Ambasadorska konferencija

Piše Miodrag Zarković

Radiodifuzna agencija i B 92

Uporedo sa Vladom, rekonstrukciji je izgleda bila podvrgnuta i Republička radiodifuzna agencija. Ali, tekla je sasvim suprotno od one ispod koje se potpisao Mirko Cvetković. Naime, za razliku od srpske Vlade, koja se neznatno smanjila a suštinski nimalo promenila, RRA je znatno uvećala brojno stanje i preuzela sasvim nov pravac delovanja.
RRA sada broji 15 članova i nijedan od njih nije državljanin Srbije, zemlje u kojoj ova neobična skupina uređuje televizijske prilike. Reč je o 15 stranih ambasadora u Beogradu, diplomatskih predstavnika OEBS-a, SAD, zatim Evropske unije u celini, kao i nekih država EU. Prvi potez rekonstruisane RRA imali smo prilike da vidimo proteklog utorka, na 8. mart, kada je dotično regulatorno telo u punom sastavu posetilo „B92“ kako bi pružilo nepodeljenu podršku ovoj medijskoj kući.
Sudeći po rukovodstvu kuće i naročito njenom glavnom i odgovornom uredniku Veranu Matiću, „B92“ je istorijski jedinstvena stanica – najpre je bila ugrožena, a onda je nešto kasnije i osnovana. Rekonstruisana RRA je očigledno naklonjena Matiću i, zarad unikatnosti njegove imperije, spremna je da očuva ne samo stanicu, već i mit o njenoj ugroženosti. Makar same ugroženosti i ne bilo. Kao što je i nema. Televizija „B92“, u stvari, ne samo da nije ugrožena, nego je sasvim sigurno najzaštićenije glasilo u istoriji čovečanstva, o čemu svedoči i događaj od prethodnog vikenda, samo tri dana pre ambasadorskog samita.
U subotu su, naime, ispred zgrade „B92“ nenasilno protestovali članovi pokreta „Naši 1389“, buneći se protiv toga što su u vestima ove kuće oklevetani kao „poznati po netrpeljivosti prema Jevrejima“. Bio je to podmukao protest: em miran, em opravdan, pa još i iznuđen, pošto se Veran Matić bio oglušio o prethodne zahteve pokreta da se objavi demanti. Ali, policija je nepogrešivo prepoznala prioritete i munjevito razbila skup, a njegove učesnike spremno pohapsila. Od tridesetak privedenih, četvoro je osuđeno na novčane, a četvoro na zatvorske kazne. I gotova priča!
To čemu je, dakle, „B92“ izložena u današnjoj Srbiji, jeste neka neobična vrsta ugroženosti, koju bi „Al džazira“, Si-En-En ili Bi-Bi-Si mogli samo da požele. Uprkos svemu navedenom, gospoda ambasadori su smogli snage, volje i drskosti da se okupe u zgradi „B92“ i obećaju Veranu Matiću da će ga i dalje čuvati od dokazanih neprijatelja njegovog „istraživačkog novinarstva“ – istine, dokaza, prava, sloboda, Ustava… Pa čik neka sada neko podriva istinitost Matićeve gromoglasne kuknjave da je ugrožen!
Očekivano, ovom prilikom izostala je ona obavezna pitalica, koja je osvanula svakim drugim iole bitnim društvenim povodom: kakvu to sliku Srbije šaljemo u svet? Iako bi sada ta dilema bila potpuno opravdana. Zaista, ne pamti se da je ikada ovakva delegacija posetila neku medijsku kuću samo da bi joj držala palčeve. Štaviše, ne pamti se da je iko na društveno-političkoj sceni naše zemlje dobio ovoliku podršku stranih ambasadora. Ni Boris Tadić, ni Biljana Srbljanović, niko! Bilo je, naročito u bliskoj prošlosti, mnogo medija kojima bi takva podrška presudno značila, pa ipak je obavezno izostajala. Setimo se samo RTS, koju je NATO pre 12 godina bombardovao bez trunke opravdanja i tom prilikom pobio 16 radnika, ali nikada nije imala priliku da ugosti diplomatske predstavnike koji bi joj izrazili solidarnost – na osnovu svega toga, neutralan posmatrač moraće da zaključi da je „B92“ u ovom trenutku izložena napadima opasnijim i od „tomahavka“.
Tačno, slika koju je o nama „B92“ „poslala u svet“ nije nimalo vesela. Upravo suprotno, potpuno je tmurna i crna. Ali, niko se od dežurnih dušebrižnika nije oglasio. Sasvim razumljivo: od slike Srbije je, dabome, mnogo bitnija slika televizije „B92“. Neka nam je ona živa, zdrava i ugrožena!


Један коментар

  1. TO JE GLASILO IMPERIJE ZLA, I ZATO IH ZOVU B52 I JEDNIMA I DRUGIMA VRME POLAKO CURI.NAZALOST ILI NA SRECU NAS OSTALIH NECE TO PRIMETITI DO SAMOG KRAJA, A KRAJ IM JE BLIZI NEGO STO BILO KO SVATA.TO JE TELEVIZIJA KOJA UVEK IMA ZADNJU NAMERU PA I KADA PRICAJU O ZDRAVOJ HRANI(SIGURNO JE NEKI OTROV U PITANJU) B52 JE NAJBOLJI DOKAZ DA SMO OKUPIRANA ZEMLJA I DA NA VLAST SEDE NAMESTENICI GLOBALNOG ZLA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *