Josipović traži zabranu prikazivanja hrvatskih sapunica u Srbiji

Piše Pavle Ćosić

Zagreb, 23. mart 2011; Izvor Be92 – Hrvatski predsednik Ivo Josipović u depeši upućenoj njegovom srpskom kolegi Borisu Tadiću traži da se u ime nastavka poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa prestane sa bespoštednim i tendencioznim prikazivanjem hrvatskih sapunskih televizijskih serija na srpskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, naročito na „B92“.

U depeši koja je prosleđena svim srpskim i hrvatskim agencijama navodi se da je utisak koji se stiče gledanjem ovih serija krajnje poguban za hrvatski turizam i povratak srpskih izbeglica.
„Nisu svi Hrvati takvi kakvim se prikazuju u ovim niskobudžetskim i jezivo lošim serijama. Suprotno tome, Hrvati nisu ni izdaleka toliki imbecili kakvim ih prikazuju u tim serijalima“, podvlači se u saopštenju.
Josipović je naročito srdit na prikazivanje sapunske opere „Najbolje godine“ za koju su angažovani i pojedini srpski glumci, što ukazuje na sumnju da hrvatski producenti i „B92“ zajednički rade na podrivanju odnosa Srba i Hrvata.
„U momentu kad su odnosi između naša dva naroda u konstantnom usponu, ove serije predstavljaju kukavičje jaje za koje je očigledno da je dirigovano od strane snaga prošlosti na čelu sa hrvatskim i srpskim veteranima iz ratova devedesetih godina.“
Predsednik Srbije Boris Tadić u kratkom odgovoru na depešu najavio je da će nadležnim organima dati da ispitaju ovaj komplikovan slučaj, ali je istakao da on kao predsednik države ne može i neće da utiče na politiku jedne televizijske kuće jer bi to moglo da bude protumačeno kao cenzura. Tadić je pri tom dodao da se u načelu slaže s Josipovićem, više puta je imao prilike da se uveri da Hrvati nisu toliki kreteni kakvim se prikazuju u pomenutim televizijskim serijama.
Ovom prilikom oglasio se i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, rekavši da se Srbija našla u vrlo delikatnoj situaciji, budući da se zbog nekolicine rasistički i nacionalistički nastrojenih medija stiče utisak da je to opštesrpski stav. On je istakao da to nije istina, nego da se na sreću radi o televizijskim stanicama koje ne zastupaju većinsko mišljenje srpskog naroda i građana Srbije, i da se nalaze u vlasništvu stranih kompanija koje na ovaj način žele da kroje odnose između dva bliska naroda.

Један коментар

  1. Љубомор

    Ма није смо то проблем. Приказивањем хрватских сапуница у Србији
    квари се и урушава Хрватски језик, што може имати далекосежне последице на развој ХРВАШЋИНЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *