„Pečat“ u Teheranu

Piše Zorica Dobrijević Dabić

Povodom iranske Nove godine (Noruz) predsednik Mahmud Ahmedinedžad ugostio je brojne državne delegacije iz čitavog sveta, a među zvanicama se nalazila i saradnica „Pečata“

Zorica Dobrijević Dabić sa Mahmudom Ahmadinedžadom u Teheranu povodom iranske Nove godine

U senci svetskih katastrofa, čiji je uzročnik nezajažljiva potreba zapadnih centara moći da kontrolišu sve raspoložive resurse planete, od nafte, preko vode, do naših umova, u Teheranu su se okupili predstavnici zemalja koje trenutno pojedinačno nemaju političku moć da bi odlučivale o budućnosti planete, ali imaju iza sebe ogromnu kulturu, prirodne resurse i prepoznatljive neprijatelje, s kojima i Srbija ima gorko iskustvo u novijoj istoriji.
Domaćin ovog skupa bio je predsednik Irana dr Mahmud Ahmedinedžad, koji je povodom proslave iranske Nove godine – Noruz, ugostio državne delegacije iz Tadžikistana, Iraka, Avganistana, Turkmenistana, Jermenije, Zanzibara, Turske, Azerbejdžana, Pakistana, Libana, Omana, Indije, Kirgistana i Kazahstana.
Ono što je, bar na trenutak, omogućilo dijalog među zemljama koje su – većinom ekonomski i politički zavisne od stranog faktora, bila je želja da se bar na trenutak narodi okupe oko onog što im je zajedničko, a to je Dan prolećne ravnodnevnice, slavljen od svih kultura drevne Mesopotamije, a u sklopu religije drevne Persije – 1.400 godina pre pojave Islama.
Najstariji arheološki zapis koji se odnosi na ovaj praznik dolazi iz perioda od pre 2.500 godina, u vreme kad su stvorena prva velika carstva u regionu, među kojima i kompleks Persepolis u centralnom Iranu, uništio ga je Aleksandar Veliki (334 p.n.e). Već tada se u sistem verovanja uključuju pojmovi: vaskrsenje, dolazak Mesije, individualni i poslednji sud, kao i pojam o dobru i zlu. Sve što je proizvelo život, što ga štiti i obogaćuje smatra se dobrim i uključuje sve sile prirode korisne za ljude. U snage dobra spadaju i zemlja, nebo, voda, životinje i biljke, kao i pojmovi pravda, poštenje, mir, zdravlje, lepota, radost, sreća… Sve što preti životu smatra se silama zla.
U jeku ekoloških katastrofa i vojnih agresija na zemlje koje svojim prirodnim bogatstvom privlače savremene varvare, podsećanje na vrednosti koje ne spadaju u domen ekonomije i progresa, a čine nemogućim život na ovoj planeti, može pomoći da se bar na trenutak ujedinimo oko sila prirode koje nam naš nemar neće oprostiti.
Organizacija Ujedinjenih nacija je, na predlog Islamske Republike Iran, Turske, Afganistana, Azerbejdžana, Turkmenistana, Tadžikistana, Kazahstana i Kirgistana, 23. februar 2010. godine usvojila rezoluciju kojom je zvanično priznat „Međunarodni dan Noruz“. Noruz je 30. septembra 2009. godine UNESCO registrovao kao zaštićeno svetsko duhovno nasleđe.
Sledeća proslava Noruza biće organizovana u glavnom gradu Tadžikistana – Do Šanbeu, nadamo se u čast jednog proleća koje neće biti zasuto nuklearnim prahom, ni zagađeno bojevim glavama.

14 коментара

  1. Svaka cast za gospodina ambasadora! Prijateljski gest! ocekujemo tekst o toj velikoj zemlji i velikom narodu Iranskom!

  2. Svaka cast za tekst, koji je veoma sadrzajan, i koji predstavlja na pravi nacin prijatelje Srbije i Irana. Cestitam od srca gospodjo Dobrijevic Dabic.

  3. Iran je veliki prijatelj srpskog naroda. Verujem da ce Iran odoleti svim neprijateljskim pritiscima, i da ce nastaviti da razvija svoju miroljubivu politiku mira i solidarnosti medju narodima sveta. Pozdravljam G-dju Dobrijevic Dabic, i cestitam joj susret sa velikim drzavnikom.

  4. Iran je Intelektualno Kulturna Imperija. Persija – Iran je civilizacija koja traje 2.500 godina.
    Gospođo Dobrijević Dabić, susret sa liderom Istoka dr Mahmudom Ahmedinežadom je privilegija. ČESTITAM OD SRCA !!!

  5. Draga Zorice,

    dragoceno je kad sa Vasih mnogobrojnih putovanja podelite i sa nama svoje utiske. Cestitam Vam na ovako lepom i sadrzajnom putopisu!

  6. Sve je iskazano u predhodnim komentarima koji su isto tako sjajni kao i Vas tekst draga Zorice. Hvala Vama i ”Pecatu” sto postoji!

  7. Očekujem da će nedeljni magazin Pečat nastaviti sa reportažom o prijateljskom iranskom narodu.
    Intelekt, kultura i poštovanje drugih naroda je odlika svih Iranaca.
    Veliki pozdrav za iranski narod na čelu sa dr Mahmudom Ahmedinežadom.

  8. Svaka cast Zorici Dobrijevic Dabic. Velika je cast imati privilegiju da se sretnete sa velikim liderom i vodjom iranskog naroda. Cestitam od srca, To je lider koji je vec sada istorijska licnost, trasirajuci jedan drugi put planete ZEMLJE.
    Pozdrav iz Kopenhagena.

  9. Opasan je ovaj Ahmadinedzad, a i Zorica je lepa sa siskama.

    Dve velike energije!!!!
    ZIVEO IRAN!!!!

  10. Браво за “Печат” и Вучелу!
    У овом лудилу званом “глобализам, људска права, демо(но)кратија, милосрдни и остали анђели…, од суштинске је важности упознати
    јавност у Србији о неким другим “источним ветровима”, који своје исходиште имају у древним епохама и цивилизацијама.А Иран је то пре свих осталих, и онда, и сада и за сва времена.
    Предлажем уредништву да у наредним бројевима јединог слободног часописа “Печат”, прошири тему о Ирану, јер сам сигуран да читаоце занима политичка и привредна ситуација у тој предивној ѕемљи.Посебно је интересантно млађе читаоце упоѕнати са стањем у школству, и могућностима ѕа бављење научним радом, положајем жене у друштву, који је сталан предмет манипулације на Западу, верском толеранцијом, мултиетничком културом јединственом у свету…
    Глобални (амерички) империјализам и глобализам, се може и мора поразити јединством свих прогресивних појединаца и земаља света.Да бисмо то остварили морамо се боље упознати, међусобно толерисати и уважавати, и наравно – УЈЕДИНИТИ У ИДЕЈИ БОЉЕГ И ПРАВЕДНИЈЕГ СВЕТА ПО МЕРИ ЧОВЕКА, У ПОТПУНОЈ ХАРМОНИЈИ СА ПРИРОДОМ, ЧУВАЈУЋИ НАШУ ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ, И ШТЕДЕЋИ ЊЕНЕ РЕСУРСЕ ЗА НОВА ПОКОЉЕЊА.
    Велики поздрав редакцији “Печата” – Истрајте заједно са нама!!!!

  11. Bravo,Zoko

    bas ste me prijatno iznenadili,zapravo,uvek me prijatno iznenadite necim plemenitim i originalnim.Pozdrav,Bane

  12. Koliki je Iran prijatelj srpskom narodu, barem što se tiče Republike Srpske najbolje pokazuje njihova državna televizija “Sahar” za BiH, koja je ustvari institut za proizvodnju srbofobije. Pa stavovi te televizije se u potpunosti podudaraju sa OHR-om i muslimanskim Sarajevom. Ta televizija sa svojim dopisnicima konstantno demonizuje Republiku Srpsku i ništa u njoj nije prijateljski prema srpskom narodu.

  13. Cestitam direktoru Vucelicu, nedeljnog magazina ”Pecat”na sirenju istine o Iranskom narodu.
    Iran. civilizacija koja traje preko 2500 hiljade godina,danas gradi
    novi i bolji svet,zalagajuci se za mir, postovanje medju narodima i zivot dostojan zivljenja.
    Gospodjo Dobrijevic Dabic Vas susret sa Predsednikom Irana,dr Mahmudom Ahmedinedzadom je prijateljski gest srpskog i iranskog naroda.
    Velikom Iranskom narodu saljem srdacne pozdrave iz Srbije !!!

  14. Politicki svesni

    Iako Islamska Republika, Iran nije zabranio proslavu Norwuz-a, bez obzira na njegovo poreklo iz pre-islamskog razdoblja. Inteligentna politicka rukovodstva ne smatraju da je tocak istorije poceo da se okrece njihovim dolaskom na vlast i ne stavljaju sebe u njegov centar. Zbivanja iz proslosti i njihovi derivati delovi su naseg kolektivnog zivota i potrebno je samo odrediti se prema njima na odgovarajuc nacin. Zasto bi bilo ko pokusavao da zatre ono sto je bilo pre? Nasilno uklanjanje tragova proslosti vrsi se samo pod talibanskim, saudijskim i jos nekim rezimom koji me, po (i)racionalnosti svog delovanja, podseca na njih.
    S obzirom na to da Norwuz predstavlja dolazak proleca i pocetak razdoblja tokom kojeg sile svetlosti i dobra nadjacavaju one druge, zelja mi je da kako u medjuljudskim, tako i u medjunarodnim odnosima zavlada prolece, kao i da nasa dva naroda prodube i pojacaju svoju povezanost.
    Gradjanima Irana zelim da prepoznaju svoju slobodu, Islamskoj Republici zelim da im tu slobodu sacuva, kao i svoju politicku i kulturnu nezavisnost.

    http://img685.imageshack.us/img685/9281/eavolisbadzamajlijeital.png

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *