Genetska nejednakost

Piše Mara Knežević Kern

Genetski determinizam je bio vodeći princip u razvoju moderne nauke o genetici, a pod sloganom „rasne higijene“ bio je korišćen kao dominantna nacistička, naučno potkrepljena doktrina, i trajao je sve do sredine sedamdesetih godina u SAD i Evropi. Posledice su „revolucionarne“: siromašni će postati genetski niža klasa, a socijalna nejednakost će biti redefinisana i pretvorena u genetsku nejednakost

Posle višedecenijske, medijski vešto sinhronizovane kampanje o gladi koja preti čovečanstvu, na scenu su stupili spasioci koji nam nude put bez alternative. Srbija je već neko vreme na tom putu: heksaploidna pšenica, sortno voće i povrće, simentalke… Uvoz i uzgajanje GMO zvanično je zabranjen.
Da li je i WWF – koji svake druge godine objavljuje „Living Planet Report“, izveštavajući o stanju biodiverziteta i resursa na planeti – zloupotrebljen u funkciji „zastrašivanja“, s obzirom na to da uz upozoravajuće podatke o topljenju resursa ne uzima u obzir faktore kao što su „žderačke“ navike privilegovanih konzumenata i kapitalistički princip: „Proizvodimo samo onu hranu koja donosi profit, uništavamo viškove kad padne cena“.
O tome šta nas čeka na kraju puta bez alternative i čime se igraju Mengeleovi sledbenici u tajnim laboratorijama poludelih nalogodavaca i investitora, govori dr Mae Wan Ho, direktor  ISIS-a (Institute of Science in Society), uporni kritičar neodarvinizma i pionir u proučavanju  fizike organizama. Napisala je desetak knjiga, među kojima se nalaze i naslovi: „The Rainbow and the Worm“, „The Physics of Organisms“ (1993, 1998), „Genetic Engineering: Dream or Nightmare?“ (1998, 1999) i „Living with the Fluid Genome“ (2003). Njena dela svrstala su je među najuticajnije glasove u novoj paradigmi organske nauke.

BIOTEHNIČKA IMPERIJA
Posle višegodišnjih istraživanja dr Mae je dokazala štetnost mešanja nauke u prirodne procese, da bi u knjizi „Living with the Fluid Genome“ demistifikovala  teoriju o genima i fluidnom genomu uključujući u raspravu sve one kojih se tiče, pogotovo laički deo čovečanstva koje ima pravo da zna o čemu se radi, kako bi bili u prilici da konzumiraju – deklarativno neotuđivo – ljudsko pravo na IZBOR: prirodne hrane više neće biti.
Ako se ova igra sa genetskim strukturama izmakne kontroli, posledice po medicinsku nauku biće nesagledive:
„Tokom povećanog horizontalnog transfera gena i njihove rekombinacije stvaraju se novi virusi i bakterije, oni izazivaju epidemije zaraznih bolesti i pojačanu rezistenciju na antibiotike i ostale lekove. Najeklatantniji primer su eksperimenti sa antibiotik-rezistant genomom (otporan na antibiotike), koji izolovan iz bakterije i korišćen u nekim od GM useva može imati opasne povratne efekte. To bi nas učinilo bespomoćnim, između ostalog, pred  meningitisom i e-koli… Upravo radimo na dokazivanju pogubnog uticaja gena steriliteta na druge useve, ukoliko se projektuje u rod – to bi moglo ozbiljno da ugrozi agronomske performanse konvencionalnih useva i izazove izumiranje divljih srodnika.“
S obzirom na to da su kriminalci iz raznih branši na delu, dr Mae svoj naučni rad poredi sa rešavanjem kriminalističkog slučaja:
„Morate da pratite vaše slutnje, što često može da vas zavede u ćorsokak, morate da pratite tragove, online casino tumačite dokaze iz eksperimentalnih nalaza i povezujete ih u koherentnu celinu. A na kraju – morate da predstavite svoj slučaj vršnjacima i javnosti, kao da ste na sudu“.
Da bi javnosti olakšala ulogu porote na ovom suđenju ponudila nam je uprošćene definicije pojmova kojima osumnjičeni manipulišu, kako bismo bar naslutili u kakvu nas avanturu uvlače:
„Gen i genom su sastavni deo čitavog fiziološkog sistema koji reaguju na životnu sredinu u bezbroj neslučajnih, ponovljivih načina, a genetska nestabilnost je ključni faktor s kojim se mora računati u igri popravljanja prirodnih zakona“.
Suprotno naučnim metodama kojima se služi njen tim, naučno-istraživački proces je počeo da se odvija iza leđa naučne javnosti, pa nam se sve češće iz ćorsokaka objavljuju „epohalna otkrića“ od strane „autoriteta“ koje smo kao nekompetentni prinuđeni da uvažimo.
Među saučesnicima u ovoj prljavoj raboti, forenzički tim dr Mae identifikovao je „akademsko-industrijski vojni kompleks koji je sazreo upravo na rastu genske biotehnologije“, iz čije se laboratorije vode .aktivnosti  u cilju suzbijanja naučne rasprave o genetičkom  inženjeringu.
„Ova (neo-darvinistička) teorija zgodan je štit za one koji izvlače najviše koristi od status-quo stanja, i čini ih najodgovornijim za ogroman uticaj darvinističke  industrije. Osnovna svrha njihovog „naučnog angažmana“ jeste da „objasne“ zbog čega je ovo najbolji od svih mogućih svetova, maskirajući se u mejnstrim nauku.“
Već čitavu deceniju dr Mae upozorava da je genetski inženjering koliko opasan toliko i beskoristan!
„Biotehnička imperija se pred našim očima raspada, zato što je pošla u pogrešnom pravcu, sa pogrešnim naučnim premisama.“ U čijem interesu – istraga će utvrditi.

EUGENETSKI POKRET
Dr Mae ukazuje na još jednu opasnu i možda najuporniju dogmu u zapadnoj nauci, a to je genetska određenost – verovanje da naš genetski „mejkap“(ono kako smo skrojeni) ili naše rođenje, u krajnjoj liniji određuju ko smo i šta smo.
Genetski determinizam je bio vodeći princip u razvoju moderne nauke o genetici, što je zauzvrat dalo povod za eugenetski pokret koji je pod sloganom „rasne higijene“ bio korišćen kao dominantna nacistička, naučno-potkrepljena doktrina, i trajao sve do sredine sedamdesetih godina u SAD i Evropi. Prema toj „naučnoj“ teoriji „inferiorne rase“ smatrane su nepodobne i namenjene su za eliminaciju. Eugenika je ponovo izronila na površinu kao nauka o genomima, objavljujući eru „Vrlog novog sveta“, uz obećanje da će u njihovim laboratorijama biti identifikovani svi „loši“ geni. „Dobri“ geni će biti patentirani, upakovani, brendirani i izneseni na tržište, koje će biti glavni regulator trgovine ovim artiklom, namenjenim „poboljšanju genetskog paketa“. Kupiće ga svako ko može da plati. Demokratski!
„U ovoj rundi, eugenika neće biti sankcionisana od strane države, globalno tržište je faktor koji će o tome odlučivati. Posledice će biti „revolucionarne“: siromašni će postati genetski niža klasa, a socijalna nejednakost će biti redefinisana i pretvorena u genetsku nejednakost.“
S obzirom na to da je ekosistem doveden do kolapsa, a „uravnotežena ekologija je jedini garant za očuvanje stabilnosti i zdravlja gena i genoma“, dr Mae podseća na uzaludnost verovanja da se može pored upropašćenog ekosistema ostati zdrav, zahvaljujući dobrim genima.
Stabilnost, fluidnost i kvantna koherentnost, samo su neki od tonova u simfoniji života. Dr Mae ih poredi sa veštinom majstora džeza:
„Zamislite različite aktivnosti u telu kao kvantni džez – igru u kojoj svaki igrač, ma koliko bio mali, slobodno improvizuje iz trenutka u trenutak, a ipak prateći ritam i sinhronizujući se sa celinom. Nema kompozitora ni dirigenta, muzika se pojavljuje spontano kao i igra koja je prati, u beskrajnim varijacijama koje se neće nikada ponoviti.“
Moglo se i očekivati da se protiv nje podignu krugovi iz „naučne javnosti“, tzv. „scientific community“, kako bi odbranili posao veka. Ma koliko se trudili ne mogu da poreknu da je na delu globalni eksperiment, u kojem ne učestvuju samo bespomoćni stanovnici Afrike. Pokusni kunići su u ovom slučaju sva živa bića – neselektivno i možda s predumišljajem.

Један коментар

  1. Врло добар, едукативан текст, који читаоца тера да сазна више о овоме. Еугеника и расна (родна, генетска) ”супериорност” у разним облицима, је једна од моторних снага свих крволочних освајачких ”покрета”, организација и удружених лудака, који су планирали да поробљавају, муче и истребљују друге људе.”Супериорне”, ”владајуће расе” и касте с од давнина, до зликовачког вођства ”Новог светског поретка” су увек истицале своју ”племенитост”,а редовно се испостављало се да су људски дегенерисани отпад. То неби било толико битно да такве идеје не цветају и у данашње време и да су јако живе у свим сферама живота.Пре пар година најчитанија књига у Србији је био ”Давинчијев код” – препун сатанистичких идеја ”Црног племства” и идиотских теорија које говоре о пореклу француских владарских династија директно од Христоса…Паоло Коељо…тема је обимна, а основа свега је поробљавање и искориштавање људи од стране похлепних ниткова са фикс-идејама, без трунке морала, често са озбиљним психичким поремећајима и оправдавање злочина и поробљавања ”божанском” пореклом, ”плавом крви”, ”расном супериорношћу”. То нису дела усамљених лудака, то су програми подржани огромним ноивчаним средствима и консензусом великог броја људи. Погледајте само како су Ватикан и протестанске ”цркве” аминовала и са којом аргументацијом дела конквистадора, ропство, као глобални феномен у време експанзије колонијалних сила,лов на Индијанце у Америци за које су исплаћиване награде по глави (мушкарци, жене, деца), истребљивање других ”нижих раса”,православних…Хитлер, Јасеновац,”осиромашени уранијум”, био-експерименти над црнцима у С. Америци 50-70 година 20-тог века(Клинтон се јавно извинио)…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *