Naučna gerila protiv fluorisanja vode

Piše Mara Knežević Kern

Svi koji su digli glas protiv prakse fluorisanja vode za piće, došli su do istih podataka o posledicama koje izazivaju akumulirane hemikalije u štitnjači. Ako ovakvu vodu date trudnicama smanjuje se IQ i dolazi do neurobiheviorističkih poremećaje kod potomaka

U starom Egiptu ibis je bio sveta ptica, za koju se verovalo da donosi bogatu žetvu. Ako nastupi suša ili bilo kakav poremećaj u prirodi, ova ptica ispoljava neobično ponašanje. Kao da nema instinkt za preživljavanje ili ga čak ignoriše, ibis ostaje da čuči u nekoj pustoši čekajući smrt.
Obamrlo čovečanstvo već decenijama apatično kunja na đubrištu civilizacije, strpljivo podnoseći teror nevidljivih gospodara moći koji sistematski odbijaju da započnu dijalog sa prirodom i čovekom.
Među onima koji su se suprotstavili diktatu novca i svoj intelektualni potencijal stavili u službu čovečanstva, bila je i dr Lili Kej – jedan od najvećih autoriteta među istoričarima biologije (doktorirala na istoriji nauke, na „Džon Hopkins“ univerzitetu, 1986)

„GRUBA“ GENETIKA
Dr Kej je rođena u Krakovu, 1947. godine, od roditelja koji su pretrpeli strahote nacističkih logora, pa ne čudi što se profesionalno zainteresovala za proučavanje uticaja biološkog redukcionizma i nasleđa eugeničkih pogleda na savremenu biologiju.
Istražujući istoriju biološke nauke, dr Kej je došla do zanimljivih podataka o nezaobilaznoj ulozi Rokfelera u preplitanju tokova kapitala i naučnoistraživačkih programa. Uz pomoć najamnih naučnih radnika, oni su već 1910. godine proširili polje interesovanja, usmerivši se ka realizaciji paklene ideje o mogućnosti redizajniranja ljudskih bića u ime „poboljšanja kvaliteta ljudskog materijala“. Iza paklenog nauma o potpunoj kontroli nad evolucijom rodila se ideja o „čistoj“ rasi, pa je u to ime eugenika proglašena za majku nauka. Hitler je u tom faustovskom zapletu bio samo neophodna karika u lancu, koja je posle njegovog odlaska sa scene zamenjena novom. Ekipa izvršilaca ostala je stara.
U početnoj fazi  eksperimenta, definicija nepoželjnih odnosila se na osobe  sa niskim IQ, bolesne i one koji se ne ponašaju onako kako bi odgovaralo eliti. „Novi čovek“je bio na pomolu.
S obzirom na to da DNA još nije bila otkrivena, u istraživanjima su koristili „grubu“ genetiku. Oduševljen prvim rezultatima, Rokfeler je došao na ideju da ulaže u velika sveučilišta, među kojima su bili „Kalteč“, „Harvard“, „Džon Hopkins“… Oni su postali glavna središta  za uzgajanje „naučnog materijala“.
Rokfelerove ideje su u međuvremenu metastazirale, pa su se obodreni rezultatima eksperimenata in vivo investitori usmerili u oblast društvenog inženjeringa, otvorivši pitanje „viška stanovništva“ i redizajniranja onih koji su upotrebljivi.
U  „vulgarnoj“ fazi nauke s početka veka, eugenika je bila opšteprihvaćen termin za  ovakvu vrstu eksperimenata, ali je posle njenog kompromitovanja u logorima  Trećeg rajha, postala sofisticiranija. U Rokfelerovim arhivama našlo se mnogo toga što se odnosi na horor eugenike, pa je Rokfeler  naložio da se u vrlom novom svetu strogo izbegava taj naziv. Počeli su govoriti o socijalnom inženjeringu, novoj nauci o čoveku, biheviorizmu…koristili su te ključne reči koje su zvučale kao nešto novo, a predstavljale su  izvorne ideje o redizajniranju čoveka i njegovog ponašanja.
Ovo je sprovođeno uz pomoć velikih  naučnih institucija, one su vremenom stekle međunarodnu reputaciju, a  Odbor za opšte obrazovanje je dobio funkciju kontrolora u ključnoj oblasti  medicinskog obrazovanja. Selekcija profesora koji će biti direktori programa bila je rigorozna, a napredovali su samo oni koji su u njihove ideje verovali.
Otkriće DNA otvorilo je polje neslućenih mogućnosti, ceo proces je postao mnogo sofisticiraniji, a pažnja se usmerila na proučavanje mozga, što je stavilo u prvi plan prateće naučne grane.

„CAR JE GO“
A onda je došlo do još sofisticiranijih projekata, među kojima je i onaj o fluorisanju vode (1945), u koji je uključeno nekoliko probnih gradova, bez znanja i saglasnosti stanovnika. Rezultati ovih eksperimenata bili su unapred pripremljeni, tako da je ubrzo stigla „naučno utemeljena“ potvrda da  fluorisana voda dovodi do redukcije pojave karijesa.
U ovoj naučnoj priči ipak se našao  neko ko je uzviknuo „car je go“, pa je istraživanja u tom smeru nastavio Američki zavod za javno zdravlje, uključivši u eksperiment 39.000 dece školskog uzrasta. Na osnovu dobijenih podataka, napravljena je jedna od najvećih studija u to vreme, kojom se dokazuje da fluorisana voda nema nikakvog uticaja na redukciju karijesa. Ta studija je vešto skrivana od očiju stručne javnosti  i medija, dok biohemičar Joanis Janas (Ioannis Yannas) nije došao do nje i shvativši o čemu se radi tužio agenciju ADA za povredu demokratskog prava da svako ima uvid u naučna saznanja.
Da moć novca ipak nije apsolutna govori podatak da se u osam država pristupilo preispitivanju nalaza američkih istraživača, uz detaljnu analizu svih raspoloživih podataka o fluorisanoj vodi. U Indiji je u tu svrhu podvrgnuto eksperimentu 400.000 dece i dobijeni rezultati potvrđuju pretpostavku o izostanku bilo kakvog uticaja fluorisane vode na redukciju pojave karijesa. Čak je došlo do izvesnog povećanja usled slabljenja dentalnog sloja zuba, što ga je učinilo podložnijim za njegovu pojavu.
Većina evropskih zemalja je to shvatila, pa je – sem Engleske (koja fluoriše 60 odsto pijaće vode) i Irske – prekinuto sa praksom fluorisanja vode.
Nažalost, američki narod pokusnih kunića ima Saveznu vladu koja radi u dosluhu sa ADA (Američko stomatološko udruženje), pa dozvoljava da njihovi aktivisti krstare Amerikom, obilazeći i najmanja mesta kako bi izvršila pritisak na lokalne vlasti da fluorišu vodu. U Kaliforniji se voda fluoriše bez pitanja šta o tome misle korisnici, čijim novčanim sredstvima se finansira ovaj biznis. Čak se i voda u bocama fluoriše, tako da samo elita ima pristup nefluorisanoj vodi.

„KVAR NA INSTALACIJAMA“
Vremenom je iz legije plaćenika počela da se izdvaja naučna gerila koja je odbila kolaboraciju sa centrima moći, odrekavši se istraživačkih fondova i ostalih beneficija zarad borbe za naučnu istinu. Među njima je i naučni tim Burk i Joanis Janas koji je otišao dalje u svojim istraživanjima,  pa je tako nastala jedna od najvećih studija o povezanosti  raka sa fluorisanom vodom, koju su posle kritike i „stručnih primedbi“ ponovili sa istim rezultatom. Impresionirani  studijom nekolicina kongresmena je naručila nastavak istraživanja preko istraživačkog centar Patel, gde su potvrđeni nalazi Janasovih i proširena lista uticaja fluorisane vode na oštećenja kostiju.
Među gerilu je prešla i neurotoksikolog dr Filis Muleniks koja je proučavala uticaj toksičnosti različitih elemenata na mozak, da bi tokom naručenog i dobro plaćenog eksperimenta otkrila da fluorid koji se doda u vodu – u koncentracijama kojima su ljudi izloženi – stvara značajne promene na mozgu. Eksperimente je izvodila uz pomoć najsavremenijih aparata i kompjuterskih programa, oni su isključivali svaku subjektivnost i omogućili joj da napravi jednu od najvećih studija ove vrste.
Nacionalni institut je hladno dočekao njene rezultate, a posle objavljivanja ovog  naučnog rada (u jednom medicinskom časopisu) dobila je otkaz.  Kad se vratila u svoju laboratoriju da pokupi dokumentaciju i opremu, zatekla je poplavljene prostorije i uništenu kompromitujuću dokumentaciju, a pokusne životinje su bile ubijene i spaljene.
Koliko ovaj „kvar na instalacijama“ ima veze sa činjenicom da je „Forsajt“ Dentalni istraživački centar dobio 250.000 dolara dotacije od „Kolgejt“ kompanije za fluorisanje njihovih pasti za zube, dr Filis je ostavila javnosti da prosudi.
Svi koji su digli glas protiv prakse fluorisanja vode za piće došli su do istih podataka o posledicama koje izazivaju akumulirane hemikalije u štitnjači: letargija, apatija, slabost, umor… a ako date trudnicama smanjuje se IQ i dolazi do neurobiheviorističkih poremećaje kod potomaka. Ukoliko neko postavi pitanje da li je ADA znala za to, može pogledati veb stranicu Vlade na kojoj je objavljeno upozorenje da je fluorisana voda štetna za mozak bebe. Ali ko to čita?
Čuveni neurohirurg dr Rasel Blejlok, koji intenzivno proučava ovu materiju, postavlja pitanje u ime svih nas: da li su oni neverovatno glupi i nepouzdani, pa ne zaslužuju da budu na pozicijama moći ili to rade svesno, zarad sopstvenih interesa o kojima će kad-tad morati da polože račun potomstvu.

4 коментара

  1. “Sloboda fasizmu,smrt narodu”izgleda da smo dosli dotle!Fasizam nije mrtav ,valjda je to i vrapcima jasno,samo je promenio nacin delovanja.A sto se odnosi na Srbe,zadrzao je i stare metode.Spas je -najuriti strane placenike,vratiti narodu slobodu i preispitati sve te “moderne naucne istine”.

  2. Eto u šta sad da verujem.
    Šveđani imaju toliko zdrave zube da im je ostao samo jedan fakultet gde se bolesti uče uz pomoć naših izbeglica.
    Švedska je poznata po florisanju vode pa sam ja zbog toga verovao da to ima uticaja na zube i takođe sam do sada verovao da utiče na muške hormone, a sada sam u dilemi.
    Zašto onda neko ne pravi paste za zube sa hlorom?

  3. Čisto da te obavestim da su sve paste koje se prodaju u Srbiji sa fluorom. Pogledaj malo sastav kad cledeci put budes kupovao neku. Ono sto bih ja postavio kao pitanje jeste : Postoji li danas u slobodnoj prodaju flasirana voda bez hlora. Secam se kao mali, moji su kupovali radensku tri srca i knjaz milos kiselu vodu. Iste su imale drugaciji ukus nego danas. Knjaz milos je privatizovan posle takozvanih demokratskih promena. Da li je na delu 11 godisnji eksperiment nad nama ili sam ja u zabludi. Molim komentar.

  4. Код нас могу да се купе пасте за зубе без флуора, потпуно природне и веома добре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *