Nenad Lj. ne vozi Formulu 1 i – tačka

Piše Miodrag Zarković

Nacija u šoku Dnevnik nije

Kada bi televizijsko novinarstvo bilo atletska disciplina, sasvim je sigurno da Nenad Lj. Stefanović, znameniti glavni i odgovorni urednik informativnog programa Javnog servisa, nikada ne bi postao olimpijski šampion na 100 metara. Bog ti nešto da i nešto oduzme, a Stefanoviću je očigledno zakinuo na brzini. Emisije koje vodi često su razvučenije od Bertolučijevih filmova o kineskim carevima, dok program koji uređuje više deluje kao nostalgično podsećanje na svet od pre mesec, dva, ili godinu dana, nego kao pravovremeno izveštavanje o tekućim dešavanjima.
Stefanović je, međutim, rođen pod srećnom zvezdom. Ako na kugli zemaljskoj postoji neko koga je informativni program Nenada Lj. u stanju da isprati bez problema i zaostatka, to je onda Mirko Cvetković. A upravo je Cvetkoviću pre nepune tri godine zapala „čast i obaveza“ da (paradira kao da) vodi izvršnu vlast u državi. Od tog leta 2008, Nenad Lj. i njegovi saradnici mogli su da kasne za ostalim TV stanicama, internetom, dnevnom, nedeljnom, pa i mesečnom štampom, ali su znali da im barem premijer nikada neće uteći.
Ne lezi vraže… Jednom u milenijumu čak i Mirko Cvetković uradi nešto što inače priliči ljudima sa krvotokom. Saopšti Mirko proteklog ponedeljka da je otpustio ni manje ni više nego Mlađana Dinkića! Posle čega je munjevito usledilo još veće iznenađenje: Dinkić se izjasni da bespogovorno prihvata razrešenje!
Nacija je bila u šoku. Bez posla je ostao čovek zbog čijeg je poznavanja ekonomije bez posla ostalo pola Srbije. Zašto je Dinkić baš sada otišao/oteran iz Vlade? S kojim ciljem? Kako će se sve ovo završiti? Te su zagonetke bile na umu svakom mislećem stvorenju u Srbiji…
Ne i Nenadu Lj. Ne i njegovom informativnom programu. Šta se njih tiče nešto o čemu bruji ostatak države! Izvestili su o Cvetkovićevom potezu u „Dnevniku“. Čuj, izvestili – doveli su Cvetkovića u studio! (Kao da je to lako sada kad postoji opasnost da se Cvetkoviću dopadne da nešto radi, pa podivlja kao onaj čikica u reklami za koka-kolu: „Bliznakinje? Nikada nisam probao“.) Plus je, kasnije iste večeri, Dinkićevom odlasku bio posvećen „Upitnik“, solističko izdanje „Survajvera“ u kojem neustrašiva Olivera Jovićević svakog ponedeljka jedva preživljava u netaknutom svetu visoke politike.
I to je bilo to. Vanredna emisija o događaju koji je naciju digao na noge? Okrugli sto o skandaloznom zapletu u vladajućoj koaliciji? Podrobniji osvrt na aktuelnu političku krizu bez presedana? Taman posla. Zaboga, to je informativni program RTS, a ne Formula 1! To je Nenad Lj, kome verovatno religija zabranjuje da zbog trivijalnosti kao što su ministri i ekonomija uznemirava Njeno veličanstvo programsku šemu. Uostalom, to je „Javni servis“ koji je između zemaljske i evropske Srbije odavno izabrao ovu drugu.
***
Kulturna redakcija „Pečata“ – rubrika za naučnu fantastiku, dodeliće nagradu za novinarsku prodornost prvom kolegi koji uspe da od Čedomira Jovanovića dobije konkretan odgovor na pitanje: kako se to LDP tačno bori protiv aktuelne vlasti? Na korak od vrednog trofeja bila je Ljubica Gojgić sa B92, koja je u ponedeljak ugostila Jovanovića u specijalnom programu posvećenom Dinkićevom odlasku iz Vlade (eto, te večeri je čak i B92 bio korisniji gledalištu nego RTS). Više od deset minuta voditeljka je ispitivala Jovanovića zašto LDP neće podržati inicijativu za novim izborima, međutim njenoj znatiželji ipak nije udovoljeno. Odgovarao je Jovanović nadugačko i naširoko, ali je njegovo opoziciono delovanje ostalo nedetektovano. Imate snimak tog razgovora na „Ju tjubu“, pa možete da se uverite i sami zašto je „Pečatov“ konkurs još uvek otvoren.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *