HAJKA NA OBRAZ I 1389 Žrtve režima

Piše Uglješa Mrdić

Pored hajke koju državni aparat pod kontrolom vladajućeg režima primenjuje protiv opozicionih stranaka, na udaru su i udruženja i organizacije koje kritikuju režim. Takav je slučaj sa Otačastvenim pokretom „Obrazom“ i Srpskim narodnim pokretom „NAŠI 1389“

Svi koji se suprotstave vladajućem režimu u proteklih nekoliko meseci ili su deo medijsko-političko-tužilačke hajke, ili završe iza rešetaka, ili su predmet „čudnih“ istraga. Pored hajke koju državni aparat pod kontrolom vladajućeg režima primenjuje protiv opozicionih stranaka, na udaru su i udruženja i organizacije koje kritikuju režim. Takav je slučaj sa Otačastvenim pokretom „Obraz“ i Srpskim narodnim pokretom „NAŠI 1389“.
Vođa „Obraza“ Mladen Obradović, koji se mesecima nalazi iza rešetaka, negirao je na suđenju krivicu za nerede tokom održavanja „Gej parade“ u Beogradu, a za napade na policajce optužio je vlast.
Pred Višim sudom u Beogradu počelo je prošlog četvrtka suđenje Obradoviću zbog optužbi da je organizovao nerede u Beogradu povodom održavanja „Gej parade“ ili prema vladinom saopštenju „Parade ponosa“, 10. oktobra prošle godine.

PATRIOTSKI STAVOVI
Vođa „Obraza“ je negirao krivicu za organizovanje nereda tokom „Gej parade“ i za napade na policiju optužio vlast, koja je prema njegovim rečima time htela da kompromituje „Obraz“ jer je u toj organizaciji prepoznala opasnost zbog njenog „poštenja i patriotskih stavova“.
„Tačno je da smo bili protiv ‘Parade ponosa’, ali iz moralnih razloga. Mi kao hrišćani nikoga ne mrzimo, pa nismo ni mogli da podstičemo mržnju. Nismo planirali nikakvo nasilje, nego moleban u Vaznesenjskoj crkvi koja je najbliža mestu održavanja ‘Parade’, jer smo hteli da do njih dopre molitva i zamiriše tamjan, da čuju zvona i pojanje“, rekao je Obradović.
Obradović, inače student Bogoslovskog fakulteta, rekao je da je „Obraz“ za takav stav dobio i blagoslove sveštenika i episkopa, ali da je pristup Vaznesenjskoj crkvi bio zabranjen, pa su pokušali da moleban održe u Crkvi Svetog Marka. Međutim, uhapšen je 10. oktobra u 9.02 i tako „sprečen da narodnu energiju usmeri na molitvu“.
„Sa kasnijim zbivanjima nemam nikakve veze, sve sam pratio u policijskoj stanici Novi Beograd preko „motorole“. Policajci koji su me uhapsili bili su korektni i u tom opuštenom razgovoru „motorola“ je stajala na stolu i tako sam čuo šta se događalo. „Obraz“ o „Paradi ponosa“ ima stav kao i Srpska pravoslavna crkva, da je to greh, a njihov privatni život su ostavljali njima. „Parada ponosa“ je izrugivanje sa svim do čega drži naš pravoslavni narod, povređena su verska i nacionalna osećanja većinskog pravoslavnog naroda lecima na kojima piše ‘Koji je od braće Jugovića gej’ i ‘Kosovo je sused Srbije’, a patrijarh Pavle je prikazan sa glavom striptizete. Mi smo skromna organizacija, nemamo novac, ali imamo čist obraz, poštenje i rodoljublje. Zato smo trn u oku vlasti, jer vide političku opasnost i hoće da nas ocrne. „Obraz“ je organizovao i demonstracije povodom hapšenja Radovana Karadžića i tada se dogodilo isto, pojavile su se grupe sa fantomkama i kapuljačama koje su bacale kamenje na policiju“, rekao je Obradović.
Dodao je da te ljude „niko ne poznaje“ i da i kada bi bili uhapšeni odmah su puštani na slobodu.
„Iza tih provokatora koji nemaju veze sa „Obrazom“ stoji režim, kojem je u interesu da ocrni rodoljube“, naveo je Obradović.
Obradović je negirao da je sa optuženima Krstom Milovanovićem i Damirom Grbićem održavao sastanke na kojima su planirali nasilje i napade motivisane mržnjom na diskriminatorskoj osnovi.
„Tužilaštvo je to učinilo verovatno zato što nas trojica jedini imamo funkcije u „Obrazu“, koji nema ni svoje prostorije. Ja sam generalni sekretar, Krsta ima izdavačko preduzeće „Narodno delo“ i predsednik je saveta „Obraza“, a Grbić je sekretar „Obraza“ za Beograd“, rekao je Obradović.

VLAST SNOSI ODGOVORNOST
Dodao je da odgovornost za nasilje 10. oktobra ne snosi „Obraz“, niti on lično, nego vlast jer je prenebregla savet bezbednosnih struktura koje su procenile da će to biti najrizičniji skup u novijoj istoriji Srbije.
Na optuženičkoj klupi zajedno sa Obradovićem su i njegovi saradnici Damir Grbić i Krsto Milovanović, kao i drugi pripadnici „Obraza“ koji se terete da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja na javnom skupu,  za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.
Obradović i ostali uhapšeni su 10. oktobra i nalaze se u pritvoru, određenom zbog postojanja opasnosti da bi mogli da ponove krivično delo, odnosno, zbog postojanja teških okolnosti pod kojima je delo izvršeno i zaprećene zatvorske kazne duže od 10 godina.
Viši sud u Beogradu do sada je osudio dve osobe na kazne zatvora od četiri i pet meseci zbog nereda tokom „Gej parade“, dok je jednom optuženom izrekao uslovnu osudu od godinu dana zatvora s rokom provere od četiri godine.
Zbog tih incidenata u pritvoru se nalazi još 35 osoba, dok je 83 pušteno da se brane sa slobode tokom prethodna četiri meseca.

HAJKA NA „NAŠI 1389“
Ovog meseca dogodilo se nekoliko orkestriranih hajki protiv Srpskog narodnog pokreta „Naši 1389“. Policija je zabranila protest podrške uhapšenim aktivistima SNP „Naši 1389“, koji je trebao da se održi 14. marta na Trgu u Mladenovcu. Zanimljivo je da je policija prethodno odobrila skup u Mladenovcu, o čemu su izvestili i pojedini mediji, posle čega je, verovatno pod političkim pritiskom, odluka preinačena. Protest u Mladenovcu je dvadeset šesti prijavljeni skup SNP „Naši 1389“, od 5. februara, koji je policija zabranila, od kojih je većina skupova bila prijavljena ispred zgrade TV „B92“.
U međuvremenu, članu Upravnog odbora SNP „Naši 1389“ i veroučitelju Ivanu Ivanoviću u zatvorskoj bolnici je konstatovan prelom jednog rebra, zadobio ga je prilikom hapšenja ispred zgrade TV „B92“, 5. februara. Ivanovića su u trenutku hapšenja, iako nije pružao otpor, udarala četvorica policajaca, a jedan ga je tom prilikom udario u desnu stranu rebara. Podsećamo da je tokom napada na Ivanovića jedan od policajaca od siline udaraca slomio prst. Ivanović se od trenutka hapšenja žalio na bolove, imao je podlive po desnoj strani tela i probleme sa disanjem, ali je tek osam dana posle dolaska u zatvor izvršen detaljan pregled u Zatvorskoj bolnici i konstatovan prelom.
SNP „Naši 1389“ podseća da su Ivan Ivanović, Goran Petrović, Srđan Krunić i David Simović uhapšeni 5. februara ispred zgrade TV „B92“, samo zato jer su mirnim protestom želeli da demantuju klevete te televizije da se „pripadnici SNP „Naši 1389“ bore protiv Jevreja“

UHAPŠEN MLADIĆ OD KARTONA
U sklopu akcije obeležavanja 12. marta, rođendana generala Ratka Mladića, aktivisti SNP „Naši 1389“ organizovali su u centru Beograda performans „U šetnji sa generalom“. Aktivisti SNP „Naši 1389“ proneli su plakat (siluetu) generala pored Skupštine, preko Trga Nikole Pašića, Terazija, Knez Mihailove ulice i Trga Republike, dok je Čika Ljubina ulica bila kobna za Mladićevu vernu kartonsku kopiju jer ga je tu susrela policijska patrola.
Policajci su legitimisali i zadržali članove SNP „Naši 1389“ više od sat vremena, a na kraju su zaplenili siluetu generala i uhapsili člana Upravnog odbora SNP „Naši 1389“ Igora Marinkovića. Marinković je posle suđenja u prostorijama PU Beograd oslobođen optužbe za remećenje javnog reda i mira, ali je „general“ ostao u policijskom pritvoru do daljnjeg. Pored ove akcije SNP „Naši 1389“ je u više gradova lepljenjem plakata „Bulevar Ratka Mladića“ i isticanjem transparenata „Srećan rođendan đenerale!“ obeležio rođenje srpskog heroja Ratka Mladića.
Članovi SNP „Naši 1389“ poručuju vladajućem režimu da je njihova ljubav prema Srbiji jača od pritisaka koje vrše na njih.
Vladajući režim nastavlja sa hajkom protiv neistomišljenika… Pitamo se ko je sledeći na redu…

11 коментара

  1. Nebriga Srbije i Republike Srpske o povratnicima u opštine Drvar , Grahovo , Glamoč i Petrovac . Mada je svakome imalo pismenom jasno da su te 4 opštine od posebnog značenja za naš narod . Preko njih smo spojeni sa Srbima iz Ravnih Kotara i jednog dana izlaskom na more . Srbi povratnici u sve lošijoj situaciji
    Datum: 17.03.2011 22:00
    Autor: D. K.

    BANjALUKA – Nedostatak posla, loš ekonomski položaj, spora obnova kuća i stanova, te loša infrastruktura najveći su problemi sa kojima se suočavaju Srbi povratnici u opštinama u FBiH.

    Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić rekao je da je niska stopa zapošljavanja jedan od najvećih problema u ovoj opštini, zbog čega se veoma mali broj stanovnika vratio.

    – Srbi čekaju da se vrate u Bosansko Grahovo, ali ne mogu, jer nemaju gdje. Kuće su porušene, infrastruktura uništena, a novca za veće popravke nemamo – istakao je Makić.

    On je dodao da u ovoj opštini na obnovu čeka oko 1.500 kuća, te više od 15 kilometara uništene elektro-mreže, kao i brojni lokalni putevi i komunalna infrastruktura.

    Slična situacija je i u opštini Drvar, gdje se vratilo tek oko 40 odsto predratnog stanovništva.

    – Neophodan nam je novac, kako bismo sačuvali i ovaj mali broj stanovnika koji se vratio poslije rata, jer se veliki broj njih odlučuje da napusti rodni kraj jer nema uslova za život – kazala je načelnik Drvara Anka Papak-Dodig i dodala da je od ukupnog broja povratnika u ovu opštinu, samo oko 400 riješilo radni status.

    Prema njenim riječima, na obnovu čeka još oko 1.200 stambenih jedinica.

    Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković rekao je da su najveći problemi nedostatak posla i loši uslovi stanovanja.

    – U Glamoč se vratilo oko 4.000 njegovih prijeratnih stanovnika. Od ukupno 500 radnika koliko ima u ovoj opštini, na povratnike otpada stotinjak, a jedan broj povratnika radi u opštini. Ostali ne mogu da se zaposle u javnim preduzećima sa kojima se upravlja sa kantonalnog nivoa – istakao je Marković.

  2. Hvala vam mladosti Srpska za zrtve koje podnosite za Srbiju i njen narod. Da nije vas ko bi mladima otvorio oci a matorima vratio secanja na patriotizam, slobodarstvo, Srpstvo.. Izdrzite jos malo, sve nas je vise, nemogu ovi jos dugo…

  3. Samo hrabro momci do kraja.
    Imate veliku podrsku, licno znam dosta ljudi koji dele isto misljenje sa vama.
    Do kraja protiv masona, jezuita, sodomije, pedofilije, narkomanije, moralne prostitucije.
    Zelim vam svako dobro u zivotu, samo hrabri dozivljavaju nevidjene progone. Molimo se Bogu za vas da vas vodi i cuva.

  4. ”Нови светски поредак” умире и то је чињеница коју не желе да признају ни глобални креатори ни ”наше” локалне пудлице. Џаба дечаци и девојчице, кола вам јуре низбрдо и нема вам спаса.Ово све, од прогона родољуба, до напада на Либију су потези очајника.Увођење локалне и глобалне диктатуре није у стању да спаси умирућу звер, то је хватање дављеника за сламку.Овако глупи потези су карактеристика свих крволочних империја, такорећи уобичајен образац понашања, срећом.

  5. BoTa Izvinjakovic

    U svom komentaru DRAGANA, kaže,samo napred imate veliku podršku.Imaju podršku ali nedovoljnu.Žašto tako malo Srba izlazi na njihove skupove iako je ovih godina srpstvo na granama koje je imalo za vreme Osmanlija.Gde su srpski dobrotvori da ovoj omladini obezbede sredstva.Nemogu oni bez sredsrava protiv bogatog Soroša i B92, koji ima veću vlast neko rekonstruisana vlada Mirka Cvetkovića. B92 postavlja norme, principe, piše optužnice hapsi.Pomozimo ovim srpskim pokretima da se izbore sa onima koji hoće da unište sve srpsko-Peščanik,Nataša,Borka,Biserko,lepi Pera Luković,koji je omrzeo Srbe kada se prvi put video u ogledalu,..

  6. ne dajte se braco i sestre. Ne popustajte ujdurmi domacoj i NATO-fasistima. A ni Nemackom ambasadoru. Sve su to Hitlerovi sinovi.

  7. Genocid, protjerivanje , pljačka stanova, kuća, poljoprivrednih strojeva i priključaka, dinarske i devizne štednje izvršena je nad srpskim narodom u Hrvatskoj.Pošto se već Tadić izvinjava Hrvatskoj i obećava ulaganje u Vukovar ima idealnu šansu. Neka Srbija uz pomoć Hrvatske izgradi oko 42.000 stanova koliko je oteto Srbima protjeranim iz Hrvatske .Idalne lokacije su u Podunavlju Vukovaru , Vinkovcima , Iloku, Belom Manastiru i Oseku za protjerane Srbe koji su nepoželjni u Zagrebu, Bjelovaru, Sisku, Karlovcu, Splitu, Zadru ,Koprivnici, Bjelovaru itd. To bi bio istinski čin pomirenja dvaju naroda .Prognani Srbi iz Hrvatske traže pomoć EU BEOGRAD – Predstavnici izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske potpisali su danas peticiju kojom od organa i institucija EU traže da ne dozvole zatvaranje Poglavlja 23. o ljudskim pravima i prijem Hrvatske, dok ne reši statusna, imovinska i druga stečena prava izbeglih i prognanih Srba. U ime 404.000 prognanih i izbeglih Srba iz Hrvatske peticiju su potpisali predstavnici više desetina udruženja okupljenih u Koaliciju i Asocijaciju, krovne organizacije koje su i pokrenule ovu akciju. Prvi put, njima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba poreklom iz Hrvatske koji ni 15 godina po okončanju oružanih sukoba ne mogu da ostvare imovinska i druga prava u Hrvatskoj. U dokumentu se apeluje na EU da ne potpiše ugovor o pristupanju sa Vladom u Zagrebu, dok Hrvatska ne prestane sa diksriminacijom i „ne dostigne evropske standarde u poštovanju statusnih, stanarskih i drugih imovinskih i stečenih prava“ svojih građana srpske nacionalnosti. Peticija sa ovim zahtevima, uz pismo o namerama, u kojem će detaljnije biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biće upućena ambasadama 27 zemalja članica EU, Evropskoj komisiji, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu, OEBS-u i UNHCR-u. U peticiji se traži sveobuhvatno, trajno i pravično rešenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske i to na načelu jednakopravnosti i u skladu sa međunarodnim ugovorima koje su prihvatile vlasti u Zagrebu. Prognani i izbegli Srbi iz Hrvatske zahtevaju: povratak uzurpirane pokretne i nepokretne imovine, kao i obnovu imovine uništene u ratu i terorističkim akcijama i njeno vraćanje u pređašnje stanje. Zahtevaju, takođe, pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, povratak oduzetog stanarskog porava ili pravičnu naknadu bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja. Za povratnike koji su pristali na Program stambenog zbrinjavanja, traže da im se omoguće isti uslovi otkupa kao ostalim građanima. Pored toga, srpski prognanici i izbeglice iz Hrvatske zahtevaju isplatu zaostalih penzija i konvalidaciju radnog staža stečenog 1991/95. (za vreme bivše RSK) uz priznate doprinose. Prema peticiji, ne nameravaju da odustanu ni od zahteva za isplatu devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što im nije bilo dozvoljeno učešće u privatizaciji kao drugim građanima Hrvatske. Prognani Srbi zahtevaju i reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih, pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja, a insistiraju i na brzom završetku procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba. Predsednik Koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta najavio je da će ovi dokumenti biti poslati i nadležnim organima Srbije, kao i vodećim ličnostima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj od kojih očekuju da podrže i pomognu njihovu realizaciju. On je podsetio da je Hrvatska 30. juna ove godine dobila saglasnost od EU da otvori pregovaračko Poglavlje 23. o uspostavljanju evropskih standarda u oblasti pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. „To je učinjeno, a da rešenje naših pitanja uopšte nije bilo predmet razgovora između Unije i Hrvatske“, istakao je Linta. On je ukazao da vlasti u Zagrebu procenjuju da će Poglavlje 23. biti zatvoreno u februaru ili martu, pregovori završeni u junu, a potom i potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. „Time bi rešenje naših problema bilo svedeno na nulu“, rekao je on i objasnio da je cilj peticije i pisma o namerama da to spreči. Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir je ocenio da su srpski prognanici ponovo izigrani kada je otvoreno Poglavlje 23. o ljudskim pravima. On je naveo da vlasti u Zagrebu, sada planiraju novi rok od šest meseci u kome povratnici mogu podneti zahtev za stambeno zbrinjavanje. Podsetivši da su svi rokovi odavno probijeni, on je istakao da program zbrinjavanja ne može biti zamena za oduzeta stanarska prava, kuće i uzurpirana imanja i poručio: „Ne trebaju nama nikakvi novi rokovi, niti humanitarna pomoć, već samo da nam se vrati ono što je naše“. Srbima prognanim iz Hrvatske nezakonito je oduzeto oko 42.000 stanova, a vrednost njihove uništene, opljačkane i uzurpirane imovine procenjena je na oko 30 milijardi evra.

  8. UN rezolucija 1973.sve neke *godine*., hajka na 1389,.1973,,?? *vozi misko*
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    NACIONALIZACIJA IZ 1973.
    Pre dolaska na vlast Muamera el Gadafija, Libijom su vladale američke naftne kompanije čije je posede Gadafi nacionalizovao 1973. godine. Oporavkom posle perioda izolacije, koji je usledio nakon nacionalizacije libijske industrije nafte, u toj zemlji je aktivno najmanje 35 stranih naftnih i gasnih kompanija, uključujući vodeće nacionalne naftne kompanije (NOC) i internacionalne naftne kompanije (IOC) sa svih kontinenata sveta.

  9. Vrednosti bolesne europe su gej-populacija,koja i kod nas trazi “prava”,mozete misliti oni traze prava! za sta prava? Zato sto unistavaju srpsku naciju! Najosnovniju od Boga datu obavezu prema naciji iz koje poticu oni nisu ispunili,a to je bioloski nastavak. Dalje ne treba ici! A traze prava od te nacije kojoj nisu uzvratili najosnovniju stvar. Nije ni cudo kad je nemacki ministar jedan od njih. To je bolest i smrad bezbozni kako Amfilohije rece.

  10. Koliko je ova nazovi vlast odnarodovana,nepostena,neljudska,nesrpska,pokvarena,izmedju ostalog vidi im se i po govoru,recniku,koji koriste. One reci i izraze koje je Branislav Nusic koristio kad se izrugivao tadasnjoj vlasti,ova sadasnja nazovi vlast koristi u sluzbenom jeziku,govoru. Kao na primer;Ministarka,a ima ih jos dosta. Toliko o pismenosti nase vlasti,UZAS!

  11. Kao sto kazu pravi Fashisti ustase i smrdljivo cvece “Srbe na vrbe” i treba nas na vrbe zato sto nikada nismo bili slozni niti cemo biti naprotiv danas zarad nekog ponovnog bratstva i jedinstva i radi jugonostalgicara ide se opet protiv rodoljuba.Dok madzarski fashisti prave koncerte po vojvodini i u sandzaku mudzahedini treniraju za sledeci rat a na kosovu srbi stradaju od nati i siptara nase vlasti gone srbsku omladinu po Srbiji i Beogradu!Srbi danasnji su Brankovici pravi Srbi su izginuli 1389!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *