Novi slovenački partizani – zdaj

Piše Zoran Milošević

Organizovani u grupe koje zovu „ćelijama“, mladi Slovenci, članovi masovnog  urbanog „partizanskog“ pokreta, pozivaju na otpor i tvrde da su se slovenačke elite  povezale sa inostranim centrima moći i zloupotrebile ideju osamostaljivanja

Neverovatno i neočekivano! Slovenija „vri“. Na način koji iznenađuje i mnoge poznavaoce društvene scene u ovoj zemlji. Malo ko je, naime, verovao da će – samo 20 godina posle euforije o „samostalnoj Sloveniji“ i „Evropi zdaj“ – aktuelne prilike u ovoj zemlji dovesti do situacije da se obnavlja socijalistička ideja, kao i da se uočava evidentna spremnost mladih da se organizuju u moderne partizanske (gradske) grupe koje svojim akcijama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

KRAH  „DEŽELE“ I ŽAL ZA „JUGOM“
Ovi savremeni urbani „partizani“ su mladi, obrazovani, bez posla, kompjuterom se igraju, poniženi su, a gnevni jer svaki razgovor o etici (u politici) koji oni podstaknu biva ismejan od vladajuće elite. Njihova saopštenja se šalju mejlovima, preuzimaju ih agencije (čak državna) i prosleđuju medijima koji ih, međutim, ignorišu. Njihov uticaj u sindikatima, kao i u nekim levim partijama, svakog dana raste, tvrde posmatrači slovenačke društvene scene. Još niko nije saopštio koliko ih je, ali je evidentna podrška koju uživaju u patriotskom delu Slovenije. Ono što je interesantno i za mnoge iznenađujuće jeste njihovo korišćenje marksističke terminologije iz Drugog svetskog rata koju je koristila Komunistička partija. Tako se pojedinac, član ovog Pokreta, naziva „partizanom“, a grupa „ćelijom“. Njihov rad, prema mnogim nezvaničnim ocenama,  svedoči zapravo o krahu samostalne Slovenije i želji da se vrati ono pozitivno iz socijalističke Jugoslavije.
Ova grupa sebe naziva „Društveni pokret ‘Zajednica’“ (DPZ) i pripada kategoriji neformalnih, samoorganizovanih grupa, naglašeno  politički angažovanih. Pokret ima saradnike i simpatizere u celoj Sloveniji.  Formiran je 21. juna 2008. godine u Ljubljani, a okupio je one koji su nezadovoljni sadašnjom situacijom u Sloveniji. Grupa želi novu, pravednije uređenu Sloveniju i njenu potpunu samobitnost. Suština njihovog programa je u predlogu – uzeti najbolje iz socijalizma i kapitalizma. Pokret deluje na različitim područjima društvenog života. Pored politike, zanimaju ih  privreda ( u užem smislu), javni radovi, obrazovanje, kultura, kvalitet života, ekologija…Ključna parola im je „Blagostanje za sve, suživot, pravičnost, jednakopravnost, stvaralaštvo i mnogovrsnost“. Zalažu se za (stvarni) civilni i politički pluralizam sa neposrednom demokratijom, preraspodelu vlasništva (nova nacionalizacija) i bogatstva i ekonomsku demokratiju. Od društveno-ekonomskog razvoja očekuju da bude „samostalan, nezavisan i postojan, te da od njega nemaju korist samo neki njeni pripadnici, već celokupno društvo“.
Prilikom osnivanja učesnici su se složili da je u vreme osamostaljenja Slovenija bila bogata, suverena, nezavisna i neutralna država, a građani su skoro aklamativno želeli uspostavljanje neposredne demokratije i vlasnički pluralizam sa ekonomskom demokratijom, koja bi omogućila blagostanje svim stanovnicima. Međutim, tadašnje i sadašnje elite su se povezale sa inostranim centrima moći i zloupotrebile ideju osamostaljivanja. Manipulišući javnošću, parolama o slobodi, demokratiji, tržišnoj privredi, prestruktuiranju, denacionalizaciji, uz pomoć stranačkog izbornog sistema, elite su prisvojile moć odlučivanja, brigu nad imovinom i zajedničkim blagostanjem. Pred građanima Slovenije, zakonitim vlasnicima zajedničke imovine, oni su bez referenduma proglasili društveno vlasništvo ničijim i predali ga uglavnom strancima i stranim korporacijama, čime su građani Slovenije postali najamni radnici. Predajući imovinu strancima, slovenački vlastodršci su im, kaže se u saopštenjima DPZ, dali  i političku moć i monopol nad svim segmentima javnog života u državi. Time su izigrali društveni dogovor o uspostavljanju samostalne države i blagostanja, a „našu zajednicu gurnuli u potčinjen položaj stranim i domaćim centrima moći, pljačkaškom kapitalizmu, nepravdi, siromaštvu…„To nećemo i ne prihvatamo“ – zavapili su učesnici osnivačke skupštine DPZ.

POZIV NA AKCIJU
Budući da Pokret čini više kolektivnih članova (pored „Društvenog pokreta ‘Zajednica’“, tu su i „Nezavisni sindikat Slovenije“, „Hrišćanski socijalisti Slovenije“, „Zeleni progres“, „Društvo nezaposlenih i socijalno ugroženih Slovenije“ i „Zelena stranka“) koordinativnu ulogu ima Odbor DPZ, koga predstavljaju tri člana ovog pokreta. Najviši organ DPZ je plenum, a mrežu pokreta čine  teritorijalno i tematsko-programske radne grupe.
Oko Nove godine (decembar 2010-januar 2011. godine) Pokret je objavio „Proglas“ koji je stigao u svaki dom u Sloveniji, mejlom ili kao letak u poštanskom sandučetu.  Od ove „partizanske” grupe (za koju se još uvek ne zna koliko ima članova) strahuje vladajuća slovenačka elita, sve češće tražeći od policije da se onemogući njeno delovanje. U „Proglasu o konstataciji propasti Republike Slovenije“ koji novi slovenački „ilegalci“ dele  poziva se na akciju i, između ostalog, u njemu se kaže :
„Propast Republike Slovenije na dvadestogodišnjicu potpune realizacije njene državne suverenosti se dogodio zbog izdaje postignutog istorijskog ugovora, tj. saveza političkih elita koje su povezane sa inostranstvom, pljačkanjem zajedničke imovine u korist uskih krugova uništili su našu ekonomsku osnovu, moć i suverenitet, jer nisu zaštitili naše vitalne interese i interese većine građana, već su nas smestili u diskriminatorski položaj u kojem ne vidimo više svoju bezbednost i razvojne perspektive“.
Autori ovog dokumenta naslovljenog kao – „Proglas o slomu istorijskog dogovora između naroda i vlasti o političkom, ekonomskom i kulturnom usponu slovenačke države”, pozivaju na građansku nepokornost i tvrde, doslovno,  kako „Današnja Republika Slovenija:
1.ne dozvoljava da se stvori sistem u kojem bi postojalo samo-obezbeđenje u sferi ekonomije i hrane i opšteg blagostanja, što se odražava u siromašenju  stanovništva: u raslojavanju, stalnoj masovnoj nezaposlenosti, drastičnom padu rađanja i enormnom zaduživanju u inostranstvu, oduzimanju vlasničkih prava, ekonomsko-socijalne sigurnosti, penzija, socijalnog (lekarske zaštite), obrazovanja, kulture i zdravog načina života – sve to postaje privilegija izabranih.
2.vlast izvodi degradaciju nas građana stalnim uskraćivanjem prava i postavlja nas u položaj lica bez vlastitog identiteta i bez mogućnosti izvršavanja svoje lične i političke volje;
3.uništava civilizacijske i opšte ljudske vrednosti i odnose zasnovane  na solidarnosti i suživotu, tako što uz pomoć prevara i eksperimentalnim šok-terapijama prouzrokuje međusobne konflikte, otuđenost, kriminal i traumatične situacije i probleme koji nas dnevno opterećuju i more;
4.sa svojim političko-vojnim avanturama na međunarodnom području (setimo se da su slovenački vojnici na Palama pretukli sveštenika Starovlaha i njegovog sina veroučitelja) podrivaju ugled našeg društva koje se zasniva na načelu miroljubivog suživota i na širokom međunarodnom krugu prijatelja.“

_____________

Apel za –  nepokornost

U Pozivu na građansku neposlušnost, koji pratipomenuti Proglas o „istorijskom slomu…”, potpisnici – brojni anonimni, ali i poznati građi Slovenije, među kojima je i dr Borut Korun, kaže se:
„Mi dole potpisani objavljujemo da se sa postojećim uređenjem Republike Slovenije ne možemo više poistovećivati i priznavati je kao jedino mogući način organizovanja zajednice, jer prilikom osamostaljivanja nismo glasali za ovo nestabilno i neodrživo stanje u kojem danas živimo.
Pozivamo vas, građane i građanke, da započnemo proces građanske neposlušnosti i nepokornosti zbog sloma datog obećanja našoj zajednici i to na sve načine koji su za vas kao pojedince, grupe i organizacije, prihvatljivi. Pre svega vas pozivamo radi donošenja novog društvenog ugovora za pravedno uređenje našeg društva koje će se temeljiti na zajedničkom i ličnom vlasništvu, pluralizmu, suverenosti, napretku i miru“.

10 коментара

 1. ……,”da Bog da imao pa nemao”, se i u ovom slucaju potvrdila! A neko je opet rekao:-ubite me, ali ce doci neko gori (rdjaviji) od mene ! Umesto Lenjinovog-“uciti, uciti i samo uciti”, sada je aktuelno-RADITI I,,,,! Da bi se opstalo i uspelo i treba raditi, ali GDE i STA!?Svaki rezim,”reze” za sebe i REZI na sve koji ga opovrgavaju< Oni se pridrzavaju gesla da je Bog prvo sebi stvorio bradu, ….! Nije neko badava rekao-U PAMET SE LJUDI…! STARIJI IMAJU NESTO STO IM NE TREBA(u jesen zivota), a mladima to mnogo nedostaje, -ISKUSTVO, koje se stice vremenom, a…"UZETI pa se KAJATI,ili NE UZET, i OPET se,,,,,!? Sve u svoje vreme i nevreme…….! Zivi bili i ZDRAVVLJA NE ZELELI;-bolesni ga zele!!

 2. U bivsoj drzavi kucanski aparati su mi bili Gorenje, oblacio sam Mura odela, kravte Svilanit, kosulje Labod i Rasica dzempere, bio pretplacen na Kuzmin “Audiofil”.
  Sada ne zivim u svojoj kuci ni u svom gradu.
  Madjutim stalno vezbam sa novim golf stapovima za resort Dezela, jedino me malo steze, kako mi ovde kazemo, Hazmat Suit, za vas u starom kraju to se prevodi kao ABH odelo.

 3. Interesantno. Sa Janezima imam lose iskustvo, jos kao 6 godisnjak sam procitao proglas sa mrtvackom glavom ,,pisi in govori slovenski kar ti tu je Slovenija,, ostavljen u nase postansko sanduce. Ovi novi klinci (to su nam ostavili, verovatno, njihovi dedovi) sto bi rekao Balasevic teraju nesto novo. Pa da ih pohvalim iako sa njima ne zelim da imam ama bas nista. Dovoljno je dobar dan – dovidjena. Iskustvo gospodo moja.
  Jedino, ne znam da li ce tako nesto moci da se desi ovde, to je moj problem. Ima li mlade pameti da kaze sta ima ili su i njima kao vecini za ovo kratko vreme potpuno isprali mozak. Mnogi toga ovde nisu svesni. A sve za tako kratko vreme – neverovatno. U sta se to mi ovde kunemo, koje vrednosti podrzavamo, gde smo…?
  Koliko pitanja a odgovora nigde. Nemoc…
  Pozdrav

 4. Морам признати да ме ова прича о наводном ”буђењу” и ”преображају” Словенаца није дирнула уопште.Словеначка држава је била и остала припроста, клаустофобична, искомплексирана имитација Аустрије, безначајна, као и оригинал.

 5. Još jedan dokaz kako se urušava ideja nacionalnih država.

 6. raditi, raditi, raditi…* ne zalimo se, mada znamo i za bolje, sazima domacin odgovor. Nije bas tako dobro ka kada su za vreme bivse Jugoslavije povrtri iz Slanaca i obliznjeg Velikog Sela ko svatovi isli kolonama autoputem da u Zagrebu, gde se dobro placalo, da prodaju krompir,rotkvice,zelenu salatu… Ali ne krije da se nebi bavio zemljoradnjom da nema racunicu….*

 7. Od 236 unapređenih pripadnika Oružanih snaga BiH u 2010. godini viši čin dobilo je 105 Bošnjaka, 117 Hrvata i samo 14 Srba. Vojni analitičari iz RS upozoravaju da je na sceni čistka Srba i da se ispod žita pravi nova Armija BiH
  —————————————————————————
  Ta *nova armija*, ce veovatno biti jaca od Srpske armije u Srbiji, jer, *domacini* su se pobrinuli da ne bude *respektivna* i kao takva ne bude *garancija stabilnosti u regionu*.., to ce biti prepusteno NATO snagama i *djeneralu* Vuku Draskovicu..*jezicku na vagi*…*Tadicevog Jajca*.

 8. a zar nisu i oni u EU? Nemaju vise Yugoslovensko trziste za svoje finalne proizvode, to njima fali.Ovde su izvlacili ekstra profite.

 9. Ako ste zainteresovani za ovaj panflet i pokret javite sa na adresu [email protected]

 10. Nema veze borba protiv naslednika stvaraoca Jugoslavije koji su se prodali Amerikancima, sa jugonostalgijom. Srbi kao uvek prema nekim svojim uverenjima stvaraju sliku o Slovencima, koja je sasvim pogrešna!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *