Srbija u štrajku

Piše Uglješa Mrdić

Poslednji štrajkovi srpske policije, prosvetnih i zdravstvenih radnika, potvrda su da se vladajući režim ne odriče samo svojih građana, već i sopstvene države i njenih institucija

„Većina policajaca u štrajku“, „Prosvetari u štrajku“, „Zdravstveni radnici u štrajku“, „Policija ne odustaje od ispunjenja svojih zahteva“, samo su neki od novinskih naslova poslednjih dana koji najbolje pokazuju aktuelna dešavanja u Srbiji, a tiču se štrajkova zaposlenih u MUP Srbije, prosveti i zdravstvu. Ako na to dodamo masovna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, grejanja, komunalija, goriva i putnih usluga, onda je jasno u kakvom haosu živimo.

NEZABELEŽENO U ISTORIJI
Kako nam je rečeno u MUP-u, prvi put u istoriji svetske policije dogodilo se da policajci neke od država uđu u drugu nedelju štrajka.
Član Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Blažo Marković kaže za „Pečat“ da se nada da će MUP Srbije okrenuti interesima srpske policije.
„Pripadnici MUP-a neće odustati od zahteva za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika policije. Uz povećanje plata za 40 odsto, tražimo nabavku novih uniformi i obuće, izmene određenih članova Zakona o policiji i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora“, pojašnjava Marković.
Štrajk policije, koji je počeo prošlog četvrtka, organizovan je uz poštovanje zakonskih odredbi, odnosno, obezbeđen je minimum procesa rada, što znači da policajci intervenišu samo na osnovu prijava građana ili ako dođe do neke situacije kada je ugrožena bezbednost. Policajci zaduženi za rad sa građanima, odnosno, za izdavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica, posao obavljaju samo u hitnim slučajevima.
Dok se u Srbiji dešavaju, u godinama obeležavanja dva veka MUP-a, nezabeležene stvari koje se tiču istorije svetske policije – ovakav oblik štrajka, i druge važne grane srpskog društva su u štrajku zbog nebrige države o sopstvenim građanima.

NOVAC NA POGREŠNOM MESTU
Sindikalne prosvetne organizacije su podeljene, pa su tako štrajkove nastavili  Granski sindikat „Nezavisnost“ i Unija sindikata prosvetnih radnika koji su najavili da će Vladi ponuditi novi protokol, u kojem traže povećanje plate od 18 do 20 odsto. Unija sindikata prosvetnih radnika, koja tvrdi da je u štrajku 1.200 škola, traži i ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića.
Razlozi za štrajk tog sindikata su smanjeno izdvajanje za obrazovanje, loš zakon o obrazovanju i nepostojanje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i odbijanje ministra da o tim problemima razgovara sa predstavnicima sindikata.
Sredinom ove nedelje predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su zahteve Vladi Srbije za poboljšanje materijalnog položaja.
„Svi sindikati u zdravstvu imaju isti stav da je plata mala i da treba da se koriguje, a samo od reakcije Vlade zavisiće naši zahtevi“, poručio je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Dragan Cvejić.
Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić je istakao da članovi NSZS očekuju da im ministar zdravlja neće reći da novca nema, jer „Srbija ima novac koji je na pogrešnom mestu“.
Sindikat zaposlenih u zdravstvu traži da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, da se obezbedi novac za isplatu jubilarnih i novogodišnjih nagrada, kao i realizaciju posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.
Zatražena je i korekcija koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, uz uspostavljanje adekvatnog odnosa između koeficijenata po grupama poslova, i uz socijalni dijalog sindikata i Vlade.
U štrajku su policajci, prosvetni i zdravstveni radnici. Najavljuju se novi masovniji štrajkovi. Počelo je…Narod je sve više nezadovoljan…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *