Lavovska borba za Srpsku

Piše Uglješa Mrdić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je Valentin Incko zloupotrebio redovnu sednicu SB UN, na kojoj je potpuno neargumentovano optužio RS za kršenje „Dejtona“

Nastavljena je žestoka borba za opstanak Republike Srpske (RS). Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zloupotrebio redovnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na kojoj je potpuno neargumentovano optužio RS za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i rušenje Bosne i Hercegovine (BiH).
„Nijednom se nije pozvao na bilo koji član Dejtonskog sporazuma, nego je govorio apstraktno i spekulativno. SB UN nije usvojio nikakvu posebnu rezoluciju o BiH, niti obavezujuću odluku koja bi išla Incku u korist i na osnovu koje bi mogao da poništi referendum. On je lažno predstavio situaciju oko referenduma na osnovu kojeg bi se, za neupućene, moglo shvatiti da ima veze i sa secesijom RS. To je apsolutno netačno jer je reč o referendumu o pravosuđu BiH“, izjavio je Dodik, posebno ponosan što je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ocenio da referendum u RS nije protiv „Dejtona“, kao i da Incko za svoj izveštaj nije dobio podršku kakvu je očekivao od SB UN. Dodao je i da Incko za podršku koju je dobio od zemalja koje ga inače podržavaju, kao što su SAD i Velika Britanija, nije morao da putuje u Njujork.

DODIKOVO PISMO
U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, Milorad Dodik navodi da su Inckovi stavovi o referendumu u RS dostavljeni Savetu bezbednosti „grubi pokušaj manipulacije“.
„Referendumskim pitanjem se ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definisan Dejtonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, pa čak ni Bonskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen nijednim od pomenutih dokumenata“, navodi se u pismu predsednika RS.
Dodik naglašava da se putem referenduma traži stav građana RS o nametnutim zakonima o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, dodajući da ono što te zakone čini posebno spornim, osim činjenice da ne postoji ovlašćenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini nametnuti zakoni u čijim preambulama se visoki predstavnik ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH.
„Visoki predstavnik tvrdi da je referendumskim pitanjem osporena zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH, čime se posledično krši Dejtonski sporazum. Međutim, u konkretnom slučaju ne preispituje se odluka Parlamentarne skupštine BiH o pitanju iz nadležnosti zajedničkih institucija BiH, već, naprotiv, donošenje zakona u oblasti pravosuđa koje prema Ustavu BiH nije nadležnost zajedničkih institucija BiH, nego nadležnost entiteta“, navodi Dodik u pismu.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko će početkom sledeće sedmice Savetu bezbednosti UN podneti izveštaj o stanju u BiH, kao i o nameri vlasti RS da sprovede referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Incko je pozvao vlasti u RS da do sledećeg četvrtka sami povuku odluku o referendumu, upozoravajući da će u suprotnom poništiti tu odluku.

RUSKA PODRŠKA
Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je iznenađen što uz redovni izveštaj, koji će Valentin Incko podneti Savetu bezbednosti UN, postoji i poseban, odnosi se na RS i referendum, i dodao da Rusija kao stalni član SB neće podržati takav izveštaj.
„Mislim da je ovo pokušaj da se stvori slika i jedno mišljenje u SB da je u RS najveći problem, s ciljem destabilizacije BiH. Moja ocena je da se pokušava usmeriti pažnja samo na RS, kao da nema drugih problema, a mi znamo da ima ozbiljnijih problema u Federaciji BiH“, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da se mišljenje Rusije u vezi sa referendumom u RS razlikuje od drugih u Savetu za primenu mira u BiH.
Poništavao je Incko mnoge odluke i doveo do formiranja nelegalne vlasti u BIH, izjavio je Dodik i naglasio da nema nameru da poništi odluku o referendumu.
„I Turska, kao članica Veća za sprovođenja mira, stoji iza njega. Ona daje podršku svemu što je protiv RS i Srba. Incko je manipulator i poslušnik. Pretnje sankcijama bilo kome gotovo da nemaju značaja. Godinama se stalno nešto priča da će meni nešto zabraniti, da će mi zatvoriti račune za koje se kasnije ispostavilo i da ih nemam uopšte. Mi smo odlučni u sprovođenju rezultata referenduma. Smatram da sam u potpunosti u pravu, to pokazuje i to što nam daju dodatne rokove. Da nismo u pravu oni bi odmah poništili odluku. Možemo i mi da bojkotujemo evropske političare. Sigurno im ne bi bilo prijatno. Jesmo maleni, ali ne bi bilo svejedno kada dođu ambasadori u Banjaluku, a mi nećemo da ih primimo“, zaključio je predsednik RS.

Један коментар

  1. Neće na proslavu ako nema trobojke i himne!

    Borci i porodice poginulih i nestalih u otadžbinskom ratu devedesetih bojkotovaće sutrašnju proslavu i obeležavanje 19 godina od formiranja Vojske RS i šestogodišnjicu Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju VRS, jer na proslavi neće biti simbola Srpske!
    s
    Borci bojkotuju Dan Vojske RS
    Nigde srpskih simbola… Sa prošlogodišnje proslave

    Svečanost u banjalučkoj kasarni „Kozara” povodom Dana Vojske RS treću godinu zaredom biće održana bez intoniranja himne RS i njene trobojke na jarbolu. Predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz objašnjava da Treći pešadijski puk OS BiH baštini tradiciju Vojske RS i kaže da je normalno i logično da se na svečanosti posvećenoj tom puku istaknu simboli RS.
    Nedopustivo

    Već treću godinu zaredom, ističe Ćurguz, tih simbola nema. Zato će BORS i ove godine bojkotovati svečanost i neće prisustvovati čak ni parastosu poginulim borcima Vojske RS.

    – Pre petnaestak dana sam poslao pismo na nekoliko adresa i upozorio ih da nećemo prisustvovati proslavi ako se ponovi ono što su uradili u prethodne dve godine. Nažalost, i ove godine su se oglušili o naše zahteve i zato nećemo prisustvovati nijednom delu protokola, ni svečanom prijemu, ni akademiji, ni polaganju venaca, pa čak ni parastosu. Mi ćemo položiti vence, zapaliti sveće i odati poštu poginulim borcima VRS mimo zvaničnog protokola – kaže Ćurguz.

    On ističe da proslava puka koji baštini tradiciju Vojske RS nema smisla ako na centralnoj bini nema simbola RS i vojske koja ju je stvorila.

    – Imam osećaj da simbola RS neće biti zbog straha pojedinaca za pozicije na kojima se nalaze, a ne zato što bi taj čin izazvao neke posledice. U svakom slučaju, mi ne dozvoljavamo da se omalovažava doprinos koji je Vojska RS dala stvaranju RS i to je suština cele priče – kaže Ćurguz.
    a
    Milojčić: OS BiH nisu prava adresa

    Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Miladin Milojčić kaže da pripreme ze obeležavanje šestogodišnjice Trećeg pešadijskog puka protiču u redu i u skladu sa propisima.

    – Oružane snage nisu adresa na kojoj treba da se rešavaju zahtevi vezani za simbole. To pitanje se rešava na političkom nivou izmenama određenih podzakonskih akata i uveren sam da je to moguće rešiti. Mnogo teže je bilo usvojiti određene zakone nego promeniti neki član u nekom pravilniku i siguran sam da se oko toga može postići dogovor – kaže Milojčić.

    Njegovo mišljenje deli i predsednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović koji kaže da je ogorčen na srpske oficire više nego na ministra Selmu Cikotića. On kaže da je pre tri godine upitao organizatore proslave Trećeg pešadijskog puka zašto na jarbolu nema zastave RS, ističući da je bio zaprepašćen odgovorom koji je dobio.
    Sporni pravilnik

    – Naši oficiri su se pravdali da nekakav pravilnik ne dozvoljava da se okači zastava RS, a ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je posle moje primedbe izjavio da nije problem da se na jarbol postavi zastava i intonira himna RS. Ispada da znamenja RS više smetaju srpskim oficirima nego njemu. To je za svaku osudu, jer su ljudi ginuli za RS i njene simbole, a neki se sada zbog straha za svoje činove i pozicije stide tih simbola – kaže Mitrović.

    On dodaje da će prisustvovati današnjem parastosu poginulim borcima VRS, ali da sutra neće doći na svečanost u kasarnu „Kozara” zato što tamo neće biti simbola za koje su ti borci dali živote.

    Izvor Pressa RS iz Ministarstva odbrane BiH objašnjava da problem predstavlja interni pravilnik ovog ministarstva koji ne dozvoljava isticanje entitetskih simbola na manifestacijama koje organizuju ministarstvo ili Oružane snage BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *