„Prijateljski“ atak u Banja Luci

Piše Anja Vujević

U svojstvu predsedavajućeg Komiteta ministara Saveta Evrope, turski ministar inostranih poslova, predstavljajući se kao „prijatelj koji želi pomoći formiranje vlasti“, svojim skandaloznim ponašanjem otvoreno je pokušao da ponizi RS

Cilj turske spoljne politike je uspon otomanskog Balkana, obznanio je krajem 2009. godine u Sarajevu ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu. Potom je sa predsednikom Srbije dogovorio gradnju džamije u srcu Šumadije, a onda od Banjaluke zatražio da iz Palate Republike izbaci zastavu Republike Srpske i usput pokušao sastaviti parlamentarnu većinu u BiH.
U svojstvu predsedavajućeg Komiteta ministara Saveta Evrope, turski ministar inostranih poslova, predstavljajući se kao „prijatelj koji želi pomoći formiranje vlasti“, svojim skandaloznim ponašanjem otvoreno je pokušao poniziti RS i pokazati da je Turska u međunarodnoj zajednici primarni zaštitnik Bošnjaka.

SKANDALOZAN ZAHTEV
Od dolaska na vlast konzervativaca, Turska neskriveno pokazuju da, kao kompenzaciju za neulazak u EU, želi dominaciju na Balkanu. U svojoj nameri se toliko osilila da ne samo da se meša u unutrašnja pitanja Srbije i BiH, već udara i na Ustav RS, jer zahtev za uklanjanjem zastave RS iz Belog salona u Palati RS, u kojem se održavaju protokolarni sastanci, nije ništa drugo do udar na Ustav RS.
Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je Davutoglua čekao više od 75 minuta i uz to primio skandalozan zahtev, uradio je jedinu ispravnu stvar – otkazao sastanak. Koliko je njegov potez ispravan svedoči i demanti koji je tim povodom stigao iz ambasade Turske, u kojem izražavaju čuđenje Radmanovićevim saopštenjem gde javnost obaveštava o skandaloznom zahtevu turske delegacije. U ovom demantiju  se Republika Srpska stavlja pod znake navoda, to jasno govori da zahtev za uklanjanjem zastave  RS nije ništa drugo do svesno sporenje RS, što se može protumačiti i kao sporenje Ustava BiH prema kojem je RS jedan od dva entiteta. Neki analitičari iznose mišljenje da je Davutoglu svojim zahtevom pokušao da RS ne da međunarodni subjektivitet.
Podsetimo, „Vikiliks“ je objavio nekoliko dokumenata u kojima SAD izražavaju otvorenu bojazan zbog planova, ali i otvorenih pokušaja turskih političara da u BiH stvore prostor za veći uticaj na Balkanu. U razgovoru pomoćnika američkog državnog sekretara za politička pitanja Vilijama Bernsa sa podsekretarom turskog Ministarstva inostranih poslova Feriduna Sinirlioglua, naglašeno je da se EU protivi snažnijem angažovanju Turske na Balkanu, kao i da SAD sa oprezom gledaju na to. Prema dokumentu koji je američki ambasador iz Ankare poslao u Vašington, u februaru prošle godine, posle susreta dvojice diplomata Sinirlioglu je Bernsu otkrio da postoji odlučnost turske vlade da se suprotstavi stalnim naporima EU da isključi Tursku na Balkanu. U dopisu se otkriva da je pojačano tursko angažovanje između BiH i Srbije rezultiralo time da je Turska uverila tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je dan ranije bio u Ankari, da odustane od isticanja srpskog „genocioda“.

ZAVERENIČKO ĆUTANJE
U drugom dokumentu se na vrlo upozoravajući način ističe uloga šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua, on je prouzrokovao pravu lavinu reagovanja i otvorenog otpora u regionu.
„Ovaj stav povratka u prošlost, kombinovan sa turskom tendencijom da ga provede u saradnji sa lokalnim političarima islamske orijentacije, konstantno stvara nove probleme“, upozorava se u dopisu ambasade u Ankari Stejt departmentu.
U ambicijama Turske verovatno leži i jedan od razloga iznenadnog interesovanja Nemačke za dešavanja u BiH. Uz blagoslov Vašingtona, koji više ne želi da se izlaže neuspesima u BiH posle propasti „aprilskog“ i „butmirskog“ paketa ustavnih amandmana, Londona i Beča, nemačka kancelarka Angela Merkel je krajem novembra otvorila sesiju pregovora sa liderima iz BiH u kojoj pokušava da skroji parlamentarnu većinu, ali i ustavne promene.

Za razliku od ranijih inicijativa Vašingtona o kojima lideri iz BiH nisu tajili svoje mišljenje, zanimljivo je da o nemačkoj inicijativi za sada zaverenički ćute.
U svakom slučaju, poražavajuća je činjenica da 15 godina posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlast BiH kroje Berlin i Ankara. U tih 15 godina BiH je uspela samo da potvrdi da nije sposobna da bude samostalna država, što nikada nije ni bila u svojoj istoriji. Drugi put u istoriji bosanskog feuda, iznad njegovih vrleti, koplja su ukrstile dve imperije – Osmanlijska i Austrougarska.

5 коментара

 1. Под Бечом је бурак посрнуо;Пуче колан свечевој кобили;Окренуше кола низа страну………
  Држ АХМЕТЕ-Риџале,узми овај фишек;понеси га на поклон везиру;и кажи му да је то цијена;које драго главе црногорске.

  АХМЕТ-Какав фишек на поклон везиру;смовољни кавурски хајдуче!Не збори се тако с везирима;но ђе дођу доносе грозницу;сузе скачу саме на очима;и захучи земља од кукања!

  РАДМАНОВИЋ-Да нијеси у кућу дошао;знао бих ти одговорит дивно;ема хоћу нешто свакојако.ДЕ ОТИЂИ ДО ДОДИКА МАЛО;ДА ТИ ПЕРЧИН И ГЛАВУ ЗАВАЛИ;ДА ТИ ТВОЈА ЖВАЛА БАР ЗАБАЛИ!ДРУГИ ПУТА КАД БУДЕШ ДОШАО;ДА ЗАПАМТИШ КАКО СИ ПРОШАО;ПА КАД ЦРКВА КОД БАНСКИХ ЗАЗВОНИ;ДО ЗЕМЉЕ СЕ ЗАСТАВИ ПОКЛОНИ;ПОКЛОНИ СЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ;И ПОКАЈ СЕ ТВОЈОЈ РЈЕЧИ ДРСКОЈ;ПА СЕ СЈЕТИ КУМАНОВА ГРАДА;ГДЈЕ ВАС СРБИ ПРОТЈЕРАШЕ ТАДА;ДО ЈЕДРЕНА ШТО СТЕПО ЗАУЗЕ;И НА ОЧИ НАТЈЕРА ВАМ СУЗЕ;СВАКО ТУРЕ ТАДА ЗАПЕКМЕЗИ;СПАСИШЕ ВАС ОД НАС ТАД ЕНГЛЕЗИ !!! Е! запамти и прочитај мало;што но Буче – Риџалу казао:Ти си хајдук робља везанога;Ти си бољи јер више уграби;Ја сам хајдук што ћерам хајдуке;гласнија је моја хајдучија!!!Ја не пржим земље и народе;(ко што ви сте пржили Јермене; по лијепој Анадолској земљи !!!) ; ама су се грдни мучитељи;сви преда мном на нос забалили;многе буле веше кукајући;за мном црна клупка расплетале!!!Зар обадва нијесмо хајдуци?;Ти си хајдук робља свезанога;Ти си бољи е више уграби;Ја сам хајдук те гоним хајдуке;
  Трговац ти са осмјехом лаже;Жена лаже сузе просипљући;Нико боље нег Турчин не лаже……..

 2. “Od dolaska na vlast konzervativaca, Turska neskriveno pokazuju da, kao kompenzaciju za neulazak u EU, želi dominaciju na Balkanu”

  Dobro, ali i prije ‘dolaska konzervativaca’ na vlast, kako se Turska ponasala prema Srbima?
  Evo kako, sa Otanom su nas bombardovali (neki kazu da su napravili kasapnicu u Nisu- sa klaster bombama).
  Ne treba zavaravat narod sa polupecenim analizama.

 3. Kako pročitati tekst, kad se na desnoj strani preklapa sa drugim tekstovima? Kako ukloniti te druge tekstove? Molim redakciju da mi odgovori na moju E-MAIL adresu. Pozdrav

 4. I treba da Srpska ulaže u Srbiju s verom u Boga jednog dana bit će to samo jedna država kako i priliči .Najvažniji cilj je povećanje nataliteta u Srpskoj i Srbiji . Da bi se stvorili uslovi za to treba ojačati gospodarstvo i maksimalno ulagati u povećanje nataliteta .Zašto moj narod nema prema nikome i ničemu poštovanje , ako je Emir promenio ime u Nemanja Kusturica i vratio se veri predaka . Onda je dužnost svakog poštenog Srbina da ga zove Nemanja . A naš Nemanja je odličan primer za ostale Srbe čiji su preci primili Islam da se vrate u pravoslavnu veru . Razni Kovačevići , Marići, Matići , Musići ,Tihići i da ne nabrajam i sami vidite da nosite Srpska prezimena odbacite Islam i vratite se u svoj Srpski narod braćo .

 5. Crna Gora pokušava primeniti recept bratske Hrvatske , Srbe pocrnogorčiti , protjerati i život im otežati . Hrvati su stari Latini i dobro znaju sve spletke , dokaz je kako koljač Merčep slobodno uživa u Hrvatskoj . Obranili su ga od Haga oni sami mu ne žele suditi on je za njih heroj što je ubio porodicu Zec i hiljade drugih Srba u Pakračkoj Poljani i širom Hrvatske .Šešelj je u Hagu samo zbog svojih izjava dok hrvati zbog dokazanih zločina uživaju slobodu . Branimir Glavaš , Merčep ,Jarnjak , Mesić , Đuro Brodarac itd . Albanac Tači prodaja i vađenje organa normalno na slobodi . Pa HAG je samo politički sud za Srpski narod da se proglasi genocidnim umjesto Hrvata koji su izvršili dokazani genocid . I nastavljaju ga dalje mjenjajući otvoreno etničku sliku Krajine naseljavajući socijalne višečlane porodice iz Zagorja , Podravine , Slavonije , Turopolja i Dalmacije u Srpske kuće ili nove kuće i stanove koje im grade . A upravo ta Hrvatska besramno pita gdje je Srbija u koji deo Vojvodine smjestila Srbe koje su oni protjerali .Da ne govorimo da se služe Hitlerovim metodama plaćanja izabranih porodica za štancanje dece Janjevci u Voćinu i okolnim selima , Janjevci u Kninu i okolici , Janjevci u Lasovcu i okolici , Janjevci u Podgorcima , Domanjkušu i okolici . Bosanci na podrčju Slavonije , Like , Banije i Korduna. Da je u Srbiji pameti kao što nije sve izbeglice iz Hrvatske bi završile u Subotici i Severu Bačke . A izbeglice iz Kosova u Raškoj oblasti , Preševu , Bujanovcu i Medveđi tako bi napravili mudri Latini Hrvati i tko im što može ili hoće ? Još oni napadaju druge i traže pravdu ma zamislite .Sad taj hrvatski projekt pokušavaju sprovesti poturice u crvenoj hrvatskoj kako zovu Srpsku Crnu Goru .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *