Izlazak iz nuklerane ere

Piše Mara Knežević Kern

Stanovništvu planete uskraćena je blagovremena informacija o eventualnoj opasnosti od širenja radijacije posle nuklearne katastrofe u Japanu. Zašto su podaci o kontaminiranosti vazduha, odnosno kretanja radioaktivnog oblaka iz Fukušime, proglašeni za državne tajne?

Nuklearni akcident u Fukušimi otvara mnoga pitanja vezana za evropsku bezbednost, kao i javno preispitivanje zakonskih akata koji u EU uređuju oblast kontrole zračenja u životnoj sredini, kao i načine na koji se javnost alarmira. Za fanatike „prilagođavanja evropskim standardima“ biće poražavajuće saznanje da Srbija uopšte ne zaostaje za Evropom, u šta nas je uverio apel francuske agencije CRIIARD, registrovane za kontrolu kontaminiranosti vazduha, koja sa žaljenjem i nevericom obaveštava javnost da nije u stanju da prognozira kretanje radioaktivnog oblaka iz Fukušime, niti da upozori javnost o eventualnom povećanju radijacije od uobičajene. Razlog – podaci koje je CRIIARD redovno dobijao od merne stanice OTICE, stacionirane između Japana i Francuske, korišćeni za prognoziranje budućih kretanja radioaktivnih oblaka nad Francuskom, proglašeni su za TAJNU i ne mogu se distribuirati ostalim mernim stanicama, što znači da je stanovništvu uskraćena blagovremena informacija o eventualnoj opasnosti. Predstavnik CRIIARD-a je izjavio da, za sada, ne treba preduzeti neke posebne mere zaštite, ali se ograđuje od mogućih grešaka u proceni ukoliko se ovakav odnos države prema njihovom radu nastavi.
U svom Apelu CRIIARD insistira na internacionalnoj transparentnosti, kako bi sve zemlje u okruženju mogle da imaju na raspolaganju podatke iz OTICE, naglašavajući da prilikom prelaska radioaktivnog oblaka preko Amerike nisu mogli da dobiju podatke merenja sadržaja radionukleida i pored postojanja agencija koje se time bave. Da li vlada nešto sakriva?

TABUI O NUKLEARKAMA
Francuski komesarijat za atomsku energiju CEA – trenutno jedina ustanova u Francuskoj kojoj OTICE dostavlja svoje rezultate – odbija da ove rezultate obelodani. Na insistiranje medija da se iznesu na videlo pravilnici po kojima se obaveštava javnost u slučaju nuklearnog akcidenta, oglasio se predstavnik Agencije koji je izjavio da se već više godina pregovara o načinima na koji bi se sinhronizovalo objavljivanje podataka, ali da do izrade takvog pravilnika još nije došlo. On je odbio saradnju sa javnošću arogantnom izjavom da podaci koje poseduju „nisu za širenje“!
U uskom krugu privilegovanih koji dolaze do podataka su Internacionalna agencija za atomsku energiju (AIEA) i Svetska organizacija za zdravlje (OMS), čije procene stepena opasnosti po stanovništvo takođe nisu za objavljivanje.
Ponižena francuska javnost počinje da preispituje sve „tabue“ u vezi sa nuklearkama koje su im političari servirali decenijama, pa je na dnevni red došla i fama o „jeftinijem“ izvoru energije.
Analitičari su došli do saznanja da je razlog najavljenog povećanja cene električne energije, na zahtev EDF, u stvari način da se dođe do sredstava za finansiranje izgradnje deponije za nuklearni otpad, kao i radova na jednoj ostareloj nuklearki kojoj je potrebna reparacija.
Aktivisti iz FNE (France Natural Environnement) napravili su analizu „nevidljivih troškova“ koji daju pravu sliku o nekontrolisanim troškovima koji opterećuju cenu nuklearne energije. Bruno Genti, predsednik FNE, kaže da posle Fukušime više ništa ne može biti isto i da se nuklearna industrija našla u ćorsokaku iz kojeg nema izlaza: „Više ne možemo preuzimati toliki rizik i faraonske troškove da bismo zadovoljili 2,5 odsto svetske potrošnje ove energije“.
U prateće „nevidljive“ troškove, o kojima nuklearni lobi ne govori, su: istraživanje i razvijanje izvorišta rude, vađenje i transport uranijuma, smeštanje nuklearnog otpada, osiguranje, rizici… Tu je i socijalni online casino momenat, na čije spominjanje su posebno osetljivi oni koji govore samo o „profitu“ i „uštedama“, a to je bitno smanjenje broja radnih mesta, što ovaj biznis čini profitabilnim.
Etika je reč koja se ne spominje u izveštajima o „jeftinoj“ i „čistoj“ tehnologiji, ona se zasniva na ropskom radu lokalnog stanovništva iz čega neposrednu korist izvlači kompanija Areva, kao što se ne govori o tome šta će biti kad se iscrpe rezerve rude koje nisu nepresušne (cena uranijuma iz Nigerije je u poslednje dve godine udvostručena).

POVRATAK VETRENJAČAMA
Analitičari barataju sa milijardama evra, dajući kompletan predračun gore navedenih troškova, dodajući troškove koji se stvaraju na gradilištima zbog kašnjenja u odnosu na planirane rokove za završetak radova (u Finskoj izgradnja kasni već tri godine). Troškovi za održavanje ostarelih centrala neprekidno rastu, uporedo sa porastom troškova osiguranja koji su veći za ovakve objekte. Zbog toga centrala u Fukušimi nije bila osigurana od 2010. godine (Tepco je troškove osiguranja smatrao previsokim).
Tu su i troškovi deponovanja radioaktivnog otpada koji bi morali da se planiraju na 100.000 godina, koliko traje njihova radioaktivnost (troškovi deponije otpada u Buru su se udvostručili za nekoliko godina). Preostaju oni nemerljivi troškovi, izražavaju se u rizicima od kontaminacije tla i vode, a troškovi u slučaju akcidenta su apsolutno nepredvidivi.
Analizirajući  stavke koje se odnose na broj zaposlenih u ovom sektoru, utvrđeno je da ta cifra ne prelazi 25.000 ljudi. U Nemačkoj su veoma zastupljene alternativne tehnologije (vetrenjače, biomasa, solarna energija…), a u ovom sektoru je u 2009. godini obezbeđeno 340.000 radnih mesta, što svedoči o strategiji progresivnog izlaska iz nuklearne ere, preorijentacijom investicija ka alternativnim izvorima energije. Nasuprot tome, u Francuskoj se i dalje enormno investira u nuklearnu energiju, pa ne čudi embargo na informacije o kontaminaciji posle havarije centrale u Japanu.
FNE predlaže strategiju izlaska iz nuklearne zavisnosti Francuske koja predviđa sistematsko reduciranje korišćenja električne energije u svrhu grejanja, renoviranje starih stambenih zgrada radi bolje termičke zaštite, redukciju korišćenja kućnih aparata na struju… To bi prema njihovim prognozama dovelo do 62 odsto smanjenja korišćenja ovog izvora energije u sledećih 40 godina. Oni apeluju da se Francuska preorijentiše na sve poznate obnovljive izvore energije i njihovo razvijanje i upozoravaju na neophodnost odricanja u korist budućih generacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *