Đilas traži smanjenje broja građana

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 28. april 2011 – Posle niza informacija o prebijenim građanima širom Srbije, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obznanio je da je nezadovoljan njihovim brojem jer neuporedivo prevazilazi broj policajaca. Naime, kako je za Skupštinu grada izračunao Statistički zavod Srbije, u Beogradu živi znatno manji broj policajaca nego običnih građana, što čini neprijatnu nesrazmeru i dovodi u opasnost i policiju i gradske vlasti i Srbiju kao državu uopšte, a naročito vladajuće strukture.

– Ako se ovako nastavi i ako policija bude prebijala samo desetak građana dnevno, moglo bi se dogoditi da se situacija izokrene i da građani počnu da se udružuju i policiji uzvraćaju udarce, a to bi posredno bili udarci za gradsku vlast jer bi narod s pravom mogao da kaže da je nespremna za zbivanja na ulicama Beograda. Zbog toga sam lično apelovao na Skupštinu grada da donese odluku o povećanju broja policajaca za dvadesetak puta, oni bi se regrutovali iz sloja nezaposlenog građanstva. Na ovaj način bio bi rešen i problem nezaposlenih, a smanjenje broja građana ne bi finansirali samo poreski obveznici, nego i dobrovoljni davaoci krvi čiji se broj drastično povećao u poslednje vreme. Zarad smanjenja broja građana biće za 40 posto povećane i akcize na gorivo, alkohol, duvan, lekove, hleb, mleko i brašno.
Društvo za odbranu prava građana, Centar za ljudska prava, kao i stranke na vlasti i SNS, pozdravili su oduševljeno ovu odluku i dodatno predložili da se na račun povećanja broja policajaca u gradu skreše budžet za kulturu, zdravstvo, nauku i prosvetu, grane koje u kriznim vremenima ionako ničemu ne služe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *