Kineske vetrenjače

Piše Mara Knežević Kern

Na razočarenje arogantnog Zapada, superiorna svest o potrebama planete probudila se u Kini koja – kao najveći zagađivač atmosfere – više ne želi da bude saučesnik u uništavanju živog sveta. Pokušajem da zaustavi „progres“ zarad nekih viših interesa, kineska civilizacija je pokazala vitalnost i spremnost da se nosi sa izazovima trećeg milenijuma

Vlasnici  nuklearnih centrala u Japanu koji su usled gramzivosti izazvali najveću katastrofu koju čovečanstvo pamti i vlasnici kompanije „Monsanto“ koja je svetu podarila seme uništenja, samo su dve strane iste medalje. Oni imaju iste poslovne principe, iste metode kojima izbegavaju svaku materijalnu i moralnu odgovornost i jednako su nedostupne oficijelnim deliocima pravde.
Na razočarenje arogantnog Zapada, superiorna svest o potrebama planete probudila se u Kini koja – kao najveći zagađivač atmosfere – više ne želi da bude saučesnik u uništavanju živog sveta. Pokušajem da zaustavi „progres“ zarad nekih viših interesa, kineska civilizacija je pokazala vitalnost i spremnost da se nosi sa izazovima trećeg milenijuma.

NOVI ZELENI GOSPODAR
Ali, u svetu koji poznajemo samo empatijom se ne može mnogo postići. Zbog toga čudi što veliki globalni igrač SAD još nije shvatio da se nalazi na repu događaja koji će Kinu učiniti ne samo moćnim konkurentom, već će biti izbačeni iz igre moći do čega im je najviše stalo.
Pre više od 50 godina UN su bile šokirane lansiranjem sovjetskog „Sputnjika“. Ne manji šok danas doživljava SAD pred novim izazovom: kineska Komunistička partija je u maju 2011. godine objavila šokantnu vest da se okreće proizvodnji „zelene“ energije, u čemu je već daleko ispred Amerike. Razlika između 1957. i 2011. godine je u tome što su se  američke politike u međuvremenu dokopali paraziti i korumpirani industrijalci. Ovaj zeleni raskorak još nije ni objavljen u američkoj korporativnoj štampi.
Tragedija u Fukušimi je naterala kinesku Komunističku partiju da preispita planove za razvoj sopstvene nuklearne industrije. Planira se da proizvodnja solarne energije do 2020. godine dostigne 50 gigavata. Radi poređenja: šest reaktora u Fukušimi – među najvećim na svetu – proizvode 4,7 gigavata.
Kina je priznala da je u trci sa progresom postala najveći zagađivač vode i vazduha, zbog čega namerava da uloži stotine biliona dolara kako bi izvršila transfer ka obnovljivim izvorima energije, budući da već proizvodi više od polovine svetske energije „na vetar“ (44,7 gigavata). U tu svrhu planira se izgradnja „farme vetrenjača“ duž obale, u jednoj od provincija koje imaju najviše vetra. Tajvan se priključio razvoju ove industrijske grane, uloživši 93 miliona dolara. Na ovaj način Kina će za 40 odsto smanjiti emisiju ugljendioksida.
U ovaj posao su se uključile Rusija i Indija, a američka administracija se po svemu sudeći našla zatečena.
Loša vest za Amerikance je da će Kina, usled rapidnog rasta u tom sektoru, dominirati u ponudi zelene energije. Za razliku od SAD, kineska vlada je svesna opasnosti od zagađivanja atmosfere, a samo je pitanje vremena kad će ostatak ugroženog sveta podneti tužbe WTO protiv SAD i njihovih korporacija koje zagađuju vazduh i uništavaju useve. Iako je najveći svetski zagađivač, Kina se trgla i potražila izlaz za razliku od SAD koje o tome i ne razmišljaju.
Ajzenhauerova administracija je oštro reagovala kad je saznala da će u osvajanju kosmosa biti na drugom mestu, oni su takođe shvatili nedostatak akademskog i diplomatskog kadra koji poznaje kulturu i jezike naroda nad kojima se nadmeće kapitalizam i komunizam. Kongres je tada objavio National Defense Education Act (NDEA), obezbedivši univerzitetima fondove za obrazovanje koje bi se sastojalo u poznavanju kulture i jezika Kine, Indije, Istočne Evrope… razvilo se preko 120 centara koji su proučavali sve – od Avganistana do Brazila.
Za razliku od tog vremena, američka vlada je puna političara koji preziru nauku i visoko obrazovanje, mrze nauku koja se bavi zaštitom prirode, negiraju globalne klimatske promene i stoje u zadnjem džepu „Big Oila“. Oni su svoje interese našli u odeljenju za rat, a pali su ispod Litvanije u matematici i prirodnim naukama. Sredstva za učenje mandarinskog jezika drastično su smanjena, i to predstavlja nemogućnost proučavanja naučnih dostignuća i knjiga na kineskom. Amerika bi morala da shvati da će svet uskoro biti u rukama novog zelenog gospodara, što će biti spasonosna promena.

NOVA SVEST ZA SVET U KRIZI
Bolivija i Ekvador prednjače u implementaciji ovog dokumenta zato što imaju odgovornu vladu (za razliku od aktuelne kanadske), a i zbog toga što nedostatak vode dramatično preti njihovim usevima. Predsednik Bolivije Morales je rekao u UN: „Ne zanima me da li vam se dopadam ili ne, nisam ovde u tom kontekstu. Ovde sam zato što govorimo o životu i smrti mog naroda. I mi moramo hitno da nađemo rešenje.“ Nije čudo što je Bolivija bila prva koja je rekla ne takozvanom „konsenzusu“ u Kankunu, zamišljen na tržišnom modelu.
A prepustiti vodu trgovcima i tržišnoj konkurenciji, to je recept za propast.
Najveća opasnost za vodu je da ljudska bića, savremena ljudska bića, „civilizovana“ bića, vide vodu kao izvor zadovoljstva, profita i udobnosti, da s njom mogu da rade šta hoće i da bacaju u nju sve što požele. A 2030. je označena za godinu u kojoj će se potrebe za vodom povećati za 40 odsto. Nama se smeje desnica, a mi govorimo o preživljavanju.
Do koje mere idu sebični interesi korporacija govori protest Segon Roajal, ona je povodom velike suše u Francuskoj prozvala vladu koja neće da proglasi vanredno stanje. Vlada nije spremna da štiti poljoprivredne proizvođače kako ne bi dodatno ugrozila poljuljan kredibilitet nuklearnog  lobija i skrenula pažnju na činjenicu da nuklearke troše  enormne količine vode za hlađenje postrojenja.
Sve velike ideje i pokrete prate tumači pomena – pisci koji pokreću pitanja na koja se tek čeka odgovor. Džeremi Rifkin je jedan od svedoka promena, svojom knjigom „Nova svest za svet u krizi“ dokazuje da je ljudska sposobnost za empatiju primarna karakteristika ljudskih bića, da se ona vremenom razvija i da smo zahvaljujući njoj opstali. On veruje da u ovom prelomnom trenutku ljudske istorije možemo opstati samo razvijanjem svesti o potrebama drugih:
„Mi smo, verujem, na pragu istorijskog transfera ka vrhuncu svetske ekonomije – čiji prelazak ima autostabilizujući efekat -koji će doprineti temeljnom transformisanju ljudskog života na planeti. Namesto dominacije razuma dolazi doba empatije… Svet koji nastaje stvoriće novi kosmopolitizam, koji će prekriti celu planetu. Kosmopolite će biti avangarda nove svesti o biosferi koja se rađa.“

„MONSANTO“ – DRUGA STRANA MEDALJE
Što se „Monsanta“ tiče, nedavno otkriće naučnika dr Dona Hubera o pojavi opasnih patogenih organizama u tlu tretiranom „Monsantovim“ (MON) „Roundup Ready“ herbicidom, na poljima sa genetski modifikovanim kukuruzom i sojom, nije izazvalo nikakvu vidljivu reakciju, sem uobičajene, za medije sročene fraze: „naše ekspertize ne potkrepljuju vaše tvrdnje“.
Dr Don Huber je došao do nesumnjivih dokaza o postojanju misterioznog novog organizma koji izaziva bolest kod biljaka i životinja koje se njima hrane. Životinje gube sposobnost reprodukcije, a rezultati su – nažalost – evidentni tek posle desetak godina (koliko je on sa farmerima ispitivao ovu bolest).
Ovaj naučnik je napisao pismo upozorenja U. S. Sekretarijatu za poljoprivredu Tomu Vilzaku i pojavio se na video intervjuu kada je prikazao zastrašujuće posledice koje za sobom ostavlja „Monsantov“ herbicid, koji u sebi sadrži glifosat kao glavni dodatak.
Organizam je nađen u visokoj koncentraciji u „Roundapom“ tretiranoj sojinoj sačmi i kukuruzu. Laboratorijski testovi su dokazali prisustvo organizma kod svinja, stoke kod koje se prisustvo patogenog organizma manifestovalo spontanim abortusima i neplodnošću.
Neki naučnici tvrde da on izaziva gljivične bolesti korena biljke, kao i da ove biljke imaju deficit hranljivih materija, naročito mangana. Dok dr Huber izjavljuje: „Opasnost je evidentna i urgentno treba preduzeti mere predostrožnosti“, i traži moratorijum na korišćenje „Monsantovog“ herbicida, ova kompanija  odbija svaku pomisao na povlačenje robe s tržišta i proveru priloženih dokaza.
Iz kompanije se ne obaziru ni na alarm od strane argentinskih naučnika koji tvrde da „Roundap“ izaziva smrt žaba i pilića.

Један коментар

 1. Svesni smo da ,,predvodnici slobodnog sveta” porobljavaju svet. Svet kao život svih bića, sa jasnom idejom ekstra zarade i gomilanja materijalnih dobara u rukama ,,šačice” ne mogu reći ljudi, jer oni to nisu.
  Za dokaz ovog tvrđenja pročitajte ,,Atlantidu” Borislava Pekića i sve će Vam biti jasno.
  Usmerimo energiju na preuzimanje naših sudbina u svoje ruke, kao što je više puta bilo u našoj nacionalnoj istoriji.Borbom za nas u Srbiji pokrenućemo i ostale.
  Ta borba nije laka, zahteva žrtvovanje i posvećenost, ali pošto se obraćam potomcima dičnih predaka apelujem da se organizovano pojavimo na ulicama.
  Ne plašite se histeričnih botinih pretnji, ni šizofrenih homenovih zluradih pretnji, ni palica i suzavca gljivice pačića.
  Sitni su oni brabonjci na putu srpskog naroda u budućnost.
  Isprljajmo đonove cipela i krenimo ka našoj sudbini i našoj srećnoj otadžbini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *