Tribina Pečata u Bačkoj Palanci

Promocija Pečata biće održana u četvrtak, 10. marta u 18.00 časova u Narodnoj biblioteci Veljko Petrović, u okviru tribine Razgovori.

Na tribini će govoriti Milorad Vučelić, Aleksandar Dunđerin, Nataša Jovanović i Mara Knežević Kern.

Istoga dana u 21.00 čas na televiziji BAP, u emisiji Bore Lazukića Susreti, gostovaće direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Pečat Milorad Vučelić.

Један коментар

  1. HRVATI SU PRVI POČELI ETNIČKO ČIŠĆENJE

    (0) Send to friend Print Ponedeljak, 14. Mart, 2011.| Autor: Milan Dobromirović
    Italijanski senator Ajmone Finestra tvrdi da je prvo etničko čišćenje u Evropi počinjeno nad Srbima u Hrvatskoj 1941. godine

    BEOGRAD – Prvo etničko čišćenje u Evropi počinjeno je nad Srbima!
    Ovo je izjavio italijanski senator Ajmone Finestra, koji je u parlamentu te zemlje istakao da je to učinjeno u Hrvatskoj 1941. godine!

    Kako prenosi italijanski list Tempo, Italijani su naredili zatvaranje logora čim su preuzeli vlast, preneraženi zločinom koji, prema Finestrinim rečima, ljudska svest nije mogla da zamisli.

    – Italijani su spontano stali na srpsku stranu, a u mestu Gračac, odmah nakon dolaska na vlast, zauzeli su ustašku kasarnu i oslobodili zatočene srpske žene i devojke – istakao je senator Finestra, neposredni učesnik tih zbivanja i bivši dobrovoljac, povodom ponovnog objavljivanja knjige “Jugoslovenski tretman za Italijane posle 8. septembra 1943. godine”.

    Prema rečima Mile Mihajlović, novinarke italijanske državne televizije RAI i autorke teksta u Tempu, ovo je prvi put u istoriji da je neko drugi, a ne Srbi, zvanično i javno to izjavio, podnoseći materijalne dokaze.

    – Ne samo da su italijanske vojne vlasti naredile zatvaranje ustaških logora, već su zaslužne i za dokumentovanje zločina. Bez toga, zavera ćutanjem koja je do sada pokrivala neviđeno etničko čišćenje i genocid nad Srbima u Hrvatskoj ostavila bi ga i dalje kao maltene srpsku izmišljotinu – ističe Mihajlovićeva.
    Direktor Veritasa Savo Štrbac za Kurir kaže da je zvanična politika NDH i Pavelića da se broj Srba u Hrvatskoj smanji na svega tri procenata.

    – To su nastavili i Tuđmanovi, a strahujemo da će se to i ostvariti u ovom najavljenom popisu. Plašimo da se da će taj procenat biti čak manji od tri. Ova izjava može da nam koristi, samo je pitanje da li ćemo se uhvatiti za nju. Ona će biti možda vrlo značajna i za međusobne tužbe za genocid između Hrvatske i Srbije, koje vrlo opterećuju odnose dve zemlje – ocenjuje Štrbac.

    Strašna svedočanstva

    Prema rečima Mile Mihajlović, na poslednjih deset stranica knjige objavljene su fotografije svedočanstva o zločinima nad Srbima.
    – Na njima se vide nedoklana srpska deca iščupana iz ustaških kandži, ranjeni muškarci i žene izvučene iz jama – kaže Mihajlovićeva.

    Anketa

    Jelena Trivan, DS
    – Istina o zločinima nikad nije zakasnela i ona je jedini lek da se istorija ne ponavlja. Svaki napor da se zauzme jasan stav o zločinima treba pozdraviti.

    Borislav Pelević, SNS
    – Konačno da je još neko, osim Šiptara, muslimana i Hrvata, žrtva na Balkanu. Istina se ne može zaustaviti i doći će do spoznaje stradanja srpskog naroda.

    Željko Ivanji, URS
    – Italijanski senator ponovio je ono što znamo i čega smo svesni. Nijedan drugi narod nije tako sistemski ubijan kao naš, a jedan od logora bio je i u Hrvatskoj.

    Dragan Todorović, SRS
    – NDH je počinila toliko monstruozne zločine da su i Nemci bili zgađeni. Nisam siguran u efekte ove izjave, ali istina o srpskom stradanju trebalo bi da konačno ispliva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *