ALDO BERNARDINI Nosimo barjak za Slobodana Miloševića

Razgovarala Milica Ostojić

Članovi Međunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Miloševića uputili su kancelariji OUN u Beču peticiju, u kojoj su zatražili zatvaranje Haškog tribunala, oslobađanje Srba optuženih za zločine, i objektivnu i nezavisnu istragu o smrti Slobodana Miloševića

Tribunal se neizostavno mora raspustiti! Njegovim službenicima se mora suditi! Hitno se moraju osloboditi svi zatvorenici! Žrtve Tribunala i njihove porodice zaslužuju solidarnost i kompenzaciju!“
Ovo je deo Peticije koju su, na petu godišnjicu od smrti predsednika Republike Srbije u pritvorskoj ćeliji u Hagu, zgroženi činjenicom da Haški tribunal još uvek radi, uputili kancelariji OUN u Beču članovi Međunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Miloševića. Tim povodom, ekskluzivno za „Pečat“ razgovaramo sa članom Komiteta, italijanskim profesorom međunarodnog prava dr Aldom Bernardinijem (čitaocima poznatom i po knjizi „Ubijena Jugoslavija“).

Šta je suština ove Peticije i kakva je njena motivisanost?
Na godišnjicu smrti predsednika Slobodana Miloševića Peticijom smo zatražili oslobađanje Srba optuženih za zločine, za koje nema dokaza, a sede u zatvoru, potom smo zatražili zatvaranje ovog ad-hoc suda, kao i jednu objektivnu i nezavisnu istragu o smrti Slobodana Miloševića, jer postoje mnoge sumnje u vezi sa okolnostima pod kojima je umro – to su naši osnovni razlozi za protest i Peticiju. Izvestan broj članova Komiteta, i ja među njima, otišli smo u Beč i predali Peticiju u kancelariji UN. Naravno, njome bi bilo potrebno da se neko pozabavi. Lično ne verujem u neke velike efekte. Ali mi smo to učinili 11. marta pre podne, potom smo na Stefan trgu, dakle na otvorenom, imali niz obraćanja, govorili su razni eksponenti Komiteta, među kojima i Kristofer Blek (Christopher Black), kanadski advokat, Klaus Hartman (Klaus Hartmann) iz Nemačke, Vladimir Kršljanin, ambasador, i ja. Govorili smo o temama zbog kojih je i formiran ovaj Komitet kada je Milošević predat Hagu; o nepravednom procesu i smrti Predsednika koga su tamo isporučili oni iz Beograda (zapravo Milošević je kidnapovan) – o nelegalnostima na svim poljima. Do danas nije bilo adekvatne, ni nezavisne istrage o uzrocima smrti predsednika Miloševića, rezultati interne istrage koju je sproveo sam Tribunal naišli su na rezerve Rusije u Savetu bezbednosti, a na osnovu brojnih medicinskih nalaza jasno je da je predsedniku Miloševiću uskraćeno lečenje kada mu je zbog bolesti bio ugrožen život. Vikiliks je razotkrio da je direktor zatvora detalje o Miloševićevom zdravstvenom stanju direktno prosleđivao Vladi SAD-a. Govorili smo i o tome da bi iz zatvora trebalo da izađu Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj i ostali Srbi zatočenici, uvek uz adekvatnu motivaciju za takav jedan zahtev.

Imate li neki konkretan plan za dalje delovanje?
Dvanaestog marta smo imali raspravu, jedan okrugli sto, tema je bila i dalje nelegalnost suda i sve što je u vezi sa njegovom aktivnošću, pred slušaocima, među njima je bilo i Srba, poneki Austrijanac. Ne znam ko su sve bili slušaoci, ali znam da su tamošnji mediji ignorisali taj događaj. Ono što nam je takođe bilo bitno jeste i činjenica da i na otvorenom i u sali na naša obraćanja nismo imali nijednu negativnu reakciju. Sve je proteklo mirno, radoznali su se okupljali ili zastajali, poneko je otvarao i diskusiju.

Cilj vašeg Komiteta bio je i ostao, što pokazuje i ovaj protest, isti: da dokažete, između ostalog, da je sud nelegalan i da se suđenja odvijaju bez ikakve kontrole?
Sud u Hagu je ilegalan, osnovao ga je Savet bezbednosti UN, ali to je organ koji nema nikakve ingerencije u pravosuđu, većina zaposlenih u Tribunalu su iz zemalja NATO-a i njihovih tajnih službi. Dakle, po svojoj suštini Tribunal je telo za političku odmazdu i kažnjavanje. Taj Sud je odbio da optuži NATO lidere i njihove saradnike za brojne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, tokom NATO agresije 1999. godine. Da bi NATO potvrdio verziju o ratu u Jugoslaviji, a zbog srpskog otpora u razbijanju Jugoslavije, Tribunal je optužio uglavnom Srbe; Srbi čine dve trećine svih optuženih, a već je njih 16 do sada izgubilo život. Po dužini presude Srbima je dosuđeno 80 procenata svih zatvorskih kazni. Potom, kako i rezultira iz dokumenata, odugovlače se procesi jer ne uspevaju da dokažu navode iz optužnica, nemaju dokaza. Ulazeći i u logiku procesa, osim što je sud nelegalan, u njima nalazimo niz okolnosti i epizoda koje svedoče da se radi o „političkoj“, a ne o zakonskoj pravdi na bilo koji način. Oni ne uspevaju da dokažu optužbe i optuženi reaguju veoma hrabro, jasno im je šta je njima pripisano kao krivica.

Vi ste profesor Međunarodnog prava, koje kao da je u savremenom svetu izgubilo svaki smisao.
Međunarodno pravo se krši neprekidno, to je postalo pomalo otupelo oružje; ono postaje pravo jačih, pobednika, oni odlučuju ono što žele i kako žele; kako vidimo i ovih dana u tužnom libijskom slučaju. Za mene je to što se događa tamo jedna apsurdna i suluda stvar.

Šta su ti pobednici osvojili, po vama, bombardovanjem,uklanjanjem Slobodana Miloševića sa vlasti i iz života, na nezavisnom Kosovu?
Eliminisali su sve tačke otpora u njihovoj globalizaciji i eliminisali su jednu državu koja je imala veliku snagu, rasparčali je na više delova. Sada se sve više redukuje i Srbija i suverenost na njenoj teritoriji, redukuje se na onu od pre skoro dva veka kada je bila mala kneževina. Čini mi se da se na taj način čitav svet restaurira, tako da liči na period kolonijalizma. Cilj je osvajanje malih zemalja, upravljanje malim narodima, dobijanje jeftine radne snage i prirodnih bogatstava.

Da se vratimo na ulogu Komiteta za odbranu imena i dela Slobodana Miloševića. Vaše su mogućnosti male, ali ste istrajni.
Mogućnosti su nama male, i nažalost u manjinskoj smo poziciji, jer nemamo nikakvu kampanju u štampi, ne pripadamo onim gigantskim kampanjama u medijima koje kreiraju javno mnjenje, a koje je veštačko. Tako je i stvorena kampanja da na ulici kada zapitate prolaznika nešto o Miloševiću, oni misle da se radilo o nekom kriminalcu. Sredstva našeg Komiteta su bila i ostala za takvu kampanju veoma oskudna, nedovoljna, ali za nas je veoma važno da ostaje ovaj barjak koji pokazuje nepravdu i istinu. Nikada nismo dobili odgovore od onih kojima smo upućivali zahteve, peticije, dokaze. S njihove strane vlada apsolutna tišina.

6 коментара

  1. Kada je u pitanju Slobodan Milosevic, moramo se podsetiti i na slicnu sudbinu Alda Mora. Covek se nasao na udaru svojih *oslobodilaca* iz 1945. godine, pokrenuo je industrijalizaciju severne Italije, sto je bilo suprotno interesima *saveznika i oslobodilaca*..Prema izjavi, njegove supruge, licno ga je zvao telefonom i pretio Henri Kisindzer, *stozernik*, Komiteta 300, Rimskog kluba…Po tim *globalnim projektima*, dozvoljeno je bavljenje turizmom, Gucom, farmom, dok bavljenje nekom zelezarom Smederevo ne dolazi u obzir. Danas je godisnjica, napada na SRJ, i podsetimo se u isto vreme *kampanje*, naravno, ne smemo sebi dozvoliti da zaboravimo *vapaj*, Zorana Djindjica, da NATO na stavi sa udarima i spase Srbiju od Milosevica. Zivorad Kovacevic je doneo *samoupravmu odluku* da se samoubije, ocekivao je nakog *klintona*, desio mu se dolazak Putina..

    http://www.youtube.com/watch?v=57su2lOhfUw

  2. Malo je na zalost danas pametnih i hrabrih ljudi jer NATO-fasisti kontrolisu sve sto je od zivotne vaznosti a glasila, medija TV pogotovu. Zato ovakvi tekstovi stvaraju nadu da jos nije sve izgubljeno, sto mene licno raduje. Hvala Gos. Profesore.

  3. Bravo Aldo Bernardini. Treba ici za istinom, koja je uvijek bila prva zrtva agresije. Profesor Bernardini radi sto ,nazalost, nasi vlastodrsci bi trebali da rade- da traze otpustanje srpskih zatocnika.
    Za divljenje je kako ovaj stranac savrseno shvatio situaciju Srba u Jugoslaviji. Jedan nas iskreni prijatelj.

  4. ma nase zutokrate,ljigavci i smradovi,bi kad bi mogli,poslali ceo srpski narod u hag.Ali ne mogu,iako su na vlasti nesrbi.Zivela slobodna Srbija.

  5. Dvesta godina necemo imati vodju kakav je bio Slobodan Milosevic.Sramota da nasi profesori cute ili pisu o Slobi po diktatu, dok jedan stranac, ali istinoljubivi Aldo kazuje istinu. Istina o Milosevicu se tesko probija jer nasi mediji imaju nalog, od onih sto su nas bombardovali, da satanizuju Slobu. Na zalost previse je vazala i natovskih slugu. Putinov dolazak je razdrmao Srbiju pa ocekujem da ce i istina o Slobodanu uskoro ugledati svetlost dana.

  6. Milorad Dodig stao u odbranu interesa Hrvata istog naroda koji ga je protjerao iz Hrvatske opet se radi krivo Bošnjaci su samo Srbi koji su primili Islam . Pogledajte samo malo prezimena po Mačvi , Šumadiji ,Raškoj i ostalim delovima Srbije . Ista prezimena kod Srba pravoslavaca i Srba koji su primili Islam u Bosni . Prema tome bolje je da smo više okrenuti Srbima Islamistima jer se oni mogu vratiti u veru pradedovsku . Nego prema narodu koji je Srbima ukinuo konstitutivnost u Hrvatskoj i izvršio genocid i proterivanje . Opštinama Drvar , Glamoč , Grahovo treba pridružiti Bosanski Petrovac i Kupres teritorijalno i većom brigom o povratku Srba u ovih pet opština .S Muslimanima trebamo dogovoriti da ovih pet opština budu jedan kanton sa sjedištem u Drvaru . To je naša briga a ne Hrvatska Republika Herceg Bosna Milorade malo više brini o svom narodu a Hrvati o sebi brinu i predobro. Pogledajmo samo koliko se njih rađa od 400.000 a koliko Srba od oko 1.300.000 stanovnika i sve je jasno , kod nas vlada totalna nebriga o Srbima. Ovih pet opština su od posebnog značenja za Srpsku ali i Srbiju i povezivanje sa Srbima iz Knina , Benkovca , Gračaca i izlaz na more . No uz vlast u Srbiji koja zastupa sve osim Srba i Milorad iznenađuje nebrigom o našem narodu . Poslije Brčkog ovih pet opštine su od posebnog značaja za srpski narod . I u Bosanskom Petrovcu smo većina i treba se svim silama truditi da to i ostanemo i opstanemo . Kad će Hrvatska vratiti autonomiju Republici Srpskoj Krajini onda oni mogu tražiti autonomiju Herceg – Bosnu .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *