Bahatost i osionost Tadićevog režima

Piše Uglješa Mrdić

Aktuelna vladajuća koalicija predvođena predsednikom Srbije i DS-a vodi Srbiju u haos i propast, pa bi bilo odlično da budu što pre održani vanredni parlamentarni izbori. Da li im je Tomislav Nikolić kriv što je za vreme mandata vladajuće koalicije 400.000 ljudi ostalo bez posla, što su plate u proseku niže za 100 evra, što Srbija beleži rekordnu inflaciju u Evropi, što rastu cene i što su penzije sve manje…

Da se aktuelni režim u Beogradu ponaša prema svom narodu i opoziciji autokratski i diktatorski „Pečat“ ukazuje već tri godine, ali najnovija dešavanja oko velikog opozicionog mitinga, štrajka žeđu i glađu predsednika SNS-a Tomislava Nikolića i masovnih protesta naroda širom Srbije, ukazuju da se vladajuća koalicija koju čine DS-G17 Plus-SPS i njeni podanici ponaša bahato, osiono, bezobzirno, revolveraški, osvetnički i brutalno.

DOSTOJANSTVENI MITING
Svedoci smo da je u Beogradu 16. aprila na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije održan veliki opozicioni miting. Na njemu je bilo preko 120.000 građana koji su došli iz svih delova Srbije da bi aktuelnom režimu predsednika Srbije i DS Borisu Tadiću ukazali da je vreme za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi se na njima oborila vlast i pobedila volja naroda. Miting, koji je organizovala Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije, prošao je bez ijednog pacijenta. Na mitingu su govorili funckioneri Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Velimir Ilić, Aleksandar Vulin, Jorgovanka Tabaković, Nebojša Stefanović, Milanka Karić… Miting nije bio rušilački i nasilnički, kako je to bilo u vreme opozicionog delovanja DS-a i njihovih saradnika u DOS-u. Tada su paljeni i rušeni objekti, upadalo se u policijske stanice, otimalo oružje koje je kasnije poslužilo za kriminalne revolveraške obračune na beogradskom asfaltu, prebijani su direktori i urednici medija, pljačkane radnje, skupocene umetničke vrednosti iz zapaljene Savezne skupštine, upadano sa mašinkama u „Narodnu banku Jugoslavije“…
Na dan mitinga oko 7.30 č Tomislav Nikolić je počeo štrajk žeđu i glađu, koji je trajao i u trenutku zaključenja ovog broja „Pečata“.
Takođe smo svedoci i masovnih protesta širom Srbije u danima posle velikog mitinga. Građani su protestvovali protiv Tadićevog režima i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kruševcu, Užicu, Šapcu i u desetine drugih gradova. Ni na jednom skupu nije bilo ispod nekoliko hiljada građana koji podržavaju opozicionu borbu koalicije okupljene oko SNS-a protiv Demokratske stranke i njenih satelita u vlasti.
Poslednji veliki skup uoči zaključenja ovog broja bio je ispred Radio-televizije „Vojvodine“ u Novom Sadu, gde je bilo više hiljada okupljenih građana. Ali sve je to ostalo medijski gotovo nepropraćeno zbog medijskog mraka koji vlada Srbijom po diktatu pomenutog režima. Svih ovih dana jedini elektronski medij koji je sve vreme, danonoćno, uživo izveštavao šta se dešava na ulicama širom Srbije bio je „Radio Fokus“, njemu su se pridružili pojedini dnevni listovi, među kojima se najviše istakla „Pravda“. Uz pomenute medije istinito o svim dešavanjima u Srbiji pre, za vreme, i posle mitinga, kao što Vi naši dragi čitaoci možete da posvedočite, verodostojno i pravovremeno piše i „Pečat“. Nije uostalom naš slogan – „Pečat“ list slobodne Srbije – Ko čita „Pečat“ zna.

SRAMNI NAPISI ANALITIČARA
Ali da se osvrnemo više na sva ova sramna saopštenja vladinih funkcionera, analitičara i saradnika, koji su građane, većinom za političke promene u Srbiji, lagali, obmanjivali i na kraju prevarili, baš kao što je i prevarena izborna volja birača iz 2008. godine, kada svi oni koji su davali glas DS-u ili SPS-u nisu ni pomišljali da će te dve stranke formirati vladajuću koaliciju sa dežurnom strankom gladnom vlasti G17 Plus i tako prevariti Srbiju. No, sada su se gotovo stopile sve te stranke, pa ih stavljamo u jedan blok – „Za njihovu Srbiju“.
U trenutku zaključenja ovog broja, lider SNS-a Tomislav Nikolić izjavio nam je da nastavlja štrajk žeđu i glađu i najavio da će se u četvrtak pričestiti. Njegovo zdravstveno stanje je alarmantno loše.
„Spreman sam da nastavim sa štrajkom koliko god je potrebno da Srbija postane normalna zemlja. Sve što čovek može da uradi za Srbiju vredi. Nisu u pitanju termini za održavanje izbora, u pitanju je održavanje izbora, u pitanju je promena vlasti, u pitanju je da ova politička elita malo osiromaši, a narod se malo obogati. Ništa drugo“, rekao je Nikolić novinarima u bolničkoj sobi novobeogradskog Kliničko-bolničkog centra, gde je prebačen u nedelju iz Skupštine Srbije.
Nikolić je preneo da su mu lekari rekli da će u popodnevnim (utorak) satima pristupiti ozbiljnijoj terapiji, jer mu se stanje bubrega i EKG pogoršao. U utorak predveče Nikolić je počeo da prima infuziju. Kako su rekli lekari koji prate njegovo zdravstveno stanje, Nikoliću su kroz infuziju dati elektroliti jer su pojedini organi zbog dehidracije počeli da otkazuju.
Tomislav Nikolić se zahvalio svima koji prate njegovu borbu i odricanje od hrane i vode, i rekao je da očekuje da će se ovaj problem „rešiti tako da niko više ne bude gladan i žedan u Srbiji“.
Jedan od najvećih skupova ovih dana posle pomenutog mitinga bio je u ponedeljak uveče u Beogradu, kada je oko deset hiljada pristalica opozicione koalicije koju predvodi SNS protestvovalo ispred Predsedništva Srbije, u znak podrške Tomislavu Nikoliću, zahtevajući vanredne izbore. Organizatori su naveli da je performans nazvan „Probudimo predsednika“.

MEDIJSKI MRAK
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić osudio je „bezumnu kampanju“ koju protiv Nikolića vode predstavnici vlasti i njima naklonjeni mediji i analitičari, od kojih su neki na platnom spisku Ministarstva spoljnih poslova.
„Samo izbore tražimo, mi ne tražimo ništa više. Mi ne tražimo bilo šta teško, mi ne tražimo njihovu vlast, mi ne tražimo njihove fotelje, samo izbore“, izjavio je Vučić.
Međutim, većina medija u Srbiji, pod direktnom ili indirektnom kontrolom vladajućeg režima, ili nije izveštavala o masovnim protestima protiv vlasti ili je prikrivala i krojila informacije kako njima odgovara, to jest političkim kabinetima na Andrićevom vencu i u Nemanjinoj ulici, odakle naređuju Boris Tadić, Mirko Cvetković, Božidar Đelić, Ivica Dačić i njihovi poslušnici…
Patrijarh srpski Irinej uputio je Tomislavu Nikoliću poruku kojom ga je pozvao da odustane od štrajka glađu i žeđu.
Demokratska stranka Srbije pozvala je vlast da prestane da omalovažava štrajk lidera naprednjaka i da raspiše vanredne parlamentarne izbore zbog teške ekonomske, socijalne, političke i društvene krize, a ne da čeka da Nikolić stupi u štrajk.
Aleksandar Vučić je rekao da će u istoriju beščašća ući kampanja koja se sprovodi po medijima protiv Nikolića i ocenio da lične i političke uvrede protiv lidera naprednjaka vređaju zdrav razum. Navešćemo jedan broj takvih izjava.
Potpredsednik SPO Aleksandar Jugović: „Očigledno je da ova Tomina politika ne pije vodu i da će se završiti kao u latinoameričkim serijama, kada glavni junak u 862. epizodi shvati da je sam sebi otac“.
Potpredsednik SRS Dragan Todorović: „Ovo je još jedna u nizu prevara građana Srbije kojom se služe Nikolić i SNS. Zbog čega Tomislav Nikolić dozvoljava sebi da se na ovakav način blati, to ostavljam njemu“.
Najsramotnija izjava je Milana Kovačevića, savetnika za strana ulaganja:
„Štrajk glađu i žeđu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića negativno će se odraziti na dolazak stranih investitora. Jedan od faktora investicione klime je politički rizik i nestabilnost koja se razvija oko slučaja Tomislava Nikolića. On umanjuje percepciju o opravdanosti ulaganja u Srbiju. Sve ovo ide ka odbijanju stranih ulagača jer oni rade na duge staze, što znači da očekuju stabilnost zemlje i normalno odvijanje političkih procesa“.
Štrajk glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića bio je tema polemika u Skupštini.
Poslanici SRS-a tvrdili su da je u pitanju farsa, dok je stanje Tomislava Nikolića bilo krajnje kritično. Sramotne su bile i izjave i nekih poslanika SRS-a da je Nikolićev štrajk „farsa“, da je Nikolić otišao u bolnicu da se „izležava i pravi komediju“ i da je „Nikolić cirkusant koji se izležava pred kamerama i glumi, svaki dan izgleda sve bucmastije zato što ga očigledno dobro hrane i poje, ni usta mu se nisu osušila“.
Za sociologa Ratka Božovića Nikolićev gest deluje malo patetično, malo isključivo, malo radikalski i, kako kaže, nimalo mu se ne dopada.
„Žao mi je da se bilo ko stavlja u takvu situaciju, jer se radi o tipično ekstremnom ponašanju. To je, nažalost, deo ove naše zamućene balkanske priče, deo nevolje koju nosimo i iz koje ne možemo nikako da izađemo na civilizovan način“, rekao je Božović i dodao da je miting bio nepotreban i da se pojavio kao jedna ucenjivačka forma, a deo te metode je upravo i gest koji je preduzeo Nikolić započevši štrajk žeđu i glađu.
Profesor FPN Zoran Stojiljković izjavio je da je štrajk žeđu i glađu Nikolića nepotrebna teatralizacija političkog života.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da štrajk Tomislava Nikolića polako, ali sigurno izlazi iz domena političke analize i prelazi u domen političke patologije.
„Zamislimo sada da, recimo, neko iz vladajuće koalicije ili neko od ministara takođe krene da štrajkuje glađu zahtevajući da Vlada ostane do kraja mandata“, dodao je Vukadinović.

UPAD U STILU KOBRE
Predsednik Srbije Boris Tadić, pošto je nenajavljen banuo u subotu u posetu Nikoliću, rekao je posle sastanka da će „odluku o raspisivanju izbora doneti odmah po sticanju statusa kandidata“.
„Raspisujući izbore ja ne nastupam kao privatni građanin, već kao predsednik Srbije koji mora da brine o javnom interesu“, naglasio je Tadić, koji se u više navrata uopšte nije poneo ni kao državnik, ni kao predsednik Republike, već kao despot koji ispunjava naloge domaćih i stranih moćnika.
Neka ove sramne izjave ostanu ubeležene. Da ih se narod seti…
Aleksandar Vučić je rekao uoči zaključenja ovog broja da je Nikolićevo stanje ozbiljno pogoršano.
“Pozivamo ih da se ne igraju sa narodom i građanima Srbije, zato što je pitanje koliko ćemo uspeti da držimo narodni gnev, kao što smo do sada uspevali, pod apsolutnom kontrolom. Mi se nećemo umiriti, ne zbog toga što su nam potrebne njihove fotelje, kad god da su izbori i u maju sledeće godine pobedićemo ih, već zato što su Srbiji potrebni izbori, Srbiju su potrebne promene. Zato što ljudi u Srbiji ne mogu da žive od lopovluka ovog režima. Zato što ljudi u Srbiji nemaju budućnost za svoju decu”, rekao je Vučić.
Aktuelna vladajuća koalicija vodi Srbiju u haos i propast, pa bi bilo odlično da budu što pre održani vanredni parlamentarni izbori, to jest da premijer Mirko Cvetković podnese ostavku, pa da se ide na izbore.
Dokle misli ova vlada da uništava državu i osiromašuje građane… Da li im je Toma Nikolić kriv što je za vreme mandata vladajuće koalicije 400.000 ljudi ostalo bez posla, što su plate u proseku niže za 100 evra, što Srbija beleži rekordnu inflaciju u Evropi, što rastu cene i što su penzije daleko niže nego u vreme kad je vladajuća koalicija preuzela vlast… Vreme je za promene.

6 коментара

  1. Тома се бори за све напаћене људе ове државе.Некоме то слабо
    допире до свести.Одговорни су забављени игром како да што брже
    конфискују нашу имовину – станове и све у њима за багателу од
    пореза на некретнине који је подигнут у “небеса”.Сав новац је
    папир без вредности који се “штанцује” на велико – иза њега
    нема златних полуга нити робе.Отимање станова је једна велика
    превара по угледу на запад (прочитајте “Курилске рукописе” део
    о некретнинама,отимачини).А ове наше “курсаџије” су се запутиле
    том стазом.Уље се само долива на нарасли гнев народа.А да не
    причамо како нас “легално” трују са генетски модификованом храном и “правилима кодекс алиментаријус”.И то народ зна.Ништа
    им неће бити хришћански “опроштено” јер њима није до опроштаја.
    Њих само новац,моћ и богатство занима,а за људски живот-не занима нас.Ако им се умире-нека умиру,за нас боље.Тако се народ
    полако осипа,неко одлази преко глади,неко преко самоубиства а
    неки и као жртве убистава.Подоста тога није још рашчишћено.

  2. SEKTAŠI U PARLAMENTU?
    Pravu pometnju u srpskoj javnosti izazvala je poseta indijskog gurua šri Ravi Šankara Srbiji, u septembru 2007. godine, koga su dočekali tadašnji predsednik srpskog parlamenta, pojedini ministri i njihovi zamenici. Reagovala je „Federacija evropskih centara za informisanje i zaštitu od sektnog delovanja“, tvrdeći da je ovaj guru nastavljač lika i dela čuvenog Mahariši Jogija, idejnog učitelja Transcedentalne meditacije (TM). Naime, ovaj guru se predstavljao kao osnivač udruženja „Umetnost življenja“, a zemlje Evropske unije njegovo udruženje definišu kao sektu koja pada pod udar Zakona o mentalnoj kontroli, jer primenjuje sve metode TM koju je EU zabranila zakonom od 2004. pošto „ona stvara zavisnost poput najtežih opojnih droga, ali ne hemijskim već prirodnim putem“. Pokojni profesor dr Miloš Tasić, godinama je bio načelnik patologije Kliničkog centra Vojvodine i bavio se sektama više decenija, objasnio je još pre 20 godina to što je Evropa pre sedam godina pretočila u zakon – transcedentalnom meditacijom izaziva se lučenje endokrine žlezde, a posebno endorfina, enkefalina i morfina koji kod regruta-člana sekte izaziva takvu zavisnost da on bez meditacije više ne može da funkcioniše po potpuno istom principu kako to rade droge. Sve to Tasić je čak i potkrepio fotografijama ljudskog mozga pod dejstvom droga i pod dejstvom TM; na tim fotografijama golim okom može se zaključiti da su one maltene identične, a svaki laik ih može razlikovati od slika normalnog ljudskog mozga. Ipak, ne možemo se otrgnuti pitanju: Da li su svi ti pokreti novih vera nasuprot konfesionalnih priznatih crkava, nešto što pojedincima, delovima porodica ili čitavim porodicama uvek čine zlo? Ako kao primer uzmemo neke od razvijenih demokratija i njihovo ponašanje bude onaj etalon po čijem uzoru se deluje u ime države, brzo ćemo doći do zaključka da mnogo toga tamo nije dozvoljeno, ali je isto tako mnogo toga ustaljeno kao normalno. Neće nam biti potrebno mnogo vremena da shvatimo da su se sva ta društva ozbiljno bavila svojom društvenom stvarnošću i da su sistematskim sređivanjem ovog područja doveli situaciju do mogućeg funkcionalnog odnosa, gde se stvari postavljaju na osnovu zakona i mnogih regulacionih dokumenata i vide iz prve ruke, i to jasno i transparentno. Pogledajmo, u grubim crtama, kakve sve sekte prodiru na prostor Srbije…

  3. *..Plan je da umrem u petak a u nedelju da vaskrsnem.
    23 hours ago via web
    Retweeted by Svetislavque and others..*..(twitter.com)

  4. Тома Николић нема појма са политиком! Код мене у Зрењанину су одржали митинг пре 10так дана на коме је изјавио да не постоји нигде светска економска криза изузев код нас, а истог тог дана је због светске економске кризе и малих плата у центру Лондона митинговало 400.000 људи. Боље му је да иде у пензију и да се мане политике. Србија правим Србима!

  5. И није тачно да је Борис Тадић крив за стање у Србији, него је крив Тома и такве квази патриоте као што је он! Још се сећамо како су он и Аца погушили слободу медија у Србији када су били у Влади са Милошевићем! Једини излаз за Србију је политика коју води Борис Тадић! Томо батали политику! Да је правде и лустрације тебе одавно не би било у политици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *