Putin po drugi put među Srbima

Piše Branko Radun

Šta je cilj posete Vladimira Putina i u kakvoj vezi su aktuelna politička kriza vlade i dolazak ruskog premijera u Beograd?

Vladimir Putin, premijer RF i nesporni lider Rusije, dolazi u posetu Srbiji verovatno 23. marta, neposredno uoči godišnjice NATO bombardovanja naše zemlje. Zanimljivo je da tu informaciju nije dalo Ministarstvo spoljnih poslova, već je ona „procurila“ u medijima. Kao da vlast ne zna šta da radi sa dolaskom ruskog lidera ili, pak, da je ova poseta plod ruske inicijative koja bi za vladajući režim mogla biti problematična.

DALEKO JE KAIRO
Iako je Putin izuzetno popularan u Srbiji, verovatno kao nijedan drugi strani lider u nekoj drugoj zemlji, to verovatno nije razlog za zebnju kod naše vlasti. Iako bi Putin hipotetički zbog svoje velike popularnosti mogao da pobedi i na izborima u Srbiji ili, pak, da na Trgu Republike okupi više ljudi nego neki drugi srpski lider, to ipak nije ono što predstavlja problem za Tadićev režim. Za njih je problem poruka koju Putin nosi Beogradu.
Šta je zapravo cilj posete Srbiji ruskog lidera? Pored različitih stavova, svi analitičari slažu se u oceni da Putin nije čovek koji dolazi zbog nečeg manje bitnog, kao i da nije kao naš predsednik koji voli da putuje čak i kada to nema neku naročitu svrhu.
Neki su pomislili da je možda reč o pokušaju aktuelnog režima da krene u pravcu dobijanja ruske podrške, i to u trenutku kada im se čini da ih je Zapad „pustio niz vodu“ ili namerava to da učini. Iako je teško zamisliti aktuelnu proevropsku i pronatovsku strukturu na vlasti kako počinje da nas ubeđuje da Srbiji nisu potrebne evropske već evroazijske integracije, niko ne zna šta nesigurna budućnost nosi. Naročito u svetlu poslednjih scena iz „vrele afričke zime“ u kojoj se nezadovoljstvo masa koristi da se režimi destabilizuju ili promene.
Očekivanje novog destruktivnog talasa svetskog finansijskog cunamija i geopolitička strategija kontrolisanog haosa globalnih centara moći zabrinjava mnoge režime u svetu. Danas niko ne zna ko je sledeći „na redu“. Ako bi domaći vlastodršci došli u poziciju da rizikuju „novi Kairo“, oni bi možda i bili spremni na ozbiljniji dogovor sa nekom alternativnom balansirajućom silom – u ovom slučaju sa Rusijom. No, iako situacija nije sjajna za postojeći režim, koji trenutno ima manjinsku vladu (bez Dinkićevog G17 Plus), teško da je okretanje Beograda Moskvi realna opcija u skorijoj budućnosti.

BITKA ZA JUŽNI TOK
Kako se u političku krizu vlade, koju je ozbiljno načeo proamerički G17 Plus, uklapa najava posete ruskog lidera Vladimira Putina? Gotovo izvesno da je reč o ruskoj proceni da takva nestabilna i ugrožena vlada može biti osetljiva na pritiske, pa bi mogla da izneveri dogovore postignute sa Moskvom. Pre svega reč je o energetskom sporazumu – izgradnji „Južnog toka“ koji je od vitalnog značaja i za Rusiju i za Srbiju, ali i za EU. Iako je Moskvi bitno da uspori puzeće nato-integracije Srbije, očigledno je da im je Južni tok prioritet.
Kriza vlade može da ugrozi operativnu realizaciju Južnog toka koju su kadrovi, naročito oni iz G17 Plus, pokušavali da blokiraju i opstruiraju. Kako se projekat „Nabuko“ pokazao nerealnim, rešenje se našlo u pokušaju strateške sabotaže ovog konkurentskog projekta koji je trn u oku Amerikanaca. Srbija je strateški „odabrana“ Anglosaksoncima, kao mesto na kojem bi trebalo preseći „Južni tok“. I to zato što je Srbija viđena kao zemlja koja bi potencijalno u budućim haotičnim promenama mogla postati ključni partner Moskve na Balkanu, pa bi se ovim potezom taj rizik višestruko smanjio. Time se u očima SAD-a smanjuje i „rizik“ od rusko-evropskog strateškog partnerstva.
Zbog toga i Saša Gajić, analizirajući razloge zašto će Zapad baš ovde da ruši strateški rusko-evropski energetski projekat, zaključio da je Srbija Staljingrad „Južnog toka“, a da borba za njega „neminovno postaje i istrajavanje u borbi za Srbiju i njenu budućnost, jer bi se njegov uspeh odrazio na ceo region i odveo ga u drugi, povoljniji geoekonomski i geostrateški položaj u najširem smislu te reči“ („Šest razloga zašto će Zapad napasti Južni tok baš u Srbiji“, www.vidovdan.org).  Ako bi se ovde desio takav poguban preokret – to bi značilo novu kapitulaciju Srbije koja bi izgubila šansu za budućnost, a na širem planu to bi usporilo približavanje Rusije i EU.
Stoga je logično da u Srbiju – koja je u političkoj i ekonomskoj krizi zbog diplomatske kapitulacije pred zahtevima SAD i EU, te od tada jedva da pokazuje otpor pred nalozima Zapada – dođe lider kako bi obezbedio ruske i evropske interese. Naša vlast nikom više ne uliva poverenje, njoj ne veruju ni na istoku ni na zapadu, pa je zato potrebno načiniti pritisak kako bi izvršila preuzete obaveze. U svakom slučaju, jedno je sigurno: kada se sretnu Tadić i Putin, jedan od njih dvojice će raditi u strateškom interesu svoje zemlje. Pogodite koji.

39 коментара

 1. Сваком нормалном човеку је јасно ко је увек радио у стратешком интересу своје земље. Проблем је што ови на власти код нас нису дошли на власт да би градили,већ да би нставили тамо где су бомбардери 1999 стали. И за сада имају далеко већи успех…
  Било би занимљиво када би се Тадић повампирио и почео да ради у интересу Србије, да се виде онда реакције тзв. ЕУ и тзв. САД.
  Сачекаћемо тај сусрет, да би видели да ли смо били у праву.

 2. Nisam mogao da odgonetnem razlog posete.Liči mi vrlo ubedljivo.Svaka čast.

 3. Путин жели пре свега да види како ћемо се ми односити према њиховом интересу у Србији. Нема ту много сентименталности, то је свима јасно.
  Жели и да види како ће бити дочекан, колика ће да буде “излазност” народа на улице. Сигуран сам да ће, баш због тога, инсистирати да дочек не буде као кад је долазио Медведев. А нашима то не одговара, па ће на све начине, тобоже због безбедности, настојати да то спрече.

 4. Dobro nam dosao i molim vas, pokrenite nesto da ova B A G R A ode!!!!!

 5. nama je ,,Juzni tok,, jedini izlaz u buducnosti.On znaci energetsku sigurnost za 21 vek.Kada njega naprave niko vise nece smeti da bombarduje Srbiju.Sve su to interesi velikih, ali treba biti pametan pa udenuti i srpske interese, medju njih. Nabuko nikada nece biti napravljen, a i ako ga naprave, zaobici ce Srbiju.Zato,pamet u glavu braco Srbi.

 6. Evropa mora da se uključi preko južnog toka u borbu za energente sa Kinom koja već dobrim delom konroliše energente u Kazahstanu i Tukremistanu, Rusija ne može sama.

 7. Putin bi trebao da narodu preporuči nekog poličara, ne mislim da preti i ucenjuje izborom kao EU nego samo da uperi prstom.

 8. Патиота из Топлице

  Наравно да жутим велможама не одговара сусрет Путина и народа на улицама Београда. Видели би колико српски народ цени човека који је вратио достојанство и углед великој Русији. А и ризиковали би што шта. Као што је на отварању недеље руског филма у препуном Сава центру за говор о идеалима слободе и независности у руским уметничким делима који је одржао на српском амбасадор Конузин добио овације, а министар културе Србије звиждуке и повике “Уа издајници”… Јер, народ је неумољиво праведан! И није спорно што велика земља штити своје интересе, спорно је што бандоглави ЕУ-матристи на свом путу без алтернативе за који и не смеју да на прави начин приупитају свој народ, не покушају да ту угњезде и наш, српки интерес. Јер, штитећи свој интерес велика Русија итекако има простора да заштити и српски. Ако ништа друго, она НИКАДА није ни вређала, ни изгладњивала ни бомбардовала Србе. О крвној и духовној вези да и не говоримо. Уместо тога, мантристри сунмњивог знања и способности, бет трунке искрене, показане љубави према свом народу и Отаџбини, на путу без алтернативе везују се за брод који неминовно тоне, и који мора да потоне, Бога ради и правде ради. Организују НАТО самит у Београду и хвале се како је један од највећих у Европи икада.Дефинитивно, мантристи су велика несрећа и срамота Србије!

 9. Љубомор

  Е, да ми имамо родољуба на челу државе (па се он звао и Тадић)
  било би вајде од Путимове посете (гле чуда 23.03). Паметни би то поентирали на ползу српског рода. Авај, Борису Тадићу нема повратка. Његова путања је нацртана у она два месеца проведена у Вашингтону на којој корекције нема, па бар то покушао урадити и препоштени – препаметни Путин. Борис несме дати ни оставку док не обави налог Међународне заједнице – пардон Америке.
  Нажалост код нас се неће догодити н Тунис, ни Египат, ни Либија, ни …., јер овде је васпостављен контролисани хаос.
  Нити Бог нити Путин нам не могу помоћи, ми смо већ претворени у робље што се сада ради у арапским државама. Почело је са Ираком, а завршиће се са Ираном, па ће од садшњег броја држава бити четири пута више арапских феуда (Великодушно, Југу су поделили са бројем осам).

 10. Poštovani Vidovdanče, ja sam pogodio, a to bar nije teško,ko će od navedene dvojice raditi u interesu svoje zemlje.Slažem se sa Radunovom analizom ali se bojim da će Tadićevi spin majstori Putinovu posetu iskoristiti i “premetnuti” je u podršku BoTi, i udarac opoziciji, što ja nikako ne bih voleo.Jer,srpski opozicioni glasači , izmedju ostalog su to, i zbog našeg udaljavanja od Rusije. Tadićevi spinovci će pokušati da nam kažu, evo, pored zapada podržava nas i Putin.

 11. Odlican informativan tekst Raduna.
  Putin,ako hoce direktni susret sa narodom, naci ce nacin da to uradi.
  Kad prvi put objavljen, ovaj njegov dolazak je izgledao kao eutanazija naseg propalog rezima (umalo otvorih bocu sampanja), pa onda, skoro istovremeno cuh da se sprema skup Nato-bombardera u Beogradu u Junu. Ako je nas rezim pred izdahom, pomislih, sigurno da to nijesu nase anglo-americke ambasade. ( U Egiptu, Mubarak je odrzavan preko trideset godina kao mumija) Vrlo je moguce onda da je dolazak Putina odobren kao magla koja sprecava da se Nato-v trijumfalni sastanak (nad posmrtnim odstacima drzave koju je unistio) isuvise uoci.

 12. Dobrica Ćosić

  ovo je zanimljiv tekst, rekao bih da se situacija oko juznog toka lomi

 13. Čavesove sličnosti sa Gadafijem

  Predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji se nudi da bude međunarodni posrednik u pronalaženju mirnog rešenja za masovnu pobunu protiv njegovog prijatelja i političkog saveznika Moamera Gadafija, pokazao je u više od decenije koliko je na vlasti, niz sličnosti sa dugogodišnjim libijskim vođom
  bojica su školovani oficiri, a Čaves (puno ime je Ugo Rafael Čaves Frijas), koji sada ima 57 godina, pripadnik je elitnog vojnog reda – padobranaca.
  Kako su dosadasnje okolnosti pokazale, u prilog neograničene vlasti im je išlo i to što predvode države koje imaju velika naftna bogatstva.
  Čaves vlada u državi čije je uređenje slično socijalističkom, a u Gadafijevoj Libiji je to zapravo svojevrsni “populizam”. I jedan i drugi su bili vođe vojnog prevrata, Gadafiju je, 1969. godine uspelo, ali Čavesu, 1992. nije.
  U neuspelom pokušaju poginulo je nekoliko stotina ljudi, a predvodnik je zatvoren. Tadašnji predsednik Venecuele Rafael Kaldera pomilovao ga je dve godine kasnije i Čaves je ubrzo osnovao “Pokret za petu republiku”. Na vlast je, uz veliku podršku glasača, došao 1999. godine.
  Čaves je više puta posećivao Libiju. Odatle je 2006. godine pozvao svet da se ujedini protiv, kako je naveo, američke hegemonije, a Libija i Venecuela imaju 150 različitih sporazuma o saradnji i trgovini.
  Oktobra prošle godine venecuelanski predsednik dobio je počasnu titulu doktora ekonomije Univerziteta u Tripoliju.
  Čaves sada obavlja treći mandat predsednika, koji bi trebalo da traje do sredine iduće godine.
  On je na referendumima, od kojih je poslednji bio 19. februara 2009. obezbedio, zapravo, neograničeni broj mandata. Po objavljivanju rezultata direktnog izjašnjavanja na kojem je dobio podršku oko 54 odsto građana, obećao je da će to iskoristiti za borbu protiv kriminala i korupcije, kao i jačanje socijalizma. U Venecueli se od tada još više novca ulože u bolnice, škole i za siromašne. Prvu čestitku na pobedi na referendumu dobio od bivšeg kubanskog predsednika Fidela Kastra.
  Parlament je krajem prošle godine, Čavesu omogućio da narednih godinu i po dana ima još veću vlast da bi mogao da se izbori protiv posledica razornih poplava koje su pogodile zemlju. Parlament je odlučio da može da usvaja zakone dekretom i da mu za to ne treba podrška kongresa.
  Opozicija ga sada optužuje i da zloupotrebljava situaciju u državi pogođenoj elementarnom nepogodom da bi ojačao svoju vlast. U novom sazivu Kongresa, mnogo je više pripadnika opozicije, što bi mu, da nije dobio pravo dekreta, ipak, ograničilo moć.

 14. .slicnosti… ?

  pozeljno je da i Srbija ima iste ili slicne *slicnosti*..da neguje antiimeprijalizam, da kako u svojoj kuci,svetu,..tesnije se poveze sa nesvrstanim zemljema, da im ne uvaljuje OTPOR..zakonski zabrani delovanje *imperijalisticke udarne pesnice *..da, 0TPOR, i ne skrece paznju sa njega na *huligane**navijace**nacionaliste*..

 15. Dosli smo u situaciju da moramo izbaciti ono staro i zajedljivo gledanje ”Da komsiji crkne krava”.Nase dobre krave muzare su odavno pocrkale ili smo ih kao losi domacini poklonili komsijama ne razmisljajuci dali ce nam ti isti komsije dati nekad bar casu mleka. Zato nam bilo kakvo nudenje bar jedne krave muzare pa makar se ona zvala i Juzni Tok dobro doslo.Nase postojece krave muzare su pozajmljene uglavnom od jednog istog komsije,a ako se isti naljuti na nas ostado smo gladni.posto su nase krave slabo mlecne i daju samo po neki strk mleka sto nije dovoljno ni za gramzive tajkune moramo da zajmimo po komsilukku.Zato komsije i bliski i daleki Dobro dosli.Jer sto vise krava muzara dobili na zajam od raznih komsija mozda cemo promeniti i uslove pod kojima ih dobijamo.Mozda i neku dobijemo dzabe.Pametni domacini su svakog gosta ugostili saslusali a u okviru porodice odlucili sta im je ciniti.

 16. Nece biti prvi a ni posjednji put da srbi pogrese istoriski
  kako stvari stoje toje vec gotovo okacimo se katolicima i protestanima u zagrljaj i nestanimo

 17. Владимир Путин: Западни лицемери, пустите Либију да сама одлучи!

  -Руски премијер упозорио западне земље да не покушавају да арапском свету наметну демократију.

  Говорећи након разговора са вођством Европске Уније, председник руске владе је рекао да су претходни покушаји мешања довели до победа оних влада које запад сада покушава да обори.
  “Данас, ми говоримо да смо забринути због онога што се дешава у Либији. Али северноафричка ћелија Ал-Каиде је такође забринута због онога што се дешава у Либији. Мислите ли да је то коинциденција?” упитао је руски премијер.
  “Волео бих да се мало вратим у историју. Бивши вођа иранске револуције – где је он живео? Живео је у Паризу и био је у потпуности подржаван од западне заједнице. Сада се читава западна заједница бори против иранског нуклеарног програма.” истакао је Путин.
  “Ја се сећам како су сасвим недавно наши партнери били врло активни у подршци демократским изборима у палестинској аутономној области. И Хамас је победио. А непосредно након тога прогласили су Хамас терористичком организацијом ипочели да се боре против ње. Ми треба да дамо људима прилику да сами одлуче о својој будућности. Ми треба да им пружимо шансу да изаберу природним путем без икаквог страног мешања да граде своју будућност”, закључио је Путин.

 18. Сви пред Председништво да поздравимо драгог госта!

 19. Не подржава се, ни економски, ни политички, ни војно, непријатељски настројена држава (режим),што ”српски” режим неоспорно јесте,уз Грузију и остале НАТО пудлице.Вероватно ће српски режим добити понуду ”или они или ми” и изложити добре стране избора Русије коју ће подржати будућом економском,политичком и војном подршком.НАТО пудлице то прихватити неће и њихов режим ће наставити да возе вртоглавом брзином према провалији и свом крају.

 20. Marko [neregistrovani] (01. 03. 2011, 14:45:26)
  ISTINA i samo ISTINA!!!

  Proucerela je nezvanicna informacija da Gadafi nije odobrio neke ugovore Americkim i Engleskim kompanijama, pa samim time vrseno je lobiranje za njegovu smenu. Ako cemo iskreno (infromacije s CIA FACTBOOK) gradjani libije zive solidno i da su nemiri samo iiscenirani sto je vec poznata praksa koja dolazi od zapadnih zemalja. Klintonova je vise puta izjavljivala neku pricu o podeli svetkog bogatstva, pa vidimo da su ga podelili u IRAKU, pa sada hoce i u LIBIJU. Cekamo da vidimo kada ce i Venecuela da dodje na red, mada su tamo vec pokusali, ali imali su NEUSPEH! Sada postoje i jaki politicki faktori u svetu, pa nece moci da napadnu kao sto su to uradili sa IRAKOM. Tu je negde i IRAN, samo se jos uvek kuva cela ta prica. Pa cak i kada se sve ovo zavrsi, ostaje im najbolnija naftaska zemlja na svetu koja ima oko 50% svetskih rezervi energenata RUSIJA. U knjizi o Vladimiru Putinu sam procitao da je pocetkom 2000-tih godina zabranjena prodaja naftnih polja korporacijama koji nisu u vlasnistvu rusa. Nakon ovoga su pokusali da politicki ojacaju KORDOVSKOG (ili kako se vec zvao), ali je PUTIN bio brzi i osudio ga za kradju na 15 godina zatvora. LJUDSKA PRAVA (najveca prevara sveta, zato sto to nije pravo na normalan zivot) su komentarisala u ovom slucaju govoreci da to NIJE KAKO TREBA! Ali ovo je blaga kazna. Ameri su imali isto nekog slicnom ovome ruskom tajkunu i osudili ga na 150 godina. Licno se pitam sta su HUMANISTI tom prilikom izjavili.

 21. Putin dolazi sa ultimatumom” Ili mi ili oni-Nato”. Posto je Premijer smenio Dinkica odgovor je jasan, a to je bio uvjet. Secate se price Dinkica o prodaji NIS-a Gaspromu tj. o ceni. Ode Dinkic a zapad cuti. Znaci zapad vise ovde ne stanuje,KiM i zlocini nad SRbima, ima jos pokazatelja, samo treba sklopiti kockice. Nista nije slucajno.

 22. istina..kako se potrefila boja bagera i..*zuta istina*…?
  ————————————————————————————————————————————
  GraĐevinci NA METI „bager mafije”!
  Ukradeni bager pronađen na kopu „Kolubare”

  Bager težak 10 tona i vredan 85.000 evra, koji je u maju 2010. ukraden u Novosadskom brodogradilištu, nađen na površinskim kopovima kod Lazarevca
  1
  Misterija… Istraga će utvrditi kako se grdosija našla u „Kolubari”
  Bager koji je u maju prošle godine ukraden u novosadskom Brodogradilištu pronađen je u rudniku „Kolubara”! Policija istražuje kako se mašina teška 10 tona i vredna 85.000 evra našla na površinskim kopovima.

  Spektakularnu pljačku bagera u Novom Sadu snimile su prošle godine bezbednosne kamere.

  – Na snimku zabeleženom u 3.45 ujutro vidi se kako lopovi ulaze u dvorište Brodogradilišta, sedaju u bager i probijajući ogradu, odvoze mašinu u nepoznatom pravcu! Bager je u vlasništvu novosadske građevinske firme „Altra”, a vlasnik Nešo Vukelić pozvan je u Kolubaru na utvrđivanje po broju na motoru i šasiji na osnovu dokumentacije – kaže za Press izvor blizak istrazi i dodaje:

  Lopovi nisu uhvaćeni

  – Istraga će utvrditi kako se ova grdosija našla u „Kolubari”. Lopovi su je verovatno utovarili na veliki kamion tegljač i prevezli u Lazarevac.

  Nešo Vukelić, vlasnik „Altre” u čijem vlasništvu je bio ukradeni bager, rekao je u maju prošle godine da je lopove snimila kamera, ali da oni nisu uhvaćeni.

  – Na snimku se lopovima ne vide lica, ali da su istražni organi hteli, mogli su da prate put kuda je prošao bager, jer su sve važnije saobraćajnice u Novom Sadu pokrivene video-nadzorom. Priča se da je ukradeni bager završio u Osijeku, gde je navodno prodat za nekoliko hiljada evra. Čuo sam da su u Hrvatskoj, navodno, završili i drugi bageri ukradeni u Novom Sadu u prethodnih godinu dana.

  Ovo je samo jedna od filmskih krađa skupih građevinskih mašina ukradenih u Novom Sadu za poslednjih godinu i po dana. Prema podacima kojima Press raspolaže, u ovom periodu je ukradeno šest ovakvih mašina, ukupne vrednosti od oko pola miliona evra! U U policijskoj upravi u Novom Sadu nemaju tačnu evidenciju o vrsti ukradene mehanizacije.

  Filmska pljačka i u Milanovcu

  Neke od ukradenih mašina su završile na Kosovu, dok se za druge pretpostavlja da su prodate u Bosni i Hercegovini.

  – Ovde se radi o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi. Oni najpre „tipuju” mesta na kojima su parkirane građevinske mašine. Potom noću provaljuju na parkinge i odvoze mašine. Najverovatnije ih u blizini čekaju tegljači na koje se ukradena „roba” utovari. Verujemo da se bageri prodaju u okolnim zemljama i to po deset puta nižoj ceni od realne – kaže za Press jedan od građevinaca i dodaje:
  2
  – Nisam očekivao da će bager biti pronađen u Kolubari, jer se obično švercuju u zemlje bivše Jugoslavije po već uhodanim putevima i šemama. Nadam se da će policija konačno stati na put „bager mafiji”.

  Prošle godine drski pljačkaši ukrali su i bager iz Javnog preduzeća „Putevi” iz Gornjeg Milanovca! Lopovi još nisu uhvaćeni, niti je mašina pronađena.

  – Rovokopač vredan četiri miliona dinara ukraden je na Uskrs i do danas nije pronađen. Niko ne može da shvati kako je moguće da neko ukrade mašinu tešku nekoliko tona koja ide do 40-50 km/h, a da ih niko ne vidi! U to vreme Ibarska magistrala je bila pod video-nadzorom, ali na snimcima nema bagera, što znači da je odvezen nekim sporednim putem – kaže direktor „Puteva” Jovica Carević.

  A. IVANIŠEVIĆ

 23. Putine CARE,dobro nam dosao,jos samo kad bi ostao da nas dignes stsari moral i ponos…RUSIJA/SRBIJA

 24. Ervin Romel po drugi put na severu Afrike…?? Lorens od Arabije, ovoga puta saucestvuje….?
  ————————————————————————————————————————————
  BERLIN – U slučaju pada režima Muamara Gadafija, Libija bi mogla biti podeljena na tri dela, pošto protivnici režima već kontrolišu velike delove zemlje.

  Nemački list Špigel ističe da ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako bi se zemlja raspala i dodaje da je dovoljno pogledati atlas da bi se videlo zašto su na teritoriji današnje Libije hiljadama godinama postojale tri nezavisne države.

  Zemlja ima 1.600 kilometara obale, ogromne pustinje u unutrašnjosti, jednostavno je bila suviše velika da bi se njom upravljalo iz jednog urbanog centra.
  Ni stanovništvo nikada nije bilo homogeno – mnogobrojna plemena razlikuju se prema jeziku, običajima i načinu privređivanja. Ona se identifikuju sa regionom u kome žive, ne sa državom. Vekovima “Libija” nije bilo ime zemlje, nego maglovita geografska oznaka.

  Grčki istoričar Herodot je u 5. veku pre Hrista tako označavao ceo afrički kontinent. Istorijska podela na regione Tripolitaniju na zapadu, Fezan na jugu i Kirenaiku na istoku danas se čini ponovo aktuelnom, navodi list.

  Prvo su plemena na istoku prošle nedelje posle 41 godine odbacila Gadafijevu vlast. Zatim su se plemena na naftom bogatom jugu priključila pobuni protiv diktatora.
  Trenutno Gadafija podržava još njegov region Tripolitanija. Gadafi je tako izgubio kontrolu nad 80 procenata libijske teritorije.

  Međutim, trenutna cena nije odraz te procene. Skokovi cene nafte ne mogu se svesti samo na jedan uzrok. Jasno je da špekulacije značajno doprinose poskupljenju.
  Opravdane su i kritike na račun naftnih kompanija – one očigledno koriste trenutnu situaciju kako bi dodatno zaradile, konstatuje list.

 25. *lokatori po Beogradskom modelu*..*Bodrumasi*…/
  ————————————————————————————————————————————
  OPOZICIJA U LIBIJI TRAŽI STRANO BOMBARDOVANJE

  (13) Send to friend Print Četvrtak, 3. Mart, 2011.| Autor: Agencija BETA

  BENGAZI – Opozicione snage u Libiji obrazovale su “Prelazni savet vlade” i pozvale druge zemlje da vazdušnim snagama napadnu strane plaćenike koji se bore na strani libijskog vođe Moamera Gadafija.

  Savet koji su u Bengaziju obrazovali opozicioni lideri, predvodi bivši Gadafijev ministar pravde Mustafa Abdel-Džalil. Portparol saveta Abdel-Hafiz Hoga rekao je da to telo traži vazdušne napade na “uporišta plaćenika… koji se koriste protiv civila i naroda”.

  Opozicione snage su danas odbile kontraofanzivu Gadafijevih snaga u strateškom mestu Brega, 740 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija.

  Jedinice odane Gadafiju zauzele su u jednom trenutku luku, pistu i naftna postrojenja u Bregi, ali su posle udara pobunjeničkih snaga bile primorane da se povuku u obližnje univerzitetsko naselje.

  Tamo su ih opkolile pobunjeničke snage i borba se nastavlja. Na opozicione snage je pucano iz minobacača i teških mitraljeza, a u jednom trenutku na njih je pucano iz vojnog aviona, ali nije bilo žrtava i opsada je nastavljena, preneo je izveštač agencije AP.

  U borbama za Bregu, gde se nalazi drugo najveće naftno postrojenje u Libiji, poginulo je najmanje 14 ljudi od čega 10 pripadnika pobunjeničkih snaga.

  Vesti: OPOZICIJA, libija, prelazni savet vlade, opozicija u Libiji traži strano bombardovanje
  Send to friend Print 55Preporuči RSSRSS

 26. uz sve moje simpatije prema naravno *Crvenoj armiji*..to nije *ona* Rusija…*pod ili niz led*
  ————————————————————————————————————————————
  Medvedev: Libija na ivici građanskog rata

  Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je danas da je situacija u Libiji izuzetno složena i da je ta zemlja “bila i nalazi se na pragu građanskog rata”
  “Naš zadatak je bio da spasimo sve naše ljude”, rekao je Medvedev na susretu sa ministrom za vanredne sitaucije i civilnu odbranu Sergejom Šojguom.
  “Tokom takvih događaja obično se dešava potpuna dezorganizacija upravljanja državom, što se i uočava”, rekao je predsednik Rusije, dajući najvišu ocenu evakuaciji ljudi.
  Šojgu je rekao da su iz Libije evakuisani svi građani Rusije, kao i državljani još 26 zemalja koji su radili za ruske kompanije, između ostalog “Ruske železnice”, “Tatnjeft”, “Gazprom”.

 27. RS u savezu sa Srbijom, Belorusijom i Rusijom!

  Savez Srbije, Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Belorusije bi u političkom, ekonomskom i vojnobezbednosnom smislu trebalo da predstavlja pandan EU. Reč je o ekonomskom projektu koji obuhvata populaciju od preko 250 miliona ljudi
  s
  Eurazija
  Savez jači i od EU i SAD… Čak 250 miliona ljudi živelo bi u tzv. Evroazijskoj uniji

  Republika Srpska pristupiće političko-ekonomskom savezu zemalja bivšeg Sovjetskog saveza koji će biti osnovan početkom sledeće godine, čiji su inicijatori ruski predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin. U ovom savezu bi, pored Rusije, u početku bile Ukrajina, Kazahstan, Belorusija i Srbija!

  Kako Press RS saznaje iz odlično obaveštenih diplomatskih izvora, najviši zvaničnici Srpske već su dali načelni pristanak za pristupanje novom ekonomsko-političkom projektu. Sagovornik našeg lista iz Vlade RS kaže da je projekat formiranja tzv. Evroazijske unije, koja bi u političkom, ekonomskom i vojnobezbednosnom smislu predstavljala pandan Evropskoj uniji, dugo pri vrhu liste prioriteta ruske spoljne politike.
  a

  Sve je usklađeno sa propisima EU

  Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić kaže da je u ovom trenutku teško dati preciznu ocenu kako bi se eventualni ulazak RS u Evroazijsku uniju odrazio na put BiH prema EU i NATO.

  – Tu pre svega mislim na pitanje zakonodavstva koje je BiH poslednjih godina usklađivala s pravnim propisima EU. Ne znam koliko su propisi funkcionisanja Evroazijske unije usklađeni s pravnim aktima i normama EU – kaže Savićeva.

  – Osim država bivšeg Sovjetskog saveza, koje za Rusiju predstavljaju strateški najznačajnija područja, ruska spoljna politika sve je eksplicitnije usmerena i na jačanje uticaja na Balkanu, preko istorijskog savezništva sa Srbijom, a preko nje i sa RS – kaže naš sagovornik.

  Nije na štetu BiH

  Oni ističu da eventualno pristupanje RS ovom savezu ni na koji način ne bi ugrozilo približavanje BiH evroatlantskim integracijama, jer je u osnivačkim aktima Evroazijske unije svim zemljama članicama ostavljena mogućnost pristupanja i drugim međunarodnim organizacijama sličnog karaktera. Naši izvori dodaju da bi Srpska, ukoliko pristupi novom savezu, dugoročno ostvarila ogromnu ekonomsku, ali i političku korist.

  – Kako je zamišljeno, Evroazijska unija će prvenstveno predstavljati ogromno tržište roba i kapitala, bez ikakvih carinskih barijera, a reč je o tržištu koje obuhvata populaciju od preko 250 miliona ljudi! Kako RS i BiH trenutno imaju nepremostive prepreke da bilo šta izvoze u zemlje EU, pristupanje novom savezu otvorilo bi nebrojene mogućnosti za domaću privredu. Ne treba zanemariti i značaj ruskog političkog „patronata” i zaštite interesa svih zemalja koje pristupe toj uniji – ističe naš sagovornik.

  Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da je priča oko mogućeg pristupanja RS novom velikom ekonomsko-političkom savezu utemeljena na realnim osnovama. On podseća i na ranije izjave najviših ruskih zvaničnika, u kojima se ukazuje na neophodnost novih integracija, Šolaja smatra da bi učlanjivanjem RS i Srbije u Evroazijsku uniju bio napravljen još jedan snažan korak ka miru i stabilnosti cele regije.

  – Ideja o formiranju Evroazijske unije u stvari je potekla od Igora Panarina, čoveka koji se smatra ocem moderne ruske diplomatije. Osim toga, predsednik Medvedev i premijer Putin su više puta javno iznosili inicijativu o formiranju novih ekonomskih i bezbednosnih asocijacija kojima, kako stalno ističu, nije cilj pokretanje novog hladnog rata, već isključivo razvoj još bolje saradnje i između Istoka i Zapada – kaže Šolaja.

  Otvaranje mogućnosti za pristupanje Evroazijskoj uniji snažno je pozdravljena i od strane ekonomista i predstavnika vodećih političkih stranaka u RS.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica ističe da bi pristupanje jednoj takvoj asocijaciji RS predstavljalo ogromnu perspektivu za domaću privredu.

  – Nalazimo se u svojevrsnoj ekonomskoj izolaciji i otvaranje jednog takvog tržišta konačno bi privredi RS omogućilo da izađe iz ćorsokaka. Bile bi nam otvorene nebrojene mogućnosti za izvoz poljoprivrednih dobara, angažman domaćih građevinskih firmi u zemljama koje ubrzano razvijaju svoju infrastrukturu, slobodnu cirkulaciju radne snage u oba smera – kaže Vukmirica.

  Član GO SNSD-a Dušanka Majkić ocenjuje da bi članstvo RS u novom ekonomsko-političkom savezu predstavljalo fantastičan uspeh.

  Velika šansa za RS

  – Sve zemlje na svetu prvenstveno se vode svojim interesima. Ako bi RS u Evroazijskoj uniji imala mogućnosti za brži ekonomski napredak, ubeđena sam da nema čoveka koji to neće pozdraviti. Lično, bila bih presrećna kad bi taj aranžman zaživeo već danas – kaže Majkićeva.

  Vukota Govedarica, potpredsednik SDS-a, misli da se radi o „zanimljivoj ponudi” koju je potrebno najozbiljnije razmotriti.

  – Formiranje Evroazijske unije bilo je i očekivano, s obzirom na veliku ekonomsku krizu koja je pogodila EU. Očigledno je da Moskva želi postati jedan od najznačajnijih ekonomskih centara moći u svetu, a mi u celoj toj priči treba da pronađemo svoje interese – ocenjuje Govedarica.

 28. Doduse, fali Venecuela, Cuba,Libija…Irak jos nije *deblokiran*…

  http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/2/4/132652/rs-0202.jpg

 29. Ocigledno, da neka Libija, RSK,.Kosmet,,,nemaju sanse..u Srbiji dok je…hm, hmm na vlsti..?

  Vuk Jeremić – Gubitnik

  Ponovo ispaljen – DS protiv njegove odluke da se u Beogradu održi konferencija nesvrstanih

 30. Treba mo prestati kukati,pod hitno bi trebalo likvidirat,IZDAJNIKE,a svi znamo ko su,tadic,dinkic, ceda,draskovic to je vrhuska,koja je placena od strane amerike i evropske unije,jebe se nji za srbiju i srpski narod,znaci, nema vise vremena za manevrisanje,ako to ne uradite,otice te u ponor,i nikad se izvuc necete(zalosno),drage srpske patriote,znam da vas ima,morate pod hitno nesto uradit,dosta je vise posmatranja sa strane,naprimjer:u americi se svi ubijaju koji rade protiv nacionalni interesa,pa makar bio i predsjednik,.

 31. hm, hmm…budimo realni..

  posle izjave Dragoljuba Micunovica, kolaboranta, i zvanicnog pljuvanja po nesvrstanima, svaki Srbin i Srpkinja se nalaze u zivotnoj opasnosti..ne samo u Libiji. Hoce li gradjani Srbije, normalni ljudi..konacno, javnim protestom zacepiti usta..tom zlu u kontinuitetu, agentu Tonija Blera i bandi..Dragoljubu Micunovicu, ubacenom agentu na Golom otoku..cinkarosu…?

 32. braco srbi ja sam iz makedonije. po veri i ja kao i vas sam pravoslavac. i mi kao i vi imali smo sukob sa siptarskim zlocincima koji su skvernavili pravoslavni manastiri po makedoniji.moj prapradeda je bio srbin zato pozvao bih sve ptriote, rodoljube koji se zalazu za opstanak pravoslavnog sveta i oni koji nisu zaboravili krvavi rat za oslobodjenje stare srbije i makedonije da izadju na ulicama i jasno daju signal putinu da srpsko ruski savez mora opstati da ta veza izmedju pravoslavnog sveta na celu sa pravoslavne majke rusije mora opstati jedino ako izadjimo na ulice i srusimo ovaj izdajicki rezim u beogradu ili milom ili silom. nemamo vremena za cekanje. ovaj izdajicki rezim mora pasti srpsko ruska veza mora opstati pravoslavje mora opstati. nije jos nista izgubljeno ukoliko srbija i srpska udju u ovaj novi savez. na taj nacin i mi pravoslavci u makedoniji mozda polako ali sigurno cemo dobiti svoj stit od siptarskih terorista i ultranacioanalista. zivela SRBIJA , STARA SRBIJA , SRPSKA , zivelo PRAVOSLAVJE, izadjimo na ulice da oteramo izdajicki rezim i spasimo cast obraz STARE SRBIJE i CITAVOME PRAVOSLAVJU SRUSIMO OVAJ IZDAJICKI REZIM.

 33. Sta bi sa nasim parama u banci u Moskvi, mozda ce Putin kroz Razvojnu banku ove nase naterati da ih vrate u Srbiju.Ceo projekat Juzni tok sigurno nece zavisiti od male srbije, jedva smo ih umolili da samo naidju kroz nas prostor. PARE politicare teraju na sastanke, to sto G.Putin dolazi je na nasu molbu a ne za njihove izbore u 2o12 godini. NASI NE SMEJU DA KAZU da su bankrotirali kao Vlada, pa dele narod dok im ne istekne mandat.

 34. @ Lune za ovo o kolaboracionistu Micunovicu svaka ti cast. Zbog tog cinkarosa u vladi Srbije gade mi se svi

 35. Danas, je *promakla* i vest, da je Rusija spremna da odustane od Juznog toka, a, sa tim odustajanjem zbog domacih gmazova, Srbija gubi materijalno, ali i geopoliticki..jer, biti na transverzali gasa i nafte, imati sigurnost u snabdevanju, posedovati i najmanju *slavinu* na putu je *respektivan uticaj* drzave Srbije u regionu. Prolazak, Juznog toka, je prolazak Ruskih interesa, a, kako znamo i Rusija ce poput Amerike, *STITITI SVOJ INTERES, KOJI SE NALAZI U SRBIJI, SA MEDJUNARODNOM ODREDBOM..*DEMILITARIZACIJE*, 100. km levo i 100km desno od trase.

 36. ДОБРО ДОШАО У СРБИЈУ ВЛАДИМИРЕ ВЛАДИМИРОВИЧУ !Надам се да ће твој долазак и подвлачење црте значити коначан крај лутаља српског руководства по којекаквим западним камповима за обуку издаје сопственог народа.Како је српски напаћени,осиромашени и понижени народ већ уморан од превара надам се да ћеш им скренути пажљу,јер они од обести и добијених задатака са запада-ништа не виде.НЕКА ЖИВИ БРАТСКИ РУСКИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОД.

 37. Од крагујевачког посла с Фијатом нема ништа.
  Док су се нудили Јужним током, Руси су били расположени да Застава прави аутомобиле за њих.
  И шта су радили наши политичари?
  Не Влада, већ сви локални политички дилетанти, попут оног који се „продао за шаку чварака”, почели су да сањају снове пројектоане у НАТО-пакту, како ће моћи да праве државице око својих градића у унутрашњости Србије.

  Што је најважније, од крагујевачког посла с Фијатом нема ништа. Док су се нудили Јужним током, Руси су били расположени да Застава прави аутомобиле за њих. И шта су радили наши политичари? Не Влада, већ сви локални политички дилетанти, попут оног који се „продао за шаку чварака”, почели су да сањају снове пројектоане у НАТО-пакту, како ће моћи да праве државице око својих градића у унутрашњости Србије.

  У присуству Путина, руска фирма Солерс, закључила је онај уговор којег је требало само спровести у Крагујевцу[1]. Пола милиона возила, која су се могла бар склапати у Крагујевцу, сад ће се производити у месту Набережни Челни у Татарстану. Крагујевчани би требали јако добро да запамте име овог места. Његов развој је доказ да нас је ова Влада обмањивала. У Русији продаја аутомобила расте, а како тврде аналитичари, Фијатови аутомобили ће се убрзо извозити из Русије.

  Због неодговорности и корумпираности наших политичара су пропуштене многе шансе за Србију. И нови кредити ММФ-а трајаће док се не поједу неки нови чварци. А тада Србија више неће бити потребна ни Западу ни Истоку, јер смо изгубили поверење на обе стране. Насупрот тога, политика која би сарађивала и са Истоком и Западом је једина шанса за Србију. Но, то сигурно није ова садашња политика са Цветковићевом Владом, која ради само у корист своје и наше штете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *