Partizan na krovu Evrope

Piše Marko Marković

Navršava se 19 godina od kada su košarkaši Partizana 16. aprila 1992. godine, u finalu KEŠ u Istambulu, savladali Huventud

Dugo se čekalo na uspehe naših klubova u međunarodnim takmičenjima. Reprezentacija je prva zabeležila izvanredne rezultate na internacionalnoj sceni.
Kao startni, visok domet izbranog tima Jugoslavije, svakako je učešće na finalnom turniru Olimpijskih igara, u Rimu, 1960. godine. Već naredne godine na EŠ, u Beogradu, zauzeli smo drugo mesto i praktično za dugi period obezbeđena je ta pozicija na kontinentalnoj listi.
Sovjetski Savez je dominirao i skoro da se unapred znalo – na narednom Prvenstvu Evrope, finale je kao i pre JUGOSLAVIJA-SSSR, a ishod je poznat! Zlatno odličje pripada ZBORNAJOJ, izabranicima „polkovnika“ GOMELjSKOG, jednog od najtrofejnijih trenera u istoriji košarke.
Tek 1968, na OI u Meksiku, najzad, prekida se neugodna tradicija. U polufinalnom susretu protiv SSSR, u poslednjim trenucima VLADIMIR CVETKOVIĆ izvodi slobodna bacanja. Ako bude uspešan – srebro je naše! Cveletova ruka nije zadrhtala, savladan je najteži rival. Prvi put!
Posle Meksika – Sovjeti su ponovo bili bez premca. Sve do pojave KIĆANOVIĆA I DALIPAGIĆA, a zajedno sa njima Ćosića, Slavnića, Jerkova, Delibašića, i ostalih iz te sjajne generacije. U mečevima sa Sovjetskim Savezom KICA I PRAJA dali bi po tridesetak poena, taman dovoljno za našu nedostižnu prednost. Tako smo osvojili titule šampiona Evrope i sveta, bili na pobedničkom postolju na OI u Moskvi.
Postali smo košarkaška velesila.
Za takav domet, zaslužni su, jaka i homogena organizacija i vrsni stručnjaci: NIKOLIĆ, ŽERAVICA, NOVOSEL, IVKOVIĆ I PEŠIĆ. Oni su bili na kormilu reprezentacije kada smo stizali do najvećih visina.
Sarajevska Bosna je prva, iz Jugoslavije, trijumfovala u KEŠ i okitila našu klupsku košarku bleštavim trofejem. Kasnije je to pošlo za rukom tri puta splitskoj Jugoplastici, pod rukovodstvom Božidara Maljkovića.

Tom društvu „veličanstvenih“ pridružila se i zagrebačka Cibona. Inače, Bosna, Partizan, Cibona i Crvena zvezda osvajali su pehare u Kupu Radivoja Koraća i Kupu Kupova.
Ovih dana, navršava se 19 godina od briljantnog dometa Partizana u KEŠ, kada je u Istambulu u finalu savladan HUVENTUD sa 71:70.
Na putu do odlučujuće utakmice u turskom velegradu, naš tim savladao je u četvrtfinalu i polufinalu tada Knor (Virtus Bolonja) i Filips iz Milana.  U čuvenoj majstorici za odlazak na Fajnal for, u Bolonji, Partizan je pobedio sa 69:65 Knor, sa Jurijem Zdovcem na čelu.
Odlučujući susret sa Špancima rešen je u poslednjim sekundama, pošto je Saša Đorđević doneo dragocene poene i šampionu Jugoslavije najzapaženiji domet od postanka kluba.
Sama finalna utakmica imala je i zanimljivu predistoriju.
Usred prvenstva kontinenta u Rimu 1991, Dragan Kićanović, tada predsednik Partizana, pozvao je svog igrača i doslovce rekao: „ Dođi da preuzmeš ekipu, čeka te trenersko mesto!“
Obradović, iako je imao obezbeđeno mesto u reprezentaciji, a njegova sigurna ruka i snajperska preciznost predstavljali su dragocenost za izabrani tim, odgovorio je: „Dolazim, prihvatam poziv, ovo je i kraj moje reprezentativne karijere“.
Te iste 1991. godine, Partizan je pod rukovodstvom mladog stručnjaka Obradovića osvojio titulu prvaka, a onda je došao na red i KEŠ.
Obradović je upravo u okršaju sa Huventudom došao do prvog zlatnog trofeja u najeminentnijem klupskom nadmetanju na kontinentu, da bi do sada zaređao sedam trijumfa u tom značajnom takmičenju!
Ovaj uspeh još više dobija na težini ako se zna i sledeće. Zbog početka rata u Hrvatskoj i najave uvođenja sankcija prema našoj zemlji, Partizan je samo jednu utakmicu odigrao u Beogradu.
U svim ostalim morao je da nastupa kao „domaćin“ u španskom gradu Fuenlabrada, gde je, za divno čudo, maksimalno prihvaćen od domaće publike koja je punila halu do poslednjeg mesta. Na obeležavanju deset godina od tog trijumfa, u revijalnoj utakmici u beogradskom Pioniru gradonačelnik Fuenlabrade iz 1991/1992 godine bio je počasni gost našeg kluba, u znak zahvalnosti.
Tim Partizana je bio najmlađi sa prosekom od 21,7 godina.
Pre 19 godina, dres Partizana, osvajača titule prvaka Evrope, nosili su: Đorđević, Danilović, Stevanović, Koprivica, Nakić, Rebrača, Šilobad, Lončar, Dragutinović…
Prolaze godine, decenije, ali njihova imena ostaju za nezaborav…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *