovine koja je nerazumno povučena“, kaže Milivoje Ivanišević

Stradanju Srba u Sarajevu u nedavnom ratu, nažalost, nije posvećena dovoljna istorijska pažnja, niti je predočena istina u javnosti! Ovom temom su se u mnogo manjoj meri bavili stručnjaci, istoričari, statističari, vojni i  (po)ratni analitičari, nego drugim iz vremena nesrećnog rata. Zašto je to tako pitali smo Milivoja Ivaniševića, direktora Instituta za istraživanja srpskih stradanja u 20. veku, autora knjige „Srpska stratišta Sarajeva“, vrednog dokumenta, svedočanstva o užasima i strahotama kojima su bili izloženi naši sunarodnici u glavnom gradu BiH.
„Već u početku rata stvorena je u svetu, pa čak i u Srbiji i Beogradu, pogrešna slika o sarajevskim događanjima… I to se ustalilo. Pa je tako u javnosti trajalo sve do izgona Srba iz tog grada prvih zimskih meseci 1996. godine. Neposredno posle toga, u dobroj meri zahvaljujući svedočenjima samih Sarajlija, počela su temeljnija istraživanja i došlo se do prvih istinitih saznanja o sudbini Srba u tom gradu. A trebalo je da prođe još dosta vremena da se prikupe i analiziraju činjenice i da se tek potom otkrije sva tragika. Danas o Sarajevu imate više desetina vrednih knjiga, istina manje dokumentarnog, više literarnog žanra. Srbi Sarajeva, bez obzira na to da li su rat proveli u muslimanskom ili srpskom delu grada, stradali su više nego u drugim krajevima BiH. Da budem jasan i precizan, u BiH je stradalo oko 2,5 odsto srpske populacije, a na području Sarajeva čak 5,3 odsto! Najdrastičniji primer je sarajevska opština Trnovo, koja je imala najveće relativne gubitke srpskog stanovništva. U toj opštini je ubijeno preko 12 odsto od ukupnog broja nesrećnika srpske nacionalnosti. Hroničari neće moći da ne pomenu tragičnu činjenicu da je prve godine rata, za samo nepunih sedam meseci, od maja do decembra 1992. godine, u Sarajevu ubijeno više Srba nego u toku četiri godine Drugog svetskog rata i zloglasne ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Po svojim zločinima nad sarajevskim Srbima Alija Izetbegović je nadmašio Antu Pavelića! Kako je jednom napisao moj prijatelj Gojko Đogo: „U Sarajevu je ostalo više mrtvih, nego živih Srba“. Mnogi grobovi nikad nisu obeleženi i opojani, mnogi pokojnici nisu ni sahranjeni, neki su bez traga nestali u sarajevskoj magli. Još sve kosti nisu izvađene iz provalija i skrivenih raka, ni otkopane ispod nasipa i smetlišta, mnoge je zauvek odnela Miljacka“, kaže na početku razgovora za „Pečat“ Milivoje Ivanišević.

Više u štampanom izdanju Pečata

3 коментара

  1. knjiga gospodina Ivanisevica, moze biti dobar dokazni materijal u novoj tuzbi,kada odu ovi danasnji sa vlasti. Ako je tuzba povucena, moze se ponovo podneti. Trba mozda samo jos malo sacekati jer ratni zlocini ne zastarevaju. Pogodite, sta ceka Amerikance za 20 godina ?

  2. Dabome, i treba ponovo da se podnese ta tuzba protiv NDBiH 1, ista tuzba i protiv istih zlotvora.
    A Amerikance ce tuzba protiv njih docekati valjda i pre no istekne jos 20 godina.

  3. Ne brinite za njih odavno ih manitu nagradjuje uraganima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *