Obraćanje predsednika DSS Vojislava Koštunice Glavnom odboru

Beograd, 19. marta 2011. godine

Poštovani prijatelji,

Već skoro tri godine traje svakodnevna režimska kampanja protiv Demokratske stranke Srbije. Da se režim obračunava sa Demokratskom strankom Srbije ne treba nikome dokazivati, to zna i vidi svaki građanin Srbije. Zna se veoma dobro i da je cilj ovih neprekidnih napada da se zapravo uništi Demokratska stranka Srbije. U poslednjih mesec dana ovaj napad režima na našu stranku dobio je u pojedinim medijima svoj najogoljeniji, najprimitivniji i najbeskrupulozniji izraz neprikrivene mržnje. Kao u mračnim vremenima u medijsku harangu protiv nas uključio se i specijalni tužilac. Preko medija ispisana je optužnica i presuda celoj jednoj političkoj stranci, njenoj politici, njenim članovima i njenim pristalicama. Ovakav poduhvat režimskog nasilja prema jednoj parlamentarnoj stranci danas ne postoji ni u jednoj evropskoj državi.
Postavimo sada pitanje zašto se protiv Demokratske stranke Srbije sprovodi ovo nasilje. Nema dana a da se u režimskim medijima ne pojavi pouzdano svedočenje eksperata i analitičara kako Demokratska stranka Srbije ima nezaustavljiv trend propadanja. Tako po njihovom stručnom mišljenju svakoga dana već pune tri godine nama pada rejting. Svako ko zna da broji makar do sto morao bi, ako veruje ovim režimskim ekspertima, da zaključi da danas niko, ni jedan građanin nije više za Demokratsku stranku Srbije. Pa zašto se onda kada je to već tako, u režimskim medijima gotovo do pobesnelosti vodi kampanja protiv nas. Neće ipak biti da oni koji organizuju i sprovode ovo nasilje bacaju pare i plaćaju kampanju protiv stranke koja više i ne postoji.
Pravi i jedini razlog zašto režim bez ikakvih obzira napada Demokratsku stranku Srbije jeste naša politika, zapravo nacionalno odgovorna politika uopšte. A šta je suština  te  politike koju delimo sa velikim delom srpske javnosti? Naša politika je da građanima Srbije govorimo istinu. Da im govorimo istinu o Kosovu, da im govorimo istinu o NATO paktu, da im govorimo istinu o Evropskoj uniji, da im govorimo istinu o neizvesnosti, bedi i siromaštvu u koju je režim gurnuo zemlju. Istina o kojoj svedoči politika Demokratske stranke Srbije boli, ali i peče obraz sadašnjem režimu. I zato bi oni da se i specijalni tužilac obračuna sa tom i takvom, našom politikom.
Nema ništa novo u tome što režim kidiše na Demokratsku stranku Srbije. Ali desilo se zato nešto novo i ohrabrujuće. Kada je režim prevršio svaku meru, ne samo u svojim napadima na nas, nego je pre svega prevršio svaku meru u ponižavanju Srbije, reagovala je javnost Srbije. Novo je, dakle, da je reagovao najvažniji deo srpske javnosti, a to je nacionalno odgovorna inteligencija. I zato je ovo važan i prelomni trenutak. Ovo je trenutak kada je sazrela odluka najodgovornijeg dela javnosti da više nijedna ružna reč ne sme da padne na Srbiju a da ne dobije zasluženi odgovor. Ne može više bilo kome god padne na pamet da vređa našu istoriju, našu kulturu, našu Crkvu, našu veru, našu tradiciju, naše pismo, naše vrednosti a da odmah ne dobije odgovor.
I uvek kada je u Srbiji bila ugrožena sloboda od strane arogantne vlasti, kada se nipodaštavalo sve ono vredno u srpskom društvu, u javnost su istupali naši najodgovorniji intelektualci. Ne može se više ćutati na uvrede stavom da nećemo da se spuštamo u blato i primitivizam onih koji ne haju za pristojnost. I zato su javna obraćanja jednog od najodgovornijih iz nacionalne inteligencije od najveće važnosti. A to je svakako akademik Dobrica Ćosić.
Pitanja koja je Dobrica Ćosić javno postavio  nisu značajna samo sama po sebi, već govore da je došlo vreme da i nacionalna inteligencija uzme svoju reč i kaže šta ima o Srbiji i o njenoj budućnosti. Krupna je reč Dobrice Ćosića koji javno pita državnog tužioca da li će pokrenuti postupak protiv advokata Srđe Popovića koji je svojevremeno u društvu stotinak zapadnih javnih ličnosti i iz bezbednog komfora Zapada  potpisao  poznati zahtev da se bombarduje Srbija. Jer Republika Srpska i Srbija jesu bombradovane i mnogi nevini ljudi su izgubili živote. Srpska javnost je ta koja treba da da svoju reč i svoj sud o moralnoj odgovornosti ovog  učesnika u ratnom pokliču. Ili, pak, zbog svega ovoga advokat  Popović sa svojim istodelatnicima treba ni manje ni više nego da bude unapređen u moralnog arbitra u današnjoj Srbiji?
Poštovani prijatelji, vreme je da naša intelektualna javnost uzme u svoje ruke važna pitanja sa kojima se suočava zemlja. Ma koliko režim zatvarao sve medije neće i ne može uspeti da uguši javnu reč. Nedeljnik Pečat je postao mesto okupljanja slobodne srpske misli. Sve više se javlja  slobodnih sajtova na kojima se vode rasprave o važnim pitanjima koja se odnose na budućnost zemlje. A ja sam uveren da odgovorna nacionalna inteligencija treba pre svega da pruži pravi odgovor na projekat koji je na delu da se promeni moralna, duhovna i istorijska vertikala srpskog naroda.
Jer pod propagandom o putu bez alternative, koji treba da nas odvede u Evropsku uniju, vrši se sistematsko poništavanje i preinačavanje svih pravih vrednosti na kojima počiva istorija Srbije i tradicija srpskog naroda. Po ovom modelu koji se nameće Srbiji, nastavak evroatlantskih integracija  treba da se plati ne samo odricanjem od Kosova kao dela teritorije, nego odricanjem od Kosova kao osnovne zemlje i rodnog mesta srpske duhovnosti, istorije i tradicije. Dok se drugi narodi bore za svoj nacionalni identitet i svoje interese u okviru Evropske unije, a videli smo kako to rade Česi, Irci, da ne pominjem najveće zemlje u Evropskoj uniji, dotle se u Srbiji mnogi utrkuju ko će pre i brže da obavesti Brisel kako postoji spremnost da se odreknemo od sebe samih i svih naših nacionalnih i državnih interesa, jer tobože Evropska unija nema alternativu.
Srbija je stigla dotle da joj svaka pa i najmanja država drži lekcije i menja odluke. Samo u poslednjih nekoliko meseci Srbija je svoje zvanične državne odluke menjala na zahtev zemalja iz okruženja. Kako se osećao srpski narod kada je Srbija tražila pa odustala od izručenja Purde? Kako se osećao srpski narod kada je Srbija tražila pa odustala od Ganića?  Šta uopšte znači da na protest Podgorice Vlada Srbije menja svoju nacionalnu strategiju? A da ne pominjem najdrastičniji primer kada se Srbija obrukala u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija promenivši svoju rezoluciju koju je podnela, tačnije zamenivši je rezolucijom Evropske unije, kojom se samo pitanje Kosova u sastavu Srbije skida sa dnevnog reda. Da li smo došli dotle da Srbija pre nego što donese neku svoju odluku najpre treba da pozove zemlje iz regiona da joj daju odobrenje?
Poštovani prijatelji, ako Srbija treba bespogovorno da sluša diktate iz inostranstva, i ako treba da se ponaša po nekom stranom skrojenom modelu jednoumlja, odričući se svoje kulture i svog nacionalnog identiteta, onda je to zapravo put nestanka Srbije. Došlo je zaista vreme da svako onaj ko zaista drži do Srbije, ko drži do naše tradicije, do slobode naše kulture, treba i mora da podigne svoj glas.
Srbija je stara evropska država i mi smo stari evropski narod, koji je samostalno i od davnina gradio demokratske institucije, narod koji je bio privržen pravnom poretku i sa osećanjem samopoštovanja sarađivao sa evropskim državama, imajući uvek i s ponosom svoje prirodno mesto u Evropi. Zato je jeftina  besmislica da Srbi dokazuju da su evropski narod i da smo evropska država. Naše pripadanje Evropi je dublje i suštinskije od priznanica briselske birokratije da smo na putu da ispunimo uslove kako bi tobože postali evropski narod. Srbiji je potrebno da povrati svoje samopoštovanje i samosvest da smo uvek bili i da jesmo narod koji je u pravom i suštinskom smislu ravnopravan sa svim ostalim evropskim narodima. Evropa i ideja evropske kulture i evropske civilizacije ne može se svesti na postojeću Evropsku uniju. A kada je reč o odnosima Srbije i Brisela kao administracije Evropske unije, onda treba glasno i nedvosmisleno reći da nije Srbija napravila problem u tim odnosima, već je problem u pokušajima Brisela da otme od Srbije deo njene teritorije.
Vreme koje je pred Srbijom biće puno iskušenja i to najbolje pokazuje nalet sve veće propagande koja pokušava da sruši sve što ima bilo kakve veze sa srpskim vrednostima. To zahteva neodložan i sveobuhvatan odgovor nacionalne intelektualne javnosti. Režim će u početku ignorisati i praviti se da ne vidi da pravo na reč ima i nacionalna inteligencija koja po svoje mišljenje ne ide u strane ambasade. Ne treba da obeshrabri ni to što  režim zatvara i što teži da potpuno zatvori medije. Ništa od toga, nikakve reforme pravosuđa i nikakvi specijalni tužioci, neće moći da zaustave vapijuću potrebu Srbije da povrati svoje samopoštovanje i da se ponovo u Beogradu slobodno gaji i razvija slobodna srpska misao. Režim na svojoj strani ima stranu podršku i propagandu da Evropska unija nema alternativu, a nacionalna inteligencija na svojoj strani ima srpski narod, srpsku tradiciju i srpsku kulturu.
Nema više druge nego da se na svakom mestu i u svakoj prilici odmah odgovori na sve uvrede, svaku primitivnu klevetu, svaki napad na Srbiju. Odomaćio se običaj da je onima koji napadaju Srbiju sve dozvoljeno, a da je onima koji je brane osim ćutanja sve zabranjeno. Dara je prevršila meru, vreme je za odgovor nacionalno samosvesne i slobodne Srbije.
Živela Srbija!

9 коментара

  1. DSS: Srbija treba da osudi bombardovanje Libije
    Beta | 20. 03. 2011. – 20:55h | Foto: Beta | Komentara: 31

    BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije (DSS) poručila je danas da Srbija treba da osudi međunarodnu vojnu intervenciju u Libiji, s obzirom na to da “najbolje zna da bombardovanje ne može da bude rešenje problema”.
    Petar Petković

    “Srbija najbolje zna da razaranja i stradanja ne donose mir i slobodu i zato treba da osudi bombardovanje Libije i da se snažno zalaže da se svi problemi rešavaju pregovorima i mirnim putem”, rekao je agenciji Beta portparol DSS-a Petar Petković.
    On je istakao da su “zapadne sile započele bombardovanje jedne države skoro na samu godišnjicu bombardovanja Srbije”.
    Međunarodna koalicija perdvođena Francuskom Britanijom i SAD počela je u subotu posle podne vojnu intervenciju u Libiji čiji je cilj.

  2. Zar DS misli da gradjani nevide da jedan psihopata vodi drzavu a da ostali bojeci se za svoje polozaje samo klimaju glavom.Srbija se nije umorila a niti se moze umiriti dok se jednom za svagda ovom oktopadu ne poseku kraci.U istoriji Srba i Srbije nikad nije bilo pogubnije vlasti sve su kontaminirali kud god su prosli trebace godine rad i samoodricanja za jednu moralnu i pravednu Srbiju.Sva srpska intelegencija treba da stane kao jedan da jednom ovom rezimu koji nema ni slovo d od demokratije nisam ja clan ni jedne opcije ali dovoljno vidim razliku od dobrog i loseg a kod ovih je samo lose u prvom planu.Nekad mi se cini da se utrkuju ko ce vise zla i ponizenja naneti i narodu i stetu drzavi.Ponekad se nisam slagao sa Kostunicinim radom ali je u odnosu na ove kabadahije posten Srbin koji je komunistickim metodama ocrnjivan od strane vlasti.Imajuci u vidu da je otac B.Tadica osnivac DS sa D. Micunovicem pa jos vuce konce iz bivse UDBe nije ni cudo sto su vesti u spletkarenju i intrigama. Samo je Barbika za Srbiju veliko zlo zajedno sa svojim simpatijama.Toliko su ogrezli u korupciji da se vidi i sa Marsa zar neznaju da smo mi mala zemlj gde tako reci svako o svakom nesto zna pogotovo ako su to licnosti na vlasti, tad se prati inajmanji korak.Znaju se mecene ove vlasti i njima se Koza jezi od same pomisli na promene svi su utabali staze za bezaniju.No doce ipak pred sud pravd, jer nalogodavac kad obavis sve za njega pusta niz vodu a Ovi zajedno sa DS plutaju nisu jos krenuli, nema veze ceracemo se mi jos.

  3. Љубомор

    Сатанисти преко наших донаћих им прирепаша – влстодржаца не могу дозволити да у Србији опстане ни један РОДОЉУБ. Знају ако у Србији има родољубља народу има и спаса.

  4. Zapadnjackim bolesnim umovima nista nije sveto do samo oni,digli su ruku na Boga,pa ce im biti i vraceno ako Bog da. Vlast nasa misli da zapadnjaci ne znaju da im se uvlace? Pa neka misle,a mi koji necemo tutorstvo nicije molimo se Gospodu pa kako bude,ako smo pravi Hriscani onda znamo kakav je nas Gospod!

  5. patriote i narodnjaci napravite zajednicki front protiv belosvestke bagre, okupaotora i kolonizatora, i domacih izdajnika, na i oko vlasti, dobicete masovnu podrsku običnih normalnih Srba. Ali morate hrabro izaci pred javnost sa kompletnom i samo ISTINOM( o nama, istoriji, bastini, sadasnjosti) koja ce sve nas ujediniti do slobode svakog pojedinca ma gde bio na ovim prostorima, koji se oseca Srbinom i koji je ucestvovao u svemu ovome. Ako zelite samo vlast radi vas, ako izigirate delic poverenja koje vas se na pocetku daje blanko, ako zamislajte da je Srbija krug dvojke ili ono sto vam okupator crta po mapama, onda ste unapred izgubili i proci ce te gore nego ovi koji su bili partneri ili ovi koji su sad marionete nasih zlotvora.

  6. Nijedan politicar ne radi kako svima odgovara, ima dobrih ima losih poteza. Kostunica je politicar koji je kroz sve to prosao i prolazi. Ovo sto mu danas cine je samo nemoc i zloba vladajuce koalicije koja tacno zna da Voja u svakom momentu (i pored neke greske koju pocini) ostaje na svom pravednom putu. Jedina njegova mana, malo je spor…
    Treba mu mnogo vremena a toga nema! Kostunica je jedini politicar za kojega se moze reci, politicar, posten i ima moral!

  7. Cenjeni gospodine Kostunica, umesto sto clanovima upravnog odbora iznosite sve naopake radnje vlade Srbije, sto oni isto tako dobro znaju, treba narodu JASNO I GLASNO saopstiti program DSS-a.
    Ja taj program neznam, ali pretpostavljam da je to prava alternativa onome sto cini aktuelna vlada
    Kad kazem alternativa, mislim na stvarno nove ideje i put za Srbiju, a ne prepakovano postojece.
    Program treba ocistiti od politickih nedorecenosti i dvosmislenosti. Vi imate program koji, pretpostavæljam, nije prosao kroz neku stranu recenziju.
    To mora da bude jasno birackom telu, bez glasaca DSS nema nikakvog znacaja.
    Pre svega narodu treba dati alternativni put Srbije, na kome Srbija odustaje od kandidature za clanstvo u EU.
    Put, na kome se Srbija priblizava Ruskoj federaciji.
    Put, na kome se nece morati za svaku internu odluku cekati misljenje Brisela.
    Konacno od Srbije, sadasnjeg protektorata, napraviti samostalnu zemlju srpskog naroda.

  8. This is way more helpful than anntihyg else I’ve looked at.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *