Fudbalski džentlmen Stanojević

Piše Marko Marković

Trener Partizana je jedan od retkih u srpskom fudbalu koji priznaje svoje greške, i to javno iznosi

Počećemo priču o ponašanju trenera i igrača slučajem sa Šampionata sveta u Francuskoj 1938. godine. U finalu su se sastali ITALIJA-MAĐARSKA 4:2.
Čuveni centrafor Azura PIOLA, napadač košarkaških dimenzija, strah i trepet za odbrane rivala, postigao je gol, a sudija Francuz Kapdevila ga je poništio!
Piola je prišao arbitru i tražio objašnjenje zašto mu pogodak nije priznat?
„Ja sam procenio da ste bili u nedozvoljenoj poziciji“ , objasnio je arbitar. „Zahvaljujem što ste mi ukazali na grešku“, replicirao je čuveni as i ubrzo se udaljio.
Na Mondijalu, u Meksiku 1986. godine, MARADONA je rukom savladao protivničkog čuvara mreže i Argentinci su pobedili Engleze sa 3:2 i osvojili titulu Prvaka planete.
Na pitanje novinara, zašto nije sam pomogao deliocu pravde i priznao da je završetak akcije neregularan, po opštim ocenama najbolji fudbaler svih vremena je odgovorio: „BOG JE TAKO HTEO!“
Posle uvoda, da se vratimo na domaće terene. U Ligi šampiona Partizan je izgubio svih šest utakmica! Najteže je takav bilans pao njegovom šefu stručnog štaba ALEKSANDRU STANOJEVIĆU!
„Igramo staromodno. Nismo zreli za Evropu. A što se tiče samih rezultata, oni su merilo mog sastava. Za neke promašaje, ja sam kriv. Verovao sam da možemo da nadvisimo BRAGU u Beogradu. Ali, postavio sam slabu taktiku. Portugalci su to iskoristili. Ja im čestitam, a meni ostaje da od ovog poraza mnogo naučim.“
Onda je najmlađi trener u istoriji Partizana još dodao: „Učiniću sve da pronađem brze igrače. Bez proboja po bokovima nema ofanzive, a fudbal se igra za golove. Dok to ne ostvarim, smatraću da sam slabo radio svoj posao!“
Napomenimo, u grupi, u Ligi šampiona, prvak Srbije, ako se ne računa pogodak Klea u susretu sa Arsenalom, iz penala – na šest utakmica, dakle za 540 minuta samo jednom je pogodio mrežu rivala!?
Pa kako onda može, uopšte, da se računa na neki zapaženiji domet?
STANOJEVIĆ je za kratko vreme postigao izuzetne domete sa ekipom koju je nasledio od GORANA STEVANOVIĆA, uspešno je završen Šampionat države za 2009/2010. godinu osvajanjem titule, a u tekućem nadmetanju u Superligi čvrsto se drži čelna pozicija i razmak od pet bodova u odnosu na Crvenu zvezdu.
Ne isključuje se mogućnost i četvrtog uzastopnog  trijumfa na Nacionalnom prvenstvu!
Zašto se ne bi osvojila i DUPLA KRUNA, jer je u toku polufinalno takmičenje u Kupu, a snage odmeravaju VEČITI RIVALI?
U proteklom, 18 kolu našeg Šampionata, Partizan je savladao ekipu OFK Beograda sa 2:1. Kod vodstva od 1:0, pošto se bližio kraj meča Stanojević je da bi pojačao vezni red povukao sa terena najubojitijeg napadača ILIJEVA, a uveo tamnoputog KAMARU.
Odjednom, Partizan je promenio igru. Povukao se i čuvao to minimalno preimućstvo. OFK Beograd je izjednačio, a Smiljanić je, ipak, doneo srećnu pobedu lideru na tabeli!
„Silno sam pogrešio što sam zamenio ILIJEVA“ – rekao je posle utakmice trener Partizana. „Umalo nismo izgubili zlatan bod. Nikako to nije smelo da mi se dogodi. Samo sticajem okolnosti, moj potez nije surovo kažnjen“, zaključio je Stanojević.
Dok se redovno događa da posle poraza ili neostvarenih želja – uprave kluba, posebno šefovi stručnih štabova, izmišljaju šta sve ne da opravdaju neuspeh – pa su krive sudije, gruba igra protivnika, teren, evo imamo primer izuzetnog VITEŠTVA!
ALEKSANDAR STANOJEVIĆ zrači vaspitanjem. Širokom kulturom i negovanjem fer-pleja.
Njegovo dostojanstvo imponuje, a imati snagu da se priznaju sopstvene greške – to mogu samo jake ličnosti.
Partizan u ovom mladom i perspektivnom stručnjaku nije dobio samo vođu tima.
ALEKSANDAR STANOJEVIĆ je, očigledno, mnogo više od toga!

4 коментара

  1. Gospodin Markovic zraci totalnom neobjektivnosti.
    Mislim da za njega nije Pecat, vec casopis “Volim Partizan” (ili tako nesto). Dokle vise? U svakom broju osvedoceni partizanovac velica svoj omiljeni klub. A vi mi brisete prethodni komentar iako ne vredjam nikoga vec saljem dobronamernu kritiku i ispravku. Molim vas da opravdate svoj naslov “Internet portal SLOBODNE Srbije” i dopustite da se cuje drugo misljenje. Prosli komentar kada sam rekao da na jednoj utakmici C. Zvezde dodje vise ljudi nego na svim stadionima + Partizan u evroligi + svi ostali sportovi, a g. Markovic, to ne pise, vec pise da jedino Partizan ima publiku. A vi mi brisete. Malo objektivnosti, gospodo. Ja cenim vas casopis i vas rad, i citam redovno, ali dopustite da vas dobronamerno kritikujem (ovo je jedini deo koji mi se ne svidja u Pecatu). Hvala.

  2. Gospodine NG, ako ste toliko uvereni da ste svesni šta pišete, onda bi bilo logično da se potpišete. Poštujem, Vaše je pravo da stavljate NG ili šta li već? Nije dobro, ako ste veliki simpatizer Crvene Zvezde, Vojvodine, koga li već, da donosite zaključak kako je MARKO MARKOVIĆ navijač Partizana. Naravno, bard sportskog novinarstva može da gaji određene simpatije prema bilo kome, ali u njegovim prenosima ili pisanim komentarima to se nikada nije dalo primetiti. Uostalom, da nije tako, zar bi MARKO MARKOVIĆ bio bliski prijatelj Dragana DŽajića, Nenada Bjekovića, Vladimira Cvetkovića, Ivana Ćurkovića…? Podjednako i decenijama. Ko je strastveni navijač nekog kolektiva ne može daleko stići, a MARKO je stigao da traje 53 godine, da izveštava sa 40 evropskih i svetskih šampionata u raznim sportovima, da se nađe osam puta na OI-a, da mu pripadnu najveća i najvrednija domaća i međunarodna priznanja za dostignuća u ovom tako slatkom i toliko teškom pozivu. To su obeležja velikih i uspešnih ljudi, a mi koji ,takođe, jedemo “hleb sa sedam kora”, možemo samo da se divimo ljudskoj veličini, novinarčini kakvih je bilo malo na našim prostorima. Kapa dole, MARKU MARKOVIĆU!!!

  3. “Џентлмен Станојевић”, “Сер Алекс Станојевић”… Буди Бог с`нама! “Печат” је народни и лист Слободне Србије. Зато, уважени г-дине Марковићу, немојте писати о слуганским и државним пројектима. Шта ли је већи државни пројекат: Партизан или коридор 10?

  4. Ser Aleks Bunker Stanojevic!

    Pokazao pravo lice u slavlju posle zadnjeg Derbija, pametnome JASNO!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *