Milion evra za Natašu Kandić

Piše Uglješa Mrdić

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bosne i Hercegovine Dževad Galijašević u razgovoru za „Pečat“ optužuje predsednika Fonda za humanitarno pravo Srbije Natašu Kandić, pri tom tražeći da Božidar Vučurević bude pušten na slobodu, a da se procesuiraju odgovorni za zločine u slučajevima „Dobrovoljačka“, „Tuzlanska kolona“, „Ozren“, „Hrvatska agresija na Trebinje“…

Dževad Galijašević

„Hapšenje nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića je neprimereno i loše. Isti slučaj je i sa sudskim procesom protiv njega i optužnicom koja je podignuta. To je udar na najniži nivo lokalne samouprave zasnovane na jednoj neodrživoj tezi“, kaže za „Pečat“ Dževad Galijašević, direktor Fonda za humanitarno pravo Bosne i Hercegovine.
Prema rečima Galijaševića čelnici lokalne samouprave za vreme rata u BiH nisu imali uticaj na bilo kakve bezbednosne procene, vojsku i policiju.

IGRA NATAŠE KANDIĆ
„U pozadini svega što se dešava oko slučaja Vučurević je pokušaj Srbije da u regionu pokaže novo lice. Sa te strane se može razumeti aktivnost Vlade Srbije, ali se ne može razumeti da se procesuiraju nevine žrtve, kao što je slučaj sa Božidarom Vučurevićem. Opština Trebinje na čijem je čelu bio Vučurević je bila prepolovljena pod udarom vojske druge države – Hrvatske. Ne sme se amnestirati agresija hrvatske države na Opštinu Trebinje. Ako je Hrvatskoj razlog za optužbu da je Vučurević granatirao Dubrovnik, onda je to isto kao da su ga optužili da je granatirao Rijeku ili da je bacao bombe na Istru. Naravno da je sve ovo povezano za medijsko i svako drugo plasiranje lažnih informacija, koje Nataša Kandić, kao predsednik Fonda za humanitarno pravo Srbije, i krugovi oko nje plasiraju. Nataša Kandić sa svojim saradnicima i pojedinim medijima u Srbiji sve čini da se stvori slika priznavanja krivice tamo gde ona ne postoji i da se žrtvuje ono što ne treba. Na taj način oni žele da uspostave samo jednu istinu, a to je da su Srbija i Srbi krivi za sve“, navodi za „Pečat“ Galijašević.

UBIJANJE CIVILA I VOJNIKA
Naš sagovornik ističe da takav put Nataše Kandić i REKOM-a je u BiH bez podrške, jer je njihova uloga da dokažu srpsku krivicu u svemu, pa čak i kada su u pitanju srpske tragedije i žrtve.
„Iz tog razloga je i u BiH formiran Fond za humanitarno pravo, koji ima kao prvi i osnovni cilj svoga delovanja pomirenje među narodima. Zar se mogu Srbi i Bošnjaci pomiriti, ako srpski narod prihvati svu krivicu, a bošnjački se ne suoči sa vlastitom krivicom. Setimo se samo događaja na Ozrenu u kojem su „sveti islamski ratnici“ iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Alžira i Kuvajta ubijali domaće Srbe. Oni su napravili zločine za koje je Haški tribunal osudio komandanta Armije BiH generala Rasima Delića na tri godine zatvora. Čak su ga i posthumno nagradili tom kaznom. Zar nikada Nataša Kandić i drugi da ne progovore o tom zločinu na Ozrenu, o ubijanju dece na ulicama Sarajeva u pravnom i političkom slučaju „Dobrovoljačka“? Zar nikada da ne progovori o preko 50 ubijenih regruta i građanskih lica u službi JNA u Sarajevu, kao i o zločinu u slučaju „Tuzlanska kolona“ i „Brčanski masakr“? Kako onda da Srbi iz Zvornika, Sanskog mosta i Istočnog Sarajeva idu korak napred ako priznaju svu krivicu, pa i za 30.000 mrtvih Srba u ovom ratu u BiH devedesetih godina? Naravno da su potezi Nataše Kandić i slučaj Božidara Vučurevića i njegove porodice, kao i samog Trebinja, tragična pouka za Srbe i Srbiju. Ono što može biti način pomirenja jeste da se sva pitanja oko ratnih zločina presele u pravosudne institucije“, kategoričan je Dževad Galijašević.
Prema njegovim rečima mediji treba da prestanu da huškački, sa puno mržnje i retorike,  prate sve ove slučajeve i stalno o njima izveštavaju na nacionalno pristrasan način .
„Nataša Kandić je plaćena da sve ovo radi. Njena akcija „Milion potpisa za REKOM“ je  u BiH nazvana „Još milion evra za Natašu Kandić“. Ona propagira projekt u kojem  je stavila „utvrđivanje krivica“, a reč nije rekla o ubijanju Srba i prodaji njihovih organa na Kosovu i Metohiji, o čemu je govorio Švajcarac Dik Marti. Ona nikada nije govorila o ubijanju Srba na Ozrenu, gde je spaljeno 5.000 kuća i mnoge srpske crkve. Zar treba ja kao Bošnjak da govorim o svim ovim zločinima nad Srbima, koji sam na kraju krajeva i učesnik rata i oficir Armije BiH, da podučavam Natašu Kandić i druge da i Bošnjaci treba da se suoče sa svojim zločinima, greškama i političkim odlukama. Samo na tim osnovama možemo da izgradimo bolju državu BiH, ali ne na samo krivici srpskog naroda, na čijim osnovama bi se pravio tzv. „jevrejski sindrom“. Nataša Kandić je rušitelj pomirenja između Bošnjaka i Srba i rušitelj države BiH. Ona nije poželjna kod nas, a slučaj Božidara Vučurevića je deo te njene sramne politike u kojoj jednog predsednika opštine, koja je napadnuta od strane hrvatske vojske i bukvalno teritorijalno podeljena, optužujete za granatiranje. Bio sam načelnik Opštine Maglaj i znam da opštinski funkcioneri nemaju vlast nad policijom i vojskom, kao i nadležnost u ratu. Što pre Srbija shvati da je slučaj Vučurevića sramota na njenom obrazu, tim bolje. Trebinje je žrtva u ratu“, zaključuje Dževad Galijašević.

11 коментара

  1. Politicki svesni

    Svojim jedinstvenim pristupom Dzevad Galijasevic ukazuje na znacaj racionalnog pristupa ratu u prethodnoj Jugoslaviji i njegovim posledicama. Slepo optuzivanje svih i svakoga samo zbog toga sto je taj neko pripadnik naroda sa kojim je narod koji optuzuje bio u konfliktu, niti je pravedno i principijelno, niti doprinosi uspostavljanju mira i sloge. Dobro poznata cinjenica da je za konflikt, ali i harmoniju potrebno dvoje ne pronalazi svoju primenu u delovanju pro-zapadno orijentisanih organizacija, kojima ocigledno, osim deklarativno, uspostavljanje trajnog mira i sloge i nije cilj. Dzevad Galijasevic izgleda, prepoznaje i istice sve (gore)pomenuto svojim nastojanjem za sagledavanjem celovite slike jedne kompleksne situacije kroz uvazavanje potreba i pozicija obe strane.

  2. Hrvatski igrač i sluga Tadić prvo je vijest o hapšenju Mladića poslao u svoju centralu Zagreb pa su to objavile sve hrvatske novine s radošću , a kasnije je obavijestio i srpski narod tek onako radi reda ipak je on hrvatski igrač .

    U te igrače idu još i Kandićka , Čanak , Pešićka, Biserko, Čeda prašak , Dačić itd . Sve goli izdajnici srpskog naroda .

  3. Svaka cast Gospodine Dzavade, kao covek i kao pripadnik srpske nacije nikada nisam delio ljude po nacionalnosti i veroispovesti vec po njegovim ljudskim osobinama. Velika je tragedija za sve narode bivse SFRJ zbog ratnih zbivanja. Ali je jos veca tragedija i istorijska nepravda koja se i dalje cini samo prema jednom – srpskom – narodu i dan danas zahvaljujuci stranim placenicima i spodobama kao sto su Natasa Kandic, Sonja Biserko i njima slicni. Iskreno voleo bih da je mene Kandicevka osamarila na Trgu Republike kao onog starca sa KIM-a. Najgore od svega toga sto sadasnja vlast Srbije tolerise nju i njoj slicne.

  4. Bravo za komentare koje su poslali Simke i Bratislav

  5. Dok ovakav ne bude na celu Fonda za humanitrano pravo Srbije nema nama napretka a ni pomirneja. jaz se samo producbljuje medju narodima Balkana i sprema se scenario za sledeci rat.

  6. Изјава господина Галијашевића је само један мали позитиван искорак ка свијетлу праве истине о дешавањима у рату на простору БиХ. Шта то би принцип правичности и једнакости свих пред судом? Нажалост, госпођа Кандић Наташа,упркос мојој личној изјави,датој ФХП и молби да ми се правно помогне,то никада није учинила.Предмет Суша,Коњиц, ратни злочин над мојим оцем Славком,цивилом,”А”САГЛАСНОСТ из Хага,за госпођу Кандић није битан.Командна и извршна одговорност тадашњег начелника ЦЈБ у Коњицу као и његових подређених за овај злочин остали су без било какве њене реакције.Напротив чак је и моје присуство на сесији,ЧЕЛЕБИЋИ,одржаној пре пар година у Сава центру било доведено у питање.Госпођа Кандић и њој сличне “заштитнице” права жртава рата у БиХ треба да напокон проговоре о овом предмету и правном скандалу који се у њему дуги низ година дешава.О МАСОВНОМ кршењу основних људских права мога оца,госпођа Кандић мора кад тад проговорити и тако допринијети општем помирењу свих народа на овим просторима,што нам је свима циљ.Искрен поздрав редакцији Печата.

  7. Poštovani gospodine Mrdiću, na web-u NSPM.rs
    objavljen je tekst izvjesne Marijane Toma pod naslovom”I Koštuničina Komisija htela da istražuje zločine” (kao polemika s prethodno objavljenim kritičkim tekstom o Nacrtu statuta REKOM-a). Nije joj se dopao moj komentar, pa mi je odgovorila, na što sam ja citirala gopodina Galijaševića iz ovog intervjua. Na to mi je Toma napisala da izmišljam, da ne postoji Fond za humanitarno pravo u BiH i da nikad nije čula za Dževada Galijaševića. Čak mi traži podatke zbog tužbe za klevetu FHP Srbije. Gospodina Galiješevića pamtim još od Moševca, cijenim i njega i Vas i znam da ne biste izmislili ni Fond ni funkciju. Zato Vas molim da mi odgovorite i
    ostavite adresu ili broj telefona Fonda za humanitarno pravo BiH, tek da začepim usta Marijani Toma. Ako to nešto znači, komentare na NSPM sam potpisivala sa “iz Republike Srpske”. Hvala!

  8. Porodica Galijasevic je poznata po svojim nepristrasnim ponasanjima.To mi je poznato,jer je jedan Galijasevic bio otpravnik vozova,i sve poslove koje je obavljao i privatno i sluzbeno obavljao je sa namjerom da ljudima pomogne.Posle boljeg upoznavanja saznao sam o cijeloj porodici ovo sto pisem.Njemu mozemo verovati,on je iskren,jer svi su takvi bili.Mnogo pozdrava za sve Galijasevice!

  9. Mozda postoji taj Fond za humanitarno pravo BiH,ali ovaj sa Galijasevicem nema nikakav legitimitet,samoprozvani “strucnjak” za terorizam jugoistocne Evrope tj g. Galijasevic je jedan sarlatan i nista vise od tog.

  10. Kad bi bilo vise ovakvih pogleda na ratna zbivanja u BiH bi se doslo do mira i suzivota. Ako se ne varam Dzevad Galijasevic je i pre rata,odskakao od sredine iz koje dolazi, svojim nepristrasnim i istinitim pristupom stvarnosti. Koliko se secam on je prvi otvorio neke afere u BiH, neposredno pred rat, negde s kraja 80-tih. Da li je bio u pitanju AGROKOMERC ili nesto oko Maglaja, ne mogu da se setim ali je cinjenica da ni tad nije bio omiljen tadasnoj bosnjackoj vrhuski.I stvarno deluje “nestvarno” da jedan Bosnjak ima objektivniji pristup tzv. zlocinima Srba od jedne nazovi Srbkinje, ako je to ona uopste , zajedno sa SONJOM , NADEZDOM, ZVONKOM i inim”SRBIMA”.

  11. Господина Галијашевића треба подржати на сваки начин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *