Organizacija „Beograđani protiv druženja“ predlaže Gradu nove mere

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 10. Februar 2011 – Izvor Be92: Novoosnovano udruženje „Beograđani protiv druženja“ podnelo je juče set predloga za mirniji i evropskiji život u Beogradu, gradu koji je, kako se kaže u saopštenju, opštim primitivizmom pretvoren u kasabu u kojoj svako sa svakim uz piće može da se druži i galami.

Među predlozima ove organizacije nalazi se niz mera koje nadopunjuju već izglasani Zakon ograničenog rada kafića i klubova u Beogradu. BPD ovaj zakon pozdravlja, ali ga smatra nedovoljno radikalnim. Zbog opasnosti da se tendencija porasta posete stranih gostiju Beogradu ne zaustavi ovako blagim merama, u predlogu stoji da se spreči okupljanje i na ulicama i parkovima Beograda, što je takođe uzelo maha poslednjih godina.
„Ne bi trebalo na istom mestu da se nađu više od tri osobe, a ako još bude primećena upotreba alkohola, komunalna policija treba odmah da reaguje u saradnji sa pravom i takva lica privede u pritvor na 48 sati“. U istom predlogu stoji da bi trebalo uvesti obavezu leganja svih građana, osim onih koji su na dužnosti, najkasnije do 20.30 časova, posle Dnevnika na RTS-u i pola sata za večernju higijenu. Za nepoštovanje ovog pravila izricale bi se velike novčane kazne. Budući da ne postoji adekvatna mogućnost kontrole, komunalna policija imala bi ovlašćenja da posle 20.30 časova obilazi stanove po slobodnom izboru i proverava da li su svi ukućani u krevetu.
Za hotele i hostele važiće posebna pravila: „Buđenje sirenom i uz prisustvo plaćeničke vojske u 6.30 časova, a ustajanje u roku od jednog minuta, posle čega sleduje spremanje kreveta. Svi strani gosti imaće obavezu da rade jutarnju gimnastiku pre doručka, koji će se sastojati isključivo od mesnog nareska.“  U obrazloženju se navodi da je to jedini način da se stranci upoznaju sa pravim vrednostima naše metropole i našu zemlju približe EU, čiji mnogi gradovi spavaju već od 19.00 časova, a druženje je ukinuto još početkom XX veka.
Svaki oblik druženja i sastajanja u Beogradu biće drakonski sankcionisan. Okupljanje ljudi biće dozvoljeno samo na poslovnim sastancima i uz prisustvo komunalne policije, uz posebnu dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova.
Na primedbu našeg medija da bi ovakve mere onemogućavale upoznavanje budućih bračnih parova, Iva Crnjanski, predsednica Udruženja, lakonski je odgovorila: „Postoje oglasi“, uz napomenu da su u sastavljanju ovih predloga učestvovali i eksperti iz organizacija „Nacionalni stroj“ i „Obraz“.

2 коментара

  1. Nije dovoljno sto je ceo svet u ekonomskom ropstvu, nije dovoljno sto nam naplacujete vazduh koji disemo u fazonu izvinte sto postojimo. Nasli ste se jako pametni, pa cete sad da odredjujete jos kada cemo da imamo seks, kada cemo da se druzim sa nama dragim osobama, da nam zalazite u privatnost, a vi cete i dalje kao korumpirana djubrad da budete izolovani i vas niko nece smeti da proverava! Treba vama svima koji donosite ove odluke lepo ocitati par lekcija! Koji ‘Obraz’ koji ‘Nacionalni stroj’ do pre koji mesec ste ih sve pljuvali i zeleli ste da ih zabranite, sada ih spominjete kao da su oni politicke stranke! Narode moj, bezite iz ove zemlje sto dalje ili se okupimo i sklonimo ove sa vlasti. Dosta je bilo gluposti u ovoj drzavi koje podrzavaju samo neki pojedinci, kojima se narod protivi. Dokle cemo da trpimo da nam drugi upravljaju zivotima! P.s. Da vidim prvog mudonju koji ce mi zabraniti da spavam i koji ce me naterati da legnem u pola 9!!!!!

  2. Marko, sreco, ne nerviraj se. Ovo je obicno trolovanje (sala). Idi gledaj kako raste trava da se malo smiris.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *